Kategorija plovnosti B ali C

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

borutjan
Višji praporščak

Kategorija plovnosti B ali C

OdgovorNapisal/-a borutjan » Pe Nov 06, 2009 19:17

Meni še vedno ni jasno,kljub temu da sem prebral te poste!Barka recimo dolžine 6,5 metra ima kategorijo plovnosti B.Neka druga barka dolžine preko 8 metrov pa ima kategorijo C.Načeloma naj bi bila daljša barka na morju bolj varna pa čeprav ima kategorijo plovnosti C.Ali morda tudi ne?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Nov 06, 2009 19:23

C in B nima nobene veze z varnostjo! Kategorija B pač zahteva nekaj več, začne se pri višini razme, pa velikosti drenažnih izpustov in podobno. Na koncu pride še nekaj o opremi in je to to. Kategorija B daje plovilu samo nekaj večje območje plovbe, ne daje pa nič varnosti! Da dobi plovil višjo kategorijo dosežeš zelo enostavno tako, da dovoliš manj oseb!!! In kaj ima to z varnostjo plovbe? Pač če hočeš A, je registracija za 8 oseb, ista barka pa ima lahko "samo" kategorijo B, takrat pa na njej dovolijo 12 oseb. Zraven tega lahko še obvezni rešilni splav iz kategorije A pustiš doma in imaš prostor za še en hladilnik. :D
Ne glej na te kategorije, ker so totalna marketinška fora!

LP
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Nov 06, 2009 19:55

En primer: Bavaria 27 sport na devetih metrih dolžine in 3 širine ima dovoljeno število oseb samo 6, saj ima takrat kategorijo plovnosti B.
B kot brez veze, kot ti je povedal že Admin se ne obremenjuj s tem. Razen če ne misliš čez Atlantik.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Nov 06, 2009 20:09

Jaz vem le, da je eden od pogojev za kategorijo "A", da ima barka dva ločena rezervoarja za gorivo. Tako so, med drugim, pri Salpi dosegli na 10 metrih kat. "A". Prodajno strateška fora. Drugače pa ne vidim večje varnosti, razen ugodnejšega balansa.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
brodski mali
Naddesetnik
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a brodski mali » Po Nov 09, 2009 14:59

admin napisal/-a:C in B nima nobene veze z varnostjo! Kategorija B pač zahteva nekaj več, začne se pri višini razme, pa velikosti drenažnih izpustov in podobno. Na koncu pride še nekaj o opremi in je to to. Kategorija B daje plovilu samo nekaj večje območje plovbe, ne daje pa nič varnosti! Da dobi plovil višjo kategorijo dosežeš zelo enostavno tako, da dovoliš manj oseb!!! In kaj ima to z varnostjo plovbe? Pač če hočeš A, je registracija za 8 oseb, ista barka pa ima lahko "samo" kategorijo B, takrat pa na njej dovolijo 12 oseb. Zraven tega lahko še obvezni rešilni splav iz kategorije A pustiš doma in imaš prostor za še en hladilnik. :D

LP

Pozdravljen Admin

glede na to, da sem pred časoma sprožil vprašanje glede kategorije plovnosti, moram nekaj pripomniti k temu, kaj si napisal.
v tem času sem že nabavil plovilo in se dodobra pozanimal kaj pomeni kategorija plovnosti. Tako me je tvoja trditev, da kategorija plovnosti nima nič skupnega z varnostjo, presenetila. Prav kategorija plovnosti potrjuje, do katere mere je plovilo varno. Hecno mi je, da si zapisal, da je to marketinška fora, saj si kategorije plovnosti niso izmislili proizvajalci, temveč so parametri določanja kategorije plovnosti določeni in kontrolirani s strani za to odgovornih institucij ( IMCI, razlaga kat. plovnosti v uradni list RS....)
vozdra
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Po Nov 09, 2009 17:10

brodski mali ali lahko to opišeš kje so fore malo bolj natančno.hvala
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 09, 2009 17:53

brodski mali napisal/-a:
admin napisal/-a:C in B nima nobene veze z varnostjo! Kategorija B pač zahteva nekaj več, začne se pri višini razme, pa velikosti drenažnih izpustov in podobno. Na koncu pride še nekaj o opremi in je to to. Kategorija B daje plovilu samo nekaj večje območje plovbe, ne daje pa nič varnosti! Da dobi plovil višjo kategorijo dosežeš zelo enostavno tako, da dovoliš manj oseb!!! In kaj ima to z varnostjo plovbe? Pač če hočeš A, je registracija za 8 oseb, ista barka pa ima lahko "samo" kategorijo B, takrat pa na njej dovolijo 12 oseb. Zraven tega lahko še obvezni rešilni splav iz kategorije A pustiš doma in imaš prostor za še en hladilnik. :D

LP

Pozdravljen Admin

glede na to, da sem pred časoma sprožil vprašanje glede kategorije plovnosti, moram nekaj pripomniti k temu, kaj si napisal.
v tem času sem že nabavil plovilo in se dodobra pozanimal kaj pomeni kategorija plovnosti. Tako me je tvoja trditev, da kategorija plovnosti nima nič skupnega z varnostjo, presenetila. Prav kategorija plovnosti potrjuje, do katere mere je plovilo varno. Hecno mi je, da si zapisal, da je to marketinška fora, saj si kategorije plovnosti niso izmislili proizvajalci, temveč so parametri določanja kategorije plovnosti določeni in kontrolirani s strani za to odgovornih institucij ( IMCI, razlaga kat. plovnosti v uradni list RS....)
vozdra

Saj je delno res, samo stojim za tem, da je to marketinška fora in nič več! Ko kategorije dobro preštudiraš in ko si zraven pri kakšnem certificiranju plovila, potem veš kako je. Za mene osebno barka, ki ima zadnjo steno brez vrat v kokpit ni prav čisto nič bolj varna. Je pa tako dosežena velika višina razme nad vodno linijo in dobiš takoj večje število oseb. Pa ne malo večje, hitro je lahko kar dvojno...
Tele kategorije so povsem enako, kot če se privežeš z varnostnim pasom, kupiš avto z nekimi 8 zračnimi blazinami in si misliš, da si varen na cesti... Žal tak avto ni niti 1% bolj varen, kot stari jugec, če za volanom sedi neuk voznik.

Me pa enako kot Paleta zelo zanima, kako je plovilo s kategorijo A, recimo Salpa 38,5 bolj varna od kakšne konkurence.
Pa še en primer! En naš član ima Atlantisa 425, ki je tudi kategorija A, seveda pa je možakar pameten in ga je registriral na B, ker ima tako večje število oseb, pa še splava ne rabi. Pa je sedaj barka manj varna??? OK, je manj varna, ker nima splava, samo to je res ekstrem. Med recimo kategorijo B in C pa ne vidim niti enega takega "pomembnega" dejavnika....

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Nov 09, 2009 18:32

V enem postu je govora o tem gumenjaku:

http://www.avto.net/mornar2003/ads/fotogalerija.asp?id=57437&foto=6

Sicer nimam očal pri sebi, ampak se mi zdi, da na tablici piše kategorija "B" :?: :?: :?:

Meni revežu pa na moji bani piše "C", kolk sem razočaran, ampak tega gumenjaka bi še vseeno spravil v mojo bano.
:idea:

Toliko o B ali C, da vam bo bolj jasno.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 10, 2009 20:43

zlatko83 napisal/-a:V enem postu je govora o tem gumenjaku:

http://www.avto.net/mornar2003/ads/fotogalerija.asp?id=57437&foto=6

Sicer nimam očal pri sebi, ampak se mi zdi, da na tablici piše kategorija "B" :?: :?: :?:

Meni revežu pa na moji bani piše "C", kolk sem razočaran, ampak tega gumenjaka bi še vseeno spravil v mojo bano.
:idea:

Toliko o B ali C, da vam bo bolj jasno.

Samo še eden, ki se strinja z mano. :D
brodski mali
Naddesetnik
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a brodski mali » Če Nov 12, 2009 16:42

Serbus

Veseli me, da je jugo enako varen kot nov Passat z vsemi mogočimi varnostnimi rešitvami. Sedaj pa resno razmišljam, da si kupim nazaj moj stari jugo.
Eh hec mora bit.
Kakor kdo razlaga, vendar je kategorija plovnosti eden od faktorjev varnosti plovila in plovbe (http://www.uradni-list.si/1/content?id=51531).
Ne smemo pozabiti, da kategorija plovnosti zraven zahtev pri izgradnji plovila postavlja tudi meje varne plovbe glede na razmere na morju.
Ali mora čoln enakiga tipa in enakih gabaritov za kategorijo B ustrezati enakim kriterijem kot za kategorijo C ?
odgovor je NE
Tako kot Air bag ne zagotavlja varnosti, temveč dvigne nivo varnosti, tako kategorija ne zagotavlja varnosti ,ampak dviguje nivo, do katere je čoln varen .

Sedaj pa čist resno vprašanje :

A se vam ne zdi, da bi MARTINOVO moralo biti državni praznik ?

Pozdrav vsem, ki imajo danes po Martinovem tigra.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Nov 12, 2009 18:46

Če ima lahko enaka barka kategorijo "A" ali pa "B" (kakor pač hočeš) je vse skupaj res "bullshit" .
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Nov 12, 2009 19:51

Glede števila oseb, ki so vpisana na čoln lahko povem, da je za enak tip čolna (pet metrski s kabino) v SLO vpisniku vpisanih od 4 do 7.
Pač, kakor je uradna oseba, ki je delala vpis presodila - verjetno so tudi prijateljsko zgodovinski razlogi.
Kakorkoli, šteivlo oseb, ki je vpisano sploh ne pomeni, da je plovilo z več osebami bolj varno, ker gledajo (za C kategorijo) koliko prostora imaš v kokpitu na klopi in ima zaradi tega lahko odprt 5m čoln še enkrat več oseb, kot starejša jadrnica, ki ima zelo majhen kokpit in je že večkrat preplula atlantik - pač razlagajo, da si v priobalni plovbi itak zunaj (na klopi).
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Nov 12, 2009 20:48

brodski mali napisal/-a:Serbus

Veseli me, da je jugo enako varen kot nov Passat z vsemi mogočimi varnostnimi rešitvami. Sedaj pa resno razmišljam, da si kupim nazaj moj stari jugo.
Eh hec mora bit.
Kakor kdo razlaga, vendar je kategorija plovnosti eden od faktorjev varnosti plovila in plovbe (http://www.uradni-list.si/1/content?id=51531).
Ne smemo pozabiti, da kategorija plovnosti zraven zahtev pri izgradnji plovila postavlja tudi meje varne plovbe glede na razmere na morju.
Ali mora čoln enakiga tipa in enakih gabaritov za kategorijo B ustrezati enakim kriterijem kot za kategorijo C ?
odgovor je NE
Tako kot Air bag ne zagotavlja varnosti, temveč dvigne nivo varnosti, tako kategorija ne zagotavlja varnosti ,ampak dviguje nivo, do katere je čoln varen .

Sedaj pa čist resno vprašanje :

A se vam ne zdi, da bi MARTINOVO moralo biti državni praznik ?

Pozdrav vsem, ki imajo danes po Martinovem tigra.

I did not understand :idea:
Sorry :?:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti