Polizpodrive barke

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

Polizpodrive barke

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Ne Avg 05, 2007 18:51

Takole, bolj kot razmišljam in gledam ponudbo rabljenih gumenjakov, bolj razmišljam o čem bolj resnem.

Vem da je cenovno dosti več kot pa gumenjak, vendar bi v španoviji nekako le šlo.

Razmišljam tudi malce v smeri samogradnje in velikosti nekje med 7 in 9 metri.

Kolikor gledam so tele zadeve postale zelo popularne in temu primerne so tudi cene. Naši sosedje imajo kar nekaj takšnih plovil v ponudbi (furia, grašo). Predvsem mi je zanimiva oblika furie, vendar je cenovno mogče že malo previsoko, im še kdo kakšno idejo kaj bi prišlo v upoštev.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 06, 2007 16:49

Polizpodrivna hrvaška še Šibenik, Donat, Pičuljan...
Od gliserjev pa Vektor in Adex.

Sam sem plul že z vsemi različnimi "vragi" in vam moram rečt, da je polizpodrivna barka samo trenutna moda. Osebno je ne bi maral. V res slabem morju je za odtenek boljša, 98% časa pa plačuješ davek na njeno kvazi glisiranje s precej večjo porabo in manjšo potovalno hitrostjo... Uporabno je samo za tiste, ki se imajo namen več kot 1/2 časa voziti deplasmansko, se pravi s hitrostmi okrog 6 do 7 vozlov... Moderen kapitan pa ponavadi nima časa in se nam vsem nekam mudi. Tako ti ponudijo v 9 metrskem poldeplasmancu 2x300 dizelskih konjev, ki barko le s težavo približajo 30 vozlom. Poraba je takrat okrog 120-130 litrov... In to nafte! :shock:

LP
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Avg 06, 2007 22:46

Potem bolj svetuješ adex 25 v tem rangu kot npr donat 800. A kdo mogoče ve č se da dobiti adexa ali kaj podobnega v kakšni kit izvedbi?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 06, 2007 23:23

Donat je "luštna" barka, je pa vprašanje za kaj jo rabiš. Če boš veliko plul počasi, potem Adex zagotovo odpade in je zmagovalec Donat. Če pa bi se rad vozil normalno potovalno preko 20 vozlov in pri tem imel še zmerno porabo, potem vzemi gliser kot je Adex ali Vektor. Vektor obstaja samo večji model 950, ki pa ima že 2 motorja podobno kot Adex 29 in je tako tudi v drugem cenovnem rangu. Adex ne obstaja kit, za ostalo pa ne vem. Vem da so včasih precej kupovali take Damorje, je pa tukaj problem potem z registracijo. Taka barka je samogradnja in se lahko z njo voziš samo ti! Tudi prodati je ne moreš nekaj let... Če pa je res ceneje, pa je treba povprašati nekoga, ki se je tega lotil. Pred kakšnim mesecem dni sem v koprski marini srečal možakarja, ki se je tako lotil Damorja 800 in ga res lepo naredil, na koncu pa ugotovil, da je njegov za 15.000 EUR dražji kot polno opremljen serijski. Več je imel samo tikovino praktično povsod, ki pa ni bila vredna 15k EUR. Res razmisli in prekalkuliraj...

LP
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Avg 07, 2007 18:31

Glede na to da sem pretežno navajen jadrnice, mi je vse kar je okoli 10 vozlov že brzina :)

Je pa dobra ta varianta, ker imaš še vedno na zalogi tiste konje s katerimi lahko narediš kakšen hitrejši premik če se ti to zahoče. Zaradi par takšnih premikov pa poraba tudi ni tako kritična. V izpodrivnem načinu pa sploh.

Donata se da dobiti v kit izvedbi za 13k eurov. Zanimivo bi se bilo pozanimati koliko bi recimo vzeli pri nas v G. Radgoni za podobno zadevo, če bi jim prinesel načrte.
Rafter
Kapitan fregate
Kraj: Southern district of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » To Avg 07, 2007 23:22

u-r-o-s napisal/-a:Donata se da dobiti v kit izvedbi za 13k eurov. Zanimivo bi se bilo pozanimati koliko bi recimo vzeli pri nas v G. Radgoni za podobno zadevo, če bi jim prinesel načrte.

A tista fabrika desno od Arconta sploh še dela kalupe? Kolikor vem, so šli že dvakrat v stečaj... :shock: :shock: :shock:
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Avg 08, 2007 18:15

Pri "nas" sem bolj mislim v Sloveniji. Sem namreč iz Celja.

Če pa misliš RT gradnja jaht, pa ne vem sm jst tud bral o nekih stečajih, sam mislim da bi še znalo kej laufat tam. En kolega je pri njih kupil trup van der stadta ampak res da že kar nekaj ket nazaj.
ribic1

OdgovorNapisal/-a ribic1 » Če Avg 16, 2007 19:35

Pozdravljeni

Imam znanca, ki se je lotil samogradnje neke polizpodrivne zadeve dolžine cca 9m.
Zadeva na koncu pride predraga. Poleg tega je čol tržno mnogo manj zanimiv in je njegova tržna cena nižja od novega.
Gradnjo podražijo predvsem "profesionalci" ki pač računajo za vsako stvar kr precej.
Menim, da je mnogo bolj privlačna zadeva nakup rabljenega plovila, ki potrebuje obnovo.
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Avg 17, 2007 10:16

S tem da je samogradnja dražja bi se strinjal samo v primeru, če hočeš ti narediti identičen čoln kot je original, če pa se malo znajdeš in kakšne stvari narediš ceneje in s svojim znanjem, še vedno trdim da je zadeva cenejša. Poleg tega moraš za novo plovilo izpljuniti ca 70k €, pri samogradnji pa denar sproti investiraš. Vzporednice bi lahko malo potegnili z gradnjo hiše ali nakupom montažne.

Pri plovilu bi že veliko prišparal na račun motorja, če se odločiš za marinizacijo kakšnega avtomobilskega.

Tako da jaz sem še vedno mnenja, da je lahko samogradnja ugodnejša, če delaš sam.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Avg 25, 2007 19:14

Ja s temi cenami je res hudič! Vsi samograditelji, ki sem jih spoznal in povprašal po stroških so rekli, da so zapravili več, kot pa pri nakupu kompletnega čolna, vendar pa jih je večina zadovoljnih ravno zaradi pečata, ki so ga dodali sami...
Moje mnenje je, da se samogradnje ne lotiš zaradi prihranka denarja ampak zaradi veselja.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov