Kako sneti motor

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Kako sneti motor

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Če Okt 16, 2008 12:17

Spet problem!

Mercury 50 ELO (2000)

Rad bi snel motor s čolna in glede samega odklopa elektrike, in ostalih zadevščin ne bo problem. Problem nastane s samim motorjem, ki ima uradno 92 kg. Doma imam montiran el. vitel in glede dviga teže ni panike, problem je le kam zapeti jeklenico saj motor nima nobene predpripravljene rinke oz. nič v kaj bi se privijačil kak vijak z ušesom. Motor bi rad snel in ga dal na stojalo, da je na suhem in da se lažje vrtim okoli čolna ... Kolega na SUZUKIJU ima zgoraj na bloku motorja že tovarniško rinko. Ena varjanta bi bila vrv čes nosilec motorja a se bojim, da ga ne prekucne zaradi težišča. Zadevo bi rad snel in nataknil sam, saj ko koga rabiš ni nikjer nikogar tisti, ki pa so, so pa pametni kot hudič (domači seveda). Gledam po linkih ki sem jih dobil pa nič oprejemljivega.

http://www.dougrussell.com/partscatalog/collections/index.cfm?fuseaction=collectdetails&colid=01

http://www.usboatsupply.com/Mercury_Mercruiser_Parts_Catalog3a.php?mc=02&ms=3260&si=11417
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Če Okt 16, 2008 12:49

Evo, dobil odgovor v Nautic servis in Kopra. Zgoraj pri vztrajniku oz. pod plastičnim pokrovom, je navojna odprtina v katero se privijači vijak z rinko.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Če Okt 16, 2008 12:57

Ni ravno prava tema pa vseeno,mogoče kdo ve kako se blokira motor,da med vožnjo s prikolico ne pleše levo-desno.Je mogoče tudi kakšen vzvod(Yamaha 50km 4 t )?
L.p.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Če Okt 16, 2008 14:09

Takega vzvoda nima noben motor (kolikor je meni znano) najbolj zanesljivo je, da ga obrneš v eno smer in priveži z "gurtno".
Pozejdon,
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Če Okt 16, 2008 18:37

Pozdravljeni!

Akisek - motor dvigni v čim bolj horizontalno lego (kar pač dopušča trim), krmilo obrni v eno stran in motor se ne bo premikal.
Motor se mora pri transportu dvigniti, že zaradi rizika poškodb pete motorja, če je spuščen.
Nozilce prikolice pa izvlečeš za dvignjen motor.

LP
akisek
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a akisek » Če Okt 16, 2008 19:28

Tom,kater nosilce to misliš?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Okt 16, 2008 22:03

Verjetno je mislil snemljivi nosilec zadnjih luči prikolice.
lpg
https://medisken.si
Mitja64
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Mitja64 » Pe Okt 17, 2008 08:20

Akisek,
Jaz imam Yamaho 60 4t tako da mislim, da je zadeva primerljiva.
Motor vedno obrnem v levo stran tako da je drog s katerim premikaš motor levo, desno v zaprtem položaju. Motor nato dvignem, ampak ne v zgornji maksimalni položaj, temveč samo toliko, da lahko med nogo motorja in nosilcem (s katerim je motor pritrjen na zrcalo) lahko vstavim leseno deščico (~6x5x30cm). Motor nato spustim navzdol, da se profili vtisnejo v les. Da je stvar bolj sigurna napnem preko pete motorja do čolna še manjšo gurtno.
Tako privezan motor se nahaja približno 30 stopinj od vertikale, tako da ni nevarnosti da bi prišel do tal. Poleg tega pa je še nosilec za luči pri prikolici nižji od motorja.
Upam, da sem dovolj razumljivo napisal.
Tak način se mi zdi boljši kot pa, da je celotna teža motorja naslonjena na tistem majhnem nosilcu pod motorjem, ki ga obrneš za 90 stopinj, ko je motor v maksimalnem zgornjem položaju.
V mojem primeru je skupna masa gumenjaka z motorjem relativno majhna in zadeva na malo slabši cesti kar veselo poskakuje.
Lep pozdrav!
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Okt 17, 2008 09:50

Pozdravljeni!

Ja "alisek", mislil sem tiste nosilce, ki držijo snemljive luči (kot je omenil gregor.n).

Mitja64 je lepo opisal, kako se vozi motor.
Sam ga dam v skoraj najvišjo horizontalno lego, ker imam to možnost. Nosilci zadnjih luči na prikolici se lahko kar precej izvlečejo, tako da pridejo za motor v dvignjenem položaju.

Glede tistih nogic-nosilcev, ki se spustijo na motorju za 90 stopinj(kot pravi Mitja64) pa takole.
V svojih navodilih sem prebral, da tiste nogice-nosilčki služijo le, ko je motor dvignjen in čoln plava na vodi.
Povdarja, da se teh nosilčkov NE SME uporabljati med transportom motorja (nosilčki v spuščenem položaju).
Med transportom se mora podpreti motor z neko oporo – najenostavneje in najbolje je kot pravi Mitja64. V navodilih je tudi slika, kako podpreti motor.
Torej menim, da je tak postopek, kot ga omenja Mitja64, edini pravilen.

lp
akisek
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a akisek » Pe Okt 17, 2008 12:27

Hvala vsem, sem razumel!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti