Gliser ne zglisira

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

glastron
Desetnik

Gliser ne zglisira

OdgovorNapisal/-a glastron » Sr Jul 23, 2008 15:43

Zdravo!

Sem pridruženi član ekipe morjeplovcev. Imam problem in sicer naslednji: sem lastnik gliserja Glastron 174V letnik 1975 z notranjim motorjem OMC 120 KM. Plovilo je dolgo 5,25 in široko 2,08m. Motor sem pred prejšnjo sezono generalno obnovil tako da deluje brezhibno. Problem je v tem, da plovilo nikakor ne zglisira. Menjal sem elise spreminjal kot pete, pa še vedno se voda za eliso samo peni, čoln se postavlja"pokonci" zglisira pa nikakor.
Če ima kdo podobne izkušnje ali kakšen nasvet se priporočam.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Jul 23, 2008 16:42

Kaj pa razporeditev teže po čolnu,pred posegom na motor ti je pa normalno zglisiral,motor dobi zadosti število obratov :?:
L.P.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 23, 2008 21:47

Ja lahko je razporeditev teže, mogoče je tudi noga vseeno preveč dvignjena, saj OMC nima hidravlične nastavitve... Lahko je kaj z motorjem (predvžig, svečke, razdelilna kapa, uplinjač, gorivo...), lahko je tudi napačen propeler, kar je manj verjetno...

Si me pa spomnil na nostalgijo... Sam sem imel Glastron GBV-174 z Merc. 140 HP, pre-Alpha, letnik pa 1972. Odličen čoln, odličen motor, še danes prede kot mucek. :D OMC je pa v tistih letih še odkrival "toplo vodo" pri Z pogonih, zato imam o njem slabo mnenje... Ko so ravno malo prišli k sebi in naredili nekaj spodobnega (noga Cobra), pa je šlo vse skupaj v "maloro", potem pa je prišel Volvo Penta in kupil Cobro, ki se sedaj imenuje SX... Pred tem je tudi Volvo odkrival "toplo vodo"... Škoda mi je OMC-ja... :evil:

LP
Uporabniški avatar
MIHOLD
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a MIHOLD » Po Avg 18, 2008 15:38

Mogoče malo neumno vprašanje...ampak pravjo da vprašat ni greh...

Tole stvarco ( 2x 150KM in 5 ton teže)

Slika

Sam jaz sprobal obremeniti, torej full gas(3600 obratov).

Premec se je kar lepo vzdignil v luft, ko sem premec ravno toliko s flapi "znižal" da sem vseeno nekaj videl naprej, sem slučajno pogledal na GPS in videl hitrost 22 vozlov :shock: ...ter zadaj ni bilo blodenja vode, ampak kar lepa ravna črta vode po sredini proti nazaj. Nato sem popustil gas na ene 3200 obratov in je barka še vedno lepo šla 19 vozlov, potem sem sprobal s flapi še malo premec spustit...in se je hitrost kar zmanjšala na 13-14 vozlov(kakor da bi jo zaviral, zadaj je lotila voda spet "blodit")...potem sem flape spet malo popustil, da se je dvignila in spet je na istih obratih pridobila na 19 vozlov in zadaj zrisala spet lepo črto...

Vprašanje je...ali sem slučajno jaz glisiral? :D

Ker filing ko zglisiraš in glisiraš na 6m fišermanu je popolnoma drugačen...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 18, 2008 19:41

Si glisiral in to pošteno! Očitno imaš montirane tudi precej velike flape, ki so pri veliki hitrosti postali "preveliki" in je bil polni odklon preveč. Torej imaš hitro barko, problem je le, da rabiš praktično polno moč za tak podvig. Škoda je motorjev za več kot kakšnih 5 min vsakih nekaj ur. To pa je za motorje tudi dobro. Najmanj vsakih 10 ur je dobro motorje za nekaj minut obremeniti tudi na polno.

LP
Uporabniški avatar
MIHOLD
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a MIHOLD » Po Avg 18, 2008 19:55

Čaki čaki, ampak če so polni obrati motorjev 3600RPM na 3200RPM še vedno barka lepo glisira, ampak na 19 vozlih hitrosti. Torej če vozim s 3200RPM(kar mi v navodilih motorjev piše da je to "cruising speed"), potem motorjem ne glih škodim, ali pač? :shock:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 18, 2008 19:59

Je preveč za motorje. To niso Heavy Duty motorji in zato bi rekel, da je premalo. Na 3.200 je nekako OK za krajši čas, da pa bi npr. 1 uro nepretrgoma plul pod tako obremenitvijo ti odsvetujem. Saj verjetno ne bo nič, se pa ZELO skrajša življenska doba motorjev.
Če je max. 3.600, potem bi rekel, da je optimalni cruise speed pri 2.800 vrt/min, to pa je pri tebi žal premalo. No nekje do 3.000 je še OK, vse preko pa je mučenje motorja, če je to trajna obremenitev.

LP
Uporabniški avatar
MIHOLD
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a MIHOLD » Po Avg 18, 2008 20:07

Hvala lepa za odgovor. Sicer pa morem še malo testirat zadevo...še to kar sem sedaj sprobal sem v zelo kratkem času in čisto iz firbca :) Itak vem da temu tudi ni namenjena...vseeno je pa fajn ko te prime "tistih 5min" :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti