Nanos ANTIFOULINGA
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Nanos ANTIFOULINGA
Živjo vsem Morjeplovcem !Mene zanima ,ali naj nanosim Antifouling po celi površini čolna ali samo do tiste višine kjer je čoln v vodi.Na čolnu še ni bil nikoli nanešen antifoulig,verjetno je potrebno predhodno nanesti Primer.
Pa še eno vaše mnenje.Ali je potrebnen separator(absorber vode) Imam Yamaho 4-stroke.
Hvala za nasvete
Pa še eno vaše mnenje.Ali je potrebnen separator(absorber vode) Imam Yamaho 4-stroke.
Hvala za nasvete
Yamahe so znane po tem, da znajo zakašljati, če pride bencin v stik z vodo, zato bi bila montaža separatorja smotrna.
Separator vsekakor, glede antifoulinga je namenjen pod vodno linijo, tako da kakšen dodaten komentar ni potreben. Koliko pa lahko počakaš je pa čisto odvisno od tipa antifoulinga, jaz uporabljam AF na bazi biocidov, Veneziani, ta je omejen na max pol leta na suhem všeč pri njem mi je da lahko po 6 urah po zadnjem nanosu gre barka nazaj v morje, tako uredim vse v enem dnevu, mislim pa da ni kakšnih omejitev za trd tip antifoulinga, ali kakšni teflonski itd..., piše pa tako vse na embalaži.
ANTIFAULING
Antifauling se lahko nanese tudi po celem čolnu, če je na barki kakšen parazit ali drugi zajedalec, da ga "uničiš"......
Brez zamere
b9
Brez zamere
b9
Opazil sem namreč, da se je dvokomponentna osnovna barva nad vodno linijo začela napihovati; podobno kot osmoza; pa ne vem ali je to prva stopnja do osmoze... da se napihne barva. Namreč ko pobrusim to barvo je osnova ok, pač barva se je napihnila kot mali mehurčki. Ker ne bi rad tvegal osmoze, bom vodno linijo pač dvignil.
Mislim da bo to ok?
Mislim da bo to ok?
Treba je ločiti ali se je je dvignil gelcoat ali barva. Za mehurjenje barve je lahko več razlogov. Za mehurjenje gelcoata na vodni liniji pa ponavadi samo eden(osmoza) in osmozo je zelo priporočljivo sanirati in ne samo zakrivati.
Če je osmoza na začetku je zadeva še vedno dokaj enostavna in ne pretirano draga, kasneje pa... Huh, veliko sreče!
Če je osmoza na začetku je zadeva še vedno dokaj enostavna in ne pretirano draga, kasneje pa... Huh, veliko sreče!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Po možnosti na koncu sezone zavaruješ oči (lahko kar plavalna očala ali maska ali kaj podobnega - kislina v očeh je več kot le hudo sitna reč) in predreš mehurček.
Če je značilen vonj po kislem in mislim da tudi podoben antifrizu (eden od razpadnih produktov je običajno tudi etilen glikol) - je depolimerizacija oziroma razpad poliestra. Razpadni produkti, ki jih vohaš, povzročajo vpijanje vode zaradi osmoze v material, tlak zaradi tega pa dviganje gel-coata.
Če to dobiš, najdi mesto, kjer bo barka lahko dalj časa izven vode in do naslednje sezone saniraj. Več je že tule - recimo evovii - in verjetno bo naslednjo zimo narejena in tam poslikana še ena sanacija ene manjše jadrnice.
Če je značilen vonj po kislem in mislim da tudi podoben antifrizu (eden od razpadnih produktov je običajno tudi etilen glikol) - je depolimerizacija oziroma razpad poliestra. Razpadni produkti, ki jih vohaš, povzročajo vpijanje vode zaradi osmoze v material, tlak zaradi tega pa dviganje gel-coata.
Če to dobiš, najdi mesto, kjer bo barka lahko dalj časa izven vode in do naslednje sezone saniraj. Več je že tule - recimo evovii - in verjetno bo naslednjo zimo narejena in tam poslikana še ena sanacija ene manjše jadrnice.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Zdravo,
ne to sem že lani prebral na forumu in tudi preveril in ni bilo nič kisline oziroma vonja. Barva nad vodno linijo je sicer malo napihnjena (mali mehurčki) in je na posameznih mestih z vapom bila sprana dol.
Tudi zdaj ko brusim barvo dol, je spodaj popolnoma gladka in lepa osnova, tako da še ni prišlo v vlakna.
Se mi zdi pa bolj smiselno sanirati tako, da dvignem vodno linijo, ker to se je dogajalo samo do višine 10 cm; verjetno zaradi valov - ni ves čas omočena površina.
Spodaj, kjer je pa v osnovi narejen antifouling pa je vse kot mora bit
ne to sem že lani prebral na forumu in tudi preveril in ni bilo nič kisline oziroma vonja. Barva nad vodno linijo je sicer malo napihnjena (mali mehurčki) in je na posameznih mestih z vapom bila sprana dol.
Tudi zdaj ko brusim barvo dol, je spodaj popolnoma gladka in lepa osnova, tako da še ni prišlo v vlakna.
Se mi zdi pa bolj smiselno sanirati tako, da dvignem vodno linijo, ker to se je dogajalo samo do višine 10 cm; verjetno zaradi valov - ni ves čas omočena površina.
Spodaj, kjer je pa v osnovi narejen antifouling pa je vse kot mora bit
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta