Med čim bi se odločili... ali kakšne so izkušnje z njimi
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: Med čim bi se odločili... ali kakšne so izkušnje z njimi
Na sosednjem forumu je mojster, ki je šel s Plomina do Lastova pa nazaj s 4 metrskim čolnom letos tko da vsaka tebi čast, da maš tok znanja, načrtovanja in seveda, da nisi priobalna mevža, da si si upal celih 6nm po odprtem narest. Res kr dosežek.
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/z ... ci-1035083
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/z ... ci-1035083
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Kljub temu, da je čoln dolg 4,5 metra (+ 50cm), je to vseeno velik dosežek, za katerega je potrebno kar precej poguma 
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Učasih je pri takih podvigih bolj uplivna brezmiselnost ali nevednost kot pa pogum. Jaz sem pri 18 letih tud z yamaho sr125 šel čez celo bosno in črno goro in po magistralki nazaj kar je zneslo okroglih 2000km v 5 dneh. Bilo je doživetje in pol. Čez tri leta sem ponovil isto traso z bmw1150gs in šele takrat ugotovil da sem bil še danes nevem če junak ali bedak 
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Naj še dodam eno zanimivo pot.Leta 1976 sv šla s kolegom, vsak s svojim Poni-ekspresom(Puhov motor)iz Lj.do Pule.Vmes sva še v okolici Rovinja pobrala dve prestrašeni štoparki, ki sta pritekli iz grmovja(obe so štopale in so ju hoteli posiliti)in ju vzela s sabo.Sedeli sta zadaj na košari(trgovinski)v kateri je bilo nekaj opreme za prespati.Šli sta z nama do Pule in nazaj do Izole, kjer nas je ustavil policaj in sva ju morala odložiti.Na zadnjem kolesu mi je popokalo kar nekaj špic, zato sem jih jemal s prednjega kolesa in dajal zadaj.
mašinfirer
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Lepa zgodba in sigurno ti ni žau niti minute preživete v njej...
- habibi Vll
- Admiral
Kljub temu,da sem imel doma takrat dva Horexa(imel sem jih 12)je bila to lepa nepozabna dogodivščina.
mašinfirer
habibi Vll napisal/-a: dva Horexa.
500 ccm?
Mam soseda, ki je prtisnjen na Horexe.
- SebastjanM
- Admiral
12 Horexov????
Vsaka čast. Kolk jih še imaš?
Vsaka čast. Kolk jih še imaš?
- habibi Vll
- Admiral
Regina 350, Imperator 400, eni me še danes poznajo kot Horex.Zadnjega sem imel 1983, potem sem prešaltal na Angleže.Imam še enga kolega iz Kamnika(Ladko), ki ga še ima.
mašinfirer
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Tud js sm enga komplet prenovil. Je še zmiri pr bajt. Regina 2 350. Zelo redki so pa Regina 250 sport. Tisto je pa za one ki lahko...
- habibi Vll
- Admiral
Horexu Viktoriji 350, so rkli tudi kraljica smrti, ker se jih je veliko pobilo z njim, motor je rad zablokiral pri višjih obratih zaradi preslabe oljne črpalke.
Pa pustmo zdej motorizem, smo padl čist ven iz teme, kle je navtika, jo bova hitr kej slišala

Pa pustmo zdej motorizem, smo padl čist ven iz teme, kle je navtika, jo bova hitr kej slišala
mašinfirer
Pozdravljeni. Še bom malo prišlepal na to temo. Mi je bilo kar zanimivo brat debato o smiselnosti prečkanja kvarnerja s 4m čolnom - nekaj sem se vseeno naučil iz tega.
Da poudarim: sem začetnik in načrtujem nakup v prihodnjem letu. Izhodišče imamo v Peroju (Fažana), želja pa je po obisku otočkov v kvarnerju. Imam 2 vpršanji za izkušene morske volke.
1) Plovni režim okoli Brijonov - ali je tam sploh dovoljeno pluti?
2) Kot razumem, je morje od Kamenjaka do Cresa oz Unij kar zabavno. Je recimo 5m čolna z enih 70km razumljiva mašina za prečkanje tega predela? (SE PRAVI, DA JE V PLANU TUDI VRAČANJE V POPOLDANSKIH URAH)
obremenitev pa 2 odrasla + 2 otroka.
Hvala za nasvete
Da poudarim: sem začetnik in načrtujem nakup v prihodnjem letu. Izhodišče imamo v Peroju (Fažana), želja pa je po obisku otočkov v kvarnerju. Imam 2 vpršanji za izkušene morske volke.
1) Plovni režim okoli Brijonov - ali je tam sploh dovoljeno pluti?
2) Kot razumem, je morje od Kamenjaka do Cresa oz Unij kar zabavno. Je recimo 5m čolna z enih 70km razumljiva mašina za prečkanje tega predela? (SE PRAVI, DA JE V PLANU TUDI VRAČANJE V POPOLDANSKIH URAH)
obremenitev pa 2 odrasla + 2 otroka.
Hvala za nasvete
- habibi Vll
- Admiral
Seveda je razumljivo s takim čolnom prečkanje Kvarnerja, izbrati je treba le primerno vreme.Saj Kvarner ni tak baubau, čeprav sem že občutil njegovo jezo.Drugače je pa kar uredu.Peljal bi se ob obali mimo Medulina proti Koromačnu, za kar bi porabil kakih 40minut, nadaljeval bi do Rabca in nato prečkal Kvarner.Za prečkanje bi porabil 20-30 minut.nato še kake pol urce do mesta Cres, ki je zelo lepo.Iz Peroja do Kamenjaka je pa kar dobro urco.Dotočil bi lahko v Bunarini, ker do mesta Cresa, kjer mislim, da je tudi pumpa.S takim čolnom(5m)in 70 konji je malo podhranjeno, bi pa šlo z dvema osebama in kak otrok.Drugače pa v Kvarnerju ni kakih otočkov, razen pred Medulinom in v bližini pred Osorjem je prijeten otoček za kopanje otok Zeča, južno že skoraj izven Kvarnerja pa Unije.Lahko pa jo potegneš preko Kvarnerja iz Kamenjaka do Unij, seveda v jutranjih urah, ko je Kvarner najbolj miren, bi porabil dobro uro.Po Brionih se ne smeš vozit, razen, če kupiš vstopnico za obisk Brionov.Sam osebno prečkam Kvarner 6x na leto s 7.5m barko, že 10 let iz Tunarice(zaliv Raša)pa do Osorja rabim 3,20 ure,hitrost pa mi je 7 vozlov.Ena osnova za prečkanje Kvarnerja je, da ko pogledaš proti Reki, Učka ne sme biti v oblakih.Itak boš, če boš šel na pot, spremljaj vremensko napoved.Če med Bakarcem in Senjem kaže na burjo, ostani doma.Verjetno bo še kdo kaj dodal 
mašinfirer
jozko napisal/-a:Kljub temu, da je čoln dolg 4,5 metra (+ 50cm), je to vseeno velik dosežek, za katerega je potrebno kar precej poguma
Saj sem tudi jaz pred leti z jadrničko 4,50m predrajsal cel jadran, ja, pa kaj, vse se da če je volja in seveda spremljanje vremena

- habibi Vll
- Admiral
Ja to je pa Alesio, tud če bi mu dal globinovo škatlo, nebi dal roke v ogenj, kam bi se spustil prepluti.

mašinfirer
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti