Zamenjati motor?

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Nole
Višji praporščak

Zamenjati motor?

OdgovorNapisal/-a Nole » Po Jul 19, 2010 10:06

Živijo!
Sem lastnik MaestralaF80. Čoln se na vodi lepo obnaša ampak imam občutek, da je motor malo prešvoh :wink: Dolžina čolna je 4,80 m, širina pa 2,20 m. Motor je Tohatsu 50 2T. Čoln takoj izglisira, samo končna hitrost je pa samo 26-27 vozlov. Mislim, da je to malo premalo, saj ne da bi dirkal, ampak vseeno se mi zdi, da bi ga lahko pognal kak vozel ali dva hitreje. Tudi ko naletim na val (pri ne tako veliki brzini), ga le ta zabije, voda špricna v zrak in zleti meni v fris :? :lol:
Zanima me, če bi zamenjal motor za recimo 70 KM, ali bi se ognil temu špricanju pri neki normalni brzini? Jasno mi je, da bi se končna hitrost povečala, vendar me zanima tudi tisti vmesni del med izglisiranjem in končno hitrostjo :oops:

Še nikol nisem menjal motorizacije na čolnu, zato ne vem, kako se isti čoln obnaša z različno močnimi motorji :oops:

Čoln mi je všeč in bi ga rad obdržal nekaj let, ko ne bo spet 1 meter prekratek :D

Lp, R
Exorcist
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Exorcist » Po Jul 19, 2010 10:12

če imaš trenutno gor propeler z manjšim korakom, ga zamenjaj z večjim in dobil boš par vozlov pri končni
theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Po Jul 19, 2010 10:29

Ali gre za model čolna F80, H80F, HF80 ali kaj drugega?
Pri modelu H80F (joj, kakšna zmeda s temi imeni modelov pri Maestralu :lol: ) gre za "serijsko napako" - čoln naj bi že ob sekanju ne preveč velikih valov šprical po potnikih.

Glede motorja pa tako, kot že velikokrat napisano. Gor daj motor z največjo močjo, kot ga čoln še dopušča.
Nole
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Nole » Po Jul 19, 2010 10:36

80F

Lp
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Jul 19, 2010 11:20

Nole, jest pa mislim da je tvoja končna hitrost odlična glede na velikost in težo čolna. Jest mam tut pri Elan GT 435S, 40KM, končno hitrost nekje 27 vozlov. Prednost je to da glisiram že pri 14 vozlih. Poraba majhna. Tudi mene fino zaliva in šprica, če so valovi, kar pa z večjo končno hitrostjo mislim da nebi rešil. Pri meni bi samo razbil čoln.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jul 19, 2010 12:17

Špricanju se ne moreš ognit če voziš proti smeri vetra, ker tisto kar špric kante odrinejo veter zabije nazaj( razen pri višjih in večjih zverinah) - sem tudi že z masko za potapljat vozil. Brez vetra po valovih pa ne sme špricat v čoln, ampak stran od njega.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Jul 19, 2010 13:50

Z tem motorjem imaš kar visoko končno hitrost in boš težko z spreminjanjem velikosti propelerja kaj pridobil. Mislim da je maksimum za ta čoln 75KM (mislim :lol: ) in če boš dal gor 70 KM bo to čisto drug čoln.
Glede špricanja v čoln pa je vse odvisno od sprednjega dela čolna in če se se dno začne spuščati takoj od nosa gumenjaka je veliko možnosti da ti ga bo ob skakanju čez valove zalivalo. Na nekaterih pa se začne dno spuščati kakih 30 cm od prednjega dela gumenjaka in potem ko priletiš na val ti ga guma razprši narazen in ne gor, posledično je zalivanja dosti manj. Je pa vožnja čez valove zaradi tega dosti manj ugodna, tak da .... :?
Nazadnje spremenil janadino, dne Po Jul 19, 2010 14:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Guma je guma, zaenkrat.
theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Po Jul 19, 2010 14:24

Točno tako, kot je napisal janadino.

Če je tvoj čoln, kot ta na sliki, je razvidno to, o čem je pisal janadino.

Slika
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Po Jul 19, 2010 23:45

Mislim da je končna hitrost čisto zadovoljiva,je pa res,da konjenice vedno manjka,tako kot metrov.
Pri Maetralu H50F(4,2m) z yamaho 30 končna 25 vozlov.
lp
Nole
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Nole » To Jul 20, 2010 13:43

ja, čoln je prbl. tak kot na sliki. Upam, da me ni kdo narobe razumel... saj ne zaliva kot pod slapom... :shock: :wink: ...ko zapluje v večji val pač špricne. Mislil sem, da bi mu z močnejšim motorjem pomagal skozi val, se pravi, da ga val nebi toliko zabil, zanimalo pa me je tudi, če bi se s tem tudi ognil špricanju...

janadino...tudi jaz mislim, da s spreminjanjem propelerja v mojem primeru nebi veliko pridobil, če že, potem grem na močnejši motor 8) 8)

Lp, R
Nole
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Nole » To Jul 27, 2010 15:48

ko sem že pri motorju...Med vikendom me je kljub drugačni napovedi ujelo neurje, valovi so bili visoki tudi 1,5m. Sicer nič hudega, motor pa mi je v nekem trenutku zadušilo in nisem ga spravil na več kot 3500 vrt/min. Ni in ni se zavrtel. Ko sem se v sončnem večeru privlekel do boje, kjer imam privezanega, sem naredil še en krog. Gas, motor zapoje in v istem hipu ga zaduši. Naslednje jutro ga vžgem in motor dela, kot da ni bilo nikoli nič narobe. :? :oops:
Kaj se je zgodilo? Je bila kriva samo kakšna smet, ali kaj drugega? Sicer sem vesel, da se je stvar uredila sama od sebe (če se je), ampak se nebi rad zanašal samo na srečo...
Lp, R

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti