Izbira propelerja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

MihaC
Višji vodnik

Izbira propelerja

OdgovorNapisal/-a MihaC » Pe Jul 08, 2016 16:00

Zdravo,

Se mogoče kdo spozna na propelerje?
Imam Maxum 1900 SSL 5,9m z novim Mercruiser 4.3 MPI 220hp in staro nogo Alpha one. Prej sem imel 4.3 TKS 190hp in je čas za nov propeler.
Zanima me kaj vi priporočate od Mercruiser propelerjev? Željo imam po nakupu Revolution 4. Se pa ne spoznam na propelerje in bi mi prav prišla vaša pomoč.
Hvala za čas in pomoč.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 08, 2016 16:59

Na forumu smo sami hobi mornarji in o propelerjih nihče od nas ne ve kaj prida, ampak vseeno sem prepričan, da je Rev4 za čisto drugačne zverine z dvojno močjo tvojega motorja, pa tudi noga bi ga verjetno težko prežvečila na dolgi rok.

Morda bi pomagalo, če napišeš:
- maso tvojega gliserja z polnim rezervoarjem, običajno in največjo maso potnikov in krame v tvojem primeru.
- prestavo v nogi.
- delovno območje vrtljajev motorja ob polnem plinu.
-kakšen propeler si imel doslej, na koliko rpm se je morot zavrtel in koliko je gliser letel po gpsu ali Garminu?

V kolikor imaš Alpho prve generacije zna biti težava zaradi povečane moči. Vsekakor, ti tudi ob nogi druge generacije priporočam, da se med izglisiranjem ne postavljaš z pospeški tvojega gliserja, temveč potegni ven preudarno, ker je 220 konjev zelo gornja meja za Alpho.

In sodeč po željah glede rev4 si se res pripravljen tako globoko stegnit v denarnico?
Pa še zadnje vprašanje. Pišeš, da imaš nov motor 4,3 L z 220 hp. Zadnja tri leta takih novih motorjev ni, so pa taki z 200 in taki z 250 konji. Tudi to bi bilo dobro razjasnit preden nadaljujemo.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » So Jul 09, 2016 09:00

SR290 je napisal; Na forumu smo sami hobi mornarji in o propelerjih nihče od nas ne ve kaj prida, ...

O, to pa ne bo držalo! Misli si ti kar hočeš, a mi te imamo za hudega strokovnjaka. No, vsaj jaz, pa mislim da nisem edini. Skromnost je sicer lepa čednost, a vse kar je prav.
Pohvale in zahvale še enkrat za vso tvojo nesebično pomoč vsem nam. Kar tako naprej in LP.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jul 09, 2016 10:25

@SR290
za predsednika pogonov! :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Jul 09, 2016 12:53

mamaMicka napisal/-a:@SR290

Ja, ampak takih za texove izgubljenke gonit, ne pa čolne. :lol:

Okrog teh propelerjev sem resnično amater, ki ga to malo bolj zanima od vas in nič drugega.

Ampak midva skupaj sva pa spolzka kot Donat! Ti ga spoliraš, jaz pa poženem. 8)
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » So Jul 09, 2016 18:20

kok-pit? napisal/-a:SR290 je napisal; Na forumu smo sami hobi mornarji in o propelerjih nihče od nas ne ve kaj prida, ...

O, to pa ne bo držalo! Misli si ti kar hočeš, a mi te imamo za hudega strokovnjaka. No, vsaj jaz, pa mislim da nisem edini. Skromnost je sicer lepa čednost, a vse kar je prav.
Pohvale in zahvale še enkrat za vso tvojo nesebično pomoč vsem nam. Kar tako naprej in LP.

S tem se pa 100% strinjam! HVALA, @SR290!
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » So Jul 09, 2016 18:33

Kar se propov tiče je sr290 res no1 :P
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Jul 09, 2016 19:07

Dajte prosim Mihac-u zraka, da pove podatke.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jul 09, 2016 19:55

SR 290 napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:@SR290

Ja, ampak takih za texove izgubljenke gonit, ne pa čolne. :lol:

Okrog teh propelerjev sem resnično amater, ki ga to malo bolj zanima od vas in nič drugega.

Ampak midva skupaj sva pa spolzka kot Donat! Ti ga spoliraš, jaz pa poženem. 8)

haha...

Ne vem točno zakaj zdaj taka skromnost.
Veš ne samo na forumu, tudi na terenu sem srečal kakega, ki si mu svetoval in vsi se samo klanjajo.

MihaC v tem delu evrope je SR290 med top 3 strokovnjaki. Verjetno se na vecjem obmocju, ampak da se ne bo razvadil naj bo ta del evrope samo :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
MihaC
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a MihaC » Po Jul 11, 2016 09:24

Zdravo,

Torej masa bi morala biti kr ene 1300-1400 kg z vso kramo in potniki.
Problem je v temu da nisem moral obratov odčitati, ker mi prejšnjo sezono noben merilec ni delal. Kupil sem gliser, ki je bil zelo v slabem stanju in sem si zadal komplet obnove. Prej sem imel nek navaden propeler, ki sem ga dobil od prejšnjega lastnika... ne znam povedati modela. Na žalost še nisem toliko dolgo v navtiki da bi bil pozoren na vse take stvari.

Imam Alpha one druge generacije.
Motorje so meni povedali da so jih nehali delat leta 2015. Od takrat so se začeli prodajati po nizkih cenah. Našel sem pa letos zadnji kos v Siegel Auto & Boot iz Nemčije. Prilagam povezavo:
http://www.boatshop24.com/en/mercruiser ... ne/1005579

Kar se tiče financ, nisem nikjer zasledil koliko stane takšen propeler, zato sem se obrnil na vas kaj bi se v mojem primeru najbolj splačalo za izkoristek celotne moči.

Se opravičujem za pozen odgovor.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov