Nakup čolna do 5.5m

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

Nakup čolna do 5.5m

OdgovorNapisal/-a ludwe » Po Mar 08, 2010 10:32

Pozdravljeni!
Sem čisto nov član na vašem forumu.Vendar ne čisto nov v navtiki.Nekaj malega izkušenj sem si pridobil z jadranjem(CHARTER).Sem pa tja pa gremo z prijatelji tudi na kakšno regato.In ker mi morje kar ustreza -očitno :D smo se tudi mi odločili za nakup čolna max dolžine 5.5m.Ker pa čoln kupujem v sodelovanju z svakom,sem omejen z željami ter tudi z $$.
Čoln bi uporabljali predvsem za dostopanje do lepših plaž,ter seveda za ribolov.Zanima pa me koliko močen bi moral biti motor,da bi zadeva še kar solidno švigala po vodi.Sam računam na motor 50ks-70.Ali se motim.Prosil bi še kaj je bolje 2t ali 4t.
Aja še cena ki bi jo še premogli do 5000 eu.
Hvala ter lep pozdrav iz notranjske
Renato
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Po Mar 08, 2010 11:19

močnejši motor je seveda boljša varijanta, vendar se bojim, da bo za 4-taktnega premalo denarja
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Po Mar 08, 2010 11:51

Za gumenjaka 5,5 m je taka moč kar dovolj, za plastiko pa nikakor.
ludwe
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ludwe » Po Mar 08, 2010 14:16

Ja tole da bo denarja za 4t premalo sem tudi sam ugotovil.Saj bo tudi čoln najverjetneje okoli 4.5m nikakor pa krajši.2t motor pa najbrž letnik"Titanika"prav tako poraba :D :D .Izleda ,da bo treba bolj globoko pogledat v žep ali pa za leto ali dve kupit nekaj za dušo privezat potem pa dalje.
Lp Renato
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Mar 09, 2010 07:31

Sem imel že več starejših motorjev 15let+ in mi nobeden ni delal težev, mogoče je res potrebno malo sreče pri nakupu ampak potem pa en kvaliteten servis in mora iti. Imel pa sem tri yamahe, 40, 50 in 60 KM, lažem 4, tudi 25.
Glede 2 ali 4 taktnega pa pri teh kratkih vožnjah sploh ni potrebe po razmišljanju.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » To Mar 09, 2010 10:24

Sam sem prejšnje leto kupil ELAN GT495f, z Yamaho 50 4-takt. Cenovno je bil v tvojem razredu (malo čez). Sicer z njim res še nisem preplul prav veliko, ampak mislim, da bo popolnoma zadostil mojim potrebam. Kar se tiče moči motorja, mi popolnoma zadostuje. Pričakoval sem, da bo dosti slabše in bil nato prijetno presenečen. Res pa je to, da ne smučam, na čolnu pa sva dva odrasla (130kg) dva otroka (40kg) in krama+gorivo. Čoln normalno zglisira, potovalna hitrost okrog 23milj. Sam osebno 2-taktnega motorja ne kupim nikdar več, predvsem zaradi vibracij in zaradi hrupa, ki ga le ta povzroča. (Prej sem imel Suzuki 25-2 takt. na gumenjaku 3,6m.) Na čolnu imam dovolj prostora za vse kar potrebujem ob dnevnih obiskih zalivov in ribolovu.

Moraš pa se zavedati, da karkoli boš v tem cenovnem razredu kupoval, ne bo novo in potrebne bodo rokodelske veščine. :wink: V tem pa je po moje tudi čar vsega.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » To Mar 09, 2010 12:10

Pejt pogledat v Brovnico kaj ti tam v hali ponujajo od rabljenih gumonov. Če je skupen bađet 5K€ je to malo in dobiš malo muzike, če pa je govora 10K€ potem imaš paleto veliko. Tako kot so ti napisal vzami 2T in dovolj velik čoln da boste komot.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
ludwe
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ludwe » To Mar 09, 2010 16:42

No lepo da ste pripravljeni pomagat.
Niti jaz niti moji bližnji nimajo namena smučat-smo bolj štorasti za take zadeve.Nek max tovor ki bi bil na čolnu bi bil 2x odasla oseba cca 60kg+otrok cca 18kg +kakšen pirček -saj tega na vročem morju ne sme manjkat :lol: .Izjema so ribiški dogodki pa tudi ne več kot 2x100 kg+1x65-ja saj vem sem bolj suhe sorte :lol: .Ker se tiče rokodelskih veščin nebo problema niti najmanjšega.(Sami strojniki v družini)Vemo da bo stvar stara in ,da bo treba to in ono tudi popravit.Sam sem tudi modelar tako ,da vem pričem sem in bom užival pri poravilu kot pravi kanto.
ttomi 73:
Sem pa s Srečotom zmenjen ,da ta teden pripelje dva fishermanna pa ,da grem pogledat.Potem pa kakor mi bo sreča mila.
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Mar 09, 2010 17:42

Renato pozdravljen na Morjeplovcu.
Cena plovila ni samo to, da kupiš in pluješ. Tukaj pride še vzdrževanje, prikolica, gorivo ( Štiritaktni popijejo kar nekaj manj, so pa kar nekaj dražji od dvotaktnih, tu si pa moraš naredit računico. Če boš dosti uporabljal plovilo, ti priporočam malo globje poseč v žep in kupit 4 takte, če pa ne bo toliko plutja, dopust, pa še tri-štiri krat ribolov, pa cenejša varianta. No če si že vzel v zakup te dodatne izdatke, potem je v redu, ampak ne pozabi, da za pet jurjev € dobiš nekaj mladega močnega in ne požrešnega. Če si želiš to in tako dolžino plovila, boš moral naredit račun X 2 ali X3 od razpoložljive vsote.
Nekaj sem malo pobrskal , pa našel tole
http://cgi.ebay.at/Motorboot-Renken-200 ... 3efd823a46
Je sicer malo višja cena in 90- letnik, zgleda pa lepo ohranjen. Je sicer z malo kabino, katera pa pride tudi prav pri malo daljših izletih in če te pri ribolovu dobi dež.
To je samo moje razmišljanje, ker konkretno kaj bi hotel imet, nisi rekel. Odprt čoln, poleti odlično. Za ribolov ( predpostavljam, da ne samo v toplih mesecih ) pa primerno.
No ja zopet malo preveč filozofiram. Ti bo pa pomagalo pri izbiri.
LP
ludwe
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ludwe » To Mar 09, 2010 20:07

Odlično !Prav tak odgovor sem potreboval.Bodoči čoln ne bo prav pogosto na morju kar je greh ampak kaj morem ko pa ni časa.14 dni dopusta +recimo parkrat ribolov najverjetneje na našem morju.Torej me poraba 2t nebi smela skrbeti.Bomo pa popilil kakšen pir manj. :lol: Čoln ,ki si ga našel je odličen vsaj videti je tako.Pregledal sem že cel kup čolnov na subbito.it in ni hudič ,da se nebi nekaj našlo tudi zame.Opažam pa da tudi pri nas na mornarju dnevno prihajajo sveži oglasi.Če vse skupaj skrajšam.Zaenkrat bom čisto zadovoljen ,če bi se lahko peljal okoli 20 vozlov.
LP Renato
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » To Mar 09, 2010 20:23

Atilonov čoln je sicer kul ampak ima notranji motor ki požre vedro in pol bencina na uro. Tudi sam čoln je precej težek. Servisi so bolj zahtevni. Pišem zato ker si omenjal čoln z 50-70 to pomeni odprt fišerman ali gumenjak se pravi lahek čoln.
Moj stric prodaja podobnega iz slike ki je pa iz 80' in potrebuje dvoosno prikolico, močan avto, šraufarije za pop....t (je avtomehanik) in s tem stroškov, pokuri 25l/h, pa ga ne more prodat za 4K€ ker je izbira te vrste starih precejšnja. Je pa čoln carski za pogledat prava klasika od gliserja.
Samo tolko da si boš predstavljal kaj to pomeni. Je pa najboljše da si greš zadevo v živo pogledat in se zapelat.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » To Mar 09, 2010 22:52

Ludwe

Plovilo do 5 m in motor 60 KM, je za potrebe, kot si jih navedel, več kot dovolj.
Sam imam fishermana 4,7 m in motor 50 KM 4T. S 6 odrslimi osebami (recimo, da tehtamo skupaj dobrih 450 kg) brez problemov zglisiram in dosegam maksimalno hitrost 25 do 26 vozlov. Kadar sem na plovilu z ženo in sinom, dosegam hitrost 31 vozlov, najbolj pa mi ustrza potovalna hitrost cca 21-22 vozlov pri čemer imam porabo cca 9 l/h.
Ko smo na plovilu 2 odrasla in 2 otroka tudi tubo vlečem brez problemov.
Samo nekaj vem, zaradi hrupa ne bi nikoli več kupil 2T motorja.
Mislim, da boš za 7 do 8 tisoč € že kar nekaj našel. Preden se boš odločil za nakup pa zadevo temeljio preglej, preko interneta poglej v vpisnik, če imaš kakšno osebo, ki se spozna na plovila ga prosi naj gre s tabo. Tudi v navtiki imaš razno razne švercerje in prevarante, ki ti bodo poskušali podtakniti marsikaj, pri čemer zagotavljajo in dokazujejo, kako so vse obnovili. (nekaj podobnega, kot pri avtomobilih).
Dober nakup ti želim.
Povsod je lepo, na morju je najlepše.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov