Motorni čoln med 8-10m

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Lucky7si
Naddesetnik

Motorni čoln med 8-10m

OdgovorNapisal/-a Lucky7si » Sr Nov 14, 2007 11:31

Pozdravljeni forumaši,

Že en teden vneto prebiram forum in iščem konkretne informacije in predloge, ki so podobne mojim željam. Kupiti namreč hočemo motorni čoln dolžine med 8 in 10m. Prebral sem že veliko komentarjev vendar še vedno nisem naletel na konkreten odgovor glede mojih želja, pri komentarjih polizpodrivne barke pa sem zaledil, da se je Admin vozil že z vsem živim :D zato bo verjetno lahko kaj pokomentiral, enako pa se priporočam od vseh drugih forumašev za kak komenter ali izkušnjo.

Zakaj bo čoln uporabljen:
1. Prvenstveno bo čoln uporabljen maximalno število vikendov čez celo leto za podvodni ribolov 2-3 odraslih oseb
2. Kdaj pa kdaj bi se z njim zapeljali tudi na kakšen big game fishing v glavnem bi čoln služil športnem ribolovu
3. V poletnih mesecih pa bi se z družino odpravil tudi na kakšne krajše počitnice cca 14 dni, 2 odrasla + 1 otrok (8 let)

Čoln naj bi imel:
1. min 3 ležišča v kabini (brez salona, saj ne nameravam vsakodnevno spreminjati mize v posteljo in obratno)
2. Veliko prostora v kokpitu za vso kramo ki je potrebna za športni ribolov
3. želja 2 motorja ni pa pogoj
4. spartanska oprema (nižja cena) saj se bo namenjal predvsem športu

Zaenkrat sem pregledoval samo hrvaške proizvajalce, saj je bil prvi moj vtis da so čolni tega ranga drugih proizvajalcev praviloma precej dražji

Čoln Dolžina Loa Dolžina Lh Motor Ležišča Cena Stran www
Rab 830 9,60 8,30 2x165KS 3+2 138000,00 http://www.piculjan.hr/rab830HR.php
Vektor 950 9,50 8,00 2x125KS 4+1 91000,00 http://www.sas-vektor.hr/plovila/read/19/
Kvarner 26 9,10 7,98 1x315KS 3+2 75000,00 http://www.kvarner-rab.hr/k26.htm
Damor 900 8,99 1x170KS 3+2 http://www.damor.hr/
Donat 800 7,95 1x200KS 2+2 69000,00 http://www.donatboats.hr/donat800spec.php?sub=spec
Grašo 23 7,60 1x160KS 3+1 http://www.graso.hr/files/home.htm
Nerezine 630 6,90 6,30 1x80KS 2+1 35000,00 http://www.seaway.hr/specifikacije.htm

zaenkrat se najbolj nagibam Kvarnerju 26 glede razmerja cene in ponujenega, imam pa pri njem 1 veliko vprašanje Z-noga ali OS, pri Z-nogi imamo eno ogromno ležišče pod salonom, ker je motor pomaknjen nazaj, pri osi pa le eno dodatno ležišče pod mizo v salonu (vendar precej več prostora pri motorju za razne drobnarije. Kakšne so sploh praktične razlike pri Z-nogi in osi.

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Nov 14, 2007 11:41

Glede na tvoje želje bi bilo mogoče smotrno razmisliti še o Damorju 800, ter o Adriji Event 850.
Glede na to, da izbiraš med poldeplasmanskimi barkami bi se osebno vsekakor odločil za pogon preko osi.
Lucky7si
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Lucky7si » Sr Nov 14, 2007 11:54

aha pozabil sem povedati, da pride v poštev samo nov čoln, damorja 800 ne izdelujejo več (vsaj tak sem dobil podatek), namesto njega je sedaj Damor Furia 900, adrio event 850 pa sem tudi gledal vendar za njo tudi nisem našel nič na netu, da bi jo še kje izdelovali :(

Lp
tistja
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tistja » Sr Nov 14, 2007 19:08

Zdravo.
Preglej in poglej si še Šibenik-a in Adex-a.

Mislim, da je za oboje zastopnik tudi pri nas.

Lp :D
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Nov 14, 2007 19:58

Prav imaš! Damor 800 se ne dela več.Tudi Adria Event je crknila.Mislim pa, da se v Novem mestu še nahajajo dve ali tri nove Adrie v različnih fazah izdelave.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Nov 14, 2007 21:28

Pozdravljen!

Vidim, da si že veliko preučil zadevo. Moraš pa se sedaj odločiti kaj bi rad. Napisal si plovila, ki so dejansko jabolka in hruške in jih je težko dajati v skupni koš (razen če kuhaš sadjevec). :wink: Nekaj omenjenih je poldeplasmancev nekaj pa gliserjev.

Poldeplasmanci so Rab 830, Damor 900, Donat 800 in Nerezine 630. Zraven je še Grašo 23, ki pa je nekaj posebnega z njegovim povsem ravnim zadnjim delom. Ker ima spredaj zelo oster premec (kot jadrnice), ga lahko uvrstimo med poldeplasmance, take pa so tudi njegove plovne lastnosti.

Čisti gliserji pa so Vektor 950 in Kvarner 26. Ti dve barki nista niti malo polizpodrivni!

Vektor 950 ima precej slabe plovne lastnosti, pri večjih hitrostih rad nabija, motorja sta za pogon preko gredi preslabotna, saj barka le s težavo izglisira, večinoma pa se pluje neudobno s privzdignjenim premcem...
Kvarner 26 je precej boljši, vendar ni idealen. Pogon na gred je pri taki gliserski barki neumnost, vsaj za moj okus, saj so izgube prevelike. Z- noga je precej boljša, je pa nekaj dražja za vzdrževanje. Okretnost je boljša in pri enem motorju je to zelo pomembno.
Pičuljanov Rab 830 je vrhunska barka, z izjemnimi plovnimi lastnostmi, kvalitetno izdelavo, tudi malo luksuzna, vendar se vse konča pri ceni. Ta lahko hitro poskoči tja do 200.000 EUR, kar je za moj okus preveč za to dolžino...
Damor 900 je kar dober, kar se tiče plovnih lastnosti, moti me le izjemno slaba kvaliteta gelcoata in nasploh celotne laminacije. Za moj okus tudi preveč špartanski, lepega naredi šele teak na vseh površinah.
Donat 800 je super čolnič, dobre plovne lastnosti, vendar bo verjetno malo premajhen.
Grašo mi osebno sploh ni všeč, prenizek kokpit in potem "buhtelj" za pokrov motorja... Odsvetujem!
Nerezine čisto povprečje, vendar premajhna barka za to kar potrebuješ, je pa seveda zelo ugodna za nakup. Kupiš lahko vsaj 4 komade za ceno enega Pičuljana 830!
Adria Event 850, kot jo predlagajo bi bila mogoče dobra izbira, vendar bo cena v nekaj letih precej padla, če crkne tovarna. Osebno je ne bi hotel. Ima pa dobre polizpodrivne plovne lastnosti.
Damor 800 je čisti deplasmanec in se je LAŽNO prodajal kot poldeplasmanec. Kvaliteta odlitka katastrofalna in nikoli ne veš, kdaj bo kaj odpadlo. Odločno NE. Enako je kot že z nekaterimi, da se ne izdeluje več...
Adex 29 bi bil primeren, je pa spet gliserski trup, tako kot Kvarner 26 in Vektor 950. Možnost je enega ali dveh motorjev, kar praviš, da bi ti odgovarjalo. Kvaliteta plastike je vrhunska in daleč pred zgoraj naštetimi, primerjaš lahko le Pičuljana, vendar je ta poldeplasmanec. Žal pa tudi Adex ni poceni, saj se začne nekje pri 97.000 EUR ima pa precej opreme že standardno.
Šibenik 800 je po kvaliteti izdelave le malo za Adex-om. Je pa to spet barka, ki je poldeplasmanec. Precej je konkurenčen Pičuljanu, malo manj luksuzen. Moti le to, da je izdelava bolj iz veselja in ni neka resna firma. Gospoda Dunkić-a osebno dobro poznam, in je zelo vredu dečko.

Pri odločanju pa naj odtehta tudi to, da ima barka slovenskega zastopnika. Jaz osebno ne bi nikoli kupil, če ni zastopnika tukaj. Kako boš reševal reklamacijo? Hrvatje te lahko lepo ignorirajo...
Verjamem, da se pri Pičuljanu to ne bo zgodilo, pri ostalih pa lahko. Zastopnika pa imajo Vektor in Adex. Delno je prisoten tudi Šibenik in Grašo.

Ja odločitev bo težka. Glede pogona pa naslednje:
Če greš na poldeplasmanca je pogon vedno preko gredi, saj ni možno narediti Z-pogona. To nam onemogoča oblika krme. Danes se pojavlja vsemogoče, ki pravi, da je poldeplasmanec, vendar NI. Zelo natančno si zapomni, kar sem napisal zgoraj! Če pa greš na gliser, pa sem jaz absolutno za Z-pogon ali dražji IPS. Gredi so žal preteklost, ki je zelo potratna za gorivo... Vektor bi pri mojem izboru odpadel že zaradi tega, ker je čisti gliser s pogonom na gredi in preslabimi motorji... Kvarner in Adex, pa bi obvezno vzel z Z-pogonom. Mogoče je plus za pogon preko gredi samo pri tistih, ki imajo barko res v vodi 365 dni na leto. Če pa jo uporabljaš tam od aprila do oktobra, pa le pojdi na Z. Končna hitrost je večja za 20%, enako je poraba manjša za okrog 25%, stabilnost barke na morju je za odtenek slabša, vendar ponavadi nezaznavno, okretnost pri pristajanju je neprimerljivo boljša, možnost imaš tudi plutja po bolj plitki vodi, kjer nogo delno dvigneš, izpuh je pod vodo in tako med plovbo nikoli ne vohaš izpuha, popravila so hitrejša. S prehodom na togo gred, pa proizvajalci ponavadi v trup naredijo tunele, kar bistveno spremeni plovne lastnosti. Glisiranje je tako precej slabše, izgubi se del vzgona na krmi... Motor je pri Z pogonu povsem zadaj, zato je v plovilu bistveno več prostora. Ponavadi je tam zadnja kabina, če pa greš na gred, ta izgine, saj prostor zaseda motor. Dobra alternativa je V-drive, ki je na voljo le v Adex-u, s tem pa ostane zadnja kabina v celoti. V glavnem argumenti so za in proti, vendar jaz pri gliserjih trdno vztrajam na Z nogi. Kljub vsemu smo vsi mi le počitniški morjeplovci, ki nas morje v zimskem času zelo malo zanima in imamo svoje barke zato na suhem.

LP
Lucky7si
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Lucky7si » Če Nov 15, 2007 11:15

no kot sem predvideval mi je admin odgovoril še preveč saj me je še dodatno zmedel, vendar pa sem z njegovo pomočjo izločil nekaj kandidatov. Že sam sem po razmislekih favoriziral določene barke s tvojo pomočjo pa sem jih sedaj nekaj za vedno črtal iz seznama:

1. Nerezine 630 odpadejo, ker je čoln dejansko res premajhen

2. Vektor mi je sicer zelo všeč, vendar ko sem bil lani v njihovi tovarni sem uvidel, da bi čoln kot si ga jaz želim z dvema močnejšima motorjoma (to je seveda potrdil tudi admin) in parimi posebnostmi (željami) preko 130.000€ kar pa mi je v tem trenutku preveč

3. Zaradi podobnega vzroka odpade tudi Rab 830, ki je za moj okus daleč najlepša barka na tem seznamu vendar je osnovna različica 130.000€ in kot je rekel admin z parimi dodatki je lahko tudi 200.000€

4. Za damorja sem tudi že na drugem forumu prebral o slabši kvaliteti tako da to verjetno res ni iz trte zvito

5. Donat je pa res mogoče malo premajhen in glede na osnovno ceno 69.000€ mogoče neprimeljiv kajti Kvarner 26 več kot meter daljši za okoli 75.000€ osnovne cene (res pa je da je gliser)

6. Pri Grašu 23 mi ni jasno kje si videl buhtelj od motorja, saj kakor sem jaz gledal ima buhtelj njegov mlajši bratec Grašo 20, 23-tica pa je prav lepa na pogled in na njeno majhnost tudi zelo dobro izkoriščena http://www.graso.hr/files/G23/index.htm

7. Ogledal sem si tudi Šibenik 800, prej ga sploh nisem opazil :( in moram reči da je zanimiva barka, bom gospodu poslal mail glede dobavnih rokov in cene.

8. Adex 29 pa je mogoče tudi malo predrag vendar ponuja res veliko

Zato sem strnil izbiro nekako na 3 barke 2 polizpodrivni in 1 gliser

1. Kvarner 26 po priporočilih z Z-nogo osnovna cena cca 75.000€

2. Grašo 23 cene žal še nimam, saj še nisem dobil odgovora

3. In pa po priporočilih Šibenik 800, poslano povpraševanje danes po mailu :D

No imam pa še eno vpraševanje ki sicer ne spada v to temo vendar je pomembna pri nakupu nove barke. Namreč možnost imam nakupa barke na Hrvaško ali pa Slovensko državlajnstvo (zastavo), namreč prijatelj ki ima jadrnico na Slovensko zastavo ima probleme s crew listami, baje pri čolnih na HR zastavo ni takšnih problemov. Barka bo zasidrana v Marini Punat na Krku in bo plula izključno pa Hrvaških vodah.

Lep pozdrav in še enkrat hvala za komentarje in pomoč
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Če Nov 15, 2007 11:40

Za Šibenik 800, ti lahko jst napišem ceno, ker sem se tudi sam zanimal za nakup.

Cena je 60k € z osnovno opremo brez motorja. Brez PDVja.

Maš pa potem različne variante motorizacije, katero ti lahko vgradijo oni. npr. najcenejša Steyer 240HP je osnovna cena 85k €.
LP, Uroš.
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Če Nov 15, 2007 18:06

Državljanstvo pri nakupu ne igra nobene vloge.Barko imaš lahko pod zastavo po lastni izbiri.

Barka pod HR zastavo pomeni nič liste posadke,nič plovnega dovoljenja, kar ti prišpara vsako leto samo kakšnih 1000 kun . Zato pa mnogo manj sekerancije pri luški kapitaniji.Tudi domačini in policija te gledajo bolj prijazno.Ti bodo pa zato Hrvatje ob registracije barke zaračunali (tksu kod prvog upisa broda)nato PDV in na vse skupaj še trošarino.Ne vem točno koliko to znese, toda ob nakupni ceni o kateri razmišljaš bo to kar veliko tisoč evrov.

Barka pod SLO zastavo pomeni ob nakupu plovila izdelanega v HRi in uvozu v Slovenijo plačilo prometnega davka in carine.
Cena plovil je ponavadi izražena brez prometnega davka.Tako moraš k cenam, ki so ti jih dali Hrvatje prišteti še 24% davka,ki pa ga dobiš povrnjenega če zadevo izvoziš iz R. Hrvaške.

Barka pod napr. USA zastavo pa pomeni nakup brez plačila davkov, carine itd... To velja tako za plovilo kot za motor in opremo.
Se pa z tako kupljenim plovilom ne smeš prikazati v EU.
Dokler Hrvatje še niso v EU to ni problem. Ko pa bodo(se mi zdi, da še ne tako kmalu)bo pač treba plačati dajatve.Vendar pa bo takrat barka že stara in bo tudi njena davčna vrednost precej nižja.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Nov 15, 2007 18:29

Uff maš prav, da je Grašo 23 brez buhteljna. Nekako sem moral malo pomešati v glavi, ker se mi je zdelo da ga ima. Ne bi šel ravno stavit ampak se mi zdi, da sem bil na prototipu 23-ke, ki je imela buhtelj... Mogoče se motim, pa je bilo to na kateri drugi barki, vendar sedaj res ne vem zagotovo na kateri.

Mi pa Grašo še vedno ni všeč. Kot prvo je to precej manjše kot si napisal nekje 8 do 10 metrov. Tako je tudi prostorsko vse stisnjeno. Kako boš uporabljal tisti WC? Ni mi všeč tudi zato, ker je celoten čoln v notranjosti en prostor. Krmarnica je samo nek "kupček" na WC-ju, vse okrog pa so ležišča. Na barki ni prav nič zasebnosti...
Šibenik, kot sem napisal je lepa zadeva, tudi kar lepo prostorna, v glavnem poštena barka. Z Grašotom je neprimerljiva, saj nudi ogromno več.
Mi je pa osebno najbolj všeč Adex 29. Je tudi največja barka od vseh zgoraj napisanih, očaral pa te bo z višino v podpalubju. V WC se 100 kg dedec normalno spravi in si pri zaprtih vratih tudi obriše rit! :shock: Oprostite izrazu, ampak to je realno. Pri ostalih naštetih to zagotovo ni možno. Enako lahko normalno stojiš v zadnji kabini! To redko vidiš pri barkah pod 10 metrov...
Če se lahko stegneš do slabih 100 jurjev, si ga oglej bolj podrobno. Verjetno se da tudi pri ceni narediti še kaj. Mogoče še malo tajnih informacij. Barka je trenutno še precej podcenjena in bo v nekaj letih njena cena zrasla za cca. 20 do 25%. Tako ceno imajo že sedaj za skandinavski trg, kjer kakor vem prodajo precej. Podobno je bilo pri Pičuljanu. Tisti, ki so ga kupili pred nekaj leti, lahko sedaj 4 ali 5 let staro barko prodajo po nabavni ceni ali celo dražje!!! Iz zaupnih virov pa ti lahko povem, da bo test Adexa v decembrski številki revije Navtika Kapital. Mogoče zveš kaj novega, zato se splača prebrati. Zagotovo ga bodo nekaj tudi okrcali, in boš vsaj videl slabe lastnosti.
Jaz bi izbiro skrčil na Šibenika in Adexa. Kvarner je OK, vendar za svoj denar nudi precej manj kot pa Adex. Je seveda tudi manjša barka. Če se bolj nagibaš k počasnejši plovbi, potem vzemi Šibenika, če pa bi rad včasih tudi hitro prispel na cilj, je Adex boljši. Glede porabe goriva, pa je ta precej v prid Adexa. Potovalka je okrog 25 vozlov, poraba pa nekje dober liter do 1,4 litra po milji. Pri šibeniku lahko to samo sanjaš. Za obe barki govorim pri enem motorju. Šibenik ponuja tudi dvomotorno varianto, vendar do sedaj še niso nobenega naredili. Gospod Dunkić ti bo to odsvetoval. Pri Adexu sta na voljo obe varianti, vendar pri dveh motorjih cena malo zraste, zraste pa tudi poraba goriva vse tja do okrog 1,8 litra po milji. Nekaj boljša okretnost in malce večja varnost imata pač svoj davek.
Še nekaj. Kvarner je spet zelo mala firmica, ki je vsega naredila nekaj plovil. Njihov model je tudi že star 9 let in se ni nič spremenil. V glavnem niso perspektivni, tako tudi cena rabljenega plovila ne veš kakšna bo. Pičuljan je tukaj zagotovo favorit, saj je to res ladjedelnica. Podobno je tudi Adex velika firma, ki zraven še zelo hitro raste, širi tudi ponudbo. Postaja večja od Pičuljana, v nekaj letih bo verjetno nekajkrat večja. Šibenik ostaja na enem modelu in tako bo tudi še naprej, kot mi je rekel Dunkić. Vektor je SAS, ki je večja firma, vendar za moj okus ni popolnoma zdrava. Imajo nekaj modelov, vsak pa je v svojem segmentu. Enega deplasmanca (Adria 1000), enega gliserja (Vektor 950), eno jadrnico (bilo jih je več, pa so jih ukinili, mislim, da ukinjajo tudi 39-ko) in sedaj še en lobster (Adriana 44). Meni tako gospodarjenje pove veliko o lastniku, ki res ne ve kaj bi rad. Časi, ko je bil direktor celotnega SAS-a g. Antić so žal mimo... Tip je bil res car. Je pa tukaj ena povezava. Lastnik Adexa je ravno njegov sin, tako da se tradicija nadaljuje. :wink: Grašo izgleda malo bolj resen, vendar se mi izdelava spet zdi preveč obrtniška in bo problem pri rabljenih čolnih.

Kot sem že rekel, odločitev bo težka.

LP
Lucky7si
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Lucky7si » Pe Nov 16, 2007 08:50

popolnoma se strinjam s tvojimi pripombami in predlogi in Adex 29 je res izjemen čoln, vendar kot sem napisal bo prva preokupacija čolna športni ribolov brez luxusa kar pa je z adexom skregano saj je v osnovni opremi daleč najbolj opremljen čoln od vseh (razen Rab-a, ki pa ni ostal več v konkurenci) in res ne rabim tako velikega čolna, prav tako ne rabim ločenih kabin in zasebnosti, saj bomo pri ribolovu 2-3 frendi, ki smo počeli že veliko hujšega skupaj, kot pa spanje v nepregrajenem prostoru :D , pred hčero in punco pa tudi nimam kaj skrivati. Če je že po tvojem Adex zelo solidna firma, bi verjetno mojim željam bolj ustrezal njegov mlajši brat Adex 25?

Aha glede čolna pod HR zastavo pa bom zdaj angažiral strica, da se točno pozanima kako je z trošarinami in vsemi stroški pri registraciji

pozdravljeni
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Nov 16, 2007 18:16

Ja tudi Adex 25 je lušten čolnič. Je zelo hiter in dober na morju, ne smeš pa pozabit, da tukaj pa splahni kar nekaj prostora v primerjavi z 29. Ker pa praviš, da boš lovil ribe in barko uporabljal tudi delovno, je prima, ker je kokpit velik. Če ti bo 25 prostorsko dovolj, potem je to tudi smotrna izbira, saj imaš en motor z majhno porabo.
Tukaj je lahko spet v konkurenci Kvarner 26, ki je nekaj malega večji, je pa tudi dražji, predvsem pa zastarel. Ah večni kompromisi...
Glede tega, kako perspektiven se ti zdi Adex, pa se odloči sam, da ne bo potem kdo mene držal za besedo. Vsaka firma lahko tudi propade in Adex ni nobena izjema. Je pa res, da malo večji precej težje izginejo s tržišča kot pa manjša obrtniška delavnica, kot so nekateri že omenjeni. V takem primeru mojster nekaj zboli in plovilo ne obstaja več...

Hrvaška zastava pa je vsekakor smiselna, če se vas bo na barki menjavalo več. Izogneš se precej problemom s crew listami, saj si drugače ponavadi non-stop v prekršku.

LP
Lucky7si
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Lucky7si » Pe Nov 16, 2007 20:08

hmmm zelo pozitiven odziv zastopnika za Adex tukaj v Sloveniji takoj mi je postregel z vsemi odgovori, tudi svetoval kaj bi bilo najpimerneje za moje športno ribolovne želje (predvsem glede izbire motorja in noge, predlagal je 250 konjsko yamaho z dual prop, kjer je končna brzina čolniča krepko prek 30nm potovalna pa okoli 25, pri kateri pa mi je zatrdil da čoln ne pokuri več kot 25L/h :shock: kar je super če to res drži tudi v praksi. Obenem pa me je takoj povabil v Zadar na testno vožnjo z Adexom 25 in pa ogledom tovarne. Do sedaj najbolj profesionalen odnos do strank, naprimer pri pičuljanu ki je 3x dražji so me na hitro odslovili po telefonu in mi poslali nekaj gradiva po mailu, aha cena Adexa 25 z tem motorjem in pa tikom bi bila cca 60.000,00 kar je pa tako na hitro spremjemljiva cena. Tako da verjetno v kratkem šibam v Zadar ....

pozdrav
Lucky7si
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Lucky7si » Po Nov 19, 2007 16:17

aha še nekaj, pri nas se po oglasu prodaja Donat 800 letnik April 2006, a kdo od vas pozna mogoče zgodovino tega čolna? Baje je to bil testni čoln od Slovenskega zastopnika? vsakršna informacija je dobrodošla

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov