FLAPSI

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

zlatizlatko
Kapitan korvete

FLAPSI

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Po Apr 06, 2009 14:08

Konec tedna sem se dogovoril za preiskus čolna. Čoln ima vgrajene tudi flapse, pa me zanima kako pluti z njimi, da ne bom izpadel čisti nevednež.
Trimanje plovila z nogo mi je popolnoma jasno, kako pa poleg noge še trimaš z flapsi? V kakšnem popožaju naj bodo flapsi pri izglisiranju, prej strimaš plovilo z nogo in potem z flapsi ali obratno.
Vnaprej hvala za odgovore, več nas več ve.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Apr 06, 2009 22:26

Ja tukaj ni nekega pravila, je zelo odvisno od velikosti čolna in moči motorja...

Nekako v globalu na večji barki pa gre takole.
* Noga popolnoma spuščena, flapi nekje 70 do 80% odklon.
* Potegneš, praktično polni plin, ko začutiš, da se premec spušča, TAKOJ dvigneš nogo na neko vozno pozicijo. Držiš gumb za gor cca. 1 do največ 2 sekundi.
* Še v isti sapi dvigneš flape na nekje 30 % in odvzameš plin na potovalko...

No potem se pa začne poigravanje. Če je trup dober, potem flapi povsem gor ali nekje na 5% in uravnaš nogo na optimum, kot da ni flapov. Kasneje med plovbo se samo še poigravaš s flapi, učinek pa je isti kot samo z nogo oz. motorjem na manjših gliserjih... Noge ne premikaš iz optimuma nikoli!

Vse napisano velja za večjo barko, ki ji je izglisiranje rahel problem. Če pa gre za manjši čoln, potem je praktično vseeno. Flapov ne tlači preveč v vodo, saj boš z malo počasnosti na začetku in prepoznem dvigu s premcem zaril pod val! No če je mirno morje, potem ni panike...

Ko pa hoče skipper pokazati kaj barka zmore, potem se med plovbo v zavojih neprestano spreminja kot noge in flapov. Pri dvomotornih barkah je tudi razlika za notranjo in zunanjo nogo, ter seveda notranji in zunanji flap...
No ko sem tole napisal, sem se spet spomnil trapastega Vovlo Penta EVC, ki na ročicah nima trim stikala... In ko to vidim na hitrem čolnu, me vse mine...

LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Apr 06, 2009 23:57

.

.

Odlična razlaga za profije, ampak za nekoga ki šele dojema morjeplovstvo, pa naj pogleda že napisano o flapsih.

LP

Je kar nekaj za prebrat, da dobiš "sliko" o tem pripomočku.

Vključi IŠČI

Motorna plovila FLAPSI
zlatizlatko 2 59 Pon Apr 06, 2009 22:57
pajer1 Poglej zadnje objave
Ni novih objav Mali oglasi Morjeplovcev Prodam ELAN 495F
motorni 5 1203 Čet Mar 12, 2009 14:38
motorni Poglej zadnje objave
Ni novih objav Oprema plovil in vse kar paše zraven Automatski Flapi ?
Tex 8 391 Pet Jan 09, 2009 20:15
admin Poglej zadnje objave
Ni novih objav Motorna plovila KRILCA za izvenkrmni motor
[ Pojdi na stranPojdi na stran: 1 ... 4, 5, 6 ] dumek 88 9471 Tor Sep 30, 2008 19:31
cibro Poglej zadnje objave
Ni novih objav Naša plovila plovilo uporabnika "pajer1"
[ Pojdi na stranPojdi na stran: 1 ... 4, 5, 6 ] pajer1 76 11612 Sre Jul 16, 2008 18:52
Krašnjan Poglej zadnje objave
Ni novih objav Motorna plovila Trimanje gliserja
hmhm 7 819 Pet Maj 16, 2008 18:53
admin Poglej zadnje objave
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » To Apr 07, 2009 11:02

Nisem ravno čisti začetnik, sedaj sem imel Baylinerja 2052, pa mi je trimanje z nogo čisto jasno, sedaj pa tudi uporaba flapsov. Zanimam se za 23 ft čoln, ima tudi flapse. Po moje z 5.0 MPI motorju flapsi niso niti nuja, verjetno služijo bolj izravnavi plovila med plutjem?
Pa še eno vprašanje: kolega mi je rekel, da Bravo three DP noga nima impelerja vgrajenega v nogi, kot recimo Alpha II? Bojda naj bi bil impeler pri motorju? To pomeni, da je menjava enostavnejša, kot pri Alphi, kjer moraš snet nogo? Seveda, če drži ta trditev.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 07, 2009 18:56

Ja na 23 feetih gre tudi brez flapov, je pa nekaj:
* lepše in hitreje izglisiraš
* bolj mirno pluješ, tudi manj pokuriš, ker imaš nogo vedno optimalno in ne "zabito" v poden, da ne čoln ne "pumpa"
* izravnava zaradi vetra in neenakomerne obtežitve, kot si že sam omenil.

Vse Bravo noge imajo res impeler na motorju. Če pa je zamenjava lažja pa ni nujno... Pri meni ni!!! :evil: :evil: :evil: Črpalka je precej nizko na motorju na sprednji strani in lahko je premalo prostora. Pri 6 cilindraših je ponavadi OK, ti pa imaš osmaka in je možno, da bo zeeeeeelo težko... Nogo Alpha pa z lahkoto podreš, namažeš, zamenjaš tesnila in impeler, sestaviš nazaj, vse skupaj v dveh urah...

LP
bora2
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bora2 » Sr Apr 08, 2009 07:01

pod hakšnim kotom pa je potrebno zmontirati flape , če se monturajo na novo in pod kakšnim kotom naj bo peta če nima trima ampak je fiksna.
lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 08, 2009 09:35

Fiksna peta mora biti pod kotom 0 stopinj, kar bi bilo idealno, v praksi pa je bolje, da je za kakšno stopinjo spuščena. Se pravi, pod trup daš ravnilo, potem pa odmeriš razdalje med kavitacijsko ploščo in dano ravnino. Zadnji del mora biti za odtenek nižji od prednjega in bo OK.

Flapi moja biti hidravlični, fiksni so brez veze. Kot je napisan v navodilih za montažo, praktično pa se montirajo tako, da ko so cilindri popolnoma zloženi, je flap malenkost privzdignjen, se pravi, da ga praktično ni v vodi... Potem pa med plovbo samo reguliraš v minus po potrebi.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov