Pozdravljeni!
Pri listanju foruma sem pod temo Gliser z kabino zasledil, da je admin navedel: Udobnost čolna je namreč odvisna predvsem od njegove mase oz. razmerja masa-dolžina. "
Prtosim vas za nasvete, - ali obstaja kakšno pisano ali nepisano pravila, kakšno naj bo razmerje med maso čolna z motorjem in dolžino, da bi imel ta čimboljše plovne lastnosti?
Tu mislim predvsem na stabilnost na valovih - da ga ne premetava (čolna in posadke).
Predvsem me zanima pri dolžini cca 6-7 metrov (gliser z kabino z ležišči).
Hvala
LP
razmerje masa-velikost
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Pozdravljeni!
Pravkar sem se z družino vrnil iz enodnevnega potepanja po slovenskem morju. Vreme je bilo čudovito, morje pa prav tako. Malo lenarjenja, malo plavanja, malo ribarjenja....
No, pogrešam le malo bolj bistro morje kod v Dalmaciji. Ampak, lahko smo pa tudi srečni, da ga imamo in lepo izhodišče za EU in HR - nekateri ga nimajo (morja).
Monster_d in admin hvala. Adminu pa tudi v naprej hvala, za tisto besedo več (še posebno bo dobrodošla nam, ki smo začetniki v navtiki) - ko pride iz dopusta. Uživaj preostanek dopusta.
Jutri bo tudi lep in topel dan. Izkoristite ga za plovbo.
Srečno.
lp
Pravkar sem se z družino vrnil iz enodnevnega potepanja po slovenskem morju. Vreme je bilo čudovito, morje pa prav tako. Malo lenarjenja, malo plavanja, malo ribarjenja....
No, pogrešam le malo bolj bistro morje kod v Dalmaciji. Ampak, lahko smo pa tudi srečni, da ga imamo in lepo izhodišče za EU in HR - nekateri ga nimajo (morja).
Monster_d in admin hvala. Adminu pa tudi v naprej hvala, za tisto besedo več (še posebno bo dobrodošla nam, ki smo začetniki v navtiki) - ko pride iz dopusta. Uživaj preostanek dopusta.
Jutri bo tudi lep in topel dan. Izkoristite ga za plovbo.
Srečno.
lp
Pozdravljeni!
Admin je pred mesecem zapisal: "Ja res je odvisno od vsega, od kota trupa, od širine, dolžine in mase. Vendar pa za slabo morje ne koristi niti 10m... Je pa bolj udobno. Sem na dopustu in v naslednjem tednu napišem kaj več."
Vem da si polno zaseden ampak ob priliki na kratko - priporočljivo razmerje med maso čolna z motorjem in dolžino čolna.
V naprej hvala.
LP
Admin je pred mesecem zapisal: "Ja res je odvisno od vsega, od kota trupa, od širine, dolžine in mase. Vendar pa za slabo morje ne koristi niti 10m... Je pa bolj udobno. Sem na dopustu in v naslednjem tednu napišem kaj več."
Vem da si polno zaseden ampak ob priliki na kratko - priporočljivo razmerje med maso čolna z motorjem in dolžino čolna.
V naprej hvala.
LP
Tom napisal/-a:
priporočljivo razmerje med maso čolna z motorjem in dolžino čolna.
LP
Verjetno obstaja, dvomim pa, da to zanima koga. Tudi ne proizvajalca, saj nimajo dosti vpliva. Zadeva je pac odvisna od opreme, motorja, kakovosti trupa(debelina) in kar je se tega. Zato se tudi razni colni enakega razreda tako malo razlikujejo v tezi. Saj se ne morejo, edine razlike prinese debelina trupa. Motorji so tako enaki, ostalo plastiko in blazine imajo tudi vsi, drugega pa ze prakticno ni. Govorim za te standardne, med 6 in 7m gliserje. Recimo kaksen mastercraft ima balaste s cimer vplivas nekaj na plovne lastnosti, pa je to ze eksotika(in poseben namen).
Ne vem no, mislim da dajo proizvajalci precej vec na razporeditev teze kot na neko razmerje masa/dolzina.
Aha Tom, lepo, da si me spomnil.
Jaz preko vikendov lovim še zadnje poletne trenutke na barki, čez teden pa imam vedno gužvo... Bom se potrudil in napisal nekaj na to temo, je pa popolnoma res, kar pravi "runner", da na ta razmerja ne gledajo niti proizvajalci. Večina jih ne gleda niti na položaj težišča, niti ne na širino... Pomembno je predvsem udobje in končni izgled. To prodaja čoln in ne kvaliteta trupa! Žal... Če pa bi ljudje kaj več gledali na kvaliteten trup, potem bi vsi vozili Performance, Donzi, Pershing in podobno, tudi Cobalt in Mastercraft sta v tem rangu...
LP
Jaz preko vikendov lovim še zadnje poletne trenutke na barki, čez teden pa imam vedno gužvo... Bom se potrudil in napisal nekaj na to temo, je pa popolnoma res, kar pravi "runner", da na ta razmerja ne gledajo niti proizvajalci. Večina jih ne gleda niti na položaj težišča, niti ne na širino... Pomembno je predvsem udobje in končni izgled. To prodaja čoln in ne kvaliteta trupa! Žal... Če pa bi ljudje kaj več gledali na kvaliteten trup, potem bi vsi vozili Performance, Donzi, Pershing in podobno, tudi Cobalt in Mastercraft sta v tem rangu...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov