Flapi

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Sep 29, 2011 14:45

Glede flapov se obrni na strokovnjaka- Stal, da ti pa čoln ne bo "plesal" pa probaj ugasnit musko :lol: :lol: :lol: , oziroma veter. :wink:
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Sep 29, 2011 15:09

rider a si se malo zatipkal ? ko je čoln na vezan na boji... ko pa vežem na bojo...

Vedno kadar je plovilo vezano,ali sidrano z premcem, se premec obrne v veter, drugače ne gre... da pa ti poplesuje,?
ok normalno je ,da malo vrti, saj se tudi veter malo obrne, ... veži v močni burji, oz v močnem vetru, boš videl boš stal kot puščica :) ali pa če ne piha popolnoma nič, takrat se pač obrneš po toku...

PS: kako pa se ti privežeš, daj kako fotko...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Če Sep 29, 2011 15:33

Ja saj ravno v močnem sem ga opazoval kako pleše, ko opazujem druga plovila so obrnjena proti vetru kot si ti napisal moj pa pleše levo in desno in to precej imel sem že kar nekaj bark in nobeden se ni tako obnašal.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Sep 29, 2011 16:47

Tudi pri nas sta v kampu dva colna, ki nikoli ne ubogata ostalih, vedno sta obrnjena drugace...
Prvi je 30 let star gumenjak ki pusca, drugi pa se mi zdi en prastar helwig...
Brez zamere rider666 :)

Kar sem jaz opazil, vec, kot ima kabina upora bolj se coln mesa za kak meter, ko veter malo spremeni smer. Manjsi coln, nizji se ne odzove na veter tako hitro...
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Če Sep 29, 2011 17:08

Ja tudi jaz sem dal pomislek na kabino!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Sep 29, 2011 18:13

.

Veliko let sem imel trup z gredljem in tega pojava skoraj ni bilo, oz. je bil zelo počasen in ne tako intenziven.

Sedaj imam že kar nekaj let glisersko dno, pa veliko kabino in mi je tak pojav zelo znan.
Barka dela kot brisalec na avto steklu. Iz ene skrajne točke na drugo. Ja tudi do 180 stopinj. Sploh me to moti pri ribolovu, ko ni konstanten veter. Skoraj ni pomoči, razen vezat po krmi z drugim sidrom, kar me pa moti pri ribolovu.

Kaj čmo, takle mamo!

Nihče ni popoln, hihihihihi! :D :D :D

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Pe Jun 15, 2012 13:45

Me zanima kaj menite o tem sistemu,ki bi naj nadomestil flape.

http://www.youtube.com/watch?v=IJDnuQ_xsWI

L.P.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Jun 15, 2012 13:57

Ja kar nekaj plovil ima tole gor serijsko, npr. Bavaria. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da kar se tiče vzdrževanja je sigurno bolje kot klasični flapi, ker ni nobene hidravlike, ne more se nič svinjarije gor nabrat, ni problemov s korozijo, ni cinkov, saj je vse plastično. Glede delovanja je pa tako da funkcionira sicer odlično, vendar če gledam kot laik je meni tole bolj kot nekakšna zavora v primerjavi s klasičnim flapom, ki med drugim tudi nekako padaljša vodno linijo.
Kot vsaka stvar so + in so -. :wink:
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » Pe Jun 15, 2012 17:12

Kot je napisal gregor,verjetno deluje kot kakšna zavora,kar posledično tudi vpliva na končno hitrost :cry:
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » Po Jun 18, 2012 19:18

Imam montirane QL flape in so odlični. Če ji spustim do max pozicije mi popolnoma nič ne vpliva na hitrost
Uporabniški avatar
Stal
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Stal » Sr Jun 20, 2012 17:13

ta "sistem, ki naj bi nadomestil flape" je že nekaj časa prisoten, imenujejo se interceptorji. Veliko proizvajalcev plovil je pred leti začelo vgrajevati interceptorje na plovila predvsem iz dveh razlogov. Če so naročili Volvo motorje so jih dobili zraven praktično zastonj, drugi razlog je preprosta montaža. To in pa zelo hitra odzivnost interceptorjev so edine prednosti, ki jih imajo interceptorji pred flapi. Danes se večina teh proizvajalcev vrača nazaj na flape in tudi pri nas imamo ogromno strank, ki jih dajejo dol in zamenjujejo s flapi. Najbolje opaziš razliko, če se pelješ z avtom, rahlo odpreš okno in stegneš dlan pravokotno ven ali pa jo počasi dvigaš in povečuješ kot... Mislim, da več ni potrebno pojasnjevati....
Če se komu ljubi brati bom spodaj prilepil primerjalno študijo med flapi in interceptorji (vidim, da se je oblika podrla in tabele niso ok, če koga zanima mu lahko pošljem original)
LP

Interceptors vs. Trim Tabs
Summary from Maritime Dynamics Study of Advantages and Disadvantages of these two trimming devices
DETAILS
Trim Tabs have been successfully used on airplane wings, missiles, and boats to create lift forces for attitude control. Within the past several years, interceptors have been successfully used as force producers on large fast ferries.

What was Tested: Both the trim tab and interceptor control surfaces had identical span as this dimension largely determines the amount of lift generated by each device.

Trim Force Findings
 At 55% deflection, both the trim tab and interceptor provide the same amount of trim force
 Beyond 55%, trim tabs continue to trim the boat and interceptors lose their effectiveness.
 Trim tabs provide approximately 66% more lift at maximum deployment than interceptors.
 Trim tabs can produce lift at low speeds while interceptors produce maximum lift only at higher speeds.

Drag Coefficient
 The lift-to-drag ratio of the devices is essentially the same, though the tabs are capable of producing larger forces at maximum deployment.
 However, tabs can extend beyond the transom, thereby increasing their area, increasing the total waterline length of the hull, increasing lift while reducing drag.

Trim Tabs Interceptors
Lift and Ride Control More lift to span
Less lift to span and
Limited range of lift
Resistance and Drag Same Same
Cost Same Same
Installation Issues Hydraulic pump must be installed Somewhat less time but 1-1/3” hole must be drilled below water line. Control Box must be mounted
Adding More Lift Larger tabs easily installed Multiple interceptors must be purchased –more electric motors under water
Risk of damage from floating objects Minimal Risk Higher Risk
Maintenance None, normal cleaning procedures Cannot pressure wash.
Reliability More reliable, pump inside boat Electric motors under water.
Relatively large hole in transom under water line. Cannot pressure wash.
Interceptors
Najboljši na krovu
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Pe Jun 22, 2012 21:00

tudi jaz imam v mislih vgradnjo flapov Benneti M120,ampak mi zaradi ne klasične krme to povzroča malo preglavic.
Na sami krmi je podaljšek-kopalna ploščad in med njo samo in vertikalno steno je samo kakšnih 10cm prostora,tako da bi bil edini način montaža na te izbokline(vertikalno-cilinder)katere so pa debele samo 5mm,kako bi to izvedel,da mi vse skupaj ne predre trupa?'

Plovilo je Quicksilver Flamingo 620!

Slika
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » So Jun 23, 2012 08:46

Še moje izkušnje.

Imam originalno vgrajene flape, Lenco, Barka Crownline CR250 in yanmar diesel. Brez uporabe flapov glisiram nekje na 20 vozlih, 2600 RPM, z uporabo zglisiram tako hitreje, kot že tudi pod 19 vozli in na 2400 - 2500 RPM. Načeloma naj bi se v tem primeru poraba l/h zmanjšala, samo na prevoženo razdaljo pa je po moje zanemarljivo.
Pri večjih hitrostih ni toliko haska, se pa rad igram; običajno glisiram na 20 -22 vozlih in z uporabo flapov (vendar zelo precizno, dve do tri lučke), dosežem pri istih obratih tudi do dva vozla več. Najprej optimiziram trim, ga začutiš, ko se barka lepo "uleže", počakam kakšno minuto, da se stabilizira hitrost, potem pa še malo flapov. Vse skupaj je zagotovo kakšnih 10 ali 20 litrov na tank razlike.
Dejansko jih pa največ uporabljam za izravnavo levo/desno, ko se moja prestavlja po čolnu (barka ima kar velik krmni kot 18 ali 19%) in se s uporabo flapov barka lepo izravna, kar spet pomeni vozel ali dva več.
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » So Jun 23, 2012 09:52

z optimalnim trimom pridobim par vozlov z manj obrati,ampak pika na i bi bili verjetno flapi.Problem je montaža!
Ali ima kdo pdf.montaže M120,da vidim ta kot oziroma načine montaže-navodila?

Lp.
Uporabniški avatar
Stal
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Stal » Po Jun 25, 2012 16:51

Navodila imam, ampak se mi zdi, da si z njimi ne boš kaj veliko pomagal. Prilimaj še kakšno fotko, da bo vse skupaj bolje vidno in ti lahko dam še kakšen nasvet.
Cilindre lahko postaviš tudi vertikalno, včasih imajo tudi negativni kot (so nagnjeni nazaj). Za določene primere obstaja tudi možnost pritrditve plošč na dno...
Skratka najprej prosim še kakšno fotko...
Najboljši na krovu

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta