Terhi Nordic 6020 C - Nasvet pri nakupu

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

RibAr
Desetnik
Kraj: Celje

Terhi Nordic 6020 C - Nasvet pri nakupu

OdgovorNapisal/-a RibAr » Sr Jan 27, 2010 13:57

Pozdrav vsem!

Sem novinec na tem forumu in se zanimam za omenjeno plovilo. Čoln bo predvsem za ribičijo (v vodi cca. 5 tednov letno). Več ni dopusta :? .

Nameravam namestiti motor z močjo 20 KM. Odločam se med cenejšim Tohatsujem in bolj renomirano Yamaho (bližina servisa). Zanimajo me vaši predlogi in mnenja tako glede čolna kot tudi izbire motorja.

Pa še eno čisto "banalno" vprašanje: ker bo čoln preko zime ostal na morju (na suhem, na prikolici), motor pa nameravam garažirati doma in servisirati na pooblaščenem servisu (dokler bo vgaranciji), me zanima ali je kakšen poseben "kunšt" odmontirati izvenkrmni motor in ga potem spomladi namestiti nazaj (spojiti komande) ali zadošča to, da nimaš 2 levih rok? :lol:

Vsem hvala za mnenja in predloge.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jan 27, 2010 14:50

Če boš imel daljinske komande ti vzame kako urco, da lepo počasi razstaviš in se zapomniš, če pa imaš na ročko pa je edini problem teža- če si sam!
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Jan 27, 2010 15:03

Glede motorja po mojem nimaš kaj sfalit, eden in drugi sta zanesljiva. Glede montaže enkrat letno gor in dol pa če maš ročno krmiljenje in ročni zagon sploh ni problema, par minut in si fertik. Če pa boš imel mogoče daljinske komande ali pa el. vžig pa je malo več dela vendar ni nekaj zapletenega, edino malo več časa zahteva.
Guma je guma, zaenkrat.
RibAr
Desetnik

OdgovorNapisal/-a RibAr » Če Jan 28, 2010 09:50

Hvala za hitre odgovore. Komande bodo daljinske z električnim vžigom. Vprašal sem predvsem zato, ker sem do sedaj imel motor na "ročko".

Se pravi prvič si narišem shemo in/ali celo fotografiram kako je vse zvezano, pa ne bi smelo bit problema, a ne?

Motor tehta cca. 60 kg, prekladanje za dva ne bi smel biti problem, a ne?

Nameravam bit tudi zraven, ko bodo motor prvič montirali na čoln, da vidim kako to delajo na servisu.

Glede motorja se bom verjetno odločil za Yamaho, ker imam servis oddaljen le 2 km, za Tohatsuja pa bi moral v MB ali v Domžale.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jan 28, 2010 12:21

Pri vezavi nimaš kaj sfalit, saj je za elektriko en vtikač, ki ga vtakneš v vtičnico na motorju, komande so dve, ena za prestavo in ena za gas, kar hitro ugotoviš z potegom ročice, potem pa še ti ostane samo priklop plus in minus akumulatorja. No pa priklop volanske letve ki je itak drugam ne moreš priključiti. :D
Za dva to ne bo prehuda zadeva za montirat in demontirat.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Jan 28, 2010 15:10

Jaz nebi pisal bi raje poslikal z mobijem ali fotoaparatom. Zajle(prestave,gas) pa si označiš z izolir trakom, da veš kam gre katira, ker so obe enake(vsaj pri Tohatsu)le deluje ena daljša, ker je v prestavni ročki bližje vpeta. Elekrika do komand je na vtikaču tako, da nimaš kaj zgrešit, za vžig -aku itak odstraniš od akumulatorja in ne na motorju, potem je pa samo še cev za gorivo, ki ima priključek, ki ga odklopiš. Volanski pa "odšravfaš" na končniku, ki povezuje motor in mehanizem. Samo čas si vzameš in lepo počasi, da spomladi pri montaži ne ostane ena pest viijakov. :? :lol:
RibAr
Desetnik

OdgovorNapisal/-a RibAr » To Feb 02, 2010 11:04

Hvala vsem za izčrpne odgovore.

Ima morda kdo kake izkušnje s čolni Terhi?

Iščem čoln (ne gumenjak) za ribolov dolžine 4,5 - 5 m, motor max 20 KM (zaradi mase motorja), seveda mora biti čoln ustrezno "lahek", da s takim motorjem glisira. Če ima kdo še kak predlog, ga bom vesel.
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » To Feb 02, 2010 13:08

Glede motorja bi se jaz vprašal koliko časa ga nameravam imeti, kajti s tohatsujem imajo vsi ki jih poznam težave, res da so manjši motorji od tvojega toda vseeno, z yamaho res da je dražja samo sigurno boš zadovoljen. Res pa je da vsak motor danes dokler je nov načeloma ne povzroča težav. :)
RibAr
Desetnik

OdgovorNapisal/-a RibAr » To Feb 02, 2010 13:54

Čoln in motor kupujem na dolgi rok, tako da se bom skoraj gotovo odločil za Yamaho, še posebno zato, ker imam servis oddaljen manj kot 2 km. Pri ceni je res razlika 300€, ampak Yamaho vsi hvalijo.
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » To Feb 02, 2010 15:12

Tudi moje izkušnje kažejo yamahi v prid, res so odlični motorji, ne bo ti žal! :D
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Feb 03, 2010 06:47

admiral napisal/-a:Glede motorja bi se jaz vprašal koliko časa ga nameravam imeti, kajti s tohatsujem imajo vsi ki jih poznam težave, res da so manjši motorji od tvojega toda vseeno, z yamaho res da je dražja samo sigurno boš zadovoljen. Res pa je da vsak motor danes dokler je nov načeloma ne povzroča težav. :)

Lahko poveš malo več o teh težavah z tohatsujem. :?:
Guma je guma, zaenkrat.
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » Sr Feb 03, 2010 09:51

Težave z vžigom, tudi crkoval je med vožnjo, res da so bili to dvotaktni motorji(stari do max 3 leta), in ne trdim da so sedaj vsi tohatsuji taki, (morda so imeli kolegi smolo) samo zame navtika ni avto kjer izstopiš in greš naprej peš, tukaj mora biti tehnika brezhibna, ker takšnega čolna na vesla ne bo spravil nikamor, pa saj veste kako to gre...
(to je samo moj skromni pogled na temo). :D
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Feb 03, 2010 10:42

Jaz imam poleg novega motorja(rabljenega) še tohatsuja 40 hp letnik 98 2 takt. in veš zakaj ga ne prodam. Ker je moja ženska tolk navdušena nad zanesljivostjo njegovega delovanja da noče da ga prodam dokler ne ugotoviva ali novi dela ravno tako dobro. To bo pač šele na dopustu. Če se bo mariner obnesel ostane če ne gre tohatsu nazaj na čoln.
Dela brez problemov tako elektro kot ročni vžig. Ona ga je vžgala z drugim potegom mrzlega pa do sedaj sploh še ni vžigala nobenega motorja in je dokaj švoh.
Pa sem imel in selvo in tomosakije in johnsona in marinerja že prej.
Edino z tohatsujem in prejšnjim marienrjem ni bilo ama nikakršnih problemov, upam da jih tudi s tem marinerjem ne bo.
Tako da očitno so imeli tipi nekaj slabo naštelano.
LP, G
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Feb 03, 2010 10:50

Tudi jaz se moram postaviti v bran Tohatsu motorjem. Imel 50 2T, sedaj 3,5 2T in z nobenim nisem nikoli imel nobene niti najmanjše težavice. Kupil pa sem vedno nove in jih skrbno in redno vzdrževal. Če pa kupiš motor, katerekoli znamke, iz druge roke....
lpg
https://medisken.si
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » Sr Feb 03, 2010 11:12

Takole se lahko zelo dolgo pogovarjamo, toda nikoli ne bomo prišli do zaključka, raje naj kdo predstavi trdne podatke kot npr.
http://www.avtomobilizem.com/modules/ar ... rt_id=1501
(samo to je za avtomobile, če bi kdo našel kaj takega za motorje) :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov