delovanje dvotaktnega motorja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Tom
Kapitan korvete

delovanje dvotaktnega motorja

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Jun 27, 2008 08:21

Pozdravljeni!

Najprej pohvale forumu. Kot novinec sem dobil marsikateri koristen nasvet na tem forumu, ki mi pomaga pri nabiranju izkušenj tako pri plovbi kot popravilu in vzdrževanju čolna.

Lani jeseni sem nabavil "fišermana" 4,5 metra z izvenkrmnim motorjem SUZUKI 40 (hp). Motor je dvotaktni na dva cilindra.

Izkušene morjeplovce bi prosil za nasvet.

Za dvo taktni motor je dobro, če dela na določenih obratih. Najlepše pelje nekje na 3/4 plina (žal nimam obratomerja, da bi natančno podal število obratov).

Zanima me, kaj predstavlja takemu motorju, če ga na poln plin "teraš" več časa in koliko časa okvirno lahko tak motor dela na poln plin? Ali se lahko pregreje, ali mu kaj škodi....?

Prosim za vaša mnenja in izkušnje o delovanju dvotaktnih motorjev - normalno, vse z namenom ohraniti dolgo življensko dobo motorja :) .

Hvala.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jun 27, 2008 08:48

Pregrel ga boš težko, ker ima toplotne senzorje proti pregrevanju, ki dajo zvočni alarm + motor začne teči na max 3000vrt/min! Gotovo pa ti ne bo hvaležen, če ga boš gnal non-stop do konca! Je pa odvisno od teže tvojega čolna mislim, da ga boš moral kar priganjati, sploh če bo poln(4osebe). Jaz imam Suzuki 40 dt, 1999, tudi dva cilindra vendar na ELANU gT 402 in ga rine brez problemom res pa je, da je lahek čoln!
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Jun 27, 2008 09:08

Hvala kocka za nasvet.

Kot berem imava enake motorje - tudi moj je SUZUKI 40 dt letnik 1998 (ali 1999).

Čoln je Cavalieri play 15. Teža čolna z motorjem, polnima rezervoarjema (cca 45 litrov) in opremo, BREZ posadke je cca 450-480 kg (sem tehtal). Se pravi je samo čoln cca 350 kg (z opremo brez posadke).

Motor lepo poriva čoln naprej. Tudi lepo zglisira. Za našo malo družinico (jaz, žena in dva (otroka skupaj 45 kg)) je super.

Bolj me zanimajo mnenja, kako voziti, še posebno dalj časa, da motorju ne škoduješ. Kaj je najbolje za motor.

Namreč, odpravljamo se n Ugljan na dopust in kornati niso daleč.

Hvala.

LP
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Pe Jun 27, 2008 13:58

da motor dolgo časa voziš pod max. obrati ni priporočljivo, ker se močno poveča obraba materiala in goriva.

Motor ima termostikalo, ki odklopi en valj v primeru pregretje motorja.

Z koliko gasa je priporočljivo voziti, ti težko povem, ker je zelo odvisno od samo teže na čolnu, od toka, valov, posadke. Boš moral sam ugotavljati za koliko lahko spustiš gas da se pri hitrosti to ne pozna veliko.

Tudi jaz imam fishermana dol. 4,5m in Hodno 25/40KM, in ko čoln zglisira dam ročko malo nazaj, tako da približno vozim z cca 80% gasom. (takrat najlepše prede)

LP Klemen
sajo
Site Admin

OdgovorNapisal/-a sajo » Pe Jun 27, 2008 20:09

Motor je narejen da ga lahko stalno na polno goniš. Edini problem je ker se ti poraba percej poveča napram izkoristku.
In pa verjetno se ti bo tudi malo smilil če ga boš 2 uri stalno na polno gnal.

Jaz sem prejšnji čoln in motor (gliser 4.8m in mercury90KM dvotaktni) ponavadi peljal na približno 75% ali 3200 obratov, takrat se je vse lepo obnašalo in motor je predel ko mucek (linijski 6 valjnik).
No sedaj je sicer druga zgodba ampak to ni važno.
Motorji za čolne so vsi predemenzionirani in narejeni tako da lahko zeeellloooo dolgo delajo pod polnim gasom. Tako da se nikar ne boj. Ti pelji po občutku, najprej zglisiraš potem gas do konca, ko imaš polno hitrost daješ počasi plin nazaj toliko časa dokler ne zaznaš da se je hitrost spremenila potem pa za malenkost spet povečaš in to je to. Polna hitrost z neobremenjevanjem motorja. Vendar pa ti bo verjetno čoln malce poskakoval zato boš še malce odvzelč plina in boš vozil z "potovalno hitrostjo" kakšna je za tvoj čoln ne vem, za mojega je bilo20-25NM/h za sedanjega pa 25-30NM/h.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Jul 16, 2012 19:34

Jaz imam pa malce drugačno vprašanje na tole temo.

Svoje čase sem se precej prevozil 2-taktnimi motorji (cross, mopedi...) in iz tega hobija smo se naučili, da predolgo zaviranje, brez dodajanja plina pomeni veliko obrabo vsaj batnih obročkov, ali pa ribato.

Torej, če izhajam iz sledečega me zanima, ali 2-taktnemu motorju na polovilu škodi dolgotrajnejše plutje z zelo malo plina??

Yamaha forsira 1% mešanico in pri avtolube nimaš prav veliko možnosti odmika od tega (OK, se da narediti že v rezervoarju 1% mešanico in je vse skupaj 2%) in se mi zdi ta mešanica pri izredno mali porabi zelo "suha".

Ali je možna kakšna težava, ali le preveč tuhtam na to temo in je nebroj razvojnikov pri Yamahi to upoštevalo in seveda ustrezno rešilo.

Druga stran, velika poraba in nažiganje je pa za motor sam (seveda, če ima ustrezne nastavitve in hlajenje) samo dobrodošlo.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 16, 2012 22:37

Nekje sem dobil info da pri manj gasa autolube dodaja več olja in obratno.
Lp
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jul 16, 2012 23:23

Preveč olja motorju bolj škodi kot koristi ker se nabirajo saje po motorju in tud izgorevanje ni optimalno in se motor pregreva! 1:100 je čist vredu. glede tistga zaviranja pa ni res ker še vedno motor deluje na tistih obratih kot mu je določeno z ročko za gas in NE zavira kot na motorju ko se voziš navzdol in sam klanec priganja motor v obrate čeprav je plin zaprt in s tem zmanjšan dovod goriva in posledično tudi olja... Če se držiš navodil proizvajalca najmajn škodiš motorju!
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Po Jul 16, 2012 23:41

cibro napisal/-a:Nekje sem dobil info da pri manj gasa autolube dodaja več olja in obratno.
Lp

Kot je rekel cibro drži.
Miscelator je tako naštelan, da pri najnižjih obratih dela bolj bogato mešanico z oljem, ker takrat so manjši pretoki zraka, slabše mešanje z oljem in posledično olje slabše maže vitalne dele.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 16, 2012 23:48

Marcel_Mastnak napisal/-a:...
glede tistga zaviranja pa ni res ker še vedno motor deluje na tistih obratih kot mu je določeno z ročko za gas in NE zavira kot na motorju ko se voziš navzdol in sam klanec priganja motor v obrate čeprav je plin zaprt in s tem zmanjšan dovod goriva in posledično tudi olja...

Pri dvotaktnih vozilih na kopnem je bil verjetno najbolj znan avto Wartburg, kjer je bilo narejeno tako, da sploh ni bilo mogoče zavirati z motorjem (spustil si plin in avto se je obnašal, kot da teče v prostem teku).

Razlog - preprečiti, da klanec ali kaj podobnega poganja motor z več obrati, kot motor dobi goriva in v njem olja - in če je bilo premalo olja za te obrate, povečana obraba (lahko tudi možnost zaribanja). Tisti avto je bil pa itak namenjen za ravnine, tako da so malo predimenzionirane zavore bile v tistih ravninah temu triku še kar kos.

Ampak - kot je napisal Marcel_Mastnak, pri dvotaktnikih na morju ni dolgotrajnih voženj z dolgotrajnim zaviranjem z motorjem po klancu navzdol, in potem praviloma tudi ni problema s premalo mazanja pri nizkih vrtljajih, ne?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Jul 17, 2012 07:14

Marjan Tomki napisal/-a:..........

Ampak - kot je napisal Marcel_Mastnak, pri dvotaktnikih na morju ni dolgotrajnih voženj z dolgotrajnim zaviranjem z motorjem po klancu navzdol, in potem praviloma tudi ni problema s premalo mazanja pri nizkih vrtljajih, ne?

Ha ha, upam, da nisem tako pisal, da bi se dalo tako brati mojega vprašanja.

dinksi napisal/-a:
cibro napisal/-a:Nekje sem dobil info da pri manj gasa autolube dodaja več olja in obratno.
Lp

Kot je rekel cibro drži.
Miscelator je tako naštelan, da pri najnižjih obratih dela bolj bogato mešanico z oljem, ker takrat so manjši pretoki zraka, slabše mešanje z oljem in posledično olje slabše maže vitalne dele.

No, to se mi zdi edin "zdrav" način, da motor lahko dela na 1% mešanice in ne pride do pretirane obrabe ob zelo nizkih obremenitvah (obogati mešanico).
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 17, 2012 18:41

Pa zakaj bi jo bogatil??? Pri nizkih vrtljajih motorja je tudi obremenitev nikakršna in tako potrebuje tudi izjemno malo olja!

Je Marcel lepo napisal kako je s tem! Na cesti je druga zgodba, ko odvzameš plin, se zmanjša oziroma skoraj zapre samo dotok goriva, vrtljaji pa ostanejo enaki! In takrat je obremenitev zaradi vrljajev še vedno precej visoka, olja pa ni, če gre za pre-mix oziroma navadno mešanico v gorivu. Če pa je autolube oziroma neko avtomatsko mazanje, pa olje ostane (sicer ga je precej manj!), gorivo pa se zapre!
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Če Jul 19, 2012 07:56

Ma ti pljuni v rezervoar malo olja k ti ne bo neč škodilo. Če ne drugega si siguren ko avtolube crkne....
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Če Jul 19, 2012 08:06

Ko sem imel yamaho in mišelator nisem nikoli dodajal v rezervar dodatno olje-no je pa res da sem bil takrat še začetnik. Kaj se je zgodilo? Crknil je mišelator in je seveda mašina zaribala. Od takrat naprej sem pri 2T vedno delal sam mešanico, oz sem kupil tak čoln, da ni imel mišelatorja.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Jul 19, 2012 09:29

To zna bit nerodna reč ja če ti zadeva crkne ampak če boste delal dvojno mešanco sam zato ker čebi pa ni crknal in podobno boste škodoval seb motorju in okolju. koristi praktično ni. Če se ne zaneseš na autolube ga pač oklopiš in sam delaš mešanco...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost