Zdravo, me veseli, da smo lastniki Samoe vzpostavili stik. Morda bo izmenjava info komu pred nakupom koristila.
Torej Samoo imam že tretje leto, namesto Suzukija 90, ki ga ponujajo v standardni konfiguraciji, sem se odločil za 115, nekako poldrugi tisoč E je dražji. V bistvu gre za isti motor le, da elektronsko stisnejo iz njega še nekaj konjev; težko bi rekel, da je razlika bistvena, razen velikih težav pri registraciji, saj je čoln tovarniško deklariran za največ 100 KS. Po moje je tudi 90 KS dovolj, mislim pa da 70 ne, še posebej, če je na čolnu kakšen človek več in seveda, če so valovi.
Kljub všečni liniji čolna, so me kmalu, ko sem ga začel podrobneje spoznavati začele motiti stvari, ki so morda za koga malenkosti, za koga pa tudi ne: Prva sta stranski luknji na sprednji strani palube, ki sta sicer koristni za kakšen majhen kos prtljage, vendar sta nepokriti, zato se v prtljažnem prostoru ob dežju in tudi sicer vedno znova nabira voda. Prostora sta zato bistveno manj uporabna kot sicer, kajti voda nima iztoka. Problem sem rešil z namestitvijo plastičnih vrat, kar moram reči ima praktičen pa tudi estetski učinek.
Tudi sprednji veliki prtljažni prostor je vse prej kot vodotesen, zato previdno pri nalaganju prtljage. Saj ne, da bi bilo zelo nevarno, samo po vsakem večjem dežju je na dnu prostora lužica.
Prav tako me je začel resno motiti sistem namestitve krmilne konzole. Ta namreč na palubo ni pritrjena, ampak je nanjo v bistvu samo položena, seveda z dvema pantoma spredaj. Rešitev ni najboljša zaradi dveh razlogov: prvič v večjih valovih, s čolnom redno prečkam Kvarner, se kozola s sedežem vred neprijetno premika; še več, ko čoln skoči na valu, skače tudi konzola; in ker je na čoln pritrjena samo z dvema pantoma to ni dobro. Rezultat, pant se lahko, se je že odlomil. Rešitev, spet moja modifikacija, pritrditev konzole na palubo s posebnimi sponkami na zadnji srani.
In drugič, po moje največja napaka čolna: natakanje bencina je skrajno nepraktično, bolje rečeno nevarno, saj je treba dvigniti več kot 50 kilsko konzolo in jo med tankanjem držati, sicer lahko, če človeku pade na glavo, ubije, ali mu vsaj odščipne prste. Kdor je kdaj tankal Samoo v burji in je bil še sam na čolnu zelo dobro ve o čem govorim. Že letos bom poskušal namestiti ekstra cev in grlo za natakanje bencina mimo konzole, tako kot je pač narejeno pri veliki večini čolnov. Ima kdo idejo kako?
To so zdajle zelo na hitro iz glave konstrukcijske napake čolna, s katerim sem sicer, ko gre za plovne lastnosti zelo zadovoljen. Seveda so še stvari, ki bi jih lahko našteval, na primer pokanje gelcoata na konzoli, pa razni črički, pa slabo odlit raster na podu- italijanska izdelava pač, in še kaj.
Ampak za to ceno seveda človek morda ne more pričakovati kaj bistveno več. Za ameriški, francoski in tudi italijanski čoln te veličine, lahko plačate tudi dvakrat več. Potem boste seveda dobili veliko več čolna, boljše konstrukcijske rešitve, solidnejšo izdelavo in kvalitetnejše materiale.
Toliko za zdaj, bom pa seveda vesel še kakšne ideje, predloga ali sugestije za izboljšanje čolna. Samoa se mi je priljubila, njena bočna linija-profil mi je še vedno všeč, z njim smo moja familija in prijatelji doživeli že veliko lepega in upam, da tako ostane.
lp vsi