Yamaha 50/4T- obrati
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Yamaha 50/4T- obrati
Pozdravljeni,
prosim za pomoč - nasvet!
Gumenjak 4,8m z Yamaho 50/4T, se mi ves čas dopusta ni zvrtel več, kot 4800 obratov??????
Letos maja z lahkoto tam do 5300 - več nikoli!
Neglede na to koliko nas je bilo na čolnu... Lahko sem vozil sam z 30 litri goriva, mirno morje a motor se je vedno ustavil pri 4800.....
Mi lahko svetujete, kaj bi lahko bilo narobe ??????
(motor ima 110 ur, je letnik 2012. Propeler = 13 / 11 1/8 vedno enak!!!)
Hvala Vsem za pomoč, lp AIv
prosim za pomoč - nasvet!
Gumenjak 4,8m z Yamaho 50/4T, se mi ves čas dopusta ni zvrtel več, kot 4800 obratov??????
Letos maja z lahkoto tam do 5300 - več nikoli!
Neglede na to koliko nas je bilo na čolnu... Lahko sem vozil sam z 30 litri goriva, mirno morje a motor se je vedno ustavil pri 4800.....
Mi lahko svetujete, kaj bi lahko bilo narobe ??????
(motor ima 110 ur, je letnik 2012. Propeler = 13 / 11 1/8 vedno enak!!!)
Hvala Vsem za pomoč, lp AIv
Maja kje in ob kakšni zračni temperaturi, ter ocenjeni vlagi?
Poleti kje, ob kakšni zračni temperaturi in ob kakšni ocenjeni zračni vlagi?
Namontiran propeler je prevelik. Predlagam nabavo Mercury black maxa 10 1/2x13, oziroma Solasov ekvivalent. Lažje boš zlezel iz vode, manj pokuril in hitreje bo šlo.
Morda še to, da dno ni dovolj očiščeno, če se alg ne vidi več. Dol moraš spravit popolnoma vso "sluz" in razlika bo očitna.
Dve leti nazaj smo se ukvarjali z propelerjem enega morjeplovca in vsakič, ko ga je preizkusil, so bili slabši rezultati. Čoln je bil v vodi in vedno ga je pred plovbo očistil z gobico, torej očitno čisto dno.
Ker sem menil, da sem mu uničil propelr sem pričel iskat novega in na srečo je lastnik pred nabavo propelerja potegnil čoln na suho, zares očistil dno in po testu se mu je smejalo, jaz sem i si pa oddahnil in odpovedal naročilo propelerja.
Namontiran propeler je prevelik. Predlagam nabavo Mercury black maxa 10 1/2x13, oziroma Solasov ekvivalent. Lažje boš zlezel iz vode, manj pokuril in hitreje bo šlo.
Morda še to, da dno ni dovolj očiščeno, če se alg ne vidi več. Dol moraš spravit popolnoma vso "sluz" in razlika bo očitna.
Dve leti nazaj smo se ukvarjali z propelerjem enega morjeplovca in vsakič, ko ga je preizkusil, so bili slabši rezultati. Čoln je bil v vodi in vedno ga je pred plovbo očistil z gobico, torej očitno čisto dno.
Ker sem menil, da sem mu uničil propelr sem pričel iskat novega in na srečo je lastnik pred nabavo propelerja potegnil čoln na suho, zares očistil dno in po testu se mu je smejalo, jaz sem i si pa oddahnil in odpovedal naročilo propelerja.
SR 290 napisal/-a:Maja kje in ob kakšni zračni temperaturi, ter ocenjeni vlagi?
Hvala za odgovor in pomoč, maja letos je bilo precej hladno, ne vem mislim da nismo prišli čez 20 st., vlaga ne vem!
Avgusta prejšnji teden, temperature tam čez 30 stopinj...
Kar se čiščenja tiče, čoln je bil v maju 6 dni v vodi, potem odpeljan domov na hrambo in čiščenje. Letni dopust pa od 29.7 do 9.8.2015! Torej dan v vodo čist in opran..... Sklepam, da ne bo sluz in nečistoča.
Glede na to, da propa nisem spreminjal, predvidevam, da bi lahko bilo kaj z gasom! Izkušenj kako to preveriti nimam? Mi lahko pomagate z nasveti - izkušnjami kako to ugotovim in preverim ali je vse ok?
Eol13 napisal/-a: maja letos je bilo precej hladno, ne vem mislim da nismo prišli čez 20 st., vlaga ne vem!
Ob mrzlem zraku ima motor precej več moči, kot pri 30 oC. Povsem možno je, da je motor nastavljen za 20 oC. Poglej svečke, če so lepo rjave in v kolikor so, zamenjaj propeler. To ti itak v vsakem primeru priporočam in menim, da z motorjem ni nič narobe.
Pri 18 oC je zrak 5-6% gostejši kot pri 32 oC in z motorjem, ki prilagaja količino goriva masnemu pretoku zraka imaš v hladnejšem vremenu na voljo 5% večjo moč. Tu ni upoštevana blagodejnost hladnejšega zraka v dotoku do izgorevalnega prostora in ni upoštevana nastavitev motorja, ker kolikor vem izvenkrmni motorji ne merijo masnega pretoka zraka in so navadno tovarniško nastavljeni na nadmorsko višino nič in temperaturo med 25 in 30 oC.
Kaj pa bencin, si se vozil še z tistim od majske ture?
Voda v gorivu...?
Moj merilni sistem na čolnu mi kaže, da ni popolnoma nobene razlike med lanskim in "frišnim" gorivom. Edino če je tričetrt leta star petrolov bencin enakovreden frišnemu tifonovemu.
Je pa opazna razlika med vožnjo v vročini in takrat ko pihne burja in je motorju na razpolago hladen anticiklonski zrak -> 1020 mbar.
V pričakovanju, da na dovodu goriva ni separatorja vode sem imel v mislih težave z kondenzom v starem gorivu, ampak verjetno je za razliko res krivo vreme, za slab rezultat pa prevelik propeler, kar je skoraj simptomatično za izvenkrmne motorje moči med 30 in 70 konji. Ne vem zakaj, ampak take natikajo.
Z 11 5/8x11 boš zlezel na 5.400 vrtljajev, ampak šlo nikamor ne bo, ker je prevelika lata.
Z 11 5/8x11 boš zlezel na 5.400 vrtljajev, ampak šlo nikamor ne bo, ker je prevelika lata.
SR 290 napisal/-a:Eol13 napisal/-a: maja letos je bilo precej hladno, ne vem mislim da nismo prišli čez 20 st., vlaga ne vem!
Ob mrzlem zraku ima motor precej več moči, kot pri 30 oC. Povsem možno je, da je motor nastavljen za 20 oC. Poglej svečke, če so lepo rjave in v kolikor so, zamenjaj propeler. To ti itak v vsakem primeru priporočam in menim, da z motorjem ni nič narobe.
Pri 18 oC je zrak 5-6% gostejši kot pri 32 oC in z motorjem, ki prilagaja količino goriva masnemu pretoku zraka imaš v hladnejšem vremenu na voljo 5% večjo moč. Tu ni upoštevana blagodejnost hladnejšega zraka v dotoku do izgorevalnega prostora in ni upoštevana nastavitev motorja, ker kolikor vem izvenkrmni motorji ne merijo masnega pretoka zraka in so navadno tovarniško nastavljeni na nadmorsko višino nič in temperaturo med 25 in 30 oC.
Voda v gorivu...?
kako pa ugotovim za katero temepraturo je motor nastavljen?
Kar se motorja tiče, dela kot urca, menim tudi sam, da z njim ni nič narobe!
Goriva od majske ture, je ostalo res nekaj -cc 30 litrov! Prestanek dolil na Petrolu v oba rezervoarja (eden je 50l, drugi 25l in še 10l kanto imam s sabo) natočil vse v SLO!
Motor ima separator - elektronika Yamahe ni zaznala vode v gorivu!
Mi lahko kaj več poveš kak prop imaš v mislih? Se ga da izposodit za test?
kasaudio napisal/-a:Kaj pa bencin, si se vozil še z tistim od majske ture?
Moj merilni sistem na čolnu mi kaže, da ni popolnoma nobene razlike med lanskim in "frišnim" gorivom. Edino če je tričetrt leta star petrolov bencin enakovreden frišnemu tifonovemu.
Je pa opazna razlika med vožnjo v vročini in takrat ko pihne burja in je motorju na razpolago hladen anticiklonski zrak -> 1020 mbar.
opazna razlika vročina/burja??? Mi lahko poveš več prosim? Torej razliko opažaš v obratih?
SR 290 napisal/-a:V pričakovanju, da na dovodu goriva ni separatorja vode sem imel v mislih težave z kondenzom v starem gorivu, ampak verjetno je za razliko res krivo vreme, za slab rezultat pa prevelik propeler, kar je skoraj simptomatično za izvenkrmne motorje moči med 30 in 70 konji. Ne vem zakaj, ampak take natikajo.
Kondenz v gorivu, tega nekako ne morem izključiti in ne potrditi!!!
Vreme predvidevam, samo malo velika razlika se mi zdi.....
Kar se propelerjev tiče, bi želel preveriti - testirati na vodi pred nakupom. Kar se vrtljajev in koraka tiče, mi je sicer logika jasna iz letalstva, bom pa vesel kakšnega poduka glede njih!
Imam eno vprašanje, bi bilo možno, da se je kaj prestavilo med ročico za gas in sistemom gasa na bovdenu? Sumim tudi to!
Tvoja Yamaha ima el. vbrizg ali vplinjače, če so vplinjači malo poglej pletenico za plin če je kje popustilo in zato ne gre do konca. Odpri pokrov in daj gas na ročki do konca in potem poglej, če se da še kaj dodat direkt na vplinjaču. Če nima veze koliko vas je gor in motor ne gre več kot toliko obratov potem bo kaj mehanskega na vzvodu ali pletenici.
Propeler pa bi tudi bil lahko korak manjši, toda prvo odpravi napako, ker če je šel spomladi 5300vrt/min mora tudi sedaj.
Propeler pa bi tudi bil lahko korak manjši, toda prvo odpravi napako, ker če je šel spomladi 5300vrt/min mora tudi sedaj.
Eol13 napisal/-a:Kar se propelerjev tiče, bi želel preveriti - testirati na vodi pred nakupom. Kar se vrtljajev in koraka tiče, mi je sicer logika jasna iz letalstva, bom pa vesel kakšnega poduka glede njih!
Vsak bi bil vesel, če bi lahko preizkušal, a na naših koncih je težko dobit testni propeler.
Načeloma gre popolnoma enako kot pri letalskih propelerjih, le da je voda ca 900 krat gostejša in težja od zraka, zato lahko pozabiš induciran upor. Zaradi gostote tudi izkoristek ni premosorazmeren z slipom kot v zraku. Ker so vsi propelerji "tvoje" velikosti delani za slip med 13 in 18 %, je bolje uporabit za eno št. manjši premer in zato kako colo večji korak. Tvoj propeler ima okrog 1,5" preveč premera, če poznaš zračne vijake veš na katero potenco napaka je to.
Pomanjkljivost je tudi stara oblika brez cupa. Tale cup dela čuda, na teh propelerjih pa ga žal ni. Voda se na 1/3 kraka loči od podtlačne ploskve, cup pa deluje kot večstopenjska zakrilca pri letalu in stisne vodni tok ob profil. Posledično ima propeler precej boljši izkoristek in manj slipa. Načeloma tisti majhen zobek na koncu doda za 1-2" koraka in precej izboljša ekonomiko. Black Max in Solas to imata, zato ju predlagam. Če se spoznaš na zračne vijake lahko sam porihtaš tega in mu nabiješ cup. V tem primeru ga zmanjšaj na 10,2" in mu napili enostaven trikotni profil kot se v zraku uporablja za nekajkratno zvočno hitrost (Raketni stabilizatorji, smernik SR71...)
Izstopni rob moraš pustit popolnoma pri miru, le cup mu natolčeš in z njim "saniraš" profil.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost