Ko imaš enkrat dovolj močan motor, da se z polnim plinom pelješ vsaj 1/4 hitreje kot je optimalna potovalna hitrost trupa imaš pravega. Navadno pomeni, da mora na polno letet vsaj 30 mph, še bolje vsaj 35 mph, da se lahko mirno voziš z okrog 25-28 mph kar je po moje neka standardna potovalna hitrost za večino manjših gliserjev. Vrtljaji ob tem niti niso pomembni je pa pomembno, da pri potovalni hitrosti ne presežejo območja optimalnega navora in da pri polni hitrosti dosežeš vsaj spodnje predpisane vrtljaje pri vožnji pod polnim plinom.
Glisiranje pri 20 vozlih je malo preveč na spodnji meji in pri vožnji na zapravljanje časa je ok, ampak poš pa skuril veliko goriva preden prideš na željeno destinacijo.
Motor je zelo redko premočan, večina pride v situacijo, ko bi si želeli močnejšega.

Če nedko predpisuje največ 70 hp za nek gliser bi jaz dal gor 70 hp z možnostjo odpiranja še za kakega konja.
Težišče gliserja'?
Precej zapleteno vprašanje, ampak čez palec se ga da relativno ugodno rešit.
Če ga pokvariš in ga daš bolj naprej boš res glisiral z nižjo hitrostjo in lažje zlezel iz vode, ampak pokuril boš pa precej več in počasneje se boš vozil, ker bo omočenega več trupa, kar povzorči precej več upora kot bi si mislil. Težišče mora biti vedno toliko nazaj, da med potovalko sploh ne rabiš trimat motorja, sam mora nastavit premec ryvno prav v zrak in takrat propeler ne dela nič drugega kot rine naprej. Okrog pete voda lepše teče in izkoristek je optimalen.
Lažji motor ne pomeni avtomatsko nižje porabe, lažji gliser pa pomeni nižjo porabo, če je enako ploven kot tisti težji. Ob lažjem motorju moraš torej izpraznit tudi premec, da boš imel pozitiven učinek na porabo in boš manj tekal na črpalko.
Pri tisti temi o Tulliu Abbateju sem prilepil link to članka kjer je enostavna formula za izračun težišča glede na doseženo najvišjo hotrost. Pazi le na dejstvo da govori o vodni liniji in ne dolžini gliserja in na dejstvo, da ti številke povejo prednji del pred težiščem. Če torej dobiš 65% to pomeni, da mora biti tržišče 100%-65% = 35% dolžine vodne linije od krme naprej.
Bolj enostavno je nabasat not kaka dva ali tri potnike, izglisirat, dat trim v nevtralo ali le malenkost gor in jih prestavljat po gliserju. Ko dobiš občutek, da se pelješ kot na motorju, ko se lepo nagiba v zavoj bo verjetno najhitreje letelo in tisto je pravo težišče.