Chaparral signature 310 2008
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Torej ima VP 5,0 OSI hlajenje izpuhov z slano vodo, hlajenje glave motorja pa s hladilno tekočino v zaprtem krogu? Izmenjevalec ima? To je verjetno nujno za hladnejše klimatske pogoje. Pa je to na jadranu sploh + ? Izpuhe moraš še vedno menjat enako pogosto kot pri ostalih VP motorjih npr. GXI ?
Pripenjam link do testa Doral intrigue, kjer sicer ne piše o prednostih VP pet (to sem prebral nevem kje), graja pa moč motorjev 2 x VP 5,0 OSI ... Sicer nisem prepričan ali je imala barka na testu duo prop, očitno pa so podatki o potovalni brzini in obratih nekaj zamešani. Idealna hitrost pri 4.000 rpm ?!
http://www.boattest.com/boats/boat_video.aspx?ID=1463
Lahko kdo pošlje link do rezultatov testa - prebral sem le overview...
lp
Pripenjam link do testa Doral intrigue, kjer sicer ne piše o prednostih VP pet (to sem prebral nevem kje), graja pa moč motorjev 2 x VP 5,0 OSI ... Sicer nisem prepričan ali je imala barka na testu duo prop, očitno pa so podatki o potovalni brzini in obratih nekaj zamešani. Idealna hitrost pri 4.000 rpm ?!
http://www.boattest.com/boats/boat_video.aspx?ID=1463
Lahko kdo pošlje link do rezultatov testa - prebral sem le overview...
lp
&drejc napisal/-a:Torej ima VP 5,0 OSI hlajenje izpuhov z slano vodo, hlajenje glave motorja pa s hladilno tekočino v zaprtem krogu? Izmenjevalec ima? To je verjetno nujno za hladnejše klimatske pogoje. Pa je to na jadranu sploh + ? Izpuhe moraš še vedno menjat enako pogosto kot pri ostalih VP motorjih npr. GXI ?
Drejc, ti resnično imaš namen in sredstva za nakup take barke, ali se morda samo malo igraš z nami?
1.) Izpuhov se ne hladi z zaprtim tokokrogom, ne vem kako je taka kozlarija sploh lahko komu prišla na misel!
2.) Motorja ne moreš hladit z zaprtim tokokrogom brez izmenjevalca toplote, ne vem no...
3.) Klimatski pogoji nimajo nič skupaj z zaprtim ali odprtim tokokrogom. Zaprt tokokrog je boljši zaradi kontroliranega hladilnega medija. preprosto lahko uporabiš takega, ki bolje odvaja toploto in ni agresiven za uporabljene materiale.
Druga prednost zaprtega tokokroga je, da lahko motorju termostatsko uravnavaš delovno temperaturo, skoz izpuhe pa še vedno piči poln pretok morske vode. Ob odprtem hladilnem sistemu je uporaba termostata nerodna stvar, ker ob pripiranju pripre tudi pretok vode skozi izpuh in znajo nastat problemi z hrupom ali pregrevanjem.
In glavna prednost termostata je, da motorja ni treba zalivat z gorivom. Brez termostata motor deluje podobno kot avto pod čokom...
4.) Ko pride na vrsto menjava izpušnih kolektorjev boš vložil v barko že toliko denarja, da boš teh nekaj evrov mirne roke odštel in sploh opazil ne boš, da si nabavil, ter instaliral nove kolektorje. V kolikor se jih tako hudimano bojiš iz stroškovnega vidika, je brez veze postavit kakršno koli nadaljnje vprašanje okrog tovrstnih bark.
To so moji zadnji štirje odgovori iz te kolumne. Preprosto ne verjamem, da bi nekdo z takimi vprašanji kot se tu vrstijo imel resne namene, ali sredstva za udejanjenje omenjenih načrtov. Če se motim, potem pa adijo svet v katerem je treba tudi fizično kaj ustvarit in pri tem zaslužit.
SR290, tukaj pa ti malo v temo brcaš!!!
Kolektorji se "i te kako" hladijo z antifrizom! Temu amiji rečejo "full system", tistemu, kjer je antifriz samo v motorju pa "half system".
Je pa res, da se riser in elbow še vedno hladita z morsko vodo in temu se ne da izognit. Antifriz bi lahko hladil še riser, elbow pa res ne. V takem primeru se kolektorji NE MENJAJO tako pogosto, oziroma se vsaj 20 let ne menjajo, menjaš pa samo kolena!
Odprti sistem in zmanjšan pretok vode zaradi termostata??? Pa kje hudiča si pa to videl? A si ti imel kdaj na pultu ali pa malo od bližje videl to tehnologijo iz leta 1964??? Google, search, poglej kako skico hladilnega sistema...
Se pa strinjam, da je pri odprtem motor malce prehladen, za kar je razlog v nizki temperaturi odpiranja termostata zaradi kristalizacije mineralov morske vode... Zaprti sistem to lepo reši, tako original, kot aftermarket, tako half system, kot full system... Full system je sploh zakon, ker je celoten motor ogret na delovno temperaturo po parih minutah!!! Oba kolektorja "pomagata" ogrevati antifriz...
Kakorkoli že, res je da je zastarela tehnologija in vsaj v teoriji se nam zdi, da je požrešna po gorivu... Ampak kot sem že 100x napisal, dokler bo najsodobnejša Yamaha s 300 KM kurila enako ali VEČ kot pa 5.7 MPI Mercruiser... Ma bodimo raje tiho z našim pametovanjem o zastarelih sistemih...
Kolektorji se "i te kako" hladijo z antifrizom! Temu amiji rečejo "full system", tistemu, kjer je antifriz samo v motorju pa "half system".
Je pa res, da se riser in elbow še vedno hladita z morsko vodo in temu se ne da izognit. Antifriz bi lahko hladil še riser, elbow pa res ne. V takem primeru se kolektorji NE MENJAJO tako pogosto, oziroma se vsaj 20 let ne menjajo, menjaš pa samo kolena!
Odprti sistem in zmanjšan pretok vode zaradi termostata??? Pa kje hudiča si pa to videl? A si ti imel kdaj na pultu ali pa malo od bližje videl to tehnologijo iz leta 1964??? Google, search, poglej kako skico hladilnega sistema...
Se pa strinjam, da je pri odprtem motor malce prehladen, za kar je razlog v nizki temperaturi odpiranja termostata zaradi kristalizacije mineralov morske vode... Zaprti sistem to lepo reši, tako original, kot aftermarket, tako half system, kot full system... Full system je sploh zakon, ker je celoten motor ogret na delovno temperaturo po parih minutah!!! Oba kolektorja "pomagata" ogrevati antifriz...
Kakorkoli že, res je da je zastarela tehnologija in vsaj v teoriji se nam zdi, da je požrešna po gorivu... Ampak kot sem že 100x napisal, dokler bo najsodobnejša Yamaha s 300 KM kurila enako ali VEČ kot pa 5.7 MPI Mercruiser... Ma bodimo raje tiho z našim pametovanjem o zastarelih sistemih...
SR 290 napisal/-a:1.) Izpuhov se ne hladi z zaprtim tokokrogom, ne vem kako je taka kozlarija sploh lahko komu prišla na misel!
V opisu hlajenja motorja piše: "Full freshwater (closed) cooling system for engine, exhaust manifolds, engine oil cooler"
Še povezava:
http://pie.volvopenta.com/ViewFileFrame ... lang=en-GB
Torej je aili ni hlajenje izpušnih kolektorjev z zaprtim sistemom?
[/quote]
Omenjeni motor je povsem nov, jaz osebno ga v živo še nisem videl, zato težko rečem. Mislim da so naredili zaprt sistem tudi čez kolektor, samo gledam pa malo slike in mi ni čisto jasno... Toliko kot se vidi iz slike bi rekel, da je v kolektorjih morje, čeprav to je ugibanje. Spodnja cev na kolektorju je dotok vode, zgornje pa ne vidim, torej odtoka ni... Potem je na vrhu kolektorja iz sredine napeljana še ena cev bočno, ki je pomoje samo še dodatna voda... Lahko bi bila ta iz izmenjevalca.
Če je full sistem imaš na kolektorju in riserju vse skupaj 3 cevi! Spodnja je dotok antifriza, potem je srednja vračanje vročega antifriza. Na riser ali elbov, če motor nima riserjev pa pride direkten priklop cevi s slano vodo iz izmenjevalkca. Pri starih motorjih je nad kolektorjem namesto enega tesnila dodano, tesnilo, inox ploščica, ki zapre luknje za pretok vode in še eno tesnilo. To je tudi vsa modifikacija...
Pri tem novem bloku od GM in marinizaciji VP iz linka, pa so kolektorji zdizajnirani povsem na novo in nekako v enem kosu. Izgleda lepo, samo se pa sploh ne upam vprašati koliko je cena teh kolektorjev, haha. Komplet za zamenjat je ziher 3 jurčke in več.

Če je full sistem imaš na kolektorju in riserju vse skupaj 3 cevi! Spodnja je dotok antifriza, potem je srednja vračanje vročega antifriza. Na riser ali elbov, če motor nima riserjev pa pride direkten priklop cevi s slano vodo iz izmenjevalkca. Pri starih motorjih je nad kolektorjem namesto enega tesnila dodano, tesnilo, inox ploščica, ki zapre luknje za pretok vode in še eno tesnilo. To je tudi vsa modifikacija...
Pri tem novem bloku od GM in marinizaciji VP iz linka, pa so kolektorji zdizajnirani povsem na novo in nekako v enem kosu. Izgleda lepo, samo se pa sploh ne upam vprašati koliko je cena teh kolektorjev, haha. Komplet za zamenjat je ziher 3 jurčke in več.
admin napisal/-a:SR290, tukaj pa ti malo v temo brcaš!!!
Odprti sistem in zmanjšan pretok vode zaradi termostata??? Pa kje hudiča si pa to videl? A si ti imel kdaj na pultu ali pa malo od bližje videl to tehnologijo iz leta 1964??? Google, search, poglej kako skico hladilnega sistema...![]()
Se pa strinjam, da je pri odprtem motor malce prehladen, za kar je razlog v nizki temperaturi odpiranja termostata zaradi kristalizacije mineralov morske vode... Zaprti sistem to lepo reši, tako original, kot aftermarket, tako half system, kot full system... Full system je sploh zakon, ker je celoten motor ogret na delovno temperaturo po parih minutah!!! Oba kolektorja "pomagata" ogrevati antifriz...![]()
Ja, morda kolektorji, ne pa izpuh. Brcnil mimo, se opravičujem vsem vpletenim!
Evo, misterij razjasnjen!!!
Fantje iz AS boats, ki pri nas zastopa Volvo Penta so bili velikodušni in mi posredovali shemo, kjer se vidi celoten sistem hlajenja.
Tisto kar se na slikah ne vidi je še ena cev s slano vodo, ki gre od spodaj v "elbow"!!! Torej sistem je narejen vrhunkso in je popolnoma zaprt, v kolektorju pa je v celoti antifriz!!!
Spodnja cev je dotok "hladnejšega" antifriza iz motorja, prihaja od cirkulacijske črpalke... Potem gre antifriz navzgor čez celoten kolektor in tista zgornja bočna cev iz slike proti sredini motorja je odvod vročega antifriza, ki gre takoj na izmenjevalec! Krog je tako sklenjen, kolektor pa v celoti razhlajen do katalizatorja, ki je v zgornjem valjastem delu. Za njim je drugi del kolektorja oziroma elbow. Tam pa od spodaj na polne bombe pridrvi slana voda direktno iz izmenjevalca... Tako je elbow slan in se ga mora tudi menjati, vse ostalo pa je doživljensko in ne bo potrebno nič menjati!
Volvo je naredil čudovito marinizacijo!!!
Fantje iz AS boats, ki pri nas zastopa Volvo Penta so bili velikodušni in mi posredovali shemo, kjer se vidi celoten sistem hlajenja.
Tisto kar se na slikah ne vidi je še ena cev s slano vodo, ki gre od spodaj v "elbow"!!! Torej sistem je narejen vrhunkso in je popolnoma zaprt, v kolektorju pa je v celoti antifriz!!!
Spodnja cev je dotok "hladnejšega" antifriza iz motorja, prihaja od cirkulacijske črpalke... Potem gre antifriz navzgor čez celoten kolektor in tista zgornja bočna cev iz slike proti sredini motorja je odvod vročega antifriza, ki gre takoj na izmenjevalec! Krog je tako sklenjen, kolektor pa v celoti razhlajen do katalizatorja, ki je v zgornjem valjastem delu. Za njim je drugi del kolektorja oziroma elbow. Tam pa od spodaj na polne bombe pridrvi slana voda direktno iz izmenjevalca... Tako je elbow slan in se ga mora tudi menjati, vse ostalo pa je doživljensko in ne bo potrebno nič menjati!
Volvo je naredil čudovito marinizacijo!!!
Ne mislim se prepucavat tlele na forumu ampak tole mi pa res leži na duši. Ne vem sicer po čem, SR 290, sklepaš o mojem finančnem stanju oz. mojih namenih - a zato ker sprašujem kakšni motorji še obstajajo in če morda kdo ve kako se dotična barka (Doral Intrigue) obnaša z omenjenim motorjem? A zato ker sem enostavno vprašal kakšna je razlika med VP 5,0 OSI in GXI? Vse kar sem želel zvedet je, kako je z vzdrževanjem takšnega motorja in ne, ne bojim se menjave kolektorjev in ne vem še česa. Rad pa pred nakupom preverim kakšne so izkušnje in mnenja nekoga, ki je morda kaj takega imel ali izkusil. Ker navsezadnje zelo veliko delam in cenim svoj denar in hočem zanj dobiti največ in najboljše. Sicer mi pa lahko verjameš, da če ne bi imel resnega namena kupovat takšnega čolna, sigurno ne bi pisal na forum in spraševal takšne stvari, ker preprosto nimam časa niti volje zafrkavat ljudi po forumih.
Če so moja vprašanja tako neumna, se opravičujem, sicer pa jih konec koncev ni treba nikomur niti brat niti odgovarjat. Je škoda časa.
SR290, res deluješ prepotentno in smešno v tem svojem vehementnem pametovanju, ki se na koncu izkaže kot neresnično.
Konec koncev uporabo vejic in predlogov (ki jih uporabljaš napačno) smo se učili že v osnovni šoli, površnega motoroznanstva pa le na tečaju za voditelja čolna (jaz davnega leta 2001). Verjamem, da vsi lastniki bark in člani foruma pa le niso mehanik in si verjetno lahko privoščijo tudi serviserje...
Če so moja vprašanja tako neumna, se opravičujem, sicer pa jih konec koncev ni treba nikomur niti brat niti odgovarjat. Je škoda časa.
SR290, res deluješ prepotentno in smešno v tem svojem vehementnem pametovanju, ki se na koncu izkaže kot neresnično.
Konec koncev uporabo vejic in predlogov (ki jih uporabljaš napačno) smo se učili že v osnovni šoli, površnega motoroznanstva pa le na tečaju za voditelja čolna (jaz davnega leta 2001). Verjamem, da vsi lastniki bark in člani foruma pa le niso mehanik in si verjetno lahko privoščijo tudi serviserje...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost