Dolžina noge
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Dolžina noge
Imam gumenjaka dolžine 4,70m, z motorjem Yamaha 60 z dolgo nogo.
Namen imam kupiti pomožni motor, pa me zanima ali mora tudi pomožni motor imeti dolgo nogo, ali je možno s kakšnim nosilcem možna tudi montaža pomožnega motorja z kratko nogo.
Namen imam kupiti pomožni motor, pa me zanima ali mora tudi pomožni motor imeti dolgo nogo, ali je možno s kakšnim nosilcem možna tudi montaža pomožnega motorja z kratko nogo.
Prijatelj je kupil nek kitajski gumenjak dolžine 3,5 metra. Višina zrcala je 44 cm in sedaj tudi jaz ne vem ali mora kupiti motor z dolgo ali kratko peto, ker če računam 15" za kratko peto ali 20" za dolgo peto in merim svoj motor z dolgo peto in svojo zrcalo, ki meri 50 cm v višino mi več čisto nič ni jasno. Kupuje pa motor 10-15 KM.
Prosim za pomoč.
LP Boštjan
Prosim za pomoč.
LP Boštjan
Guma je guma, zaenkrat.
Čudno je tole. Zrcalo za kratko nogo naj bi merilo od 38-41 cm, za dolgo pa od 49 do 51 cm. Tole je nekaj vmes. Pri kratki nogi bi se lahko pojavil problem zajemanja zraka propelerja. Pri dolgi peti pa bi bil motor še zmeraj pregloboko v vodi, ampak manj kot pri krmnem zrcalu za kratko nogo. V tem primeru ne bo nič optimalno, ampak mogoče vseeno dolga noga, čeprav bo nekoliko nižja hitrost. Mislim, da bi bilo zajemanja zraka pri kratki nogo vseeno preveč, predvsem pri valovitem morju. In še za konec: Kaj pa pravi tovarna ?
Nazadnje spremenil Piki, dne Pe Maj 29, 2009 09:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Zdaj mi je malo žal, da nisem imel včeraj dosti časa da bi preletel papirje, drugače pa mislim da je kupil čoln v Mercatorju. Na sami ploščici na čolnu piše za max. moč motorja in max. težo, drugo nič. Samo papirji naj pravijo kar hočejo, dejstvo je, da si mi razložil da bo težava. Ali bi odrezal del zrcala ali pa montiramo motor z dolgo peto malo višje in ne vsede popolnoma na zrcalo. Problem pa je, da bo imel težave pri nakupu motorja, saj jih je pri taki moči zelo malo z dolgo peto. Hvala za hiter odgovor.
Guma je guma, zaenkrat.
atilone napisal/-a:Znižaj zrcalo za 5-6 cm(samo poglobitev za namestitev motorja ), in kratka noga.
Vse druge variante ne bodo dale pozitivnih rezultatov in zadovoljstva pri vožnji.
LP
Samo naj gre vse nekam v ....., če je tak hudo narediti zrcalo na mero, pa to ni res.
Ko sem kupil novomarja 450 in pogledal kako je montiran motor gor me je skoraj kap. Motor je dvignjen za 5 cm od zrcala, da so dobili optimalni položaj kavitacijske plošče glede na dno. Motor je bil montiran pri pooblaščenem serviserju. Ne razumem zakaj stvari ne štimajo ali pri proizvajalcih motorjev ali pri proizvajalcih čolnov.
Guma je guma, zaenkrat.
Poceni in malomarna izdelava (ali pa delano za druge standarde )po eni strani in poceni rešitev da prodajalec prikrije to pomanjkljivost in dolgo os našraufa pač malo višje na zrcalo
Nikakor ti ne priporočam dolge osi, montirane malo v "zrak".
Izrez se da lepo naredit in kratka os , pa bo.
Imaš kako sliko čolna-zrcala ?
LP
Nikakor ti ne priporočam dolge osi, montirane malo v "zrak".
Izrez se da lepo naredit in kratka os , pa bo.
Imaš kako sliko čolna-zrcala ?
LP
- jutri pa res
- Viceadmiral
- Kraj: Maribor
Nabavi kratko nogo, potem ga pa probno obesi gor. Ker bo to pomožni motor, bo montiran na strani, kjer je tudi dno čolna višje kot na sredini čolna, tako da bo kavitacijska plošča najbolj verjetno pod dnom čolna. Ker s pomožnim tudi ne boš glisiral, da bi se rit dvignila ven, bo vse skupaj v redu.
Sicer pa še vedno lahko zrcalo znižaš.
Če boš imel predolgo nogo, se ti bo pa tudi ob dvignjeni peti vlekla po vodi.
Sicer pa še vedno lahko zrcalo znižaš.
Če boš imel predolgo nogo, se ti bo pa tudi ob dvignjeni peti vlekla po vodi.
atilone napisal/-a:Ta plošča (ojačitev) ne bo problem, je z vijaki pritrjena. Sname se dol, se naredi izrez (na zrcalu) in se montira nazaj.
LP
Ja, na zrcalu je z obeh strani ojačitev, tak da upam da so obe pritrjene z vijaki in da niso dodatno lepljene. Na zunanji strani je plastična, na notranji pa manjša in jeklena, verjetno ni inox, tak da bo rja hitro tu. Je pa res gumenjak bil poceni. Malo sem si površno sicer pogledo samo verjetno ni druge rešitve, lastnik pa mi je že rekel da je pripravljen, čeprav je čoln novi, odrezati zgoraj del zrcala da spašemo motor gor.
Guma je guma, zaenkrat.
Pomožni motor
Za pomožni motor je vedno bolje, da je peta daljša, ne glede na postavitev
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov