Zamenjal Mercury 25 za Tohatsu M70C

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

FlashLight
Štabni praporščak

Zamenjal Mercury 25 za Tohatsu M70C

OdgovorNapisal/-a FlashLight » Po Jul 06, 2020 10:38

Zdravo ekipa,

končno se ponovno javljam, uspel sem zamenjati tistega Mercuryija 25, ko mi ni hotel glisirati na 5m barki za lepega Tohatsuja M70C. Po montaži in vsemi peripetijami s papirji, motor dela kot urica, in na momente povzroči kar mal strahu pri plovbi.

Do polnega plina nisem še prišel po 3 vožnjah, a sem skakal po valovih na 25-26 vozlih, imel sem občutek da mi bo barko prepolovilo :)

V glavnem zadovoljen, nisem pa še uspel najti optimalno potovalno hitrost, saj me matra indikator trima, in ne znam naštimat pravega kota, da se ne zaduši motor ali ne goni prek 4500 bratov.

Imam težavico s trim metrom, včasih dela, včasih ne, odvisno kak se odloči. Je trim sender možno popravljati, ali je notri neka čarovnija, ki se jo ne da preveriti. Po servisnem priročniku mi kaže, da je nekaj narobe z njim.

LPG
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Zamenjal Mercury 25 za Tohatsu M70C

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jul 06, 2020 11:04

Malo ga premigaj in podmaži, verjetno se zatika.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jul 06, 2020 15:07

Sej prav da imas trim gauge. Ampak pravi kot moras ti sam zaznati glede na hitrost. Vse je odvisno od veliko dejavnikov kaj je optimalno.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 06, 2020 16:20

Trim kazalca ne rabiš. Na startu do konca dol, potem odvzameš plin, da pospeši le do kakih 30 mph in z tem plinom trimaš dokler ne neha pospeševat, vrtljaji pa še rastejo. Takrat spustiš motor rahlo nazaj, ampak ne toliko, da bi šlo počasneje, le vrtljaji se bodo ustalili. Dobil boš kakih 10-15 mph in to bo potem neka trim iztočnica za tisti dan. Navadno do neke hude hitrosti ni treba več trimat, le za počasnejšo vožnjo zna biti preveč bow lifta. Ko bo zmanjkovalo goriva boš zopet trimal, ko greš v zavoj boš zopet trimal navzdol, ko bodo valovi boš zopet trimal, ko se en potnik presede boš zopet trimal... in tu ti pomaga edino občutek. Seveda si lahko bolj površen in trimaš le takrat, ko se res pokaže, da zdaj pa ne gre več tako. Pri tem je vedno varneje preveč kot premalo bow lifta. Ni tako udobno, varno je pa bolj, posebej pri višjih hitrostih.
Če nimaš občutka in misliš trimat po nekih navodilih, ali po neki tabeli in pri tem gledat na kazalec trima, pojdi vstran od gliserjevega volana, ker se ne bo dobro končalo.

p.s.
Po valovih pazi in ne skači, dokler se ne naučiš upravljat z plinom. Tisti trenutek, ko peta ravno zapušča vodo moraš popolnoma odvzet plin in ga na polno dodat tisti trenutek, ko je peta v vodi. Če prvič zamudiš se bo propeler zavrtel in lahko zdrobiš peto, ko bo počila nazaj v valov. Če ga odvzameš prehitro, boš nehal glisirat. Pri pristanku je obratno. Če daš plin prehitro lahko zdrobiš peto, v najboljšem primeru bo vse skupaj zakavitiralo in motor se bo zadrl ko grešna duša, če ga dodaš prepozno, boš pa sedel v vodo.
Sliši se zapleteno, ampak ko pride v kri sploh ne veš, da to delaš, naučiš se pa v parih dneh.
FlashLight
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a FlashLight » Sr Jul 22, 2020 13:17

Hvala za nasvete SR 290,

po nekaj plovb že od oka ujamem dokaj optimalnega, takega da se motor ne guši, in da potuje enakomerno hitro, trim sender sem zasilikoniral, a ga niti ne gledam več kaj dosti.

Zdaj pa opažam, da bom moral menjat propeler, saj sem včeraj prvič z 3 odrasla in 3 otroka, ter full krame dal gas skoraj do konca, in sem komot prišel na 6000 obratov. Trenutno je gor 13.25x15, če se ne motim, bom pogledal tukaj lokalno, če imajo 17-ko, ki bi morala biti bolj primerna za moj čoln.

Jah, skakanja po valovih se ne bom še lotil :)
FlashLight
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a FlashLight » Sr Avg 05, 2020 09:46

Ali ima kdo mogoče propeler dimenzij 3x13.25x17, ala 77344A45, in je tolk prijazen da ga posodi za test?

V Istri mi ga vsi želijo prodati brez testa.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Avg 05, 2020 11:30

Jaz imam po moje 19 black max-a. Če z lahkoto spleza na 6k pol bi bla 19ka verjetno boljša.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
thundercat
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a thundercat » Če Okt 15, 2020 11:40

FlashLight napisal/-a:Ali ima kdo mogoče propeler dimenzij 3x13.25x17, ala 77344A45, in je tolk prijazen da ga posodi za test?

V Istri mi ga vsi želijo prodati brez testa.

Jaz imam 13" prop z nastavljivim pitchem od 16-21".
S tem boš našel optimalno vrednost za svako obtežitev.
Je 4 kraki.
Dam tud na probo,
Thundercat Bobkat + Tohatsu
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 16, 2020 10:18

Jaz imam 13" prop z nastavljivim pitchem od 16-21".

Kako je kaj s tem propelerjem v praksi? Sliši se lepo, idealno. Na evinrude forumu jih je nekaj uporabnikov imelo, pa so se baje lomili. Bi to folgalo etec 75? Za manjše obremenitve čolna mam zdaj 19" Viperja... Pa 13 spline-ov mora bit.

Sicer bi ga z veseljem sprobal in tudi nabavil, če se obnese dobro in tudi zdrži moj stil plovbe.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
thundercat
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a thundercat » Pe Okt 16, 2020 10:31

Jaz sem ga uporabljal brez problema.
Sem slišal, da se je komu razletel, sem pa šel vrtat zakaj:
Ker je pri polnem plinu polnem obratu inpotegnil zrak. Tu tudi ali propi jamrajo.
Če maš pamet in veš, kje je točka čolna, da ne greš čez njo se ti to ne more nardit.
Tudi, če se nardi, pač ne probuješ, če gre še djr. V prevem poskusu se ni še noben razletel. pa še to so zelo redki primeri.
Lahko, da je bil razrahljan, ker ni bil dovolj zategnjen.
Materil teh propov je močnejši od aluminija.

Je pa že mersikgo utrgal kakšno krilce, ko je kaj povozil. Strošek tega je ponavad olo 20€ in gre naprej.
Jaz sem letos samo malo naslonil alu prop na suhem, pa je bil servis 70€.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 16, 2020 10:40

Jaz sem ga uporabljal brez problema.
Sem slišal, da se je komu razletel, sem pa šel vrtat zakaj:
Ker je pri polnem plinu polnem obratu inpotegnil zrak. Tu tudi ali propi jamrajo.
Če maš pamet in veš, kje je točka čolna, da ne greš čez njo se ti to ne more nardit.
Tudi, če se nardi, pač ne probuješ, če gre še djr. V prevem poskusu se ni še noben razletel. pa še to so zelo redki primeri.
Lahko, da je bil razrahljan, ker ni bil dovolj zategnjen.
Materil teh propov je močnejši od aluminija.

Je pa že mersikgo utrgal kakšno krilce, ko je kaj povozil. Strošek tega je ponavad olo 20€ in gre naprej.
Jaz sem letos samo malo naslonil alu prop na suhem, pa je bil servis 70€.

V mojem primeru propeler ves čas pomalem luft vleče. Če ga ne, je čoln krepko počasnejši. Nikoli pa ne izgubi oprijema in se zavrti v prazno. Vseeno pa je cela reč precej dinamično obremenjena, če tekom delovanja lopatke pogledajo iz vode. Bi to plastika zdržala ali ne?
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
thundercat
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a thundercat » Pe Okt 16, 2020 11:36

Tisto ni tak problem, če zunaj mlati.
V ovinku, ko je bla prevlka bočna sila, ko je iz lufta naekrat zagrabilo je bil problem.
Pa še to moje zarad še kajga faktorja zraven.
Men tud na mojem skos zunaj mlati, pa ni blo problemov nikol.
Poglej kak moj video na fb, boš videl.
Uporabniški avatar
thundercat
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a thundercat » To Feb 02, 2021 08:14

Ce bi rad probal ta prop, ga se imam.
Par stvari morava izmerit prej, da bo pasal.
Faj pr njem je, ker ga res lahk nastelas za vsako obremenitev.
Mi smo res skakali s takim (sam mal manjsim) na 30 hp yamahi, pa nikol problemov. Pa skos do konca, tud cez ovinke.
Zato sem nabavil tega vecjega, za nov motor, pa sm vzel napacen model in ne gre gor.
Pri meni, ki imam tako lahek coln, se vsaka kila pozna in je velika razlika v max obratih, ce smo vsi 4je not al pa 2. Zato ga bom se mel, sam pravega.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Feb 02, 2021 09:12

Če se greš površinca z klasično peto je treba pazit na gred propelerja, ker bo drugače odletela od utrujenosti. Ravno tako visoko, da prop potegne zrak še gre, za bolj dvignjenega je pa treba dat gor 4 ali 5 kraki propeler, da je vedno vsaj ena lopatica v oprijemu in je gred bolj enakomerno obremenjena.
Drugi problem so skoki z polnim plinom. Če nimaš omejevalca vrtljajev, je obvezno treba odvzet plin, ko si v zraku. Če tega ne delaš in rad skačeš, boš zagotovo zlomil nogo. Ne vem, ampak zdi se mi, da so tu površinci na specifično močni kombinaciji čolna in motorja še bolj na udaru, saj je zaradi moči in površinskega režima propeler malce večjega premera in ko to prileti v vodo lahko zakavitira, ali pa orenk zgrabi, motor pa tudi ima svojo vztrajnost...

Lomljenje propelerjev in gredi ni odvisno le od motorja, temveč tudi od mase gliserja. Ena taka leteča blazina kot jo ima thundercat so kamilice proti enemu fišermenu ne glede na moč motorja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta