Zbiranje podatkov o porabi goriva

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 15, 2015 08:32

Uvod
    O porabi je bilo marsikaj, od versko-politično-fanatičnih, da o tem nima smisla, ker je navtika pač draga, do nič argumentiranega, da je xxx mašina bolj požrešna od yyy mašine.

Od tam smo prišli nekaj korakov - po mojem mnenju - naprej. Tisti, ki so morda še vedno mnenja, da je o tem vse brez veze, nas ostale pustijo v miru. Tisti, ki jih to zanima, pa smo se 'pogovorili':
    • kako porabo smiselno meriti,
    • kaj različne izmerjene vrednosti pomenijo in
    • od česa vse je poraba odvisna.
    Povezave v zvezi s tem so tule. To ni ravno načrtno lepo urejen prispevek, ampak bolj nekaj, kar je pač zraslo, kot je zraslo, zna pa vseeno pomagati, da hitreje najdeš, kar je na forumu o tem že bilo napisanega.

Ampak vse razglabljanje o porabi potrebuje temelj, in sicer dejanske podatke o porabi - s podatki o tem, v kakšnih okoliščinah in kako je bila ugotovljena, vred.

Torej na kakšnem plovilu, s kom in čim na krovu in pod krovom, pri kakšni plovbi (panula ali vlečenje tube, brezvetrje ali v močan veter in vzvalovano) in tako naprej.

To temo odpiram predvsem za zbiranje podatkov o tem (sem bom tudi zbral vsaj nekaj že objavljenega iz drugih tem).
Potrebni podatki
Imel sem Suziki 85 pa moram rečt, da mi je Mercruiser 4.3 pil malenkost manj s še enkrat več konji.
    S samo takimi podatki si praviloma ne moremo nič pomagati.

Če je poraba za eno razvito konjsko moč med 0,32 in 0,56 l/h, Suzuki 85 obremenjen pri polni moči verjetno porabi med 27 in 48 litrov goriva na uro.

Mercruiser 4.3 obstaja nekje od 1988 in skozi čas in modele ima različne moči, in vsak od teh ima različno porabo pri največji razviti moči. Ampak če je tak motor v razmeroma lahkem čolnu, ni nobenega razloga, da bi moral delovati pri polni moči in tako bi lahko lepo razvijal le 50 KM (kljub max od 138 do 220 KM, odvisno od modela med videnimi) in tako med 16 in 28 l na uro.

Da so podatki uporabni, bi morali vedeti vsaj še, kakšno obliko trupa in kolikšno skupno maso ter pri kakšnem načinu plovbe je pri tisti porabi poganjal kateri od motorjev.

Brez tega primerjava in razprava o žal nima dosti smisla.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 15, 2015 10:03

Nekaj povezav o porabi in povzetkov z njih - za začetek in za vzorec
    Preplutih 895Nm gumenjak "ZVERINA".
    MareC napisal/-a:...
    NAŠE PREVOZNO SREDSTVO je bilo
    Gumenjak Joker Boat 650 z motorjem Evinrude 200 Ficht Ram, opremljenim z dvema rezervoarjema za gorivo kapacitete 190 litrov in 100 litri sladke vode s tušem. Za spanje se čoln prekrije s kamping ponjavo v obliki šotora. Za zaščito pred soncem pa pomaga sončna ponjava. Čoln je izredno dobro ploven v vseh pogojih. Prostora za shranjevanje prtljage in opreme ima resnično veliko. Za dobro počutje sta poskrbela radio z MP3 predvajalnikom in sveda 50 litrski kompresorski hladilnik Ezetil, ki je delal brezhibno celotno plovbo. Razpon ima od +10°C do -18°C hrana in pijača je kljub zunanjim tepreturam okoli 40°C ostajala vedno hladna. Neprecenljivo. Prepluli smo točno 895Nm in porabili na poti 945litrov goriva kar je 1.1l/Nm šlo je še 6 galon olja za mešanje. Motor je delal vrhunsko in ponovno dokazal, da dvotaktna tehnologija pri Evinrudu dela. Naš navigator je bil Geonav z Navionics platinum kartami več krat pa tudi Applov I-pad, ki je resnično zanesljiv.
    Aha, še to za konec, če bo vse po sreči drugo leto smer Grčija, sedaj to zmoremo brez problemov. Lep pozdrav od morjeplovcev
    MareC napisal/-a:
    al napisal/-a:...
    Koliko pa leti tale Zverina? (naloženi, kot ste bili s polnimi tanki in v "solidnem" morju...)

potovalna hitrost je bila po nemirnem morju okoli 23 vozlov, če je bilo pa prav hudo pa ni padla pod 17-18 vozlov.
    Tudi prejšnji teden ko sem se dva krat preplul Kvarner v zahodniku in burji okoli 25 vozlov mi hitrost ne pade pod 17 vozlov.
    Drugače ko je koliko toliko mirno je potovalna pri 26-28 vozlov poraba okoli 29-30 l/h, če je čoln obremenjen. Drugače pa se poraba ne dvigne preko 1l/Nm prej je okoli 0.9l/Nm.
    Sedaj je premerjeno na vse mogoče načine.
    letošnje skupno povprečje do danes je bilo
    prevoženih 1680 Nm porabljenih 1690l goriva torej smo tukaj na 1l čez celo sezono.

KRK Baška do Pašmana, Murterja, Kornatov.
    Kepca napisal/-a:Prepotovali smo ~280NM, vozili skupaj cca 13h, pokurili tudi 1:1 bencina glede na milje.

Marjan Tomki napisal/-a:Radoveden na-pol-Gorenjec (po dveh babicah)...

Liter na miljo se mi zdi za čoln malo veliko. Če sem gledal za pravega, naj bi bil ok 500-600 kg prazen in domnevam 200 kg motor pa morda 100 l goriva, vse skupaj tona, malo več malo manj, in občutek sem imel, da bi moralo iti z 0,7 l/na miljo.

Ampak iz fotke pri glisiranju ne vidim nič hudo narobe z brazdo, število vrtljajev pri potovalki tudi videti OK in nekako ne vidim, zakaj bi bilo toliko. Videa zdajle ne utegnem pogledati.

Če vidim prav, ste bili štirje. Mogoče še kaj težje 'krame', pa kakih 50+ litrov vode v kakem tanku, kaki težki akumulatorji - pa bi dodatna masa pojasnila tako porabo tudi, ko je videti, da so čoln, motor, propeler in trim OK.

Lahko pa da moram enostavno malo 'ponastaviti svoj občutek', koliko se porabi za glisiranje kake mase :oops:
    Kepca napisal/-a:Marjan,

porabo v rangu 0,7/NM dosegam ob hitrostih ranga ~20KT.

Na tem popotovanju pa smo bili precej težki in tudi precej smo šibali in ko si na 28KT je poraba 1,0/NM zelo razveseljujoča :)

Max brzino sem s še eno osebo, polnim rezervoarjem (90l) in brez druge robe dosegel 36KT @ 6100RPM - no takrat me poraba ni zanimala :)
    Polno obremenjenega pa poženem tja do 32KT.

Bom pa vesel če si pogledaš še kakšen posnetek (predvsem na zadnjem se vidi potovanje pri 24KT - so bili pa tudi malo valovi in je guncalo) in če lahko karkoli svetuješ bom vesel namigov in jih bom naslednjič sprobal v praksi.

Boštjan
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti