Pozdravljen!
Vidim, da si že veliko preučil zadevo. Moraš pa se sedaj odločiti kaj bi rad. Napisal si plovila, ki so dejansko jabolka in hruške in jih je težko dajati v skupni koš (razen če kuhaš sadjevec).

Nekaj omenjenih je poldeplasmancev nekaj pa gliserjev.
Poldeplasmanci so Rab 830, Damor 900, Donat 800 in Nerezine 630. Zraven je še Grašo 23, ki pa je nekaj posebnega z njegovim povsem ravnim zadnjim delom. Ker ima spredaj zelo oster premec (kot jadrnice), ga lahko uvrstimo med poldeplasmance, take pa so tudi njegove plovne lastnosti.
Čisti gliserji pa so Vektor 950 in Kvarner 26. Ti dve barki nista niti malo polizpodrivni!
Vektor 950 ima precej slabe plovne lastnosti, pri večjih hitrostih rad nabija, motorja sta za pogon preko gredi preslabotna, saj barka le s težavo izglisira, večinoma pa se pluje neudobno s privzdignjenim premcem...
Kvarner 26 je precej boljši, vendar ni idealen. Pogon na gred je pri taki gliserski barki neumnost, vsaj za moj okus, saj so izgube prevelike. Z- noga je precej boljša, je pa nekaj dražja za vzdrževanje. Okretnost je boljša in pri enem motorju je to zelo pomembno.
Pičuljanov Rab 830 je vrhunska barka, z izjemnimi plovnimi lastnostmi, kvalitetno izdelavo, tudi malo luksuzna, vendar se vse konča pri ceni. Ta lahko hitro poskoči tja do 200.000 EUR, kar je za moj okus preveč za to dolžino...
Damor 900 je kar dober, kar se tiče plovnih lastnosti, moti me le izjemno slaba kvaliteta gelcoata in nasploh celotne laminacije. Za moj okus tudi preveč špartanski, lepega naredi šele teak na vseh površinah.
Donat 800 je super čolnič, dobre plovne lastnosti, vendar bo verjetno malo premajhen.
Grašo mi osebno sploh ni všeč, prenizek kokpit in potem "buhtelj" za pokrov motorja... Odsvetujem!
Nerezine čisto povprečje, vendar premajhna barka za to kar potrebuješ, je pa seveda zelo ugodna za nakup. Kupiš lahko vsaj 4 komade za ceno enega Pičuljana 830!
Adria Event 850, kot jo predlagajo bi bila mogoče dobra izbira, vendar bo cena v nekaj letih precej padla, če crkne tovarna. Osebno je ne bi hotel. Ima pa dobre polizpodrivne plovne lastnosti.
Damor 800 je čisti deplasmanec in se je LAŽNO prodajal kot poldeplasmanec. Kvaliteta odlitka katastrofalna in nikoli ne veš, kdaj bo kaj odpadlo. Odločno NE. Enako je kot že z nekaterimi, da se ne izdeluje več...
Adex 29 bi bil primeren, je pa spet gliserski trup, tako kot Kvarner 26 in Vektor 950. Možnost je enega ali dveh motorjev, kar praviš, da bi ti odgovarjalo. Kvaliteta plastike je vrhunska in daleč pred zgoraj naštetimi, primerjaš lahko le Pičuljana, vendar je ta poldeplasmanec. Žal pa tudi Adex ni poceni, saj se začne nekje pri 97.000 EUR ima pa precej opreme že standardno.
Šibenik 800 je po kvaliteti izdelave le malo za Adex-om. Je pa to spet barka, ki je poldeplasmanec. Precej je konkurenčen Pičuljanu, malo manj luksuzen. Moti le to, da je izdelava bolj iz veselja in ni neka resna firma. Gospoda Dunkić-a osebno dobro poznam, in je zelo vredu dečko.
Pri odločanju pa naj odtehta tudi to, da ima barka slovenskega zastopnika. Jaz osebno ne bi nikoli kupil, če ni zastopnika tukaj. Kako boš reševal reklamacijo? Hrvatje te lahko lepo ignorirajo...
Verjamem, da se pri Pičuljanu to ne bo zgodilo, pri ostalih pa lahko. Zastopnika pa imajo Vektor in Adex. Delno je prisoten tudi Šibenik in Grašo.
Ja odločitev bo težka. Glede pogona pa naslednje:
Če greš na poldeplasmanca je pogon vedno preko gredi, saj ni možno narediti Z-pogona. To nam onemogoča oblika krme. Danes se pojavlja vsemogoče, ki pravi, da je poldeplasmanec, vendar NI. Zelo natančno si zapomni, kar sem napisal zgoraj! Če pa greš na gliser, pa sem jaz absolutno za Z-pogon ali dražji IPS. Gredi so žal preteklost, ki je zelo potratna za gorivo... Vektor bi pri mojem izboru odpadel že zaradi tega, ker je čisti gliser s pogonom na gredi in preslabimi motorji... Kvarner in Adex, pa bi obvezno vzel z Z-pogonom. Mogoče je plus za pogon preko gredi samo pri tistih, ki imajo barko res v vodi 365 dni na leto. Če pa jo uporabljaš tam od aprila do oktobra, pa le pojdi na Z. Končna hitrost je večja za 20%, enako je poraba manjša za okrog 25%, stabilnost barke na morju je za odtenek slabša, vendar ponavadi nezaznavno, okretnost pri pristajanju je neprimerljivo boljša, možnost imaš tudi plutja po bolj plitki vodi, kjer nogo delno dvigneš, izpuh je pod vodo in tako med plovbo nikoli ne vohaš izpuha, popravila so hitrejša. S prehodom na togo gred, pa proizvajalci ponavadi v trup naredijo tunele, kar bistveno spremeni plovne lastnosti. Glisiranje je tako precej slabše, izgubi se del vzgona na krmi... Motor je pri Z pogonu povsem zadaj, zato je v plovilu bistveno več prostora. Ponavadi je tam zadnja kabina, če pa greš na gred, ta izgine, saj prostor zaseda motor. Dobra alternativa je V-drive, ki je na voljo le v Adex-u, s tem pa ostane zadnja kabina v celoti. V glavnem argumenti so za in proti, vendar jaz pri gliserjih trdno vztrajam na Z nogi. Kljub vsemu smo vsi mi le počitniški morjeplovci, ki nas morje v zimskem času zelo malo zanima in imamo svoje barke zato na suhem.
LP