Pete

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Bavarko
Admiral

Re: Pete

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Okt 01, 2021 23:18

Ni moje, bivša stranka.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Okt 03, 2021 13:22

Pri tako veliki barki(44), bi še raje na osovinski pogon. Je nezahteven za vzdrževanje in sigurnejši. Taka napaka na osovini je lahko že v materialu, al pa preobremenjena peta.
mašinfirer
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Okt 03, 2021 13:56

Barka je dolga 12 metrov (39 ft) Habibi.

Bi pa tudi jaz raje osovine, če bi lahko izbiral 8)
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Ne Okt 03, 2021 16:58

Ker tudi sam razmišljam o repowerju, me zanimajo pete. Trenutno je osovinski pogon.

Problem imam edino s tem, da v cockpitu nimam dovolj globine za vgradnjo motorja.

Kakšna je lahko razdalja med motorjem in peto? Na kakšen načun se v tem primeru poveže motor in peta? Je res možna samo montaža motorja tik pred krmno steno?

A.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Okt 04, 2021 14:12

Odvisno od moči in navora motorja. Manjše pete se nataknejo neposredno na motor in imajo menjalnik v peti sami. To velja za vse Bravo pete. Močnejše pete npr. Mercuryjeve hude, Imco in Konrad nimajo menjalnika in moraš računat še na ZF menjalnik, ki je dolg kakih 35-40 cm. Po vzdržljivosti prednjači Konrad, ki se precej uporablja pri profesijonalnih plovilih, ampak je pa drag ko pes.
Toge osi so dobre za počasno glisiranje in pomagajo držat gliser nad vodo. Ko začne letet navzdol obrnjeni propelerji silijo premec v vodo, gliser dobi velik upor in nikamor ne gre, le kuri ko pes. Ne vem, ampak po moje je za počasno glisiranje zelo težkih bark toga peta primernejša. Tu mislim na glisiranje z nekaj odstotki nad najmanjšo hitrostjo glisiranja.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Okt 05, 2021 08:27

H2O napisal/-a:Hvala Sandi :wink:

Pete so Mercruiser Bravo Three Duo Prop 0W96209

Par dni nazaj sem šel pogledat barko in izvedel, da je plula samo dve sezoni, 7 let pa že stoji (na suhem).

Kaj vse je treba narest (na petah) preden bo šla barka v vodo in koliko približno bo to stalo?

Še slike pet: https://mojalbum.com/brane40/pete

H2O, na slikah izgleda super in ni vidnih nekih večjih problemov. Pete na sliki niso Bravo Three, ampak Bravo Three X!
Treba je narediti servis, potegniti pete dol, menjati manšete, pletenico menjalnika, senzorje trima, vse namazat, nazaj gor, novo olje in gasa. Od stanja bo lahko kasneje spustil kak semering, vendar to ne moreš vedeti pred plovbo nekaj ur...
Mogoče čisto za varnost, vžgi motor na suhem na slušalkah (uporabi original Mercury, da ne morejo "pobegnit" s pete), daj v prestavo in pusti tako 10 minut, pa še malo v vzratno par minut. Ponovi na drugem motorju...
Če je kje kaj kritično, bo pri demontaži vidno mastno pri kaki gredi in si tako prihraniš kakšno težavico kasneje...

Drugače pa over-all kot sem napisal, nobenega kompliciranja, samo pete dol in nazaj. Stroška je za vse skupaj toliko, kot je pri tvoji bivši stal impeler. :D :D
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » To Okt 05, 2021 14:45

SR 290 napisal/-a:Odvisno od moči in navora motorja. Manjše pete se nataknejo neposredno na motor in imajo menjalnik v peti sami. To velja za vse Bravo pete. Močnejše pete npr. Mercuryjeve hude, Imco in Konrad nimajo menjalnika in moraš računat še na ZF menjalnik, ki je dolg kakih 35-40 cm. Po vzdržljivosti prednjači Konrad, ki se precej uporablja pri profesijonalnih plovilih, ampak je pa drag ko pes.
Toge osi so dobre za počasno glisiranje in pomagajo držat gliser nad vodo. Ko začne letet navzdol obrnjeni propelerji silijo premec v vodo, gliser dobi velik upor in nikamor ne gre, le kuri ko pes. Ne vem, ampak po moje je za počasno glisiranje zelo težkih bark toga peta primernejša. Tu mislim na glisiranje z nekaj odstotki nad najmanjšo hitrostjo glisiranja.

Želja mi je vgraditi dizelaša okoli 250 HP in 600 Nm navora na pogonski gredi. Premostiti bi pa moral nekje 2 metra razdalje med motorjem (in menjalnikom) ter peto.

Je to sploh izvedljivo?

A.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Okt 05, 2021 19:39

Na tvojem mestu bi pustil tako kot je. Ko se lotiš premikanja motorjev je kot bi delal gliser na novo in boš moral hudo švicat, da bo čez dve leti morda vse delalo kot je treba.
Moral boš zapolnit lunje, ki so zdaj tam zaradi gredi, obenem pa boš moral razrezat krmo, da boš lahko dal gor Pete. Ob tem je vprašanje, če je krma dovolj močna in morda boš še tam laminiral 3-5 cm vezano plošlo čez celo krmo.

In plačal boš, da bo joj. Za tvojo moč in navor je dobra navadna B1 noga, verjetno z prestavo 1:1,3. V kolikor boš kupoval rabljene boš dolgo iskal kupoval boš mačka v žaklju, za novo peto vključno z vso ostalo šaro, ki pride zraven, boš pa po moje dal nekje med 10.000 in 15.000 eur/kos. Ne gledat cen za golo peto, ker je potrebno en kup šare, da jo lahko uporabljaš.

Kako bo vplivala sprememba težišča na plovbo? Ko bo težišče bolj zadaj bo to seveda super za hitro glisiranje, ampak za to bi verjetno rabil nekajkratnik tvoje moči. Toge gredi in motorji bolj spredaj so popolnoma tanič za karkoli, kar pluje malo hitreje od minimalne hitrosti glisiranja, ampak za to točko so pa super, ker motorji dajejo težišče naprej, propeler obrnjen navzdol pa dviga krmo in gliser lahko glisira z zelo majhno hitrostjo. Pri teh hitrostih upor toge gredi niti ni tako pomemben kot dejstvo, da zadeva lepo glisira.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti