Predelava na izvenkrmni motor

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Predelava na izvenkrmni motor

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Če Jul 31, 2014 21:27

Dobil sem nek preblisk, da mi mogoče iz svojega čolna ven vrgel vgradni motor in krmo predelal za izvenkrmni motor.
Sedaj pa potrebujem "strokovna" mnenja. Če je smiselno in na kaj bi moral še posebaj paziti. Glede pregleda in vpisa motorja se ne bojim. Sam čoln ima 1400 kg (prazen). Prostor kjer je sedaj motor pa bi uporabil kot skladišče oz. za razno kramo ... Razmišljam ker čedalje pogosteje videvam večja plovila z izvenkrmnimi motorji pa še vzdrževanje je lažje.
Čolna je sicer star a ga ne bi menjal saj bolj funkcionalnega v tem rangu ne dobim. Pa še kompletno sem ga preoblekel in osvežil. Razmišljam, ker bo enkrat potrebno zamenjat motor saj je ta notri letnik 1991 pa še Merc ni tako, da, če obdržim čoln imam v vsakem primeru predelavo.

Slika

Slika

Slika

Potrebujem pa še eno mnenje. Kaj naj naredim saj sem čez zimo na novo prebarval kolektorje zaradi lepšega videza. Ta videz me sedaj j... saj očitno barva ni bila prava in se žge. Zadnjič sem že mislil, da se mi je vžgal motor zaradi dima, ki je bil v motormen prostoru. Barva na kolektorjih je že pomaranča.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jul 31, 2014 21:55

Konkreten zalogaj! Si pomislil na razliko v ceni motorjev? Mislim, da za razliko dobiš precej boljše in uporabno plovilo od tega, ki ga imaš zdaj.

Žal mi ne pride na misel kje sem našel tisti link, stvar je pa sledeča:

- tip je potegnil longerone skoz krmno steno in sicer tako, da so bili v čolnu po celi dolžini motornega prostora, zadaj pa ravno zoliko ven, da je zadaj nalepil gor "krmno" ploščo. Nalepil je še dno, vse skupaj dobro zlaminiral, pokital in pobarva. V bistvu je napravil nosilno škatlo za motor in jo pritrdil na zadnjo tretino čolnovega dna.
Če boš delal krneki na krmno steno, bo vse skupaj odletelo. Nujno moraš potegnit longerone skoz in vse pritrdit na dno.
Za plovilo, ki prazno in golo tehta 1,4 tone, boš rabil vsaj 250 hp motor in to je kar nekaj mase nekje visoko gori. Tudi navor med silo potiska in ročico vpetja motorja na krmo ni ravno zanemarljiv in je precej večji kot z klasičnim Z pogonom.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » Pe Avg 01, 2014 05:22

Pa je sploh potreben pregled ?

Ko sen se jaz nazadnje zanimal za takšno zadevo mi je na kapitaniji dejal da moram samo pazit, da max. predpisane moci ne prekoracim. Druga je pa njim vseeno kaksen motor dam noter (seveda da ima papirje).
Tehnicnega pregleda mi nebi bilo potrebno opravlati (to je bilo v Piranu). Res je da pa potem nikoli ne ves kako bo kdo kompliciral ko bos tam z vsemi papirji.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » Pe Avg 01, 2014 05:26

...
Nazadnje spremenil TPK, dne Pe Avg 01, 2014 12:41, skupaj popravljeno 1 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Avg 01, 2014 06:34

Tu ni problem papirjev, temveč dejanske trdnosti krme.
Za tako maso (Prazen čoln 1.4 tone plus motor... je krepko čez dve toni preden prideš iz marine.) rabiš minimalno 200, raje 250 konjev in drugače montiran motor daje povsem druge navore na krmo kot Z noga. Ne vem, morda bi tale krma vse to zdržala, ampak dvomim.
Tiste predelave, ko se na krmo namontira ali celo nalepi nek nastavek za motor so primerne za manjše moči.
Originalno imajo taka plovila izdelana za izvenkrmni motor na notranji strani podprto krmo z vsaj dvema dvignjenima longeronoma, ampak pri takem starem plovilu bi bila taka ojačitev kozmetične narave in nekaj močnejših sunkov bi vse skupaj delaminiralo. Mislim, da je edina ustrezna rešitev povezava z dvema daljšima longeronoma (dve debeli deski), ki sta potegnjena ven skozi krmo kot osnova za vpetje motorja.

Pa tudi več kot 20.000 evrov vložka za ustrezni izvenkrmni motor se mi zdi traparija ob takem starem čolnu. Lepo en rabljen merc z 200 ali več konji, nogo Alpha in prideš skoz za 1/4 omenjene vsote.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Pe Avg 01, 2014 12:04

To je sam preblisk. Itak ni računice pa še pasal ne bi tej lupini.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Avg 01, 2014 14:48

pa tud več hrupa bi mel. Pa težišče se ti spremeni in kopalna ploščad bi bla...je skor nebi blo in ti bi delal eno zimo al pa plačal nekoga ki bi to delal konkretno...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov