MF 625

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

jezuit
Višji štabni praporščak

MF 625

OdgovorNapisal/-a jezuit » Če Okt 25, 2007 19:37

Kupil sem nov Merry Fisher 625 HB legende z motorjem Yamaha 115 4t, ki pride v letu 2008. Ali ima kdo izkušnje s tem plovilom in z dodatno opremo, ki jo je pametno še dokupiti. V kako težkem morju lahko takšno plovilo še varno plove in do kod se je z njim lahko odpraviš npr. Koper - Kornati.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Okt 25, 2007 21:18

Cestitam za coln! Vsekakor bi tak coln moral imeti kompas, gps, set raket/dimnih signalov za klic v sili, lahko rocno VHF/DSC postajo in ce bos coln uporabljal za ribolov tudi "fishfinder", ki je jhko integriran v "chart plotter" Ka. To je seveda vsa oprema, po osebnih potrebah se bos ze sam odlocil.Kar se pa plovnih lastnosti tice, ti je v lepem vremenu edina omejitev gorivo, zato ti priporocam, da si ze takoj organiziras rezervno kanto benzina za vsak slucaj. V slabem vremenu je pa vse stvar presoje. Ne bi zelel govoriti v metrih valov, ker se pogoji ponavadi spreminjajo. Najbolje je, da clovek ni prehraber in spremlja vreme!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik
Kraj: Kresnice

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Če Okt 25, 2007 22:07

Kar se vremen pa morja tiče je treba bit še kako spoštljiv do narave, ker se vreme kaj hitro obrne če nisi na tekočem z napovedjo.

Tudi jaz in nekaj sodelavcev smo se letos namenili iz Krka osvojit Kornate pa nam jo je vreme tako zagodlo da smo prvi dan prespali v Omišlu na Krku, drugi dan v dežju na silo prifural na pag tam pa naslednji dan zaradi burje z vso močjo prek valov nazaj proti Krku.
Kornati nedoseženi (letos). Bom pot podrobneje opisal pod drugo rubriko.

Tako da boš sproti videval kaj barka zmore, se mi pa zdi da znaš pri večjem št. potnikov na barki in nekaj dnevni prtljagi imet kar mal mal HP oz. se bo poraba kar povečala. Moje miišljenje.

Drugač pa čestitke tud z moje strani za lepo barko in mirno morje.
LP

Blaž
jezuit
Višji štabni praporščak

MF 625

OdgovorNapisal/-a jezuit » Pe Okt 26, 2007 09:56

Hvala Nemu in Blažu za odgovora. Se strinjam, da je previdnost "mati božja". Barčica je res majhna bomo videli, če lahko na njej več dni živi štiri članska družina dva majhna otroka in odrasla. Temeljito se pripravljam na bivanje zavedajoč se majhnosti. Kako bo šlo bom javljal sproti. Glede motorja sem vprašal Jakopina, ki mi je jasno povedal čim manj obtežitve in motor ne sme presegati proiz.max. v tem primeru 115 KS. Zakaj je tako je odgovoril, da obstoje številni razlogi. Suzuki 140 KS ima mislim celo manjšo težo kot 115 KS, vendar proizvajalec MF ne dovoli močnejšega motorja. Moje osnovno izhodišče bo Koper, od maja do oktobra Omišalj-Krk glede na razumno ceno privez na boji. Glede goriva sem pozabil napisati, da ima tank 136l serijski, problem je voda 20l. kako kaj dodati ko pa naj bi bila teža čim manjša. Pravijo el.winch, kaj menita vidva in ostali. Ali ima kdo iskušnje z internetom na morju.
Vsekakor GPS samo katerega. LP
Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Pe Okt 26, 2007 12:40

Mal izven konteksta kolk pa je v Omišlju privez na boji .pa kolk ga je težko kej dobit.
Pa a je to v mestu Omišalj al je v kampu pred Omišlom.

Dugače pa jaz osebno Winch ja, GPS tudi pa ne preveč komplicirat pa ne vem kake hudobije nesramno drage kupovat, ker tud osnovni z kartografsko podporo že kr dobr delajo, Jaz osebno mam GPS kar prek dlančnika in sm še zmeraj vse najdu in prav me je pripeljal.
Kar se pa interneta tiče je pa meni poznan samo prek mobitela, katererega pa Hrvati tako nesramno dragoračunajo da sem v enem tednu naredu za 100EUR računa pa sm samo zaradu vremena srfu po intrnetu. SE NE SPLAČA
Drugač pa kako slikco pričakujemo v rubriki naša plovila, da vidimo to hudobijo.
LP

Blaž
jezuit
Višji štabni praporščak

MF 625

OdgovorNapisal/-a jezuit » Pe Okt 26, 2007 13:01

V marini Omišalj. Anekdota. Pridem jeseni letos v marino in nikjer nobenega. Srečam mladega hrvata, ki ureja nekaj na svojem plovilu in ga sprašujem kje bi koga najdel za ureditev priveza v l.2008. Zraven leži na sosednjem plovilu debeli Slovenec z imenom Drago in ne da bi ga kdo kaj vprašal odgovori: Tu nimate kaj iskati nasljednji 20 let itd. Dragu sem se zahvali za prijaznost iskal dalje in našel "šefa" marine če se tej sploh tako lahko reče glede na npr.Portorož ali Punat. Prijazno sem ga nagovoril in rekel je da se za tako majhno barčico vedno najde kak privez. In cena 100€/mesec. Naproti pride Drago in se mi podsmiha, ko mu povem, da je žalostno, da je Slovenec (Slovenec, Slovencu, volk), mi nekdo od strih ribičev reče, saj ni samo Slovenski temveč tudi CH državljan. Toliko. Normalen človek vedno najde rešitev pa naj izgeda še tako nemogoče, le potruditi se je potrebno. LP
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Ne Okt 28, 2007 10:04

Blaž jz mam do avgusta 2008 rezerviran četverovez v Omišlju ki ga ne bom nucu če te interesira javi :D
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Ne Okt 28, 2007 16:03

Za internet je najbolj ugodna varijanta seveda Lucka kapetanija ali pa internet caffe. Mislim, da je vse ostalo zelo drago ali komplicirano.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
jezuit
Višji štabni praporščak

MF 625

OdgovorNapisal/-a jezuit » Ne Okt 28, 2007 16:47

Do sedaj sem imel gumico in 25 KS Yamaho 2t. Z njo smo se vozili vglavnem okoli Raba do Golega in Grgur-ja. Z nakupom novega plovila pa bi želel špartansko življenje na majhnem plovilu doker se bo pač dalo npr. teden. Seveda je vse odvisno od vremena. Nemo in Blaž imata očitno več kot dovolj izkušen. Omišalj po mojem nudi velike možnosti proti jugu in otokih, ki jih je dosti. Upam, da se vmes ujame še kakšna riba. Kako je s pitno vodo. Koliko naj bi jo imela s seboj štiričlanska družina.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Okt 28, 2007 17:47

Pitne vode imaš za 4 člane dovolj 15 do 20 litrov. Vsekakor se bo moral vsake toliko zstaviti in doliti vodo, pogosto tudi gorivo. Pitno vodo je najbolje imeti v kanticah, ker lahko tako enostavno napolniš skoraj na vsakem pomolu ali avtokampu. Če imaš še vgrajen rezervoar, potem boš rabil za tuširanje cca. 10 litrov po osebi nadan. s tem se lahko stuširaš 4 do 5 krat. To ne pomeni umivanja, temveč spiranje soli. Če se hočeš "stuširati" s šamponom, potem najprej skočiš v vodo, prilezeš na platformo, se našamponiraš, skočiš v vodo, da te izpere, spet zlezeš na platformo, se ponovno našamponiraš, skočiš v vodo in nazadnje se spereš s cca. 2,5 l sladke vode. To je ves čar minimalizma, s katerim imam ogromno izkušenj saj vsako poletje preživim najmanj 3 tedne na čolnu....
Je pa vprašanje, če bo tvoja boljša polovica in otroci za tako špartanskost. O tem se obvezno pomenite že v naprej.

Kar se tiče Omišlja, pa je lepo, meni se dopade, tam je mir, ki ga marsikje manjka. Slabost je, da je precej na severu, bencinska je šele v Krku, Cresu ali Crikvenici. Če se ti kakšen dan zahoče malo fešte, se moraš odpeljati najmanj do Malinske...

LP
jezuit
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jezuit » Ne Okt 28, 2007 18:02

Hvala admin. Zagotovo imaš veliko izkušenj. Ali je mogoče še kje podobna marina, podobnega cenovnega razreda. Cene letnega priveza npr. Punat, Sup.Draga itd. so nesramno visoke. Kako je na Cresu ali Lošinju ali še nižje.
LP
jezuit
Višji štabni praporščak

MF 625

OdgovorNapisal/-a jezuit » Ne Okt 28, 2007 18:18

Admin še eno vprašanje. Kdaj pride v poštev avto-pilot in ali sploh pride v poštev za barčico 6,4m z zunanjim motorjem.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Okt 28, 2007 19:35

Marina na Cresu je ena lepših za moj okus, tudi cena je precej nižja kot v Punatu. Je pa tukaj problem, ker imaš potem trajekt in s tem avtomatsko odpade hiter skok na barko čez vikend. Tako ti pot iz LJ avtomatsko vzame okrog 4 ure in enako tudi nazaj. Potem pa je potrebno razmislit, če se splača za eno noč na čolnu v avtu presedeti 8 ur. Če boš hodil samo nekajkrat na leto, je Cres ali Lošinj super izhodišče.
Možnost priveza imaš tudi na dnevnih vezih po krajih v okolici, npr. Malinska, Krk, Klimno... Cena dnevnega veza je v sezoni med 10 in 15 KN na meter na dan. Izven sezone pa pade na okrog 6 do 8 KN na meter na dan.

Na avtopilot pa pozabi. Prav pride na večjih barkah in pa na počasnejših plovilih kot so jadrnice in pasare. Tam je plovba pri 5 vozlih dolgočasna, če moraš neprestano držati za krmilo in popravljati smer. Avtopilot to opravi brez problema, ti pa se lažje posvetiš kakšni pločevinki piva. :wink: Pri tvojem gliserju pa kar pozabi!

LP
Uporabniški avatar
blaz57
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a blaz57 » Ne Okt 28, 2007 22:53

marjan5 napisal/-a:Blaž jz mam do avgusta 2008 rezerviran četverovez v Omišlju ki ga ne bom nucu če te interesira javi :D

Marjan za zdele čez zimo bom kr na suhem , tam nek aprila naprej bi se priporočal, če boš še pri volji, pa če jaz ne bom primoran prodat čolna zaradi gradnje, tko da se bova še slišala k bom kej bl fiksno vedu .

Drgač pa hvala za enkrat za informacijo.
LP

Blaž
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Ne Dec 30, 2007 18:57

Pozdrav!
Ima mogoče kdo informacijo glede priveza in cen v Punatu na takoimenovanih lokalnih privezih(ne v marini).In katero podjetje se s tem ukvarja.Imam plovilo dolžine 5 m in pavšal v kampu,vendar se kamp s privezi ne ukvarja!
Hvala!
L.p.
SREČNO 2008!!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov