habibi Vll napisal/-a:-runkl-, s temle kot si napisal Toyoto 100 4.2, da je prelahek in možnost pregrevanja zavor pri spustu, tole mi ne štima preveč.Toyota 4.2 ima preko 2 toni, vlečna moč sploh ni vprašanje, da o zavorah ki so prilagojene temu vozilu tudi z obremenitvijo, ne govorimo.Pri spustu v morje se vozilo premika tako počasi, da se zavore niti ne morejo segreti, ker je dolžina spusta le tistih 10-20m.Zavore se grejejo pri večjih hitrostih in močnejših zaviranjih.V tovarni, ki proizvajajo take avtomobile, bodi prepričan, da inženerji pri takem razvoju pomislijo na vse, tudi na največje obremenitve vozila, taka so pravila testov, ki jih mora vozilo prestati.Moja Toyota ima 2 toni, priklop homologiran na 2750kg, vlečem barko, ki s prikolico tehta 2660 kg.Vozim jo že dvanajsto leto in skoraj vedno imam na meji tudi kontrolo, nikoli problemov.Tudi marsikomu sem že vlekel čoln na morje, ker pač nima ustreznega avta in ispita.
Tisti izračun je po tujih normativih, ne po naših pravilih in je bolj informativnega izračuna.V marsikomu vidim prevelik strah ali skeptičnost zaupanja samega vase glede vleke plovila.Vedno se pojavlja, kaj pa če....jaz bi rekel, potem raje ostani doma v bunkerju in ne hodi ven, kajti, kaj pa če..

Habibi, nisem tebi odgovarjal, ampak bojan11-u.
Po podatkih, ki si jih ti sedaj dal zase (2660kg prikolica) - prej 3t oz. 3,5t(bojan11), spletna stran potrjuje primernost tvojega konvoja. Tole z bunkerjem se ne bi čisto strinjal, še posebej, če "vlečeš" družino zraven. Vsak normalen vzame nekaj rezerve. Ne rečem, da se ne da početi stvari tudi v skrajnosti.
Svetujem pa, da prav vsak ki vleče, v kolikor razume angleško, v celoti prebere obrazložitev na omenjeni spletni strani. Bo marsikaj bolj jasno.
Ti si izkušen v vleki. Jaz ali pa kdo drug pa ni. Zato je toliko bolj pomembno zavedati se omejitev in skrajnosti.
Mimogrede, hvala za predlog stojala za čoln. Sem si izdelal identičnega, le s 3x varnostnim faktorjem (saj je čoln trenutno manjše teže)
No, tudi za Mantusa sem se odločil s pomočjo tvojih argumentov.