Strokovni pregled pred nakupom
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Strokovni pregled pred nakupom
Pozdravljeni,
kupuje se rabljen cruiser. Ker bi pred nakupom rad dal plovilo pregledat nekomu, ki mi bo po pregledu naredil nekakšno poročilo (boat survey), me zanima če kdo pozna kakšno podjetje iz Slovenije ali bližnje okolice, ki se s tem ukvarja in ne prodaja bark kot del svoje dejavnost.
Lahko tudi na pm, če smatrate da gre za reklamo.
lp, Miha
kupuje se rabljen cruiser. Ker bi pred nakupom rad dal plovilo pregledat nekomu, ki mi bo po pregledu naredil nekakšno poročilo (boat survey), me zanima če kdo pozna kakšno podjetje iz Slovenije ali bližnje okolice, ki se s tem ukvarja in ne prodaja bark kot del svoje dejavnost.
lp, Miha
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Re: Strokovni pregled pred nakupom
Dal bi ti nek komentar, samo potem ne boš rabljenega čolna nikoli kupil.Vtem primeru kar ti navajaš, raje kupi novega pa še tam boš skeptičen.Nekoga plačevat v ta namen, se mi zdi, da je bolje ta denar vloži v nakup, tako pa boš plačeval in plačeval in nikoli bil zadovoljen.Verjemi mi, da je preveč resnice v tem.Verjetno imaš kakega prijatelja, ki se vsaj nekoliko spozna kako in kaj pri čolnu in si zadevo skupaj ogledata.Če pa najameš nekoga, ki se s tem ukvarja, se bosta pa naletala in na koncu ti bo ostalo za kako gumico.
mašinfirer
Odvisno je tudi v kakšnem cenovnem rangu kupuješ cruiser-ja
V kolikor so v igri veliki denarci, se vsekakor izplača najet strokovnjaka, sicer pa kot je napisal že habibi Vll
V kolikor so v igri veliki denarci, se vsekakor izplača najet strokovnjaka, sicer pa kot je napisal že habibi Vll
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
habibi Vll napisal/-a:Dal bi ti nek komentar, samo potem ne boš rabljenega čolna nikoli kupil.Vtem primeru kar ti navajaš, raje kupi novega pa še tam boš skeptičen.Nekoga plačevat v ta namen, se mi zdi, da je bolje ta denar vloži v nakup, tako pa boš plačeval in plačeval in nikoli bil zadovoljen.Verjemi mi, da je preveč resnice v tem.Verjetno imaš kakega prijatelja, ki se vsaj nekoliko spozna kako in kaj pri čolnu in si zadevo skupaj ogledata.Če pa najameš nekoga, ki se s tem ukvarja, se bosta pa naletala in na koncu ti bo ostalo za kako gumico.
Sej nisem nov v navtiki in vem da so že iz tovarne ven barke polizdelki.
Ni pa skrivnost da gre za nekaj let stare cruiserje okoli 9m (npr. Bavaria 27) in bi rabil predvsem pomoč pri oceni stanja motorja in noge.
Z notranjimi motorji imam izkušnje namreč samo iz čarterja in te niso preveč pozitivne.
-
Daki
Po mojem mnenju je priporočljivo, če s seboj vzameš nekoga, ki se spozna, lahko tudi kolega, znanca... Mogoče te bo opozoril na nekaj na kar ti nisi pozoren in ti pomagal z nasvetom, da se boš lažje odločil.
Da še malo izkoristim svojo temo...
Jutri grem na ogled Bavarie 27 ki se nahaja Červar porat-u in se prodaja prek munitorja.
Zanima me če kdo čoln pozna in ima kakšne koristne informacije.
Jutri grem na ogled Bavarie 27 ki se nahaja Červar porat-u in se prodaja prek munitorja.
Zanima me če kdo čoln pozna in ima kakšne koristne informacije.
Dober surveyor je zlata vreden...
Ne razumem zakaj se surveyor ne splača za cenejši čoln? Recimo popravilo krmne stene ali osmoze stane na m2 enako na barki za 100.000 ali tisti za 5000€.
Pravzaprav je razlika samo v velikosti. Večja, kot je barka, bolj priporočljiv je surveyor, ker lastnik in njegov kolega, ki se kao spozna hitreje kaj spregleda. O kolegih, ki se spoznajo imam jaz svoje mnenje, ki ni prav dobro. Ponavadi je vir znanja internet, v živo pa ne najde kalužne črpalke ali pa trdi, da je čoln 100% barvan, da on ve a jaz sem ga 3 ure prej brusil...
Najpogosteje kolegi, ki se spoznajo ne najdejo še rezervoarja za vodo ali gorivo, še enega akumulatorja(ponavadi tistega v premcu za vinč), kalužno sem omenil, včasih dela problem kak filter, ki ga ni, čeprav v knjigi je, cink protektorji po nogah so tudi iskana roba, tudi glavnega stikala včasih ni, čeprav je barka brez napajanja a baterije polne, šel je tudi že cel dopoldan za iskanje maceratorjev...
Se pa pri nas(že imeli tu o tem debato) od surveyorja pričakuje, da je tudi superman mehanik. Pregled motorjev je brez konkretnih posegov nemogoč. In Slovenci, če malo posplošim itaq mislimo, da je glavnina plovila motor in tako sta se "tista dva" surveyorja, ki jih imamo "naučila" svetovati o motorjih, čeprav prav veliko pojma nimata. Ko smo pregledovali eno barko v Italiji za Turškega kupca je njegov zastopnik na vprašanje enega prisotnega v kakšnem stanju je pogon odgovoril: to ni nek problem, pogone lahko zamenjamo v parih dneh. Uporabil je besedo couple in ne few.
Največ pozornosti se nameni strukturi barke, varnosti barke, cevi voda, plin, gorivo, če je kaka bedarija narejena okoli elektrike itn...
Žal je tako, da je pri samem motorju toliko možnih situacij, da nikakor ni možno izključiti niti to, da motor z 10 urami ne bo zaribal v naslednje pol ure. Res pa je, da ima tak motor za to manj možnosti. Se strinjam... Bo pa surveyor hitro videl ali je motor bil vsaj približno dobro in redno servisiran.
Ne razumem zakaj se surveyor ne splača za cenejši čoln? Recimo popravilo krmne stene ali osmoze stane na m2 enako na barki za 100.000 ali tisti za 5000€.
Pravzaprav je razlika samo v velikosti. Večja, kot je barka, bolj priporočljiv je surveyor, ker lastnik in njegov kolega, ki se kao spozna hitreje kaj spregleda. O kolegih, ki se spoznajo imam jaz svoje mnenje, ki ni prav dobro. Ponavadi je vir znanja internet, v živo pa ne najde kalužne črpalke ali pa trdi, da je čoln 100% barvan, da on ve a jaz sem ga 3 ure prej brusil...
Najpogosteje kolegi, ki se spoznajo ne najdejo še rezervoarja za vodo ali gorivo, še enega akumulatorja(ponavadi tistega v premcu za vinč), kalužno sem omenil, včasih dela problem kak filter, ki ga ni, čeprav v knjigi je, cink protektorji po nogah so tudi iskana roba, tudi glavnega stikala včasih ni, čeprav je barka brez napajanja a baterije polne, šel je tudi že cel dopoldan za iskanje maceratorjev...
Se pa pri nas(že imeli tu o tem debato) od surveyorja pričakuje, da je tudi superman mehanik. Pregled motorjev je brez konkretnih posegov nemogoč. In Slovenci, če malo posplošim itaq mislimo, da je glavnina plovila motor in tako sta se "tista dva" surveyorja, ki jih imamo "naučila" svetovati o motorjih, čeprav prav veliko pojma nimata. Ko smo pregledovali eno barko v Italiji za Turškega kupca je njegov zastopnik na vprašanje enega prisotnega v kakšnem stanju je pogon odgovoril: to ni nek problem, pogone lahko zamenjamo v parih dneh. Uporabil je besedo couple in ne few.
Največ pozornosti se nameni strukturi barke, varnosti barke, cevi voda, plin, gorivo, če je kaka bedarija narejena okoli elektrike itn...
Žal je tako, da je pri samem motorju toliko možnih situacij, da nikakor ni možno izključiti niti to, da motor z 10 urami ne bo zaribal v naslednje pol ure. Res pa je, da ima tak motor za to manj možnosti. Se strinjam... Bo pa surveyor hitro videl ali je motor bil vsaj približno dobro in redno servisiran.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
habibi Vll napisal/-a:Dal bi ti nek komentar, samo potem ne boš rabljenega čolna nikoli kupil.Vtem primeru kar ti navajaš, raje kupi novega pa še tam boš skeptičen.Nekoga plačevat v ta namen, se mi zdi, da je bolje ta denar vloži v nakup, tako pa boš plačeval in plačeval in nikoli bil zadovoljen.Verjemi mi, da je preveč resnice v tem.Verjetno imaš kakega prijatelja, ki se vsaj nekoliko spozna kako in kaj pri čolnu in si zadevo skupaj ogledata.Če pa najameš nekoga, ki se s tem ukvarja, se bosta pa naletala in na koncu ti bo ostalo za kako gumico.
Saj pred izbor naredi lastnik sam, tudi večinoma surveyor lahko naredi samo ogled in se tudi ustavi, če najde "deal killer". Poročilo se ponavadi naredi za primere kjer se potem dodatno pogaja ali v primeru, da lastnik kupi to plovilo, da ima za evidenco kaj naj bi popravil.
Jaz nisem nikoli samostojno delal ogleda, ampak za svoj del je bilo vedno naknadno rečeno ali se piše poročilo ali ne. Če je bil že vmes "NE" smo se samo hitro pobrali in to je to... Tudi, če ni nič posebnega se ne piše, razen, če lastnik želi vedeti za vsako prasko(pač jaz sem bolj pri gelcoatu, dnu in ograje mi zaupajo
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
mamaMicka napisal/-a:Dober surveyor je zlata vreden...
Pravzaprav je razlika samo v velikosti. Večja, kot je barka, bolj priporočljiv je surveyor, ker lastnik in njegov kolega, ki se kao spozna hitreje kaj spregleda. O kolegih, ki se spoznajo imam jaz svoje mnenje, ki ni prav dobro.
Končno nekdo ki me razume.
Gre predvsem zato da me ne nategnejo na suho in ne bo na koncu čolnič koštal x2.
PS
Me pa razkurijo razne drobne laži. Bavarija iz munitorja, ki sem jo šel gledat včeraj. Po telefonu je letnik 2007 s popolno servisno dokumentacijo. Prideš tja, letnik 2006, ni papirjev o servisih z nekimi butastimi zgodbicami zakaj, akumulatorji na 10V tako da niti pokrova motorja ni mogel odpret. U glavnem krneki.
Ce smo banalni...
Nove baterije stanejo toliko ali vec, kot pregled survejorja.
Ce bi jih nafilali toliko da se odpre pokrov bi surveyor to moral opaziti. Baterija ki je stala na 10v je zanič.
Nove baterije stanejo toliko ali vec, kot pregled survejorja.
Ce bi jih nafilali toliko da se odpre pokrov bi surveyor to moral opaziti. Baterija ki je stala na 10v je zanič.
Septimus napisal/-a:Pozdravljeni,
lp, Miha
Pozdravljen,
Survey je edina prava pot pred nakupom barke. Naceloma ne razuemem kako se nekateri, predvsem to velja za Slovence lotevajo nakupa plovil, ko pa je postopek poponoma jasen!
Sam se odpravis na ogled, ki je izkljucno samo povsalen in ti potrdi ali zavrze zanimanje. Torej na prvo zogo ali je barka lepa ali ne in ce je po tvoji konfiguraciji ali ne.
Po tem ogledu se polozi 10% are in se dogovori za Sea Trail in Survey! Rezervira se termin v ladjedelnici za dvig in spust, dobi se za to usposobljene ljudi in se delo opravi kot je treba. Sam depozit se placa na prehodni racun in ne samemu prodajalcu!!!
Ko se oprabi Sea Trail se barko dvigne in se opravi se pregled na kopnem. Survey-ar ne govori veliko na samem ogledu, vendar ti pripravi natancno porocilo. V porocilu vidis kaj je NUJNO poterebno za menjavo-popravilo in kaj ne, na kar lahko planiras stroske!
Na podlagi tega porocila se odlocis kako naprej, spreminja se lahko cena glede na ugotovitve! Po domace se da ponudbo, ki je lahko sprejeta ali zavrzena.
Pred nakazilom depozita se seveda podpise pogodba, kjer si zavarovan za placilo le tega pologa v primeru, da posel iz objektivnih razlogov ni zakljucen! Depozit se nakaze na prehodnji racun Brookerja prodajalca, ce ga nima, se lahko tudi notarsko deponira ali pa je na prehodnem racunu Brookerja kupca ce se z tem prodajalec strinja nikakor pa se ne nakaze prodajalcu!
Za vse to so tako imenovani Brookerji, ki ti za vse potrebno vzamejo ponavadi med 5%-10% provizije na vrednost plovila, vendar je zadeva popolnoma cista in brezskrbna. Seveda brooker poskrbi za vse nasteto od organizacije Survey-a do lift-a! S tem ne mislim, da je vse v ceni, misljena je organizacija, vse stroske, pregleda, Sea Trail, dvig in spust.... seveda placa kupec!
To da sam (ce nisi preprican v svoje znanje) ali pa ti amaterski prijatelj poda nasvet, je lahko (v vecini primerov tudi je) precej, precej drazje, predvsem pa te stane veliko zivcev in casa, da se vse odpravi. Seveda pa se vse to ponavadi dogaja na dopustu, kjer bi naceloma uzival in se ne sekiral!
P.S. Barke za katere zgodovina vzdrzevanja ni znana ne namenjaj nic svojega casa. Vsak prozvajalec motorjev in drugih komponent ima predpisan urnik vzdrzevnja in le tega si dobro preberi.
Lp
I don't know where I'm going, but I'm on my way!
Naceloma pa se barka kupuje tako, da prvo najdes Broker-ja, ki te zastopa. Njemu zaupas zelje in budget, on ti najde zeljena plovila na podlagi predlogov pa sam izberes nekaj aktualnih.
Ko zberes dva ali tri aktualne, se Broker zacne dogovarjat bolj podrobno, pridobivat potrebne podatke, itd.
Na podlagih teh podatkov pa se zacne sam ogled in dogovarjanje o Sea trail-ih in Survejih.
Nic kolikokrat se zgodi, da na ta nacin prides do plovila, ki se mogoce sploh (se ne) oglasuje.
Zgoraj sem pozabil napisat se, da Broker uredi tudi sam "Flag Delition" in ti uredi "Bill of Sale" , na podlagi katerega lahko ponovno registriras plovilo! Sicer vse omenjeno mora naredit prodajalcev Broker, pa vendarle ce le tega ni, lahko to uredi tudi tvoj!
Survey seveda prilozis zavarovalnemu agentu na podlagi katerega ti da ponudbo o zavarovanju. Predvsem je tukaj pomembna vrednost barke, saj pod to stevilko tudi zavarujes od katere pa se seveda obracunava sama premija kaska!
Tukaj pa je odvisno se kateri Survey zavarovalnica prizna, RINA ali je ok tudi kaj bolj "domacega"
Lp
Ko zberes dva ali tri aktualne, se Broker zacne dogovarjat bolj podrobno, pridobivat potrebne podatke, itd.
Na podlagih teh podatkov pa se zacne sam ogled in dogovarjanje o Sea trail-ih in Survejih.
Nic kolikokrat se zgodi, da na ta nacin prides do plovila, ki se mogoce sploh (se ne) oglasuje.
Zgoraj sem pozabil napisat se, da Broker uredi tudi sam "Flag Delition" in ti uredi "Bill of Sale" , na podlagi katerega lahko ponovno registriras plovilo! Sicer vse omenjeno mora naredit prodajalcev Broker, pa vendarle ce le tega ni, lahko to uredi tudi tvoj!
Survey seveda prilozis zavarovalnemu agentu na podlagi katerega ti da ponudbo o zavarovanju. Predvsem je tukaj pomembna vrednost barke, saj pod to stevilko tudi zavarujes od katere pa se seveda obracunava sama premija kaska!
Tukaj pa je odvisno se kateri Survey zavarovalnica prizna, RINA ali je ok tudi kaj bolj "domacega"
Lp
I don't know where I'm going, but I'm on my way!
-
toni8
Kdo od morjeplovcev je že kdaj kupil čoln tako da je angažiral in plačal preglednika? Poznam med 50 in 100 navtikov, pa noben ni kupoval tako.
Več jih poznam, če je bilo to vprašanje in je bil potreben odgovor... ne vidim pa kako sva midva sedaj s tema 2 postoma konstruktivno pripomogla k tej temi.
Nazadnje spremenil Paco, dne Ne Jan 21, 2018 20:46, skupaj popravljeno 1 krat.
pojdi se z bikom bost!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov