Yamaha 50/4T- obrati

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Eol13
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Eol13 » To Avg 11, 2015 13:13

kocka napisal/-a:Tvoja Yamaha ima el. vbrizg ali vplinjače, če so vplinjači malo poglej pletenico za plin če je kje popustilo in zato ne gre do konca. Odpri pokrov in daj gas na ročki do konca in potem poglej, če se da še kaj dodat direkt na vplinjaču. Če nima veze koliko vas je gor in motor ne gre več kot toliko obratov potem bo kaj mehanskega na vzvodu ali pletenici.
Propeler pa bi tudi bil lahko korak manjši, toda prvo odpravi napako, ker če je šel spomladi 5300vrt/min mora tudi sedaj.

kocka,
sam sem trenutno enakega mnenja, torej pogledam in naštelam ponovno. Ob pogledu včeraj sem sicer opazil, da na vplinjaču je lufta še za 3-4mm, snel bom povezavo, ki je na krogličnem zglobu - po modelarsko narejno - sem pogledal. Uredim jaz to najprej, potem, pa druge nebo, kot na Ptujsko jezero poskusit - jebemtiš sem rekel, da v tisto "greznico" ne grem nikoli... ekola pa smo tam - zarečen kruh.... itd!
Uporabniški avatar
Eol13
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Eol13 » To Avg 11, 2015 13:20

SR 290 napisal/-a:
Eol13 napisal/-a:Kar se propelerjev tiče, bi želel preveriti - testirati na vodi pred nakupom. Kar se vrtljajev in koraka tiče, mi je sicer logika jasna iz letalstva, bom pa vesel kakšnega poduka glede njih!

Vsak bi bil vesel, če bi lahko preizkušal, a na naših koncih je težko dobit testni propeler.

Načeloma gre popolnoma enako kot pri letalskih propelerjih, le da je voda ca 900 krat gostejša in težja od zraka, zato lahko pozabiš induciran upor. Zaradi gostote tudi izkoristek ni premosorazmeren z slipom kot v zraku. Ker so vsi propelerji "tvoje" velikosti delani za slip med 13 in 18 %, je bolje uporabit za eno št. manjši premer in zato kako colo večji korak. Tvoj propeler ima okrog 1,5" preveč premera, če poznaš zračne vijake veš na katero potenco napaka je to. :D
Pomanjkljivost je tudi stara oblika brez cupa. Tale cup dela čuda, na teh propelerjih pa ga žal ni. Voda se na 1/3 kraka loči od podtlačne ploskve, cup pa deluje kot večstopenjska zakrilca pri letalu in stisne vodni tok ob profil. Posledično ima propeler precej boljši izkoristek in manj slipa. Načeloma tisti majhen zobek na koncu doda za 1-2" koraka in precej izboljša ekonomiko. Black Max in Solas to imata, zato ju predlagam. Če se spoznaš na zračne vijake lahko sam porihtaš tega in mu nabiješ cup. V tem primeru ga zmanjšaj na 10,2" in mu napili enostaven trikotni profil kot se v zraku uporablja za nekajkratno zvočno hitrost (Raketni stabilizatorji, smernik SR71...)
Izstopni rob moraš pustit popolnoma pri miru, le cup mu natolčeš in z njim "saniraš" profil.

Dobra razlaga ..... tega bom pustil kot je, bi pa investiral v kakega Black Maxa, katerega predlagaš ti?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Avg 11, 2015 14:21

Eol13 napisal/-a:tega bom pustil kot je, bi pa investiral v kakega Black Maxa, katerega predlagaš ti?

Poglej zs
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 11, 2015 14:30

Uredim jaz to najprej, potem, pa druge nebo, kot na Ptujsko jezero poskusit - jebemtiš sem rekel, da v tisto "greznico" ne grem nikoli... ekola pa smo tam - zarečen kruh.... itd!

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=6900&start=15

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov