Mercury 60 elpto 2 taktni

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Mercury 60 elpto 2 taktni

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Dec 16, 2020 08:59

Žveplo v bencinu uniči nikasil ampak večinoma je žvepla v novih gorivih praktično nič. Okoli leta 90 je bil to velik problem v US, notorični problemi so bili z bmwji.

Alusil ima drsno površino iz kremenovih delcev velikosti okoli 0.03mm. Ta je dimenzijsko ekstremno obstojna, avto z 250000 miljami, ki sem ga podrl je imel vse cilindre v 0 kar se dimenzij tiče. Ranljiv je samo na ostre reči, ki bi zašle v cilinder.

Je pa catch to, da mora biti bat oblečen v železni sloj, včasih je bil to zelo obstojni ferrostan, ki pa je zaradi ekoloških nebuloz danes prepovedan, zato se uporablja postopek imenovan ferroprint. Sloj železnih delcev in epoksi veziva naprintan na drsne površine bata. Slednji velja za inferiornega zato so stari ferrostsan bati bolj zaželjeni pri raznih generalkah.

Tkole zgleda ferrostan
Slika

Tkole pa ferroprint
Slika

Spodni bati so po meri naročeni mahle motorsport usa. :D
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Dec 16, 2020 11:01

Zanimivo.

Sr290. Če si videl kdaj kak pregret nikasil cilinder ga lahko na oko vidiš kak je valovit in nikasil še vedno trdnonstoji na mestu. Tak cilinder je zrel za obnovo! Zato sem meril. Ko se pa začne nikasil luščit pa hitro napreduje in kompresija pade znatno. Pri 4T pa znatno naraste poraba olja!

In glede na to da moj kafe mlin da največ moči med 3500-5500rpm kjer ga tud največ vozim sem pač preveril če sem mel glih u kosih.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Dec 16, 2020 12:48

@aegir,
Za drugič: ti bati so zelo, zelo verjetno skupaj z batnimi obročki izdelani na Portugalskem v podjetju Simseg.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Dec 16, 2020 19:56

In za tretjič. Tud jaz mam Mahle bate zdaj in tud original vgradnja so bili ker drugih se ne dobi za moj motor razn kakega kitajca. Pa bi rekel da so recimo Nürall bolj vredni zaupanja, da ne omenim kakega wossnerja ali köeniga!
primozvel
Kapitan

OdgovorNapisal/-a primozvel » Če Dec 17, 2020 04:38

Nekje na forumu sem zasledil za brusilstvo Božič v Kopru pa na netu ne najdem firme a ma kdo točen naslov.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Dec 17, 2020 07:10

Tisti s spodnje slike so bili narejeni v mahle motorsports usa, narejeni so iz matric za F1 bate, ki jih dela Kolbenschmidt in cena je bila pred parimi leti 750€/kos. Z izjemo wossnerja za alusil nihče drug ne dela batov pa z wossnerji so mešani rezultati. V naslednje sem kupil še bolj zajebane bate, tokrat Andial Mahle oziroma danes Porsche Motorsports North America. 106.5mm ferrostan, ki sem jim pol dal predelat krono iz 2v na 4v. V evropi se ne dobi nič. 100+mm za alusil z izjemo Wossner, je tema, noč.

Za bate sem že dobesedno obrnil svet okol in našel kar sem hotel, me pa zanima nekaj druzga česar pa ne najdem. Kdo bi mi naredil ventile iz titana po mojih merah pa da jih lahko naročim samo 8 in da pri tem ne rabim prodat ledvice?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Dec 17, 2020 08:01

V akrapoviču uprašaj. Tam jim je titan domač kot zrak ki ga dihajo.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Dec 17, 2020 09:42

Akrapovič ne da nič, 0, enga neta več ne moreš dobit ven tako so zategnl nadzor.

Niti ni problem v titanu problem je v tem da serije 10 ali pa 50 kosov noče za normalen denar naresti nihče. En gupta al kaj oziroma firma ssv valves v indiji s katero sem prišel najdlje bi naredili sam tudi oni hočejo neke nore cifre. Mi pa za vsak diwali pošiljajo neke čestitke s svastikami zdaj tako da tudi to je nekaj. :D

Tudi do enih 80 bi jih kupil in ostalo prodal ampak ni. Nikjer.
primozvel
Kapitan

OdgovorNapisal/-a primozvel » Če Dec 17, 2020 23:06

A ni nobenga ki bi vedu kje bi mi lahko to naredili
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Dec 17, 2020 23:18

Jaz ti lahko to uredim na hrvaškem sam če maš gol blok taprave cilindre in povn tošl. Ni poceni glih menjavat puše cindrov. Zakaj bi to sploh rad počel? Al nared generalko na tem motorju al pa ga vrž v kanto pa kupi drugega, kje si dobil idejo menat cilindre v bloku?

Pri teh rečeh je tako, da so lahko določeni fabrški triki, ki jih še tako dober strojnik ne pozna ker so specifični in ker to ni standardna procedura tega ni v manualu. Napaka tle pomeni da gre motor v paco.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Dec 18, 2020 05:39

Hec je samo v kanalih da morjo bit na pravem mestu. Sama toleranca puše v bloku je pa znana za prešane in vstavljene puše. Ampak če pa fališ timing kateregakoli porta za več kot 0.5mm pa pozabi na ekzaktno delovanje motorja. V zagrebu naredijo nove puše v avto blok s 4 cilindri za cca 300€. Ampak tam ni kanalov... in merc je delikatesa ker glava ne gre dol...je tolk začohal da nebi šlo ven z brušenjem samo?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Dec 18, 2020 08:41

Ni to enostavno, niti prbližn. Pri avtih maš mokre in suhe cilindre in je cela znanost. Vedno se do neke mere posede, kar je treba nujno pravilno predvideti, drugače se razpade. Razmerje tistih ki delajo dobro po menjavi al pa namestitvi in tistimi, ki se spektakularno usujejo je nekje 1:4. Če ni res nujno se je tega dobro izogibati kot kuge.
primozvel
Kapitan

OdgovorNapisal/-a primozvel » Ne Dec 20, 2020 21:58

Pušo cilindra ki jo moram zamenjat mam potrebno jo je pobrusit na pravo mero in vprešat
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Dec 20, 2020 22:29

To si že večkrat rekel. Kakšno je sploh stanje si pozabil povedat. Cilindre si verjetno pocen dobil z razlogom. Razlog je, da je poseg komplet z demontažo, montažo, tesnili več dnarja kot je motor vreden. 2x al pa 3x več..
matoz
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a matoz » Po Dec 21, 2020 10:28

AEgir napisal/-a:... in imam rad, da je vse v piko nulo enak ...

:lol:

Se ne morem, da se ne smejim, ko se spomnim tvojih slik kurilnice in čolna, kjer vse visi, da je groza gledat.
Človek, ki je pedanten, je pedanten pri vsem ali pa nikjer.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti