drago 21 testni

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Bertitauhec
Kapitan fregate

Re: drago 21 testni

OdgovorNapisal/-a Bertitauhec » Ne Jan 03, 2021 11:14

Marcel_Mastnak napisal/-a:Aegir. Passat ma vlečno silo 1500kg. 1.8T 180ps pa ne vleče nič slabše kot 1.9tdi recimo. Prej boljše.

1800 kg z zavoro 12% klanec
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jan 03, 2021 12:13

Papir vse prenese, praksa je pa drugo. Če hočeš "uživat" v vleki rabiš en visok dizel avto. Limuzine so za čolne vlečt šmorn, bencinarji tudi.

Moj jaguar je imel tudi 1800 al neki tazga vlečne sile in je bil katastrofa za čoln vlečt. Zafira A 2.0dti s samo 100 konji je pa čisti užitek za vlačit čoln, prav dan in noč razlika.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Ne Jan 03, 2021 13:51

Če se prav spomnim, mislim, da je Teo77 vlekel s Passatom tako težo čolna ( Coverline 640) , ne vem pa, če je imel dizl ali bencinc ...
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jan 03, 2021 16:11

Saj navor in moč motorja ni vse, to je še najmanjši problem in kot pravi Aegir, papir vse prenese.
Naša prikolica je dvoosna, prazna tehta 450 kg in ni ga frajerja, ki bi jo z osebnim avtom peljal 200 km, pa pri tem ne bi bil moker od švica! Avto jo lepo potegne, ampak v zavoju ti zaviješ v eno, prikolica hoče v drugo smer. Z S-maxom sem se mučil na pasmater, da sem prazno pripeljal iz Ribnice domov, bratova Mazda RX7 jo je pa z čolnom vred (kakih 2.3 tone) vlekla kot za šalo in ko smo ugotovili, da ni registrirana za tako maso smo jo enkrat kot za šalo vlekli z VW transporterjem, enkrat z Chayenne in velikokrat z fordom F-150. Vsi vlečejo kot za šalo in ni čutit, da bi hotela prikolica po svoje.
Teo77
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Teo77 » Ne Jan 03, 2021 17:25

pinosat napisal/-a:Če se prav spomnim, mislim, da je Teo77 vlekel s Passatom tako težo čolna ( Coverline 640) , ne vem pa, če je imel dizl ali bencinc ...

Pozdravljeni.
Ja jaz sem imel coverline 640 dizla in sem ga vlekel z pasatom 4 motion ( ima 2T vlečne ) brez problema na dvoosni prikolici.
Teža je bila glih tam tam po moje.
Tako da gre samo po pameti ... Prikolica ima omejitev 80 kmh ne pa 120 kot nekateri vozijo čolne.
Imam pa tudi Renault trafica kateri ima isto vlečno silo kot pasat in ni neke razlike pri vožnji...vleče slabše ker ima tudi manj konjev glede vožnje prikolice pa nisem opazil neke razlike...itak mora biti čoln pravilno naložen tako da gre prikolica lepo za avtom.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Ne Jan 03, 2021 18:17

Teo77 napisal/-a:... Prikolica ima omejitev 80 kmh ne pa 120 kot nekateri vozijo čolne. ...

Prikolica ima na avtocesti omejitev 100 km/h, če je dobro izdelana in pravilno naložena, tudi 120 km/h ne sme biti problem :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Teo77
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Teo77 » Ne Jan 03, 2021 19:02

jozko napisal/-a:
Teo77 napisal/-a:... Prikolica ima omejitev 80 kmh ne pa 120 kot nekateri vozijo čolne. ...

Prikolica ima na avtocesti omejitev 100 km/h, če je dobro izdelana in pravilno naložena, tudi 120 km/h ne sme biti problem :idea:

Ja Jozko imas prav 100 kmh je omejitev samo če si na max-u z NDM-jem se jaz glih nebi vozu 120 kmh.
To mislim za konkretno moj primir.
Čebi pa vleku z kakšnim vozilom kateri ima vlečno silo 3.5t pol pa nerečem da ni problema.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jan 03, 2021 19:45

Mazda CX7 in ne RX7. :oops:
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Ne Jan 03, 2021 19:49

SR 290 napisal/-a:Saj navor in moč motorja ni vse, to je še najmanjši problem in kot pravi Aegir, papir vse prenese.
Naša prikolica je dvoosna, prazna tehta 450 kg in ni ga frajerja, ki bi jo z osebnim avtom peljal 200 km, pa pri tem ne bi bil moker od švica! Avto jo lepo potegne, ampak v zavoju ti zaviješ v eno, prikolica hoče v drugo smer. Z S-maxom sem se mučil na pasmater, da sem prazno pripeljal iz Ribnice domov, bratova Mazda RX7 jo je pa z čolnom vred (kakih 2.3 tone) vlekla kot za šalo in ko smo ugotovili, da ni registrirana za tako maso smo jo enkrat kot za šalo vlekli z VW transporterjem, enkrat z Chayenne in velikokrat z fordom F-150. Vsi vlečejo kot za šalo in ni čutit, da bi hotela prikolica po svoje.

Kako pa je po vašem mnenju z manjšimi suvi? Npr. Q5, X3, Tiguan, ... 4kolesni pogon, avtomatik, 2.0 diesel. Je to ok? Recimo prikolica z 2t NDM in tudi nekje tako naložena (skupaj s prikolico seveda)?
Za prva omenjena dva vem, da imata homologirano takšno vlečno moč (x3 celo 2.4t). Kako pa se ta vozila obnesejo v praksi?

Hvala. Lp.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Ne Jan 03, 2021 19:54

no, kakorkoli glede vleke, ampak o tistem za dajanje v vodo s prikolico ... po moje novega čolna za cca 30000 eur ja ne bo dajal v vodo na klančini !? :shock: :shock: Bertitauhec, če boš rabil, imam kontakte, oziroma sem dajal čoln v vodo z dvigali v Rabcu, Malinski, Šimuni, Mandre, Drage, Jezera, Tisno ...

@Navtikborut...s temi avti je ok, jaz imam Nissan Xtrail, tu so nekje te velikosti, vlečem čoln z vso opremo in prikolico, ki je ponavadi malo čez 1300 kg, hvalabogu še nisem bil na vagi ... sem ga pa vlekel z Opel Vectro C karavan, Peugeot Partner, Hondo Accord 2.0 in zdaj s tem ... Nissan edini ne posede, čeprav sem imel super občutek tudi s Hondo ... Nissan ima tudi 2t maksimum, sem vlekel enkrat cca 1700 kg kolegu, pa ni bilo neke razlike v vožnji v primerjavi z mojim čolnom ...
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral
Kraj: Portorož

OdgovorNapisal/-a Galex » Ne Jan 03, 2021 21:10

moja zgodba :
jaz sem imel čoln 490 fisherman in sem ga sam dajal noter na rampi za šalo medtem, ko je moja spravla mulce iz avta...tudi gor sem ga lahko dajal sam. vozil sem ga s Škodo Octavio dizel letnik 2010...brez problema...
Potem smo kupili drug čoln s kabino (Saver 590) in sem si rekel, kaj pa je tisti meter- malo bolj se bomo "pomatrali" pa bo...
O ja...ni bilo ravno tako. Ko je začelo na rampi vrtet sprednje gume v prazno sem hitro spoznal da moram zamenjati avto. In smo zamenjali avto...zaradi teh NDM jev sem moral it delat še izpit (koda 95).Pa še smo morali prikolico homologirat za manjšo težo...če bi šel na vago ne vem kako bi šlo skozi... Potem sem moral zamenjati še vitel, ker je bil čoln že tako težek, da sem moral spremenit razmerje, da sem ga lahko sploh gor navlekel. Vedno sem rabil nekoga zraven in vsakič gledali plimo/oseko...itd
No sedaj ko imamo večji čoln ne razmišljam več o transportiranju...ko pa gledam nazaj, sem se s tem ukvarjal skoraj več kot s samo plovbo...
Moj nasvet : kupi dobro in dovolj močno prikolico in potem dviguj 30 000 € vreden čoln s dvigalom, če imaš vredu rampo in plimo se pa poigraš in ga spustiš v vodo z vitlom...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Jan 03, 2021 23:02

AEgir napisal/-a:Papir vse prenese, praksa je pa drugo. Če hočeš "uživat" v vleki rabiš en visok dizel avto. Limuzine so za čolne vlečt šmorn, bencinarji tudi.

Moj jaguar je imel tudi 1800 al neki tazga vlečne sile in je bil katastrofa za čoln vlečt. Zafira A 2.0dti s samo 100 konji je pa čisti užitek za vlačit čoln, prav dan in noč razlika.

Aegir sem vozil tud sharana 1.9tdi in zadaj mojo opatijo brez zavore in vsaj 750kg vse skupaj in ne morem recit da se je bolje obnesel kot recimo audi 80 cabriolet ali passat 2.0 bencin 4 motion. Najbolj je odvisno od razporeditve teže kot je rekel Jožko. Tisto kar pa pravi Sr290 bi pa verjel. Sicer nevem zakaj bi blo tolk težko peljat. Je pa težje sigurno. Ampak za 1300kg recimo ne rabiš 2 osne karjole.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jan 04, 2021 00:53

Moje do sedaj so bile vse enoosne, os sem pa že N krat premikal naprej in nazaj, pri tej zadnji 1300 sem jo dvakrat, prvič sem jo postavil preveč naprej in je nad 100kmh začela nihati levo desno sploh če je imel čoln poln tank, pol sem jo pomaknil pa nazaj toliko, da imam zdaj na kljuki kolikor lahko sam dvignem torej okoli 70 kil.

Vozil sem starega riota, 750kg (verjetno bolj okoli 800) in novega 1300kg z več različnimi limuzinami in karavani, vsi po vrsti so kante za vlečt.

Z zafiro sem že večkrat prehiteval po ovinkih med Ješanami in Postojno, kombinacija se pelje sanjsko. Res, res dobr, do točke da mi je po regionalkah sploh tam čez pivko užitek vozit s prikolo. Ovinke reže kot britev. V primerjavi z limuzinami - dan in noč. Še od žene captiva težka 2000kg z 2x več konji se ne pele s prikolo tako lepo, čeprav vseeno bolš kot katerakoli limuzina.

Zakaj točno je tako ne vem, v teoriji bi rekel da to ne drži ampak praksa kaže na to, da je geometrija avtomobila izjemno pomembna in limuzine/karavani imajo slabo geometrijo za vlečt.

Zafira je sicer svoje poslanstvo kar se mene tiče izpolnila. Sem pa uredil tako, da je ostala pri bajti ravno iz tega razloga. :)
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jan 04, 2021 07:36

Mogoče si sam navajen tolk svojga. Vem za par ljudi ki s passati vozjo avtovleko. Od traktorjev do kombijev... ne bom rekel da ni boljšega ker sigurno je in ne eden ali dva. Ampak vrjemi da se da brez ogrožanja peljat. Veliko udeležencev v prometu bolj ogroža promet. Tudi tisti recimo ki ne znajo tovora prav pripet...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jan 04, 2021 09:31

Nisem bil navajen ker sem v osnovi kupil zafiro zato da sem šel po čoln v italijo. Sicer po zanesljivosti poden od avta ampak za vleč je pa meni top. Limuzine so mi pa muka.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov