Alfa Romeo motor na čolnu

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Nov 09, 2008 20:29

Ja naš čoln ima res MAN motorje, glede Nemcev pa se je v zadnjih 3 letih precej spremenilo. Na ADAC statistiki so zmeraj vodili Japončki, vendar nič več! Nemci so "pogruntali", da če hočeš prodajati najdražje avtomobile, morajo biti tudi najboljši, kar jim sedaj ponovno uspeva, kot pred 20 leti...
Čeprav smo v globalizaciji in ena firma dela določen del az več proizvajalcev, to še zdaleč ni enak kos. Celo znotraj skupine so razlike.
En primer... Imam stranko, ki brizga nekaj sestavnih delov za VW group in Mercedes. Zraven imajo tudi orodjrno. Nek nosilni del pedala sklopke je plastičen in popolnoma enak pri vseh 4 znamkah VW grupe. No pa vendar ni tako... Fantje so mi pokazali zahtevo. Ko se dela za Audi je v materialu 14% vlaken, za Volkswagen jih je notri 12%, za Seat in Škodo pa 9%. Če ne bi videl na lastne oči ne bi verjel. Je pa ta firma slovenska, v bližini Jesenic.

LP
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Ne Nov 09, 2008 21:02

Admin je zapisal:" Imam stranko, ki brizga nekaj sestavnih delov za VW group in Mercedes. Zraven imajo tudi orodjrno. Nek nosilni del pedala sklopke je plastičen in popolnoma enak pri vseh 4 znamkah VW grupe. No pa vendar ni tako... Fantje so mi pokazali zahtevo. Ko se dela za Audi je v materialu 14% vlaken, za Volkswagen jih je notri 12%, za Seat in Škodo pa 9%. Če ne bi videl na lastne oči ne bi verjel. Je pa ta firma slovenska, v bližini Jesenic."

Admin, točno to! Še mi ki se ne ukvarjamo z tehniko ampak smo le bežni opazovalci lahko mirno potrdimo tvojo izkušnjo. Na x delih na avtomobilih pri Nemcih velja ta filozofija. Na terj razliki v kvaliteti delov oni bazirajo, delno sicer, tudi razlike v ceni avtomobilov. Pri čolnih te filozofije v takšni obliki nisem zasledil. Se morda motim?
"Dalmatino povišču pritrujena"
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Ne Nov 09, 2008 21:34

Ma, saj te razlike v kvaliteti niso tako zelo velike. Zame je recimo bolj pomembna dobra dostopnost do rezervnih delov.
Še najbolj dostopnost aftermarket delov, ki so ponavadi precej cenejši.
Japonci, Korejci so daleč, VW, PSA Renault pa blizu...
To, da moraš čakat na nek del teden dni ali več pri meni odpade.
Kako pa je v navtiki? Kateri proizvajalci imajo najboljšo prodajno mrežo in dostopnost do rezervnih delov?
(Pa ne mi o Yamahi nakladat, ker tisto od 48-tih urah za rezervni del ne drži, sem preveril na lani...)
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Ne Nov 09, 2008 21:39

Aja, samo glede teh MAN-ovih motorjev: A ni takrat šlo za težave z vibracijami pogonskih osi? Je to tudi MAN-ov izdelek ali kakšna prilagoditev proizvajalca plovila?
Sicer iz kamijonarskih logov vem, da so njihovi motorji v tehnološkem vrhu in zelo zanesljivi.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Nov 09, 2008 22:22

MAN in MTU sta klasa zase, če mene vprašaš. Potem za njima pride še Caterpillar, mogoče še Cummins. Predvsem slednja dva sta bila včasih prva liga, s prihodom sodobne tehnologije, pa so ju Nemci odžagali. MAN in MTU sta oba Nemca.
Mah v naši policijskih čolnih pa veste, da ni sreče. Bogi P-111 je doživel v nekaj letih menjavo motorjev. Kako je to mogoče? Kot da imamo neko grozovito veliko morje in bi vsak dan delali z njim vsaj 15 ur. Pa ni tako... Ne vem... Menda so takrat rekli, da so naši fantje zelo radi pognali povsem hladne motorje do polnega plina... Mogoče je res, kar zagotovo pove, zakaj so motorji odpovedali. Pa če se ne motim, so bili takrat v P-111 MTU motorji??? Ve kdo bolj natančno?

Glede rezervnih delov in servisne mreže, pa bi rekel, da sta za izvenkrmne motorje tukaj verjetno favorita Mercury in Yamaha. To je namreč najbolj razširjeno. Pri vgradnih Z pogonih je tukaj MerCruiser, Volvo je čista tema. Modelov je preveč, čolnov na vodi pa malo... Za notranje motorje pa verjetno Yanmar...

LP
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Če Nov 13, 2008 17:44

Jaz pa imam precej slabo misljenje o MTU motorah. Ker sem dozivel da sem skoro glavo izgubil na novoj ladji z novimi 2x500 KM MTU z najmocnejso elektronsko opremo (najdrazji model). Oba so kostala oko 1.000.000 EUR. Top klasa.
Pred nevihto je eden otkazal, drugi je pa izdrzal do luke, pac so u servisu zgotovili da je bilo samo sreca v igri.
Kako so motori imeli vso zascito z veliko senzora, so imeli tudi stikalo z plombo s katero naredis override elektronike in motor dela "do smrti" ceprav neima olja, ali ma veliko temp, ali kaj drugega. Motor se je ugasnil ce prav sem drzal pritisnuto to stikalo.
:roll:
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Nov 30, 2008 20:50

Sam bi v barki imel Yanmar ali Volvo penta. V večji barki pa Cumins ali Caterpillar. Benzinarja in z pogona pa nikoli.

Glede državnih plovil pa:

P-111- 2X Caterpillar prej MTU
P-66 - 2X MAN
P-88 -2X Yamaha 150 2taktni
pomožni čoln na P-111 Yamaha 50F-štiritaktni

Kapetanija
KP- 10 2x Cumins
IZ-1 IN Piranska pa Volvo penta

Vojska
Ankaran 21- 2X MTU
Na gumenjakih pa so Yamahe in Johanson-i

Koprski gasilci 2x Yamaha