prevoz plovila

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

SR 290
Admiral

Re: prevoz plovila

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 03, 2024 20:46

Ne vem, ne poznam čisto, ampak se mi zdi, da dizli z togimi gredmi tehtajo preveč. Glede na maso res relativno malo pokurijo, ampak zakaj pa ne bi imel zadaj gor dveh izvenkrmnih? Saj ni treba 2x300 konjev.
Poznam morjeplovca, ki je z družino nekaj let pičil po morju z 8,5m dolgim gumenjakom na dveh 250 hp izvenkrmnih. In če je na gumonu našel dovolj prostora, bi ga moralo biti na trdem še več. Precej sem videval Flyerjev in Mery Fisherjev z izvenkrmnimi.
m1ha
Kontraadmiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a m1ha » To Sep 03, 2024 21:48

AEgir napisal/-a:Jaz ne beležim stroškov s čolnom. Niti nočem vedet. :)

Kar je je to, da mi je zadišala mal večja kabina ker tole ko zaprem cerado je res fajn. Sam je še zmer plahta. Ampak nočem pa omejit radija preveč in postat pomorski zapečkar.

Men so ko je lep vreme dolgi premiki super.

Sigurno je fajn imet dost placa, sam si pa ne predstavljam bivalne barke z dizlom in osovino prevažat po cesti na morje. Če nič drugega je s težo problem. Moj wa je dalec od bivalne barke pa ze rabi 3500kg ndm prikolico.
Lp Miha
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Sep 06, 2024 10:39

Imam barko z dizlom in osovinskim pogonom Seawaye Arena 740 ali kasneje Event 750, vozim jo redno brez problemov, je pa odvisni kako barko si ti predstavljaš. Bi ti prilimal sliko pa mi z albuma nikakor ne prime -forum kode-.
mašinfirer
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Pe Sep 06, 2024 22:26

habibi Vll napisal/-a:Imam barko z dizlom in osovinskim pogonom Seawaye Arena 740 ali kasneje Event 750, vozim jo redno brez problemov, je pa odvisni kako barko si ti predstavljaš. Bi ti prilimal sliko pa mi z albuma nikakor ne prime -forum kode-.

Poskušaj s postimg hosterjem.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Sep 08, 2024 21:28

Men je nekako všeč ideja (zanesljivega) turbodizel gliserja z osovino, ki zmore 20 vozlov potovalke in pri tem ne žre bistveno več od litra na navtično miljo, pri tem pa ima kabino kjer relativno udobno lahko spimo vsi štirje in imamo mini kuhinjo, jedilnico, mini sekret in da se zadaj da narest ležalni podest. Želim si tudi popolnoma vso opremo kar je pod milim nebom možno. Definitivno autopilot z možnostjo sledenja ruti, ne samo smeri, solid state radar in flir kamero. :mrgreen:

Tale qs 700w mi je všeč barka ampak verjetno se najde tudi kaj boljšega podobnega.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Sep 09, 2024 13:30

[quote=" Definitivno autopilot z možnostjo sledenja ruti, ne samo smeri, [/quote]
AErig ali si našel kakšen dober predlog za avtopilota, ki zna slediti route ali track? Jaz sem videl, da je tega kar veliko za drone (tako zračne, kot vodne), za barke pa tega nisem veliko zasledil.
Panty Dropper
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Panty Dropper » Po Sep 09, 2024 14:50

Moj Raymarine avtopilot zna slediti ruti, sam zavija brez potrebnega potrjevanja. V nastavitvah je potrebno omogočiti samodejno zavijanje.
Simon_s
Poročnik fregate
Kraj: G.Radgona

OdgovorNapisal/-a Simon_s » Po Sep 09, 2024 16:06

tudi moj garmin paket to naredi brez problema (in seveda ni potrebno nič potrjevati pred zavoji)
Garmin Gpsmap 922 + GHP Reactor 10 ECU + GHC 20
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Sep 09, 2024 17:02

Kako imate rešeno, če naletiš na nepredvideno oviro na poti, recimo lebdeč kontejner, ali plavalec v morju?
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Sep 09, 2024 17:02

Hvala obema! Panty Dropper, kateri model od Raymarine pa imaš?
Zanima me ali se vajin AP lahko nastavi tako, da prostoročno narišem track (da sledi določeni globini) in mi potem AP fura barko po tej sledi. Morda bi to bilo uporabno za ribolov.

Vem, da je osnovna tema druga. Morda admin ta del prestavi drugam?
Panty Dropper
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Panty Dropper » Po Sep 09, 2024 17:09

Jaz sem vedno za krmilom in nikoli ne plujem na avtopilota brez nadzora!

Imam ploter Axiom + in nikoli nisem poizkušal prostoročno risati rute. Vedno uporabim autorouting.
Panty Dropper
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Panty Dropper » Po Sep 09, 2024 17:10

Lahko ročno vneseš točke in jih potem poveže v sled kateri sledi AP
Simon_s
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Simon_s » To Sep 10, 2024 06:28

SR 290 napisal/-a:Kako imate rešeno, če naletiš na nepredvideno oviro na poti, recimo lebdeč kontejner, ali plavalec v morju?

Garmin ima "Shadow Drive" montiran na hidravlično cev. Če je AP aktiviran obrneš krmilo in avtomatsko deaktivira AP.
Simon_s
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Simon_s » To Sep 10, 2024 06:35

bouton napisal/-a:Hvala obema! Panty Dropper, kateri model od Raymarine pa imaš?
Zanima me ali se vajin AP lahko nastavi tako, da prostoročno narišem track (da sledi določeni globini) in mi potem AP fura barko po tej sledi. Morda bi to bilo uporabno za ribolov.

Garmin deluje z Autoroute in z ročnim vnašanjem točk.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 10, 2024 07:49

Torej je ta avtopilot kot bi recimo vozil Teslo, ampak pred luknjo v cesti, nekim živim bitjem na cesti, steklarji, ki nesejo šipo čez cesto..., bi moral pa pravočasno prijet komande in odreagirat?
V čem je potem bistvo avtopilota?
Poznam človeka, ki v istri nacilja jadrnico proti Hvaru, se spravi v kajuto in "bere knjige" do prihoda na cilj. Ravno dovolj je priseben, da se pred prihodom strezni. Nisem imel srca, da ga vprašam taka neugodna vprašanja, zato sem vprašal vas. Sam nikoli ne bom imel avtopilota, ker pač nimam tipa plovila, na katerem bi bilo to možno uporabit, ampak bi pa preko vaših odgovorov rad ugotovil kaj vse lahko pričakujem ko pridrsim v bližino motornih plovil, ki glisirajo (poglavje srečevanja plovil iz izpita). Tisti tapi, tapi in jadrnice me ne skrbijo, glisirajoči vikendi pa morda.
Se pravi, da tudi vala od ene mimoidoče ladje avtopilot ne upošteva in je to bolj kot nekakšen po GPSu voden mehanski robot izpred časov računalništva in avtomatike?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta