bayliner 2655

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Sr Maj 08, 2013 14:00

Vse je to res, vendar sem računal za moj primer marino 10x manj. Drugače pa ja.
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Sr Maj 08, 2013 14:13

kr en napisal/-a:Izračun čez prste :

3.000 marina
1.000 zavarovanje
200 plovno in talsa
1.000 letni servis (če narediš vse sam ali frend) Cinki, filtri, olje,antifouling
500 rezervni sklad (ki se mimogrede, vedno porabi)
= 5.700 cca
gorivo pa je variabilni strošek. Če se količkaj voziš še nekje 3.000 € pa smo tam, kjer je admin napisal.
Vse ostalo je klošarija in je biti bolje brez barke, kot da se na omenjenih postavkah špara!

kakšno zav. je 1000, za to staro kišto ?
na marina pa lahko tudi kakega tisočaka ujameš
najbolj pa ve vsak sam kolko in kaj lahko, vendar 10.000 eur za barko 7-8 metrov na sezono se mi zdi kakega tisočaka preveč in mislim da marsikdo pride izpod te cene čez sezono.
Ni pa fer da če kdo kje prišpara in porabi manj denarja in naredi malo ur kot drugi na sezono da je klošar ,
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Maj 08, 2013 16:01

pešekan napisal/-a:Ni pa fer da če kdo kje prišpara in porabi manj denarja in naredi malo ur kot drugi na sezono da je klošar ,

Narobe si me razumel, oprosti.

Ampak vseeno. Tisti, ki vako leto barke ne dvigne, ne zamenja cinkov, olja v peti in prebarva podvodni del, zame dela nepopravljivo škodo barki.
Zavarovanje (obvezno + kasko) je tam nekje. Zato sem zapisal "ocena čez prst"
Marina je pa tolko. Žal. Edino, če prideš k nam v Červar. Sam sorry. Pol pa si klošar. :lol: :lol: :lol:
Je pa še varianta kakšen korpo morto, pa plavat 5x na dan na barko. Samo, potem pa ne vidim smisla cruiserja.
Vsak pa naredi, kot se njemu zdi prav. 100 ljudi, 100 čudi.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
dušan
Viceadmiral
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a dušan » Če Maj 09, 2013 06:40

Navadno je že tako da se začne in konča vse pri denarju! !! Razlika je v tem da si to eni priznamo drugi pa ne :wink:
Morje je od vseh opojnosti,največji opij
Simon3078
Kapitan bojne ladje
Kraj: Lj-Izola

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » Če Maj 09, 2013 13:02

Tale izračun bi popravil:

zračun čez prste :

3.000 marina (spet odvisno, če imaš HR zastavo gres na komunalca)
500 zavarovanje (pri nemški zavarovalnici za vrednost cca 20K)
? plovno in talsa (na hrvaškem tega ne bo, oz bo malo
500 letni servis (če ti ga ne dela hrvat) Cinki, filtri, olje
150 antivegetivni premaz vsake dve leti in stane 300 euro
? rezervni sklad (tle je lahko tudi 5.000 euro)
=4.150 cca

Tale izracun je kar blizu.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Maj 09, 2013 13:45

-Komunalc je le za domačine (beri lokalne prebivalce, ki stalno živijo v tistem kraju) ni ne za zagrebčane, še manj za tujce. Če slučajno imaš komunalca fršlus čez usta, da ga ne izgubiš, ker ni legalno
-samo enkrat so me nasrali, da nisem obnovil antifaulinga (čeprav imam čoln pol leta zunaj), in sem potem celo sezono drgnil z cuno vsakič, ko sem prišel na morje...
-zavarovanje je lahko tudi samo obvezno, brez kaska, pač prevzameš tveganje.....
-servis: glede na tarife iz ene druge teme je verjetno 500e za tako barko zelo malo (za moj zunajkrmni suzuki so samo deli 200e)
Je kar dobro, da novinec pravočasno ve kj ga čaka in kupi to kar lahko tudi vzdržuje. Nekateri tu na forumu so že dolgo v nautiki in jim gre te številke verjeti.....sam raje ne komentiram številk, ker nimam izkušenj z takšno barko-sem kupil manjšo, takšno ,ki jo lahko vzdržujem.
Pa brez zamere, Simon
mirno morje
Simon3078
Kapitan bojne ladje
Kraj: Lj-Izola

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » Če Maj 09, 2013 14:09

Antifauling ti zdrzi dve leti. Prvo leto ga namazeš, naslednje leto pa sam mal poflikas in to je to. Pri meni je bilo tako 6 let in si lahko pogledas moje slike na forumu. Peto pa pustiš pri miru, vsako jesen jo edino pošpricaš s kislino da gre vse do in bo kot nova. Tudi poglej mojo peto!

Imel sem MC 5.0 MPI in sem material kupoval sam na Yucci, servis pa mi je delal slovenec iz Izole v Izoli. Cena je bila vse skupaj cca 500 euro. Edino ce imaš manšete, kolektorje, impeler,... za menjavat je drazje.

Kasko in obvezno pri nemški zavarovalnici www.bavaria-yacht.de je okoli 500€ za vrednost plovila cca 20.000€.

Glede priveza, pa sigurno najdes kakšno komunalno rešitev ali pa si ga daš v vodo za 3 mesece v marino in te pride ceneje.
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » So Maj 25, 2013 07:14

admin napisal/-a:Če nisi sam vešč šraufarije in če nočeš biti na kaki boji ali nekem poceni privezu brez vode, potem te bo barka tipa 2655 prišla 10.000 EUR letno! Vsak, ki računa na kaj manj, si dela slepe utvare! Sedaj pa računajte, kombinirajte in podobno... Brez 10 jurčkov letno ni na taki barki nič!

Stroški so moje področje, za podoben čoln sem računal v nulo. Eno je računat servis, pa marino in še mal za bencin, pa je 4.000 €. Pravilni izračun je vsi stroški, ki so povezani z uporabo barke. Če ne računaš tako, je lahko marsikdo, ki se spusti v nakup, čez kako leto presenečen nad stanjem na TR-ju.

Admin ima tule 100% prav, 10.000 € je tako okrogla številka z možnimi medletnimi odstopanji +/-20%. Tisti, ki ne računajo porabe goriva so - rjuharji. Seveda je bencin strošek barke, kaj pa drugega ? Pa redki so, ki imajo lavor parkiran v marini za gledat, no vsaj s takim manjšim čolnom to najbrž ni nikogaršnji koncept.

Glede marine, rednega servisa, AF, zavarovanja, vinjete, pa tudi bencina se itak nima smisla pregovarjat, tu vsak ravna po svoje, v končni fazi gre za 5-6 tisočakov letno. Kje je razlika ?
- amortizacija čolna (izguba vrednosti)
- izredna popravila
- izredne menjave opreme (npr. cerada)
- dodatni nakupi opreme
- oportunitetni prihodki kupnine (če je kupnina na banki namesto v barki, se najbrž dobi kake obresti, če dodaš vsakoletne stroške, ki bi jih sicer lepo zadržal v depozitu, pa še kak evrček zraven)
- pri starejšem plovilu je smiselno računat tudi na možnost menjave motorja

Ja, z leti se nabere, ko pogledaš nazaj, je bruto strošek pač takšen. 800 € povprečno na mesec je skoraj povprečna plača v SLO. Je pa res, da je to nekomu mesečno lahko tudi 1 dan dela na črno ali pa sejnine na kakem nadzorcu... no gledano v povprečju in za večino podalpskega naroda znesek ni majhen.

Zato ne kar zamahnit in ljudem govorit, da navtika ni strošek. Je. In to ne majhen. Še tisti, ki si to lahko privoščite, vam ni vseeno in vas marsikdaj mal stisne ko je treba odkartat, čeprav potem skušate minimizirat zadevo.

Ampak bistvo je drugje: če si človek nekaj želi in v tem uživa, je to vredno vsakega denarja. Potem pa vsak po svojih zmožnostih.

Samo ne prodajat buč, da so stroški takega čolna 4 jurčke letno... :P
To bo strošek, ki ga bo kolega imel s čolnom 6,5m na prikolici.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Maj 25, 2013 10:02

Tako pavšalne trditve glede stroškov so nore. Predvsem imam v mislih upoštevanje goriva. Jaz sem predlani naredil skoraj 200 ur in čoln sem dal v vodo avgusta. Večina, ki jih poznam delajo nekaj deset ur na sezono.

Imam kolega, ki ima pasaro. Strasten ribič. Veliko ur na morju. Srošek? Z cim primerjat?

Tako podrobno raćčunanje je neumnost. Potemtakem je potrebno pred seksom vkalkulirati porabo spermij in si določiti novo življensko dobo.
Je pa zelo zelo res. V kolikor se greš "tazaresno" navtiko je na TRRju res lahko kar hitro žalostno. Trditi splošno, da je navtika draga pa NI res. Vsak jo lahko prilagodi sebi in svojim zmožnostim. Na takšen ali drugačen način!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov