Kako daleč s čolnom do 5 m

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
igorb
Admiral

Re: Kako daleč s čolnom do 5 m

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Dec 18, 2019 20:57

koliko dalec ponavadi se gre do konca in ce si na koncu ziv gres naprej
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Dec 18, 2019 21:06

Kako daleč z 1.68m barkačo?

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Dec 19, 2019 08:36

preden me do konca pokopljete,

zakaj pa so v navtiki zakoni in omejitve plovb, zakaj so izpiti in dovoljenja? A po cesti se lahko brez izpita za avto z neregistriranim avtom pelješ čez evropo? Pa s šleparjem 250km/h po avtocesti?

Si predstavljate tak kaos pri nas na cesti? da vozijo samo 1 teden na leto, in še ta teden jih je polovica z nedovoljenimi vozili pa še pijanih povrhu? dobro da je morje prostrano, rezultati so pa vidni na vsakem križanju poti ali pa ko prideš v pristanišče/črpalko. Prileti z leve (povečini PI ali KP registracija, sploh predel okoli Vira je fascinanten) in ti kaže mulec sredinca, ker mu "jemlješ" prednost, stari pa tastara pa zadaj s pirom sedita pa se smejeta. A taki bojo podajali nasvete kako in kaj s čolnom?

Že naslov teme je ena velika provokacija - kako daleč s 5m čolnom?

- si naredil izpit? Potem veš kje in kako.
- imaš registriran čoln? Potem poglej v plovno dovoljenje

Vse ostalo je pa brezvezno bahanje in kršenje navtičnih pravil in načel zdrave pameti.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Dec 19, 2019 08:54

Pravila se skoraj v celoti prenehajo, ko greš ven iz teritorialne vode. Ker pri avtu ne obstaja terra nullius kjer bi se lahko vozil pri morju je taiste 99% je primerjava z avtom kot če primerjaš s smučkami.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Dec 19, 2019 10:46

AEgir napisal/-a:Pravila se skoraj v celoti prenehajo, ko greš ven iz teritorialne vode. Ker pri avtu ne obstaja terra nullius kjer bi se lahko vozil pri morju je taiste 99% je primerjava z avtom kot če primerjaš s smučkami.

si ti še s kake decembrske zabave in malce zamegljen ali si samo premalo spal?

KDO PA PLUJE S 5 METRSKIM ČOLNOM IZVEN TERITORIALNIH VODA???? v smeri mednarodnega morja? (se pravi v modro nič, ker če bi tam kaj bilo, je že spet meja, teritorialna črta, temeljna črta in obala neke države) v primeru hrvaške je to 136km od kopnega na odprtem morju, pa potem pluj 150km po odprtem (kot da prejšnjih 80km že nisi) in si v teritorialnih vodah Italije. s 4 metrsko banjo in 15 konjskim dvotaktnikom, 2L bencina in babo ki bere knjigo lahko pri takih pogojih?

sploh se pa pravila sigurno ne razblinijo v nič, ker pomorsko pravo je veliko starejše kot tvoja pravila s Krvavca (na smučišču ni pravil? Zato je toliko tožb, pa odgovornosti upravljavca, uporabnika, striktna 0.0 politika če se kaj naredi itd...si ti kdaj sploh smučal? - poleg tega je veliko bolj omejen prostor kot pa cestni sistem ali celo morje. Kaj boš kar po skalah pa drevesih itd naprej odsmučal malce?) - v bistvu eno najstarejših na svetu. Je že res, da lokalna pravila obalnih voda niso uporabna v mednarodnih morjih, vendar velja zakon in pravila na ladji pod zastavo države katere pluješ - in seveda pomorsko pravo, ki se ga morajo držati v bistvu vse države na svetu, ki imajo svoje banje v morju in katere niso ravno sredi 30 letne državljanske vojne (z izjemo amerike in turčije, ki še vedno nista podpisali zadnjega sporazuma iz leta 1982).

https://www.uradni-list.si/knjigarna/kn ... -2--knjiga
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Dec 19, 2019 10:54

Poglej zgoraj sliko jadrnice dolge 1.68m. Taista je prečila atlantik. Slovenija je dežela ekstremistov tako da ne vidim razloga zakaj bi ostali samo pri smučanju z mount everesta, največji čokoladni ploščici ali preplavani amazonki.

Zakaj nebi dodali še prečenje atlantika na pasari s piskrom pasulja stoje na eni nogi?
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Če Dec 19, 2019 11:57

AEgir napisal/-a:Zakaj nebi dodali še prečenje atlantika na pasari s piskrom pasulja stoje na eni nogi?

Ta pa zmaga. :D :D :D In res je, samo z ekstremi se premikajo meje, pa bilo to zakonito ali ne.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Če Dec 19, 2019 14:57

He he, dobra Eagir :mrgreen:
Kuhan_Vinček
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kuhan_Vinček » Po Dec 23, 2019 00:31

kr3mn1 napisal/-a:
AEgir napisal/-a:Pravila se skoraj v celoti prenehajo, ko greš ven iz teritorialne vode. Ker pri avtu ne obstaja terra nullius kjer bi se lahko vozil pri morju je taiste 99% je primerjava z avtom kot če primerjaš s smučkami.

si ti še s kake decembrske zabave in malce zamegljen ali si samo premalo spal?

@kremni

Pravila / zakoni seveda imajo svoj smisel in jih je potrebno upoštevati.

Če bi jih, bi družba bolje funkcionirala.

Je pa tako, da so pravila pisana vedno tako, da zajamejo večino primerov ali najmanjši skupni imenovalec.

Tipični primer so omejitve na cestah.

Večina folka jamra: "Joj, pa kako lahko ima ta odsek / ovinek omejitev 40, ko se lahko komot peljem tukaj 80"

Seveda, saj imajo takšni ljudje ponavadi in znanje / izkušnje in vozila, ki so veliko nad tistim najmanjšim faktorjem, ki ga upravljalci cest upoštevajo, ko določajo omejitve.

Podobno je drugod.

In ne mi reči, da nisi še nikoli prečkal ceste tam, kjer ni prehoda...

Tako da ja, da povzamem, pravila imajo smisel, če pa jih ne upoštevamo, nosimo odgovornost za kazni / posledice, ki jih bomo imeli mi in ostali. Življenje pa bi bilo zelo dolgočasno, če bi se vsi vedli kot celice v Excelu, zato smo ljudje pač takšni, da kdaj tudi kaj tvegamo, da doživimo kakšno dogodivščino. Žal eni tvegajo preveč...
Uporabniški avatar
mi_ko
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mi_ko » Po Jul 06, 2020 13:57

Zdravo.

Si bom še jaz sposodil temo, ker spadam v 5 metrski rang haha.

Letos planirava Rab pa me zanima ali je mogoča enodnevna tura okrog Raba z vmesnimi postanki za kopanje/kosilo...

Čoln: 5m Remia plast (Nautca 16RP) in yamaha F40
ennavtik
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ennavtik » Po Jul 06, 2020 14:17

mi_ko napisal/-a:Zdravo.

Si bom še jaz sposodil temo, ker spadam v 5 metrski rang haha.

Letos planirava Rab pa me zanima ali je mogoča enodnevna tura okrog Raba z vmesnimi postanki za kopanje/kosilo...

Čoln: 5m Remia plast (Nautca 16RP) in yamaha F40

Živjo,

zakaj pa ne, jaz sem na hitro zmeril pot okoli raba, cca 40NM. V enem dnevu jih z lahkoto prevoziš toliko, tudi s postanki...jasno, vreme mora tudi ustrezat...
Uporabniški avatar
mi_ko
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mi_ko » Po Jul 06, 2020 16:16

Hvala za odgovor.

Še podvprašanje. Če startam iz Banjola, naj uberem dopoldansko turo proti severu in zahodni strani in popoldne po vzhodni ali obratno, glede na običajne vremenske razmere in morske tokove?

Lep morski pozdrav
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jul 06, 2020 16:24

Vseeno je. Če bo valovito bo v katerokoli smer. Če greš umes med dolinom in rabom tam ne smeš glisirat tako da računaj na nekih 45 min.
dejmimer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a dejmimer » To Jul 07, 2020 14:08

Kaki 2 leti nazaj sva imela z ženo eno luštno turo s 4m gliserčkom + Tomos 20:
Senj - Goli otok - Lopar - Rab - Starigrad - Senj. Cca 2x razdalje okoli Raba.
Vmes sva imela čas za ogled Golega otoka, kratko kopanje pri Loparju in malico na Rabu.
Izberi dan, ko ni valov, pa bo vse OK. Pa ne pozabi na sončno kremo 8)
bozo
Kapitan
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a bozo » Če Jul 09, 2020 13:33

V teh dneh se tudi sam potikam po Rabu in okolici... glede na trenutne napovedi greš brez problema. Sicer ne v nedeljo ko bo spet burja. Sam plujem raje dopoldne po zahodni strani (s tem se izogneš popldanskemu navadno močnejšemu maestralu), popoldne pa po vzhodni strani.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost