elan 401

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

ixus
Poddesetnik

elan 401

OdgovorNapisal/-a ixus » So Mar 13, 2010 20:32

pozdravljeni

Že od nekdaj si želim čoln, sedaj ko pa imam otroke je pa še razlog več, ker pa bi ga rabil 14dni na leto se mi zdi povsem uredu elan 401 ali kaj podobnega. Ker jih je na jadranu ogromno me zanima, kje se da ta čoln kupit. Nekaj sem iskall pa nič ne najdem, novo ali še bolje rabljeno.

No rad bi kak nasvet, kako naj se vsega lotim in kaj vse me čaka - ker sedaj še ne vem nič - tudi izpit bom še moral naredit.

l.p.
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » So Mar 13, 2010 20:40

Glede izpita je najboljše, da se prijaviš na kakšen tečaj, ki jih bodo na pomlad organizirali v vseh večjih krajih. Mislim, da se tam kar dosti naučiš.
Gledeplovila pa poglej malo med oglase, če imaš v mislih rabljeno plovilo (mornar.net).
Povsod je lepo, na morju je najlepše.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Mar 13, 2010 20:50

.

Hja, moje mnenje je takole.

Taki čolni skoraj ne pridejo v "javno" prodajo, ker je zelo uporaben za nezahtevnega morjeplovca. Prodajo se takoj prvemu, drugemu itd. znancu, ker v osnovi ni drag.

Recimo da močno razširiš informacijo o nakupu med znanci, prijatelji in si na preži. Tudi če vizualno ni najlepši je relativno lahka obnova, ker je "open", potem je kot nov, če ne boljši.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

Re: elan 401

OdgovorNapisal/-a ludwe » Ne Mar 14, 2010 07:57

ixus napisal/-a:pozdravljeni

Že od nekdaj si želim čoln, sedaj ko pa imam otroke je pa še razlog več, ker pa bi ga rabil 14dni na leto se mi zdi povsem uredu elan 401 ali kaj podobnega. Ker jih je na jadranu ogromno me zanima, kje se da ta čoln kupit. Nekaj sem iskall pa nič ne najdem, novo ali še bolje rabljeno.

No rad bi kak nasvet, kako naj se vsega lotim in kaj vse me čaka - ker sedaj še ne vem nič - tudi izpit bom še moral naredit.

l.p.

Živjo! Evo na spodni povezavi imaš čoln ,ki si ga želiš.Še dobro ,da nas je več takih ,ki intezivno brskamo po oglasih vsak dan.
http://www.bolha.com/oglas383791587/fisherman-elan-401
Pa lep dan še naprej
Renato
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » Ne Mar 14, 2010 11:07

Povsod je lepo, na morju je najlepše.
Nautica Led
Poddesetnik
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Nautica Led » Sr Mar 24, 2010 20:07

ufff, pa kaj je z temi cenami,
jaz sem svojega pred dvemi leti komaj prodal za 500 eur. Prodajal sem ga cca 9 mesecev, kupcev pa od nikoder. Bil je pa na novo registriran in popolnoma obnovljen in tako od zuan kot od znotraj prebarvan, (vizualno čista šminka) znotraj perla bela, zunaj metalik moder...
Rad bi pa svetoval le tole. Zelo veliko Elanov 401 ima sledečo slabost.
Z leti se mu dno uniči.
Ali v dvojno dno pride voda, in ko čoln obrneš in privzdigneš klun, zna zadaj vidno pricurljati voda, občutno začutiš tudi pri teži čolna.
Drugo pa je, da dno nekako preperi in postane čisto mehko ali celo napihnjeno (na vznoter), kar je čista polomija za hojo v čolnu, kaj šele za plutje po valovih. Te stvari je pa zelo težko ali pa celo nemogoče popravit.
Je pa takih čolnov kar veliko, zato malo previdnosti pri temu.
Ostalih stvari pa ni težko porihtati, le čas in volja sta potrebna.
Npr. pri starejšemu Elanu 400, pa takih napak niti ni, in tudi voda ne more priti v (dvojno dno) ker ima drugače zasnovano konstrukcijo dna.
Idem tamo, kde je sve po mom! :)
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Če Mar 25, 2010 08:27

Cene na internetu so pa :shock: :shock: :shock:
Še jurja zraven, pa dobiš veliko boljši čoln.
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Če Mar 25, 2010 11:39

Mike napisal/-a:Cene na internetu so pa :shock: :shock: :shock:
Še jurja zraven, pa dobiš veliko boljši čoln.

Potem je pa še bolje če doda 2 jurčka oz., 3 in dobi že pravo barko, če pa se še malo... :lol: :lol: :lol: "Never ending story"
Če se je odločil za elana 401, naj ga kupi, čim boljšega za čim manj denarja. Ko bo prišel do spoznanja, kaj res potrebuje bo šel korak naprej.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Mar 25, 2010 17:08

Cene ja, to je pri nas problem, ker prodajalci niso realni. Kupijo čoln za 400-600 €, ga imajo dve tri sezone v uporabi, in ga hočejo prodat za 800-1000 €. Tako je pač pri nas.
Ko boš kupoval, imej koga zraven , če lih nisi najbolj v tem. Lahko trdim, da najmanj 60 % prodajanih 401 ali 402, imajo krmno steno v razsulu, kakor tudi vodo v dnu. Na primer, če si sposodim zadnji zgornji link od čolna,
http://www.avto.net/mornar2003//ad.asp?id=80397
Takega jaz ne bi kupil. Poglej samo kakšen vgrez ima od teže vode katero prevaža s sabo. In se nekateri tega zavedajo. Ampak ne , ceno pa ne spustijo, oziroma postavijo takšno , da te kar pritisne nekam. Z takim čolnom imaš toliko stroškov ( dvojno dno, krmna stena, vse ven rezat in na novo vse ), da bi lastniki lahko zaračunali motor in če so telekomande gor, čolna samega pa ne, to je za šenkat, če je kdo pri volji , da si sam renovira plovilo.
LP
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Po Mar 29, 2010 01:43

Jaz sem v petek uradno postal lastnik Elana T401L. Pri pregledu plovila mi je zelo pomagal naš član foruma Plinko, ki se mu ob tej priliki še enkrat zahvaljujem.
Kaj ti hočem povedati Ixus, je to, da se ne zaleti preveč. Hodil sem gledat kar nekaj čolnov, nekaj sem jih poslikal in dal fotografije sem gor na forum, da so jih fantje, ki se na čolne malo bolje spoznajo, tudi pokomentirali.
Res pa je, da nikoli ne veš, na kaj naletiš. Še lastniki sami večkrat ne vedo v kakšnem stanju je dejansko njihov čoln.
Počasi in premišljeno...

LP

p.s.: Drugače se na Mornarju.net prodaja na oko solidna 401 ( http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=82583 ). Prodaja se sicer že kar nekaj časa, ki je posledica visoke cene (novejši 4 taktni motor).
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Mar 29, 2010 14:20

Drugače se na Mornarju.net prodaja na oko solidna 401 ( http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=82583 ). Prodaja se sicer že kar nekaj časa, ki je posledica visoke cene (novejši 4 taktni motor).

Krmna stena bi morala biti zdrava(vijaki vsaj 10cm nad vodno linijo)Dno se vidi ker ni antifoulinga, motor ok. edino prikolico preveri kar s kladivom- sprednja štanga je ojačana kar na staro. Tako da če par 100 eur spusti ceno niti ni drag, proti ostalim z 15 -20 let starimi motorji.
Sam sem enkrat glihal z lastnikom (takrat še za 100dem) nama je falilo da prideva skupaj potem je tip prodal jaz pa naprej gledal za čolni in bolj sem gledal bolj mi je bilo žal, da mi je ušel. Nazadnje sem kupil bistveno slabši čoln z istim letnikom motorja za isto ceno. :cry: Pri teh čolnih motor in prikolica nosita ceno.!
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Mar 30, 2010 13:59

čoln, ki ga kocka predlaga, je star kar precej let...pred letom 1987. še ta star tip, z grdimi robovi na notranji strani. čoln je barvan, s čimer se lahko skrije čuda itd...

sam bi raje gledal za čoln z original barvo, novejši tip, pa motor vsaj 15 km, še raje 20. 20 konjev je maximum na tem čolnu, kako nekateri registrirajo ta čoln s 25 konji, mi ni jasno.

glede motorja....jaz se ne bi bal starega motorja....starejši motorji so bili v glavnem manj problematični kot novejši, pa še servis si lahko mimogrede naredil sam (predvsem če te matra elektonika).

kar se tiče čolna, ki ga kritizira atilone....ni nujno, da je z njim kaj narobe, saj je na čolnu mož, in je čoln precej nagnjen, poleg tega ima lahko zadaj še rezervoar itd...

če ima čoln vodo v dvojnem trupu, preveri tako, da ko je čoln na prikolici,brez motorja, ga zadaj privzdigni, pa boš čutil kako je znotraj.
prazen čoln tehta cca 110 kg...razen najnovejši, ki imajo 150 kg.
ko je čoln na prikolici, ga zadaj komot en mož dvigne.
glej tudi, da čoln nima stokrat prevrtane zadnje stene, sploh ne prenizko, prav tako, da nima nobene luknje, vijaka itd v dnu od znotraj. V teh primerih, ne glede na silikon itd, lahko pride voda v dvojno dno. pazi predvsem pri tistih, ki imajo konzolo.

sam sem lastnik takega čolna, torej ti govorim iz osebnih izkušenj.
imam pa čoln letnik 91, z motorjem mercury 20 letnik 74...vsi se zgražajo nad tem motrojem, ampak meni 5 let dela kot singerica....še nikoli nisem na dopustu odprl pokrova motorja. toliko o strahu pred starimi motorji.

pri nakupu motorja preveri kompresijo, če je le ta v redu, motor zgleda na zunaj ok....peveri še olje v peti oz. semeringe...če je vse ok, bo delalo, tudi če ima kakšno leto več.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Mar 30, 2010 16:33

Weta, malo groba beseda," kritizira". Praviš, da možakar sedi bol na robu, vzadaj pa je mogoče rezervar z gorivom( ja upam da ima rezervar zraven, saj je motorni čoln, mogoče ima celo 200 l bencina tudi notri). Poglej si ugrez in ti bo jasno. Takšen čoln, registriran za prevoz do največ 4 osebe, niti približno ne bi smel biti tako globoko. Kaj bi šele bilo, če bi na njem bili štirje možakarji. Naslednja slika pa kaže možakarja stoje na sredini čolna, gledano os krma premec. Pa si tu poglej ugrez, brez nagiba zaradi pozicije možakarja. Vsekakor pregloboko. Pa da ne govorimo o podvodnem delu pod premcem.
LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Mar 30, 2010 21:10

Atilone se 100% strinjam s teboj, pri meni je zadaj motor ki ima 80kg pa je čoln vsaj 10cm manj ugreznjen.

Weta Te 401 nisem jaz predlagal, samo argumentiral sem.
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » To Mar 30, 2010 22:19

@weta:
Imaš ZS!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov