razlike med cruiserji

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

SR 290
Admiral

Re: razlike med cruiserji

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Apr 15, 2021 15:28

Razumem, da je do izvenrmnega boljši pristop, ne razumem pa kako so samo zato, ker so izvenkrmni lahko zanesljivejši in bolj ekonomični.
- izvenkrmni je pod milim nebom in bolj na udaru kondenza... kot vgradni motor.
- ekonomičnost določajo v glavnem izkoristek motorja, ustreznost propelerja, oblika pete in masa sklopa. Tu nima veze kje je motor. Vgradni so tehnično celo boljši, ker imajo nižje težišče. Po moje so oboji enako učinkoviti in vzdržljivi, če imajo vgrajeno enako tehnologijo.

Ne vem, ampak cruiserji nad 10 m bodo v glavnem ostali pri vgrajenih dizlaših. To kar se trenutno ponuja z strašnimi konji je vse za točno določene tržne niše, v katerih ni večjih cruiserjev.
In morda še o dvigu pete iz vode; merc je kot kaže ugotovil, da večjih izvenkrmnih nima smisla premikat v celoti, ampak miga le peta. Se pa zelo strinjam, da so za manjše cruiserje japonci zakon!

Da ne bo pomote, da navijam za vgradne mastodonte: Če bi pred 10. leti obstajali ustrezni izvenkrmni, bi mi imeli gliser z dvema mercoma 300 R, z sportmaster petama namesto precej vstran vrženih let z iskanjem višine vpetja površinca in z vgrajenim motorjem, ki ni bigg block. Ampak jexx ga, tako se je obrnilo in zdaj so izvenkrmni izvedli resnično močan juriš.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Apr 15, 2021 18:09

Gre za to da so notranji motorji avtomobilski te so pa razviti za navtiko.

To je tko kot tesla v vesolju pa kapsula apollo.

S prve poteze svinčnika in miške v autocadu naprej je motor za avto pa za barko svetove narazn, zato avtomobilski motorji v barkah krnaprej crkujejo ker niso za to bili mišljeni in je že razmerja hoda in premera čist napačno.

Pol naprej ko pridejo bagerski in motorji strojne mehanizacije je spet ok ker te motorji so razviti za statične obremenitve.

Vmes kjer so avtomobilski pa niso narejeni bli zato in za to so z njimi večni problemi.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Če Apr 15, 2021 19:44

Pa še moje skromno mnenje, vgradni motor vs izvenkrmni:

Imel sem 5,5m gliser s 100ks izvenkrmnim Mercury EFI, sedaj pa imam gliser 7,7m z vgrajenim Mercruiser 4.3 MPI z Z pogonom.

Oba delata OK, na 100ks je prišla voda v peto, zaradi počenega obročka na pogonski gredi iz motorja v peto. S tanovim vgrajenim zaenkrat vse ok. Ob nakupu "tanovega" sem opravil vse potrebne servisne operacije, potrebne po 7 letih in 320 urah (manšete, izpušni kolektorji, izpušna kolena in drugi potrošni material).

Glede udobja je absolutno vgrajen motor zakon. Tih v vseh režimih, ne štrli iz barke, zadaj ogromna kopalna ploščad, na katero pri izvenkrmniku lahko kar pozabiš, pri parkiranju s krmo lahko pripelješ do pomola, pri izvenkrmniku pa vsaj 1m do pomola, pa skači na kopno, še posebej, če dvigneš motor iz vode.

Glede rednega servisiranja ni bistvene razlike, vključno s stroški. V obeh primerih barka na suho, pri vgrajenem pa lahko vsaj motorno olje in filtre menjaš tudi, ko je barka v vodi.

Učinkovitost in ekonomičnost gre po vseh razpoložljivih podatkih absolutno v prid vgrajenim motorjem. Primerjaj 250 konjski vgradni motor in 250 konjski izvenkrmnik, pa bo takoj jasno kateri manj kurijo in to ne glede na znamko.

Glede pokvarljivosti ne vidim nobene bistvene razlike. Vsi lahko crknejo in vse je potrebno ustrezno vzdrževati. V marinah in na večjih servisih je možno videti podrte izvenkrmnike vseh velikosti, tako da je trditev, da se izvenkrmniku ne more nič zgoditi in se kvarijo samo vgrajeni motorji malo tako, tako. :oops:

Zame osebno in za mojo boljšo polovico je uporabnost čolna in komfort v plovbi bistveno več vredna, kot pa kakšna sočna kletvica serviserja, če se mora prebiti do kakšnega manj dostopnega sklopa. Pa izvenkrmniki so tihi samo v prostem teku. Pod gasom vsi tulijo kot žvali. :P

Na tej dolžini čolna in navzgor zame izključno vgrajen motor z Z pogonom.

LPZ
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Apr 15, 2021 22:00

V vodi lažje pri izvenkrmnem menaš olje in filter kot pri vgradnem. Pri izvenkrmnem ne rabiš ventilatorjev in ne stisneš zob ko ključ obrneš, motor je zamenjan če je treba v 20 minutah, je lažji, nikoli ne menjaš rizerjev, kolektorjev in ne shodi turbina, nikoli ne pušča vode v čoln in na alternator, ne zmrzne voda v bloku, bolj ekonomičen je, star 20 let je v zelo veliki meri še vedno izjemno zanesljiv brez kakršnih koli posegov, menjav in nevemčesa še vse, 30+ let stari brezhibni še neodprti izvenkrmniki niso nobena izjema kar notranji niti blizu ne pride, tudi ne obstaja tak nkjer. Pa pri izvenkrmnem nobene gume zaradi katere čoln potone ne more odtrgat sred morja.

Poleg tega za parsto evrov izvenkrmnega lahko vertikalno dviguješ kar je dan in noč pogona, pri notranjem se pa pod ene 30k€ lahko za to funkcionalnost pod nosom obrišeš.

Da ne bo pomote če bom kdaj večji čoln kupil bom tudi jaz prisiljen met notranji motor ampak če bi mel za enak denar izbiro bi sigurno izvenkrmnika vzel.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Pe Apr 16, 2021 03:56

AEgir, se strinjam s tabo iz vidika mehanika. Jaz sicer to nisem, čeprav marsikaj sam postorim.

Sicer pa:

- vgradni bencinarji nimajo turbin
- pri dvokrožnem hladilnem sistemu FWC z antifrizom voda v bloku ne zmrzne
- tesnilnih mehov praviloma ne more kar odtrgat, razen, če zapneš s pogonsko nogo v oviro, jih je pa potrebno preventivno menjat na 5 - 7 let. Strošek ni velik, delo pa za mojstra. Nesreče z vdorom vode zaradi tesnilnih mehov so zelo redke, čeprav so Z pogoni v uporabi že skoraj 100 let
- ventilatorčki - blowerji niso nek problem in EFI oz. MPI motorji niso oz. so bistveno manj nevarni za požare, kot so bili motorji z vplinjači
- špricanje vode po alternatorju ni problem, če se pumpa hladilne morske vode redno vzdržuje
- motor na čolnu se ne menjuje ali demontira ravno pogosto. Z malo sreče in ustreznim vzdrževanjem nikoli

Res je, da ima čoln, kot je moj en dodaten OGROMEN boks za kramo, če ima nameščenega izvenkrmnika.

Sicer pa še vedno ostaja vidik uporabnika in udobja pri notranjemu motorju z Z pogonom:

- ogromna kopalna ploščad na krmi :lol:
- bistveno manjše oz. tišje rjovenje motorja med glisiranjem :P
- pristajanje s krmo do pomola, brez potrebe po deski oz. brvi oz skakanju na pomol . . . :D

LPZ
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Apr 16, 2021 06:20

Barka mora imet MTU ali MAN. :wink:
Na gumenjak, zadaj, pa lohka daš tud “obesek”.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Apr 16, 2021 19:21

To so orng mašine, to kar je od avta je pa pač.. Od avta za avto.

Sem pa včeraj videl odprti dve jamahi vsaka s po 8000 ur. Prav neverjetno kako lep je motor notri, nikoli nebi rekel da ma 8k ur. Tudi kape in sama motorja videt skor kot nova.

Edini giveaway je količina kamna v prehodih.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov