Test / nakup izvenkmnega motorja ?

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

MitjaF
Višji štabni vodnik
Kraj: Krško - Korčula

Test / nakup izvenkmnega motorja ?

OdgovorNapisal/-a MitjaF » Po Jan 02, 2012 08:04

Kupil sem gliser z izvenkrmnim motorjem
MERCURY 125 ELPTO 1994 DVOTAKTNI
Kako lahko preverim ali preiskusim, če je motor vredu ?
Kaj predlagate, da zamenjam preventivno ?
Že v naprej hvala za nasvete.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Re: Test / nakup izvenkmnega motorja ?

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Jan 02, 2012 09:28

MitjaF napisal/-a:Kako lahko preverim ali preiskusim, če je motor vredu ?

Že v naprej hvala za nasvete.

Edino v vodi pod obremenitvijo.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jan 02, 2012 09:51

Test motorja,najbolje v vodi, kot je že bilo napisano. Nato pa temeljiti servisni pregled z kontrolo in po potrebi zamenjavo impelerja, olja v peti (kontrola barve olja - ne sme biti mlečne barve, če je, zamenjava tesnil in semeringov pete), čiščenje in pregled uplinjačev, pregled in po potrebi menjava svečic, pregled power trim in tilt sistema, po potrebi menjava cink anod... Verjetno bo še kdo kaj dopolnil...
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Po Jan 02, 2012 10:18

To kar so predhodniki povedali, vendar so to vse bolj ko ne malenkosti, ki tudi če so, se dokaj poceni odpravijo.

Če gre za klasičen dvotaktni motor, je najbolj pomembno, da zmeriš kompresijo! Pri takšnem motorju je nekako še dopustna razlika med cilidnri nekje do 15%. To je tudi najboljši pokazatelj utrujenosti motorja.

LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jan 02, 2012 11:47

Jp, merjenje kompresije je pametno opraviti že pred nakupom, da se vidi stanje batov/obročkov in cilindrov. Tako se izogneš dragim popravilom, kot so menjava batov ali batnih obročkov, popravilo ali menjava bloka ali pa celo menjava glavne gredi. Tukaj je menjava kugličnih ležajev in semeringov še najmanj kar te lahko doleti...
MitjaF
Višji štabni vodnik

Šok

OdgovorNapisal/-a MitjaF » Po Jan 02, 2012 18:34

No jaz sem pa mislil, da je največji strošek nakup glierja :roll: , skoraj bi raj videl, da teh nasvetov nebi prebral, ampak se bom mogu sprijaznit z dejstvi.
Ker imam motor sedaj doma, ga nebi vozil naokoli a bom vseeno za naprej povprašal po kakšnem dobrem serviserju, najraje čim bližje domu - Krško.
Prejšni lastik je rekel da se motor sam konzervira ?, je to res in če ni kaj naredim, da ga konzerviram do servisa ?Hvala.
Exorcist
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Exorcist » Po Jan 02, 2012 20:34

Zapelji se v Delta team Krško in na servisu malo pofehtaj, da ti ga vzamejo not. Če nimajo gužve, ti ga najverjetneje bodo. Storitev bo opravljena tako kot se spodobi, na nivoju.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

Re: Šok

OdgovorNapisal/-a dule » Po Jan 02, 2012 23:24

MitjaF napisal/-a:Prejšni lastik je rekel da se motor sam konzervira ?, je to res in če ni kaj naredim, da ga konzerviram do servisa ?Hvala.

Motor se sigurno ne konzervira sam in če si mu to verjel, potem najboljše, da ga pelješ konzervirat na servis. Najboljše za oba. :wink:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jan 03, 2012 05:50

Jp, sam se konzervira Evinrude E-Tec, pa še temu je treba vklopiti program za te namene.
MitjaF
Višji štabni vodnik

Novo vprašanje

OdgovorNapisal/-a MitjaF » So Jan 14, 2012 08:39

Nisem hotel odpirat nove teme:
Kupil sem slušalke, konzervacijski sprej in mislim danes zalaufat motor vendar v nekaj nisem prepričan:
Motor sam dodaja olje, daluje 5 minut nato v odprtino za zrak špricam sprej za konzervacijo; :?: ALI ODKLOPIM DOVOD GORIVA IN PUSTIM DA SKURI VSE KAR IMA V SEBI ALI NE :?:
Hvala
Uporabniški avatar
cwick
Kapitan bojne ladje
Kraj: NM-Biograd
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cwick » So Jan 14, 2012 09:07

Pozdravljeni,

da ne odpiram nove teme,kupujem izvenkrmni motor do 4KM za mojga fifija.Dobil sem nešteto predlogov,ampak nič kaj konkretnega ali naj kupim rabljen 2T ali nov 4T?Nimam velik izkušenj z temi malimi zvercami,zato vas prosim,za kakšen konkreten predlog.

Gledal sem tole na netu,rabljen 2T
http://www.avto.net/mornar2003/view/ad.asp?ID=105943

Hvala!
LPA
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » So Jan 14, 2012 09:55

Tale Tohatsu gotovo ni 2010 ampak je verjetno takrat pripeljan iz Italije, sklepam, da motorček ni utrujen, ker je bil kot pomožni. Pojdi ga pogledat obvezno naj ti ga prodajalec preizkusi-zalaufa pred teboj. Tega lahko zalaufaš v hobuku od Jupol-a, če dela bp zglihaj in vzemi.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » So Jan 14, 2012 10:06

Mitja F, motor vžgi naj deluje nekaj časa (vidiš kako je z impelerjem-iztopni curek) nato odklopi dovod goriva in pusti da ga porabi do konca. Pustiš da se malo ohladi odviješ svečke in direkt v cilindre našpricaj konzervacijski spray nato "zaverglaj" motor brez svečk da se cilindri premažejo, vrneš svečke in to je to. Vsaj jaz delam tako in ne dodajam olja skozi odprtino za zrak.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » So Jan 14, 2012 10:59

kocka napisal/-a:Mitja F, motor vžgi naj deluje nekaj časa (vidiš kako je z impelerjem-iztopni curek) nato odklopi dovod goriva in pusti da ga porabi do konca. Pustiš da se malo ohladi odviješ svečke in direkt v cilindre našpricaj konzervacijski spray nato "zaverglaj" motor brez svečk da se cilindri premažejo, vrneš svečke in to je to. Vsaj jaz delam tako in ne dodajam olja skozi odprtino za zrak.

Jaz naredim oboje, zadušim skozi odprtino za zrak, nato pa našpricam še v clindra. Če špricaš samo v clindre, olje ne zaščiti ležajev ročične gredi, ampak samo stene cilindra, bat in obročke. Mitja F, če boš zadušil motor s konzervacijskim oljem, prej odklopi cev za gorivo in tik predenj motor ugasne našpricaj olje skozi odprtino za zrak, pa ne preveč, toliko kot piše na embalaži. Rabiš malo občutka, da ti motor zaradi pomanjkanja goriva ne ugasne prej kot uspeš našpricati olje vanj.
MitjaF
Višji štabni vodnik

Dela

OdgovorNapisal/-a MitjaF » Po Jan 16, 2012 08:20

No, z veseljem sporočam, da motor dela :lol: , sedaj sem ga namreč prvič videl in slišal laufat.
Konzervacija mi ni najbolj uspela, saj sem motor ugasnil preden je sam potrošil gorivo. Zakaj?, ker se je sprožil alarm - konstantni pisk iz komand. Ne vem zakaj?, se pa ne spomnim, če pred ali po odklopu konektorja goriva iz motorja - mal sem bil živčen, saj veste - prvič.
:?: Tako, da me zanima ali je to normalno in kdaj se ta "alarm" vklipi?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti