Bayliner 602 capri

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jul 28, 2016 12:26

Tudi jaz sem že nekajkrat napisal, da govoriti o povprečni porabi je BS!

Porabo se navaja na prepluto miljo ali na uro pri potovalni hitrosti, kar pa je na koncu isto.
Lahko se doda na koncu še porabo na WOT, ampak to povzroča glavobol... :)

Meni je v povprečju 19ft gliser z 90HP Hondo kuril 7 litrov na uro!!!

In kaj to komu pove??? NIČ, en navaden neumen podatek.

Če pa napišem, da je bila najmanjša izmerjena poraba 0,75l/miljo, oziroma ca 15lit/h na potovalki, ki se je vrtela okoli 20kn...

Gre za isti čoln, meritve isto sezono, vse meritve so pravilne a koneckoncev tako različne. ?!?

In nehajte se žaliti. 3/4 vas poznam pa kar ne morem verjeti, da odrasel človek piše, kot bi poslusal tamalga, ko se skrega s sošolci...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
MIŠA

OdgovorNapisal/-a MIŠA » Če Jul 28, 2016 20:20

Malo tole berem pa se mi zdi vse skupaj na precej nizkem nivoju. Damjan je samo napisal da je povprecna poraba na sezono cca 16l. To popolnoma drzi. Saj sem za 84 ur porabil 1362 litrov bencina. Kako pa sem se vozil je odvisno od lokacije plovbe, vremena, .... Pod krškim mostom se voziš cca 7 knot. To je od Oštrega pa do svetilnika pri Jadranovem. V Soline vsi vemo kako se vozimo. V zaliv in iz zaliva se ne voziš 21.
Pri potovalni hitrosti 22-23 mislim da pije cca 1,4 l/miljo, vendar me ne držite za besedo, ker to sedaj nekaj kalkuliram v glavi. Posadka 250 kg ter prtljaga in oprema.
Vsi, kateri zapenjate s porabo, to delate brez kakršnega smisla. Vsak, kateri kupuje čoln se bo o porabi še najmanj zanašal na prodajalca ampak bo preveril na kakšnem navtičnem forumu. Nekateri s tem samo strašite bodoče navtike. Samo še eno dejstvo pol pa grem; Yamaha 50 2t mi je na elanu 18 cc pila več kot pije ta sedaj- govorim o povprečni porabi na sezono.
Glede porabe pa mislim, da je v navtiki tako, da je smisel že vožnja in ne samo cilj.
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Če Jul 28, 2016 20:40

Točno to. Brezveze je filozofirati o porabi. Je pa super, če dobiš povprečno porabo, ker povprečna je več ali manj pri večini uporabnikov enaka. In tako vsaj veš koliko rabiš za bencin pršparat.

Meni naprimer, je letos ostalo 2400 eur, ker se mi je barka potopila in ni porabe😊
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » Če Jul 28, 2016 21:43

eh jaz te pa po marini iščem :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jul 28, 2016 23:39

theDamjan napisal/-a:Točno to. Brezveze je filozofirati o porabi. Je pa super, če dobiš povprečno porabo, ker povprečna je več ali manj pri večini uporabnikov enaka. In tako vsaj veš koliko rabiš za bencin pršparat.

Daleč od resnice. Večji, kot je čoln je še manj res. Na istem čolnu, ki se renta mi je lastnik konkretno povedal kake so porabe. Najmanj 15 litrov, zgleda da je polnil samo akuje, Potem nekaj meritev med 20 in 40, rekorder pa 90litrov na uro povprečje na delovno uro motorjev.

34ft z dvema mercoma bencinar.

Jaz sem imel pol manjso porabo od porabe, ki mi jo je povedal prodajalec. Razlog ribičija in učenje smučanja. Na jetu sem imel tudi smesno porabo, razlog spet učenje smučanja. 5 litrov na uro! V celem tednu! Torej en cel dopust. Prejsnji dopust pa skoraj 20l/h. To so pa razlike v stotinah procentov...

P.S. sem prebral tvojo smolo. Žal mi je :(
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Pe Jul 29, 2016 00:01

mamaMicka napisal/-a:
theDamjan napisal/-a:Točno to. Brezveze je filozofirati o porabi. Je pa super, če dobiš povprečno porabo, ker povprečna je več ali manj pri večini uporabnikov enaka. In tako vsaj veš koliko rabiš za bencin pršparat.

Daleč od resnice. Večji, kot je čoln je še manj res. Na istem čolnu, ki se renta mi je lastnik konkretno povedal kake so porabe. Najmanj 15 litrov, zgleda da je polnil samo akuje, Potem nekaj meritev med 20 in 40, rekorder pa 90litrov na uro povprečje na delovno uro motorjev.

34ft z dvema mercoma bencinar.

Jaz sem imel pol manjso porabo od porabe, ki mi jo je povedal prodajalec. Razlog ribičija in učenje smučanja. Na jetu sem imel tudi smesno porabo, razlog spet učenje smučanja. 5 litrov na uro! V celem tednu! Torej en cel dopust. Prejsnji dopust pa skoraj 20l/h. To so pa razlike v stotinah procentov...

P.S. sem prebral tvojo smolo. Žal mi je :(

Stari, govoril sem, in še vedno govorim, o porabi sezone. Nihče celo sezono samo lovi in nihče celo sezono ne smuča...
-----------------

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jul 29, 2016 00:25

Meni je V SEZONI pokuril čoln 80% manj na uro, kot prejšnjemu lastniku.
Lani v sezoni mi je jet pokuril 400% manj na uro, kot e se prav spomnim 60 ur. EN teden sicer, samo je bila to cela sezona.

Letos grem na morje s pasaro in in verjamem, da bom imel vsaj 50% manjso porabo, kot lastnik z istim motorjem na podobnem čolnu.

Kontra primer, lastniski coln. 30ft 2x5.7 letno 30 ur, poraba v povprecju 60 litrov(res samo par kapelj manj). Mi je lastnik pokazal, ker mu nisem verjel. Ampak coln mu je daily boat in ko se pelje se pelje in glisira. Vedno! Ne isce sidrisc, ne fila akujev, si ne razgleduje plaž... Pali, odveže, 5 minut da pride ven, gas, do otoka, veže, gasi, poje južno in nazaj!

Pa to so ekstremi. Celo primerjati in trditi, da je poraba 32 in 25 podobna ni realno, to je skoraj 25% razlike.

Tudi kaki starejsi motorji na frgazerjih, če so razstelani je lahko razlika ogromna. In govoriti o porabi ni nič narobe. Tudi jaz vprasam marsikoga in odgovori so zelo različni.
Kak 50ft lobster pokuri 30% od 50ft cabria. To pa je lahko 100 litrov. In ce mas plačo 800€ je to lahko problem... hehehe

Jaz nimam s tem težave. Če v tošlu šumi tankam in plujem, če je notri čebula(ko odpreš ti pritečejo solze) pač plujem manj in manj tankam :)

Pa ne razburjaj se toliko, ostali želimi pokazati drugo možno plat.
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Pe Jul 29, 2016 00:30

mamaMicka napisal/-a:

Pa ne razburjaj se toliko, ostali želimi pokazati drugo možno plat.

Se predam....človek je samo za mnenje o čolnu vprašal.
-----------------

kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Pe Jul 29, 2016 07:50

theDamjan napisal/-a:Oprosti kondor88, ampak res si kreten.

ne oprostim, ker nikogar nisem žalil in pričakujem obratno
Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Kraj: Domžale - Novigrad

OdgovorNapisal/-a WSurfer » Pe Jul 29, 2016 18:01

Hvala vsem za odgovore,

sva se z lastnikom slišala in se zmenila za ogled...

V porabo se nebi spuščal, saj vsi vemo da so motorji v vseh teh čolnih s tehnologijo, ki so jo imeli avtomobili verjetno v 60ih letih...

Hvala SR 290 za svoje mnenje in pogled na situacijo. Dejansko so takšni komentarji še najbolj zaželjeni, ko nekdo pove drugo mneje z nekoliko drugačne perspektive.

Zelo bi me zanimalo tudi mnenje/izkušnje/videnje nekoga, ki je preizkusil oba čolna 602 Capri in 2052 Capri. Po čemer je povpraševal tudi @navtik_borut

So stranice enako visoke ali nižje pri 602-ki?

Ima mogoče kdo kakšno izkušnjo v primerjavi med konkurenčnimi znamkami v podobnem velikostnem razredu? Sea ray, Crownline, Stingray, Four Winns...

Pa če vseeno omenim porabo (upam, da to ne bo izzvalo kakšnega incidenta :) ) razlika me 3.0 in 4.3 motorjem, glede na to, da se 4.3 manj trudi pri potovalni hitrosti, je poraba identična, višja za 5, višja za 10 ali višja za 15l.

LP; A
Nazadnje spremenil WSurfer, dne Pe Jul 29, 2016 18:27, skupaj popravljeno 1 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 29, 2016 18:08

WSurfer napisal/-a:Ima mogoče kdo kakšno izkušnjo v primerjavi med konkurenčnimi znamkami v podobnem velikostnem razredu? Sea ray, Crownline, Stingray, Four Winns...

Tisti ki ima najboljše razmerje med:
- čim manjšo širino
- dolžino
- čim daljšim ravnim delom kobilice
- čim večje vzdolžne deflektorje z čim bolj ostrimi robovi
- čim manjšo maso
bo zmagovalec v vseh pogledih, ampak po moje takega med temi ni, ker so pod vodo kot enojajčni dvojčki. Tiste malenkostne razlike ne vplivajo. Še najbolj ga je pihnil Regal z stopnico, saj te pričnejo delovat šele pri hitrostih, pri katerih se tak čoln že razleti. Je pa zaradi nje globje v vodi in zato malce mirnejši, a požrešnejši in počasnejši.

"Preizkusiš" jih lahko z metrom, digitronom in tehtnico. Malenkost se navadno dobi še z propelerjem, ampak to je pri vseh podobno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov