Strokovni pregled pred nakupom

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

bilo
Kapitan korvete
Kraj: Podkum - Bilo

Re: Strokovni pregled pred nakupom

OdgovorNapisal/-a bilo » Ne Jan 21, 2018 20:34

To kar piše TR68 je po moje smiselno pri nakupu bark vrednosti od 100.000 € naprej! Jaz brokerja ne bom nikoli potreboval! :mrgreen:
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Ne Jan 21, 2018 21:02

Paco jaz bi rad pripomogel k tej temi z mnenjem, da je namesto za preglednika bolje investirat v nove baterije. Pa resno mislim.
TR68
Višji vodnik
Kraj: On a boat

OdgovorNapisal/-a TR68 » Ne Jan 21, 2018 21:25

toni8 napisal/-a:Paco jaz bi rad pripomogel k tej temi z mnenjem, da je namesto za preglednika bolje investirat v nove baterije. Pa resno mislim.

Torej ce placas Survey pa zmanjka za baterije? Ker ce je tako, navtika ni pravi hobi, poleg baterij pa je lahko vse skupaj se precej drazje!

Mogoce pa bi moral zadevo pogledat iz drugega zornega kota. Survey ti lahko z najdenimi napakami veliko pripomore pri znizanju cene, z razliko pa popravis vse potrebno, torej za zeljeno ceno imas sigurno precej boljse plovilo. Se pa bojim, da je strosek Survey-a se vedno neupravicen, kajne?!

Vendar vsakemu svoje!

Lp
I don't know where I'm going, but I'm on my way!
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Ne Jan 21, 2018 23:59

TR68 napisal/-a:P.S. Barke za katere zgodovina vzdrzevanja ni znana ne namenjaj nic svojega casa. Vsak prozvajalec motorjev in drugih komponent ima predpisan urnik vzdrzevnja in le tega si dobro preberi.
Lp

Kaj pa pojmujemo pod "znana zgodovina vzdrževanja"?
Naj se javi kdor ima brezhibno dokumentirano vzdrževanje po programu proizvajalca.
Jaz pri prodajalcu apriori ne sumim v ustrezno vzdrževanje ker:
1. Malo je naivnih in stroškovno nezavednih, ki servis opravijo na uradnem servisu - vemo zakaj, da ne dolgovezim, zato ni dokumentacije
2. Dvomim da bo prodajalec z neustreznim vzdrževanjem spravljal v nevarnost sebe in svojo družino, hkrati pa tvegal zmanjšanje vrednosti čolna - to bi ga na koncu predrago stalo.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Po Jan 22, 2018 00:02

Tista Bavaria 27 na Munitorju je pa vredna max. 35000 če je vse tip-top.
TR68
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a TR68 » Po Jan 22, 2018 08:25

toni8 napisal/-a:
TR68 napisal/-a:P.S. Barke za katere zgodovina vzdrzevanja ni znana ne namenjaj nic svojega casa. Vsak prozvajalec motorjev in drugih komponent ima predpisan urnik vzdrzevnja in le tega si dobro preberi.
Lp

Kaj pa pojmujemo pod "znana zgodovina vzdrževanja"?
Naj se javi kdor ima brezhibno dokumentirano vzdrževanje po programu proizvajalca.
Jaz pri prodajalcu apriori ne sumim v ustrezno vzdrževanje ker:
1. Malo je naivnih in stroškovno nezavednih, ki servis opravijo na uradnem servisu - vemo zakaj, da ne dolgovezim, zato ni dokumentacije
2. Dvomim da bo prodajalec z neustreznim vzdrževanjem spravljal v nevarnost sebe in svojo družino, hkrati pa tvegal zmanjšanje vrednosti čolna - to bi ga na koncu predrago stalo.

Nihce ne govori o pooblascenem serviserju, ceprav tudi to veliko steje. Vcasih si na krajih kjer to ni mogoce, je pa se vedno potrebno naredit servis, pa ce tudi je cas za samo olje in filtre ali pa ga naredis sam!

Predvsem sem imel v mislih velike servise, ki so predvideni iz strani proizvajalca, recimo na 800ur ali pa na 1.000 ur.

Vse te stvari, niso predvidene kar tako, vendar stoji za tem razlog, nautika bi naj bila preventiva tako kot letalstvo, se pa bojim, da temu ni povsem tako!

Znana zgodovina pomen, da so spravljeni vsi racuni od velikih servisev, ker je delal te je verjetno vmes tudi menjal olje in filtre pa ceprav za to nima racunov ali jih je delal sam. Pa saj samo vzdrzevanje ni samo servis motorjev, je tukaj se mnogo drugega!

Kakorkoli, barko se kupuje tako kot sem napisal, vse ostalo je bistveno vecji rizik, kako se pa bo posameznik tega lotil, pa je njegova stvar.

Torej ce avtor teme rabi Survey, naj ga naredi, je ze prav tako!

Lp

P.S. Evo jaz se javim, imam popolnoma znano zgodovino vseh opravil na barki. S tem mislim res popolnoma vse, od vsakega servisa, menjave, popravila....vse zabelezeno z datumom, krajom in ceno. Za ves materijal imam spravljene tudi vse racune.

Lp
Septimus
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Septimus » Po Jan 22, 2018 09:22

TR68 napisal/-a:
P.S. Evo jaz se javim, imam popolnoma znano zgodovino vseh opravil na barki. S tem mislim res popolnoma vse, od vsakega servisa, menjave, popravila....vse zabelezeno z datumom, krajom in ceno. Za ves materijal imam spravljene tudi vse racune.

Lp

Točno to pričakujem. Tudi če je bilo nekaj narejeno "pod kozolcem" sigurno obstaja vsaj račun za material. Ker sam to počnem za vrednejše stvari (hiša, avto, čoln dokler sem še svojega) pri tem ne popuščam. Bom pač še nekaj časa v čarterju.

Ker pa vidim da nekateri poznate tako obliko kupovanja, se priporočam za kakšen kontakt surveyor-ja na zs.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Jan 22, 2018 09:30

TR68 napisal/-a:P.S. Evo jaz se javim, imam popolnoma znano zgodovino vseh opravil na barki. S tem mislim res popolnoma vse, od vsakega servisa, menjave, popravila....vse zabelezeno z datumom, krajom in ceno. Za ves materijal imam spravljene tudi vse racune.
Lp

Bravo TR68, s popolnoma znano zgodovino vsaj zadnjih treh čolnov, z datumom, ceno, računi,..., se ti pridružujem še jaz :!:

Pa verjetno se jih bo javilo še kar nekaj :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Jan 22, 2018 09:58

Logično in vsaj za mene normalno.

Paco
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jan 22, 2018 10:12

Veste kako je s temi računi, ko imaš barko v marini in jim naročiš servis, jim deloma verjamem ali pa tudi ne.Če rabiš račune, da boš z njimi dokazoval zgodovino(ne bom rekel katera marina-servis)jih lahko dobim kolikor hočeš(preverjeno)za razne servisne storitve in potem mahaš nekomu s temi papirji, kako je vse dokumentirano.Se pa ti nateguni tudi zmotijo, ko ti napišejo, da so menjali olje,svečke, impeler..spomladi in jeseni tudi.Če nisi sam gospodar barke in če nisi toliko, da bi vsaj osnovne stvari sam pomenjal in se obenem tudi kaj naučil, ja pol pa plačuj in spravljaj račune.Potem se kaka stvar reklamira, oni vedno najdejo izgovor, ja veste to je pa......Če mehankarje v marinah poznaš in jim zaupaš, uredu, če ne, najbolje da si prisoten, ko delo opravljajo, česar si pa oni ne želijo in te ponavadi spravijo stran.
Zato pa pravim, da je dobro, če se graš navtiko, je dobro da živiš z barko in se čimveč osnovnih zadev naučiš sam.Saj so stvari,ki pa jih ne moreš naredit in prepustiš delo nekomu, ki mu zaupaš in, da si ali pa tudi ne, prisoten.
Mogoče gledam na vse to, preveč osebno, po lastni presoji, ker pri sebi sam delam vse.A jbg.,tako pač je moje mnenje.
mašinfirer
TR68
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a TR68 » Po Jan 22, 2018 10:20

Septimus napisal/-a:
TR68 napisal/-a:

Lp

Točno to pričakujem. Tudi če je bilo nekaj narejeno "pod kozolcem" sigurno obstaja vsaj račun za material. Ker sam to počnem za vrednejše stvari (hiša, avto, čoln dokler sem še svojega) pri tem ne popuščam. Bom pač še nekaj časa v čarterju.

Ker pa vidim da nekateri poznate tako obliko kupovanja, se priporočam za kakšen kontakt surveyor-ja na zs.

Zal ti ne morem posredovat Surey contakta v Sloveniji. Iz tujine lahko vendar bos placal tudi potne stroske, ce ti je sprejemljivo.

lp
TR68
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a TR68 » Po Jan 22, 2018 10:31

habibi Vll napisal/-a:Veste kako je s temi računi, ko imaš barko v marini in jim naročiš servis, jim deloma verjamem ali pa tudi ne.Če rabiš račune, da boš z njimi dokazoval zgodovino(ne bom rekel katera marina-servis)jih lahko dobim kolikor hočeš(preverjeno)za razne servisne storitve in potem mahaš nekomu s temi papirji, kako je vse dokumentirano.Se pa ti nateguni tudi zmotijo, ko ti napišejo, da so menjali olje,svečke, impeler..spomladi in jeseni tudi.Če nisi sam gospodar barke in če nisi toliko, da bi vsaj osnovne stvari sam pomenjal in se obenem tudi kaj naučil, ja pol pa plačuj in spravljaj račune.Potem se kaka stvar reklamira, oni vedno najdejo izgovor, ja veste to je pa......Če mehankarje v marinah poznaš in jim zaupaš, uredu, če ne, najbolje da si prisoten, ko delo opravljajo, česar si pa oni ne želijo in te ponavadi spravijo stran.
Zato pa pravim, da je dobro, če se graš navtiko, je dobro da živiš z barko in se čimveč osnovnih zadev naučiš sam.Saj so stvari,ki pa jih ne moreš naredit in prepustiš delo nekomu, ki mu zaupaš in, da si ali pa tudi ne, prisoten.
Mogoče gledam na vse to, preveč osebno, po lastni presoji, ker pri sebi sam delam vse.A jbg.,tako pač je moje mnenje.

Pa saj ni nobenega problema ce si naredil ali delas servise sam. Verjetno imas racune od materijala, verjetno nisi kupil pet impelerjev kar tako.

Balkanski posli, kot jih navajas se morajo nehat, in k temu lahko pripomoremo samo tako, da se tovrstnih zadev ne posluzujemo! Dobis racunov kolikor zelis, koga bi vlekel za jajca?! Kupca ali samega sebe ker lazes, kaj si naredil v resnici si pa prevarant??? ( Samo navajam primer, nic osebnega, vse nasplosno misljeno)

Za mene osebno pove veliko o lastniku in barki ze to, koliko rezervnih delov je na barki! Ce nimas rezervnih impelerjev, filtrov za gorivo, olje, Racor, nekaj rezervnega olja, hladilne tekocine, hidravlicnega olja...po tem...

V navtiki veliko bliznic ni in ce se jih posluzujes, prav dalec ne prides, ce pa prej prodas, pa kupec slej kot prej vse to placa!

Lp
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Po Jan 22, 2018 12:03

Habibi se strinjam s teboj.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jan 22, 2018 12:15

Ni problema, ne jemljem nič osebno.Samo povem kaj se dogaja in to je del realnosti.Jest zase ne spravljam nobenih računov, vse kar kupujem tudi sam izvajam.Sebi nimam kaj dokazovat.Je pa kdaj za kako stvar treba spravit račun, glede kake reklamacije(garancija).Če pa bi slučajno (pe ne)prodajal svojo in kupoval drugo barko, me z računi, o nekih opravljenih storitvah sigurno ne boš prepričal.Vsaj do sedaj kar sem imel, sem vedno naredil kar je v osnovi treba, da vem pri čem sem.Tako dela tudi vsaj večina fantov, ki imajo barke take ali drugačne.
Itak se sam odločiš kaj in kako boš kupoval, saj ljudje smo si različni in imamo različna mnenja.
mašinfirer
TR68
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a TR68 » Po Jan 22, 2018 12:26

habibi Vll napisal/-a:Ni problema, ne jemljem nič osebno.Samo povem kaj se dogaja in to je del realnosti.Jest zase ne spravljam nobenih računov, vse kar kupujem tudi sam izvajam.Sebi nimam kaj dokazovat.Je pa kdaj za kako stvar treba spravit račun, glede kake reklamacije(garancija).Če pa bi slučajno (pe ne)prodajal svojo in kupoval drugo barko, me z računi, o nekih opravljenih storitvah sigurno ne boš prepričal.Vsaj do sedaj kar sem imel, sem vedno naredil kar je v osnovi treba, da vem pri čem sem.Tako dela tudi vsaj večina fantov, ki imajo barke take ali drugačne.
Itak se sam odločiš kaj in kako boš kupoval, saj ljudje smo si različni in imamo različna mnenja.

Ravno ta realnost ni dobra, vsaj tako je moje mnenje. To da ti delas vse sam je pohvalno in ti verjamem. Prav tako bi to znal povedat, razlozit pri ogledu, saj hitro vidis kaj kdo kaj ve in kaj ne. S tem sploh ni nobenega problema, ravno nasprotno. Zal pa se dogaja vse prej kot to kar ti zagovarjas, tam pa je situacija popolnoma drugacna!

Na koncu se prodaja coln, ki ima baterije na 10v da ne mores dvignit pokrova v motorni prostor in po vsem takem verjames da je bilo servisirano vse OK?

Da en dan pred najavljenim ogledom ne preveris kaj dela in kaj ne, ne prides nekaj ur prej do colna in naredis osnovni check je popolen amaterizem! Jebene baterije pa ze nafilas ali pa prej poves da je tezava ki jo bos odpravil in da predlagas nov termin. Pokazal bi se v popolnoma drugacni luci kot se je sedaj.

In po vsem tem se sprasujemo zakaj Nemec od nas ne kupi avta, barke...itd...ne samo da nas imajo za balkance, zal to tudi smo!

Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost