Pomoč pri izbiri motorja+propelerja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Pomoč pri izbiri motorja+propelerja
Pozdrav vsem.
Najprej bi vsem zaželel uspešno 2016 z obilo morjeplovskih guštov.
Z družino smo podedovali gliser s kabino starejše italijanske izdelave, dolžine 6,7 m in teže cca 2 toni.
Vgradni motor Volvo penta z Z-pogonom sem odstranil in krmno steno zaprl. Plovilo bomo uporabljali za deplasmansko priobalno plutje in ribolov ob čimmanjših stroških, zato sem si zamislil na bracket/nosilec namontirati izvenkrmni motor.
Tukaj se pri vprašanju dimenzioniranja motorja in propelerja obračam na pomoč soforumašev.
Zamislil sem si nekaj varčnega in vzdržljivega ranga yamaha 4t ali evinrudeovega e-teca. Željene hitrosti so do nekje 8 vozlov, dno je izraziti V in zadeva je po pričevanju sorodnikov bočno zelo stabilna.
Bi po vašem mnenju (tu ciljam predvsem na izkušnje @SR290 in podobnih)
25 hp motor zadoščal za plutje do 6 oseb v omenjenih režimih.
Kakšen propeler bi svetovali za optimalni izkoristek potisne moči motorja?
Kakšne hitrosti lahko dejansko pričakujem?
Hvala za nasvete in lep pozdrav vsem!
D
Najprej bi vsem zaželel uspešno 2016 z obilo morjeplovskih guštov.
Z družino smo podedovali gliser s kabino starejše italijanske izdelave, dolžine 6,7 m in teže cca 2 toni.
Vgradni motor Volvo penta z Z-pogonom sem odstranil in krmno steno zaprl. Plovilo bomo uporabljali za deplasmansko priobalno plutje in ribolov ob čimmanjših stroških, zato sem si zamislil na bracket/nosilec namontirati izvenkrmni motor.
Tukaj se pri vprašanju dimenzioniranja motorja in propelerja obračam na pomoč soforumašev.
Zamislil sem si nekaj varčnega in vzdržljivega ranga yamaha 4t ali evinrudeovega e-teca. Željene hitrosti so do nekje 8 vozlov, dno je izraziti V in zadeva je po pričevanju sorodnikov bočno zelo stabilna.
Bi po vašem mnenju (tu ciljam predvsem na izkušnje @SR290 in podobnih)
25 hp motor zadoščal za plutje do 6 oseb v omenjenih režimih.
Kakšen propeler bi svetovali za optimalni izkoristek potisne moči motorja?
Kakšne hitrosti lahko dejansko pričakujem?
Hvala za nasvete in lep pozdrav vsem!
D
Hm.. upal sem na nekje koeficient 1,25-1,30;na dolžinski meter vodne linije.
Plovilo (dno) je podobno temule na linku
spodaj
http://www.netboat.com/userimages/l/boat_60479_0.jpg
Lp
Plovilo (dno) je podobno temule na linku
spodaj
http://www.netboat.com/userimages/l/boat_60479_0.jpg
Lp
damys napisal/-a:Hm.. upal sem na nekje koeficient 1,25-1,30;na dolžinski meter vodne linije.
Lp
Od kje ti pa ta podatek
Za to formulo pa res še nisem slišal. Za trikratnik kvadratnega korena vodne linije ja, kot max hitrost. Pa še to baje velja samo za nek tip jadrnic.
Gliserski trup pa niti v sanjah ne mora dosegati teh hitrosti. Saj hoče takrat že izglisirati, za kar pa potrebuje moč.
Poglej. Še deplasmanci dolgi 13 m in več imajo cruising speed 7-8 vozlov, max pa cca 11-13.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
-
Daki
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta