Evinrude 75 ali 90
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Evinrude 75 ali 90
Pozdravljeni morjeplovci,
odločam se za nakup novega motorja Evinrude etec, sem pa pred dilemo katerega kupiti 75 ali 90 KM. Ima mogoče kdo izkušnje kakšna je dejanska razlika med njima, saj sem ponekod prebral, da ni neke velike razlike?
Imam pa čoln Bellingardo 550 open, neto teže cca. 450kg.
Hvala za odgovore!
Lp Tadej
odločam se za nakup novega motorja Evinrude etec, sem pa pred dilemo katerega kupiti 75 ali 90 KM. Ima mogoče kdo izkušnje kakšna je dejanska razlika med njima, saj sem ponekod prebral, da ni neke velike razlike?
Imam pa čoln Bellingardo 550 open, neto teže cca. 450kg.
Hvala za odgovore!
Lp Tadej
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Neke velike razlike med motorjema ni, ne vem kako je s ceno. Če tudi v ceni ni kaj drastičnega potem daj 90.
Sklepam, da na tvoj čoln s 5.5m dolžine 90HP ni problem.
Če kupuješ nov motor, potem poglej za model 90 H.O. Bi rekel da sta 75 oz. 90 HP kar na spodnji meji po moči za tak čoln.
Pazi da boš na koncu imel taprav propeler, serijsko bo gor alu 13.25x17 kar bo veliko prehud propeler za to kombinacijo. Druga opcija je alu 13.5x15, s katerim bo dosegel višje obrate ampak je performančno slab propeler. (Vsaj na mojem čolnu). Dobit pravi prop za etec je težko.
Sklepam, da na tvoj čoln s 5.5m dolžine 90HP ni problem.
Če kupuješ nov motor, potem poglej za model 90 H.O. Bi rekel da sta 75 oz. 90 HP kar na spodnji meji po moči za tak čoln.
Pazi da boš na koncu imel taprav propeler, serijsko bo gor alu 13.25x17 kar bo veliko prehud propeler za to kombinacijo. Druga opcija je alu 13.5x15, s katerim bo dosegel višje obrate ampak je performančno slab propeler. (Vsaj na mojem čolnu). Dobit pravi prop za etec je težko.
Do te teže bi moralo z navadnim 90 HP čisto spodobno it, če bo zadeva težja (dobro preračunaj) potem bo H.O. boljše.
Za propeler se boš pa moral potrudit... Na mojem čolnu sicer 13.25x17" sedaj čisto ok funkcionira vendar je motor zelo visoko postavljen. Za podobne čolne z etec90 sem že parim posodil 13.5x15 za test in se je bolje izkazal od serijskega 13.25x17. Vsaj glede doseženih obratov.
Na obratomerju (najbolje elektronskim) moraš doseči 5200+ vrtljajev.
Teža pa je pri meni 760 kg čoln z vso opremo in gorivom + prtljaga. Ko pride še krama in familija je nekje okrog tonce, vendar je gumenjak.
Za propeler se boš pa moral potrudit... Na mojem čolnu sicer 13.25x17" sedaj čisto ok funkcionira vendar je motor zelo visoko postavljen. Za podobne čolne z etec90 sem že parim posodil 13.5x15 za test in se je bolje izkazal od serijskega 13.25x17. Vsaj glede doseženih obratov.
Na obratomerju (najbolje elektronskim) moraš doseči 5200+ vrtljajev.
Teža pa je pri meni 760 kg čoln z vso opremo in gorivom + prtljaga. Ko pride še krama in familija je nekje okrog tonce, vendar je gumenjak.
Po svoje je to razumljivo, ker hitrost nima kaj dosti opravit z motorjem. Po drugi strani pa tudi ni, ker motor sam že ima priklop za tlačni števec hitrosti. Pri etecu ga boš našel kot črn nipl, pod nosilcem motorja kjer je spodnji del noge prišraufan na zgornji. Ne rabiš kupovat in po čolnu vrtat kakšnih dodatnih lukenj za tak tip števca.
Seveda pa je zelo priporočljivo ta motor dat v nmea2000 mrežo, kjer ti bo ustrezen prikazovalnik nudil marsikatero koristno informacijo.
Seveda pa je zelo priporočljivo ta motor dat v nmea2000 mrežo, kjer ti bo ustrezen prikazovalnik nudil marsikatero koristno informacijo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov