Barvanje motorja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Apr 30, 2015 10:44

Jermen,če že ni prestar in napokan,ko ga obrneš okrog in zviješ,lahko barvo očistiš z razredčilom in ga daš nazaj.Če pa je star preko 5-6 let,bi ga menjal.Alternator pa tako,posveti z baterijo skozi špranje in,če je barva prišla do kolektorja in krtačk,kar verjetno je,bi ga odprl in očistil.Saj veš,ko miruje je vse ok,ko dela in se tudi segraje,ti bo barva zapacala krtačke in kolektor in ostal boš brez štroma.
mašinfirer
JUroš
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a JUroš » To Maj 05, 2015 13:06

Če je jermen star 5-6 let ga ni potrebno menjat če ni napokan ali kakor koli drugače poškodovan. Moj je star 10 let pa je kot nov. Nikjer nič. Dokler se ne začne cefrat ob robovih je brez veze menjevat. SIcer pa je stvar okousa, teh par € gor ali dol. Samo moje mnenje. Jaz bom mojega verjetno čez dve leti menjal ko bom menjeval manšete na nogi. lp

ps to je ista zadeva kot nekateri napenjajo da vsaki dve leti menjat impelet ali pa na 5-7 let menjat izpuh! Brez veze. Za dopustniške potrebe ( 2 meseca v uporabi) je 10 let čist dobra doba za impeler pa če se ne voziš po pesku je komot 5 let. In vsak bo to potrdil ki se razume v te stvari in ne mlati prazne slame.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Maj 05, 2015 14:46

JUroš,tem tvojim zadnjim trditvam ne morem verjet,ker si v dobri zmoti.Lahko delaš po svoje,to je pač tvoje mnenje.Če tudi motor dela tiste 2-4 tedne na leto,jermer,ko je enkrat zmontiran in obratovan,je z leta v leto slabši,saj tudi njega najeda zob časa skoraj bolj, kot tisto kratko obratovanje.Lahko je reci,saj skoraj nič ne laufa.No,ali si kdaj,ko je čoln na zimovanju, popustil jermenico,da se jermen sprosti,verjetno ne,zakaj pa?Če bi jo,ne trpi ne jermen ne ležaji na alternetorju in ostalo kar on poganja.
Pa impeler,ki se ponavadi menja na 200-250 ur,ali časovno na cca 4 leta,pa ne mi rečt,ja jaz 250 ur naredim komaj v 5-7 ali več letih.Tudi impeler,ko je enkrat v vodi,ga je časa začel najedat,ne samo obratovalne ure.Izpuh,namoči ga v morje in ga pusti 5-7 let na zraku,pa boš videl kaj ti bo ostalo.Zato se take stvari menjajo preventivno na čas,ki ki je zapisan v servisnih katalogih.In če hočeš imeti na dopustu mir in se vozit,se splača držat tega.Zato to zame ni mlatenje prazne slame,ko ti enkrat zakuha zaradi impelerja,pa ti poči glava,pa zaradi prerjavelega rizerja ti morje zalije motor.
Prav je,da imaš svoje mnenje po katerem se ravnaš bolj sam,ni pa glih dobro,da s tem prepričuješ druge.
Tašno je moje mnenje,več kot 40 let že šraufam in sebi najbolj verjamem in zaupam.
Pa brez zamere,ko se mogoče spoznava pa lahko poplakneva s kakšnim pivom.
mašinfirer
JUroš
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a JUroš » Sr Maj 06, 2015 07:37

Ne saj jaz ne zamerim nikomur.... Ja saj se delno strinjam z tabo... Je res kar si napisal, da čas naredi svoje na materialu. Ampak vseeno se tudi mu že ukvarjamo z navtiko več 40 let, ko še mene ni bilo pa do zdaj ni bilo nobenega problema. V vsaki zadevi je prisoten človeški faktor. Navodila smo zmes precej bedno napisana. Moja izobrazba in te zadeve ne gresta skup, ker točno vem kako se kaj obnaša. Jermenu čez zimo lahko škodi le takrat če je preveč napet, drugače ne, če je vse v mejah normale.

Ne morem poslušat ljudi ki vsako leto menjujejo impelerje in podobne zadeve. So pametni da joj.(pa kako privit novo svečko v motor da bo na dobri poziciji , pa v keri cilinder :S ojoj) Brez veze. Vse ima svojo dobo. Razen če se po pesku voziš, potem boš menjal še kaj drugega. Mi na sezono naredimo cca 50 ur, to je v mesecu in pol. Pa Vse vzdržujemo kot je treba in vse laufa kot mora zaenkrat. Nekateri pa govorijo da naredijo v 2 tednih 70ur , a propeler je po 4 letih še vedno kot nov. Na našem pa po eni sezoni gre barva z njega. Potem ti je jasno kako se vozijo. Skratka jaz povem svoje izkušnje , ti svoje , tretji svoje in to je to.

Če se kdaj srečamo pa komot na pijačo, z veseljem..
lp
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Maj 06, 2015 09:25

Ja 50 ur glisiranja in take frke sem in tja je kr gud in se moraš kar vozit.Ker mam kolega ki smo dostikrat skupaj,naredi tam okrog 20-25 ur.
Po propelerju se pa res vidi a se vrti al dremlje.
A prideš mogoče drug teden na srečanje na Primorsko?
mašinfirer
JUroš
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a JUroš » Sr Maj 06, 2015 10:20

Točno tako, na propelerju se vidi dejansko kako se voziš. Naš gre vsak dan kako minuto dve tudi pod polnimi obrati. Ostalo pa od 3200 do 3500 obratov.

cca 50 ur se nam pa nabere zato ker je čoln na morju mesec 1/2 do 2 meseca. Se menja cela družina, oče mama, jaz in moja, ter brat z družino. In se naberejo dnevi.

Nakoncu je pa vsaj v uporabi čoln, ki pa je kljub 10 letom starosti še vedno kot nov. Dobro da čolni niso kot avti in dizajn ne zastara.

Zelo rad bi prišel enkrat na srečanje ja da kakšno rečemo, ampak trenutno mi časovni ne znese.

Ti pošljem še eno zasebno... nekaj me zanima. :D
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Maj 06, 2015 10:39

Ne morem poslušat ljudi ki vsako leto menjujejo impelerje in podobne zadeve. So pametni da joj.(pa kako privit novo svečko v motor da bo na dobri poziciji , pa v keri cilinder :S ojoj) Brez veze.

Pri določenih motorjih je ZELO VAŽNO v kakšni legi glede na okolico je elektroda svečke, tako da ta trditev je napačna.

Za predstavo:

https://www.youtube.com/watch?v=nSngWQoWrF4

Impeler pa vsaj jaz menjam na 3 leta, prav tako sveče in olje v peti.
JUroš
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a JUroš » Sr Maj 06, 2015 11:40

Pri teh naših motorji pa je baš vseeno kako se svečka privije not. Saj se vbrizg mešanice vedno porazdeli po celem cilindru.

Odrkito povem da nikoli mi ni ampak res nikoli nihče omenjal kako privit svečko not. Okrog svečke sem vedno slišal samo razdaljo med elektrodo in pa moment z kakšnim jo priviješ. Zanimivo, saj kot pravijo celo življenje se učiš. Ampak zanimivo je da že dolgo okvarjaš z tem pa ti na polovici dobe komaj to nekdo omeni. :D

Ali mi pa povej kako je pravilno privita svečka v mercruiserju 3.0l ?
Pa potem zaključimo tole temo ker jo smetimo z čisto drugimi debatami kot je prvotno mišljena.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Maj 06, 2015 12:33

Ne me jeb... ste pa knjižni molji, ni kaj... oz kako bi rekel.....

bom pa skoraj doktoriral, ko vaše poste berem :lol:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Maj 06, 2015 12:38

Napisal sem, da je pri določenih motorjih lega svečke važna, oz. da je tako vsaj pri eni znamki. En ni noben in splošna trditev da je lega svečke nepomembna ni pravilna.

Pri merc 3.0 je najbrž res vseeno.

Nikogar ne napadam, ne želim smetit, je pa verjetno zaželjeno, da so informacije na fourumu čimbolj točne.

Brez zamere.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Maj 06, 2015 17:43

Za samodeklarirane raketne znanstvenike, oziroma tiste, ki mislijo, da se doktorira iz tega, da prebereš navodila:
    Ne le E Tec, tudi OMC in BRP motorji z direktnim vbrizgomnaj bi imeli to, da trak obodne elektrode ne sme biti med injektorjem in centralno elektrodo svečke, od 1997 dalje. In za to, da veš, kam je to obrnjeno, ko priviješ, na takem motorju prej označiš položaj elektrode na svečki.

In to je 'famozno indeksiranje'.

Changing spark plugs on Evinrude E-TEC outboards requires a special procedure called indexing, which positions the ground electrode of the spark plug away from the fuel injector nozzle. If spark plugs are not indexed correctly, the outboard may not achieve top performance and fuel economy.

In verjetno moraš vedeti, pri katerem cilindru je na kateri strani injektor, bodisi iz navodil, bodisi če znaš pogledati.

Ali je pri vsakem tipu motorja brez veze, kako je obrnjena elektroda svečke ali ne, se odločite sami. Pri vplinjačih po mojem ni pomembno. Pri motorjih, kjer je vbrizg goriva v zrak pred vstopom v cilinder, najbrž tudi ne. Kako in kje točno pride gorivo v tega Merc-a ne vem, zato tudi ne vem, ali pri tem je brez veze ali ne.

Ko je bilo v temi napisano mnenje, da je to najbrž brez veze na splošno, se je oglasil kasaudio - da vsaj za nekatere motorje, med drugim za njegovega, po dostopnih info sodeč ni brez veze.

Na to pa je bilo spet malo 'zajebavanja' o knjižnih moljih in o doktoriranju.

Sklep: vsaj za nekatere tipe motorjev so vsaj uradni serviserji to dolžni upoštevati.
mija napisal/-a:installing E Tec spark plugs is not rocket science. the back of the eletrode (the ground strap) CAN NOT be facing the injector. the fuel spay patten must go through the gap of the spark plug to ignite the fuel properly. You have a about a 90 degree window that the plug CAN NOT face, that leaves 270 degree the plug can go. mark the spark plug porcelain with a magic marker so you know were the gap is facing. i mark the back side. screw the spark plug in until it is snug (not tight) you should have about 1/2 turn left. or until the spark plug wont turn any more. i then look at were the mark is and tighten accordly. i don't worry about toque and never had one back out. once the crush ring starts to crush there should be enough tention on the threads to keep from backing out. if at any time you need to remove a spark plug mark it so it will go into the same hole, less hassel.
i am an Evinrude tech and been in the buisness for over 32 years i have been indexing spark plugs since 1997 in OMC and BRP direct injected engines when evinrude first came out with them. the new spark plugs are long lasting and have had very little problums with them. i would check the gap once a year. evinrude e tec spark plug change is every 3 years OR 300 hours. which ever comes first. good luck mija
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov