Zimovanje in konzervacija

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Dolenc
Naddesetnik

Zimovanje in konzervacija

OdgovorNapisal/-a Dolenc » Po Avg 15, 2011 10:47

Leto je okoli ( ne še čisto ) :( in že smo pri konzervaciji in shrambi gumenjaka. Ker bo to moje prvo zimovanje rabim nasvet izkušenih morjeplovcev. Imam SAVO 440 z 2t 50KM mercuri. Čoln zadovoljil vse potrebe na morju ( Pašman - Dugi otok - Kornati - .... ) :D čoln sem doma dodobra oprav z sladko vodo in kančkom avtošampona. Motor sptav z slušalkami. Čoln bo dvignjen pod strop v garaži in bo visel na zato pripravljeni dvigalki.
Zanima me z čim prešpricate ali premažete gumo in kaj naredite z 2t motorjem. Hvala vsem.
pa zaplujmo
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Avg 15, 2011 11:11

motor zamaži z oljem.. daj mu samo olje naj se zaduši.. tako konzerviram svoje tomose ...
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Avg 15, 2011 13:30

Lahko kupiš konzervacijski sprej za notranjost motorja, to naspricaš noter skozi vplinjače ter odklopiš, da se sam motor zaduši in da zmanjka goriva. Nato svečke odšraufaš in še mal spricneš noter tega olja in na roko zavrtiš bate da se namažejo. Nazaj privijačiš svečke ter nato od zunaj pospricač sz sprejem za ZUNANJO konzervacijo. Gumo namažeš sz starbritom čistilom za gumenjake ter ga spraviš pod strop in to je to.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Avg 15, 2011 14:20

Ne pozabit še zelo pomembnega opravila, to je kontrola olja v peti. Če je notri voda, je treba zamenjati semering na gredi propelerja ali pod vodno črpalko in naliti sveže olje. Če tega ne storiš, se čez zimo, v primeru, da je notri voda, poslovijo zobniki. Sicer je na to temo že ogromno napisanega, dajte uporabljati funkcijo "išči".

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov