Aquamar Samoa

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

Aquamar Samoa

OdgovorNapisal/-a stojko » So Jul 05, 2008 16:04

Lepo pozdravljeni Morjeplovci.
V vaših napisanih vrsticah sem prebedel marsikatero urico in se "naučil" marsikaj, za kar sem lahko tudi prvikrat slišal.
Imam nekaj jadralskih izkušenj, v motorna plovila pa se dobesedno spuščam kot popoln laik. Tudi zato bi vas predvsem prosil za mnenje o čolnu Aquamar Samoa, katerega na forumu še niste omenjali. Čoln ima motor Suzuki DF 90, za kar sem prepričan, da bi moralo zadostovat za prve "motorne" podvige. Zanima me predvsem, če ima kakšen Morjeplovec kakšno izkušnjo s tem čolnom in če bi jih prijazno opisal. Hvala :D
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Pe Sep 26, 2008 15:56

Lep pozdrav !
Izgleda da tukaj ni nobenega lastnika Aquamar samoe... jaz pa ga zdaj ogledujem in me zanima, ali si ti potem kupil, in če si, kakšne so izkušnje.
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a stojko » Če Okt 02, 2008 20:51

Ja, kupil sem ga in letos je bil dopust vse nakaj drugega kot ponavadi. Z njim sem zelo zadovoljen, saj je v bistvu to kar sem iskal.... Časa za predstavitev pa še nisem imel.

Slika
Nazadnje spremenil stojko, dne Če Okt 09, 2008 05:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Okt 02, 2008 21:10

Stojko, prosim zmanjšaj sliko na širino maximalno 570 px (glej navodila za lepljenje slik na forum)! Če tega ne boš naredil, bom sliko umaknil na link.

LP
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Če Okt 02, 2008 22:40

Hvala za odgovor. Kakšen se ti zdi Suzuki 90? Bi bilo dovolj tudi 70 KM ? Kakšna je poraba pri potovalki kakih 20-25 vozlov? :?:
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a stojko » Če Okt 09, 2008 06:03

V bistvu ti ne bi znal povedati ali je 70 dovolj. Kakor za koga. Vsekakor zna dobro peljat tudi 70 konjski motor. Sam bi dal gor še kaj močnejšega, vendar je 100 KM največ za ta čoln. Motor je drugače super. Zelo tih in brez nekih tresljajev tudi v mirnem teku, ki sem jih opazil na nekaterih (res da predvsem 2T) mašinah. Poraba? Ker se bile to njegove prve milje sem ga precej šparal, tako da, razen par zadjih dni dopusta, nisem nikoli presegel 4 tisoč obratov. Tako se je poraba vrtela okrog 8 -9 l/h.
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » So Dec 06, 2008 21:09

Zdaj sem ga tudi jaz pripeljal domov na Štajersko. Zaenkrat gre nekam pod streho, spomladi pa registracija in ob prvi priliki kopel.
Motor je novi Suzuki DF 90 ATL (l.2009), pravijo da je prvi v Sloveniji.
Pelje se na prikolici TPV PPN6 (1300 kg).
Vožnja je bila brez problemov, s prazno prikolico sem potegnil tudi do 160 km/h, s čolnom pa sem vozil 110-120 km/h, pa je šlo kot po tračnicah. Poraba goriva je skočila z običajnih 6,5 na 10,5 l/100 km.

Slika
kosec jože
Višji vodnik

Samoa

OdgovorNapisal/-a kosec jože » Če Jan 22, 2009 21:40

Zdravo, me veseli, da smo lastniki Samoe vzpostavili stik. Morda bo izmenjava info komu pred nakupom koristila.
Torej Samoo imam že tretje leto, namesto Suzukija 90, ki ga ponujajo v standardni konfiguraciji, sem se odločil za 115, nekako poldrugi tisoč E je dražji. V bistvu gre za isti motor le, da elektronsko stisnejo iz njega še nekaj konjev; težko bi rekel, da je razlika bistvena, razen velikih težav pri registraciji, saj je čoln tovarniško deklariran za največ 100 KS. Po moje je tudi 90 KS dovolj, mislim pa da 70 ne, še posebej, če je na čolnu kakšen človek več in seveda, če so valovi.
Kljub všečni liniji čolna, so me kmalu, ko sem ga začel podrobneje spoznavati začele motiti stvari, ki so morda za koga malenkosti, za koga pa tudi ne: Prva sta stranski luknji na sprednji strani palube, ki sta sicer koristni za kakšen majhen kos prtljage, vendar sta nepokriti, zato se v prtljažnem prostoru ob dežju in tudi sicer vedno znova nabira voda. Prostora sta zato bistveno manj uporabna kot sicer, kajti voda nima iztoka. Problem sem rešil z namestitvijo plastičnih vrat, kar moram reči ima praktičen pa tudi estetski učinek.
Tudi sprednji veliki prtljažni prostor je vse prej kot vodotesen, zato previdno pri nalaganju prtljage. Saj ne, da bi bilo zelo nevarno, samo po vsakem večjem dežju je na dnu prostora lužica.
Prav tako me je začel resno motiti sistem namestitve krmilne konzole. Ta namreč na palubo ni pritrjena, ampak je nanjo v bistvu samo položena, seveda z dvema pantoma spredaj. Rešitev ni najboljša zaradi dveh razlogov: prvič v večjih valovih, s čolnom redno prečkam Kvarner, se kozola s sedežem vred neprijetno premika; še več, ko čoln skoči na valu, skače tudi konzola; in ker je na čoln pritrjena samo z dvema pantoma to ni dobro. Rezultat, pant se lahko, se je že odlomil. Rešitev, spet moja modifikacija, pritrditev konzole na palubo s posebnimi sponkami na zadnji srani.
In drugič, po moje največja napaka čolna: natakanje bencina je skrajno nepraktično, bolje rečeno nevarno, saj je treba dvigniti več kot 50 kilsko konzolo in jo med tankanjem držati, sicer lahko, če človeku pade na glavo, ubije, ali mu vsaj odščipne prste. Kdor je kdaj tankal Samoo v burji in je bil še sam na čolnu zelo dobro ve o čem govorim. Že letos bom poskušal namestiti ekstra cev in grlo za natakanje bencina mimo konzole, tako kot je pač narejeno pri veliki večini čolnov. Ima kdo idejo kako?
To so zdajle zelo na hitro iz glave konstrukcijske napake čolna, s katerim sem sicer, ko gre za plovne lastnosti zelo zadovoljen. Seveda so še stvari, ki bi jih lahko našteval, na primer pokanje gelcoata na konzoli, pa razni črički, pa slabo odlit raster na podu- italijanska izdelava pač, in še kaj.
Ampak za to ceno seveda človek morda ne more pričakovati kaj bistveno več. Za ameriški, francoski in tudi italijanski čoln te veličine, lahko plačate tudi dvakrat več. Potem boste seveda dobili veliko več čolna, boljše konstrukcijske rešitve, solidnejšo izdelavo in kvalitetnejše materiale.
Toliko za zdaj, bom pa seveda vesel še kakšne ideje, predloga ali sugestije za izboljšanje čolna. Samoa se mi je priljubila, njena bočna linija-profil mi je še vedno všeč, z njim smo moja familija in prijatelji doživeli že veliko lepega in upam, da tako ostane.

lp vsi :lol:
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Če Jan 22, 2009 22:42

Hvala za naštete izkušnje!
Jaz sem si svoj čoln do sedaj ogledal samo na suhem, zato mi glede poskakovanja konzole s sedežem na valovih nekaj ni jasno - kolikor sem si zapomnil, je za dvig konzole s sedežem najprej potrebno pomakniti naslonjalo sedeža naprej do konzole, da se celoten sklop odhakla.
Da nimaš polomljenega tega zatiča? Možno pa je tudi. da so kake spremembe na modelu.
Glede tankanja - dobro da si navedel ta problem, mogoče bo najbolj preprosto narediti kakšno vrvico s kaveljčkom, ki bi jo ob dvignjeni konzoli pripel kam za ograjo, ker tega res ne bi rad dobil po glavi.
kosec jože
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a kosec jože » Če Jan 22, 2009 23:00

Konzola in sedež sta v bistvu isti kos plastike, sta torej združena. Ko čoln voziš, stojiš na podnožju, ki je prav tako v istem kosu kot konzola in sedež... V bistvu je težko razložiti, ko boš videl čoln v živo boš razumel o čem govorim.
Res je, ko tankam konzolo dvignem, prevrnem naprej in jo z vrvico privežem- zavarujem, da mi ne pade na glavo, ampak vseeno je zadeva zelo zelo nepraktična.
Zdaj seveda razmišljam od kje in kako bi do tanka napeljal cev za bencin. Zdaj namreč tankam naravnost v rezervoar.
lp :D
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Če Jan 22, 2009 23:35

Saj vem, kakšen je ta sklop, vendar - pri mojem modelu je zadaj vse skupaj zahaklano, da odhaklaš pa moraš poriniti naslonjalo sedeža naprej do konzole. Šele potem lahko vse skupaj dvigneš.
kosec jože
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a kosec jože » Pe Jan 23, 2009 15:47

aha očitno so sami videli, da je zadeva nevarna in so pri novejšem modelu to popravili.
lp
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Jan 23, 2009 17:27

kosec jože živijo!
Lahko prilepiš kakšno sliko kako si pritrdil konzolo. Jaz imam aq17 in je konzola ista, prostor pod njo pa uorabljam kot bunker za rešilne jopiče in podobno. Če imaš tam rezervar bi se najbrž dalo montirati na bok konzole vhod v rezervar od kakšnega rabljenega avtomobila in z gibljivo cevjo priključit na rezervar.
mirno morje
kosec jože
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a kosec jože » Pe Jan 23, 2009 20:23

sori zdajle nimam slike, sem pa konzolo pritrdil s temle:http://www.motomarine.it/scheda.asp?IDSottoCategoria=10601&IDProdotto=10603&PrmFiltro=
angleško- holding down clamp.
Cev za gorivo bom najbrž res napeljal kar skozi konzolo in upam, da mi ne bo treba tanka, ki je seveda plastičen, zamenjati za kovinskega.
lp
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Jan 24, 2009 15:50

Mislim, da je plastični boljši, ker veliko manj kondenzira, kot kovinski. Jaz ga sigurno nebi menjal.
mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov