nov čoln

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

mpezdir1
Višji vodnik

nov čoln

OdgovorNapisal/-a mpezdir1 » Po Sep 03, 2007 17:46

Lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Imam nekaj vprašanj o nakupu novega čolna. In sicer pred leti smo imeli elan gt402. Služil nam je predvsem za dnevne izlete. Poraba je bila neverjetno visoka, nakar smo kasneje ugotovili, da smo sabo vozili polno dvojno dno vode.

No naslednjo leto pa bi spet imeli čoln. In sicer, zelo všeč nam je grašo 20, vendar je predolg in posledično pretežak.
Zanima me če kdo pozna kakšen čoln, ki je podoben ala grašo 20 ali super galeb(www.zanzini-vodice.com) in bi ga lahko vozili s prikolico(max 1500kg). Všeč mi je predvsem oblika krme, ki je polkrožno zaključena. Rad bi imel potovalno hitrost večjo od 6,7 vsaj 12 Nmilj.

Zanima me pa še nekaj glede nakupa novega plovila hrvaškem. Kakšne dajatve me čakajo, če ga hočem pripeljati v Slovenijo?

Hvala za odgovore in lp!
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Sep 04, 2007 07:09

Jaz sem leta 1999 na Hrvaškem kupil gumenjaka, plačati sem moral carino.
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » To Sep 04, 2007 11:14

Koliko % si plačal carine?Kaj pa ddv ni potrebno plačati?Je bil nov ali rabljen?
L.p.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 04, 2007 17:19

Če kupiš nov čoln na hrvaškem, se bo potrebno dobro dogovoriti! Kot prvo je pomembno poreklo čolna. Če je to iz nor. ZDA, potem je v EU carina 1,7% na Hrvaškem pa 8%. Če boš kupil pod SLO zastavo, potem bo čoln prišel iz ZDA direktno v SLO in plačaš 1,7%, špedicijske stroške in na vse to še 20% DDV.

Če bi rad registriral pod CRO zastavo, potem plačaš 8% carine, špedicijske stroške, trošarino v višini 2.000 EUR in na vse skupaj še 22% DDV. Čoln pod CRO zastavo je tako bistveno dražji kot v SLO.

Če pa bi rad uvozil v SLO nek rabljen čoln iz CRO, potem je spet pomembno njegovo poreklo, plačaš carino glede na poreklo in na vse še DDV.

Sicer se take mahinacije ne izplačajo. Ne vem zakaj te to sploh zanima. Ponavadi bi moral enak čoln dobiti v SLO in na Hrvaškem po enakem ceniku, ki ga izda tovarna... Torej kupi pri SLO zastopniku in problemi kar naenkrat izginejo...

LP
mpezdir1
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mpezdir1 » To Sep 04, 2007 19:35

Potem odpade nakup na hrvaškem direktno pri izdelovalcu. A mogoče kdo pozna kakšnega slovenskega uvoznika hrvaških podjetij kot so damor, zanzini in podobno. Mogoče tudi kakšno tuje podjetje prodaja pri nas pasare? Ali kaj podobnega? Kot sem že omenil, mi je najbolj všeč tista polkrožna krma, vendar ne najdem nobenega čolna s tem in da bi bil tako kratek, in seveda lahek da je za na pirkolico.

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 04, 2007 19:47

To je pa druga zgodba. Če je čoln hrvaškega porekla, ga lahko kupiš tudi na hrvaškem. Razlike v končni ceni ni! V primeru lastnega nakupa hrvaškega plovila od hrvaškega proizvajalca bo treba v Sloveniji plačati samo 20% DDV. Carine med državama ni.
Je pa druga resnica, da ti tisti proizvajalci, ki imajo v Sloveniji zastopnika ne bodo hoteli prodati plovila ampak te bodo napotili do slovenskega zastopnika. Cena je tako ali tako enaka tukaj in tam in res ne vem zakaj bi se zajeb*** sam s špedicijo in papirji.

Pa še nekaj! V bistvu je to najbolj pomembno!
Pri registraciji čolna v SLO boš potreboval CE certifikat in izjavo o skladnosti plovila ter tudi izjavo o skladnosti motorja. Vse to mora biti v originalu in pa tudi slovenski prevod. Kdo ti bo to prevajal? Če greš preko zastopnika pa je to njegova dolžnost!!!
Poleg tega, če je pošten zastopnik te bo tako ali tako sam seznanil direktno s proizvajalcem in ni bojazni, da bi te kaj nateg***...

LP
mpezdir1
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mpezdir1 » To Sep 04, 2007 20:39

Pozdravljeni!

Hvala za vaše odgovore. Sedaj sem prišel do ugotovitve, da brez zastopnika ne bo šlo. Sedaj pa iskat zatopnike za pasare. Ima kdo kakšno idejo?

Lp
mpezdir1
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mpezdir1 » Pe Sep 07, 2007 20:40

Našel sem primeren čoln.

http://www.navalplastica.it/eng/feluca650.html

Vendar me je cena totalno šokirala v primerjavi s Hrvaškim Grašotom. Kaj so čolni v Italji res veliko dražji kot pri nas? Cena za omenjeni model je 55000eur z davkom, z bore male opreme in 80km motorjem vetus. Na hrvaškem se dobi Grašo za 40000 z yanmar 125km s tikovino po palubi. Samo kaj ko pa je pretežak za vožnjo na prikolici. Pozna mogoče še kdo kakšno znamko, ki prodaja podobne modele vendar lažje.

Všeč mi je tudi super galeb, vendar spet pretežak. Pa nerezine 630, p aje tudi pretežak. Sedaj se sprašujem sploh obstaja takčoln kot ga želim, mi lahko kdo pomaga?

http://www.lekse-navtika.si/
Našel sem tudi slovenskega proizvajalca podobnih plovil, vendar mi nihče nič ne odgovori. Kdo mogoče pozna omenejno podjetje?

Lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 07, 2007 23:15

Tale Lekše je zanimiva varianta, če bi jo še sam malo dodelal... Priznam pa, da prvič slišim za tega proizvajalca, če je to sploh proizvajalec. Predvidevam, da je to en možakar naredil za sebe, potem pa mogoče še malo trži in upa, da s ebo našel kupec. Na to mi namiguje tudi vgrajeni motor Mercedes 220D. Kakšen resen proizvajalec tega ne bi naredil.

Tvoja zahteva z max. 1500kg, pa bo precej težko uresničljiva, kar si okusil že sam. Plovilo dolgo dobrih 6 metrov bo to zlahka preseglo, še posebej, če je v njem nekaj opreme, kot je hladilnik, WC, kuhalnik... Mislim, da iščeš nemogoče.
Sicer pa še nekaj. Od kje ti 1.500kg? Imaš toliko v homologaciji avtomobila? K tej masi moraš prišteti še maso prikolice, ki bo morala biti 2 osna, kar pomeni maso med 450 in 600 kg. Skupaj si torej nekje na 2 tonah, kar pa je prepovedano voziti prav z vsemi osebnimi vozili. Drugo je, če imaš terenca ali kakšno cestno varianto le-tega, kot je Sorento, X5, Q7, ML... Tam je dovoljena masa okrog 3 tone.
Za vse omenjeno pa potrebuješ tudi izpit E k B!

LP
mpezdir1
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mpezdir1 » So Sep 08, 2007 12:23

imam nissan Qashqaia. V homologaciji piše 1500kg. Sedaj me pa se zanima čeprav ni za tole temo, koliko lahko potem pelem s tistim dodatnim izpitom +E? Drugače pa že počas iščem kaj majnšega in prav tako primernega, predvsem pa z majhno porabo.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Sep 08, 2007 23:51

WW Sharan, Seat alhambra, Renault espace in podobni so homologirani za 1800 do 2000 kg prikolico, odvisno od modela.

Z B+E lahko pelješ maksimum, ki ti ga dovoljuje avto. B+E pa rabiš če je dovoljena skupna teža avta + prikolice več kot 3500 kg.

Pred časom, ko sem kupoval novo prikolico, sem našel tudi tisto od TPV Novo mesto, homologirano za 1300 kg, a bi moral za priklopit na Seat alhambra (2600 kg dovoljena teža obremenjenega vozila) narediti še E izpit ali pa kupiti manjši avto. Izpit stane cca 300€, kakšnih 10 ur se voziš z inštruktorjem in s prikolico po mestu.

Ker je bila tista 1300kg od TPV kakšnih 400€ cenejša od Satellite 750kg, sem povprašal na LPP, kjer jih homologirajo, če jim lahko pripeljem novo prikolico TPV, da mi jo homologirajo za 900 kg, pa so rekli, da ni nobene možnosti za to.
No, sedaj imam prikolico Satellite 750 kg z zavoro.
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

DA PRIKOLICA NE BI BILA PRETEŽKA

OdgovorNapisal/-a morski volk » Po Sep 10, 2007 12:29

Sam sem imel podobno težavo, ker nimam izpita EkB.
Rešitev mi je ponudil iudelovalec prikolic Bartolj iz Mirne na Dolenjskem.
Ne bi šel v detajle ampak jaz sem se dogovoril.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 11, 2007 00:31

Motorni, ne bo čisto držalo kar praviš okrog potrebnosti izpita E k B.
Samo z B kategorijo, se pri malce večjih plovilih hitro konča zgodba. Če napišem na kratko je E k B potreben vedno, ko je izpolnjen eden od spodnjih pogojev:
- skupna masa prikolice je večja od mase vlečnega vozila
- skupna masa vlečnega in vlečenega (prikolica) vozila presega 3.500kg

Torej če imaš osebni avto, ki tehta 1.100 kg, lahko samo z B pelješ prikolico do največ 900 kg, pa čeprav ti v homologaciji piše, da lahko voziš do 1.600... To mejo lahko uradno dosežeš samo z E k B.

Če ti za Qashqaia piše 1.500, to pomeni skupno maso. Za to maso pa boš dobil enoosno prikolico težko cca. 350kg, ki bo imela nosilnost 1.150kg. Sedaj pa v lov za barko, ki ni težja. Toliko "vaga" povprečen bowrider dolžine okrog 5,5m z motorjem 3.0L. Mislim, da kakšni poldeplasmanci niso v tem rangu in se bo treba nekaj odločiti. Ali precej manjši čoln od zamišljenega ali pa pozabi na prevoze po cesti. Jaz bi se odločil za slednje. Moje mnenje je, da čoln nima kaj iskati na cesti! Je pač vozilo za na vodo in ne na cesto.

LP
orlando
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a orlando » To Sep 11, 2007 07:40

Prikolica je še vedno najcenejša opcija shranjevanja čolna. Za zimovanje dam 1200 kun pa je zadeva rešena. Tako da je prikolica čisto ok. Sam peljem 7,5 m dolg čoln z maso 2,7 tone na prikolici ki ima ca 500 kg. To peljem s terencem ki lahko vleče 3,5 tone. Jasno da ni nobenega užitka v vožnji, ampak nekaj kilometrov se že naredi. Imam pa C kategorijo, tako da je tudi predpisom zadoščeno.
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

prikolca

OdgovorNapisal/-a morski volk » To Sep 11, 2007 10:25

Orlando če imaš C kategorijo ni zadoščeno predpisom.
Rabiš E kategorijo ali EkB

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov