pomoč - gliser za vleko smučarja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
pomoč - gliser za vleko smučarja
Pozdravljeni!
Kupujem gliserja do velikosti 5m in vrednosti 3000€, katerega primarna naloga bo vleka smučarja (oz. wakeborderke).
Ker sem še bolj frišen na tem področju me zanima kakšen bi bil priporočljiv, kakšna moč itd..
Iz mornar.net sta mi všeč predvsem:
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=84481
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=82352
V poštev bi lahko prišel tudi kakšen Elan itd..
Hvala za predloge in nasvete.
Kupujem gliserja do velikosti 5m in vrednosti 3000€, katerega primarna naloga bo vleka smučarja (oz. wakeborderke).
Ker sem še bolj frišen na tem področju me zanima kakšen bi bil priporočljiv, kakšna moč itd..
Iz mornar.net sta mi všeč predvsem:
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=84481
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=82352
V poštev bi lahko prišel tudi kakšen Elan itd..
Hvala za predloge in nasvete.
U madona si izbral dve raketi. Ta drugi se mi sigurno bolj dopade, predvsem ker je večji in s tem bolj stabilen, motor pa je itak premočan.
Bog nedaj da vlečeš smučarja z polnim gasom in pade, bo kot žabica poskakoval še pol ure.
Johnsonov motor pa bi naj itak bil med najbolj vzdržljivimi, seveda ob primernem vzdrževanju.
Guma je guma, zaenkrat.
Živjo, mega_ne!
osebnih izkušenj z vleko smučarja nimam, vem pa, da je pri tem zelo pomembna "eksplozivnost" vlečnega plovila (samo da ga ne boš z bencinom polil in zažgal
), ker sicer smučar izgubi vso energijo, preden se spravi ven iz vode. Koliko kW to pomeni je pa odvisno seveda od več dejavnikov, med katerimi zagotovo šteje teža plovila in njegove plovne lastnosti. Vsekakor pa imaš možnost, da pri konkretnih ponudnikih, ki jih trenutno ogleduješ povprašaš, če so vlekli smučarja in kako se je čoln (motor) obnašal pri tem. Še boljš bi bilo pa probat, če je čoln v vodi...
Evo, moj skromen prispevek. Če sem pa napisal kako neumnost sem ti pa vsaj s tem pomagal, ker se bodo sedaj usuli komentarji
Uživaj!
osebnih izkušenj z vleko smučarja nimam, vem pa, da je pri tem zelo pomembna "eksplozivnost" vlečnega plovila (samo da ga ne boš z bencinom polil in zažgal
Evo, moj skromen prispevek. Če sem pa napisal kako neumnost sem ti pa vsaj s tem pomagal, ker se bodo sedaj usuli komentarji
Uživaj!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Pozdravljen!
Sam sem kar nekaj presmučal. Več dejavnikov se mora poklopit. Najprej sem imel Elan 435 in Jamaho 50-torej brez problema, potem guma 5 m in Jamaha 50 4T glih tak, potem sem kupil Ranierja 5m na katerem je bil do pred kratkim Johnson 40. Tu je šlo glih za glih, ampak samo s pilotom. Čoln ima 380 kg, motor pa je imel 109kg. Je pa tak, da tisti ki ima tehniko iz vode bo tudi pri manjši moči izsmučal, tisti, ki pa se še uči pa ima pri manjših problem. Zdaj sem nabavil SUZUKI 70 4T in komaj čakam da ga stestiram.
Sam sem kar nekaj presmučal. Več dejavnikov se mora poklopit. Najprej sem imel Elan 435 in Jamaho 50-torej brez problema, potem guma 5 m in Jamaha 50 4T glih tak, potem sem kupil Ranierja 5m na katerem je bil do pred kratkim Johnson 40. Tu je šlo glih za glih, ampak samo s pilotom. Čoln ima 380 kg, motor pa je imel 109kg. Je pa tak, da tisti ki ima tehniko iz vode bo tudi pri manjši moči izsmučal, tisti, ki pa se še uči pa ima pri manjših problem. Zdaj sem nabavil SUZUKI 70 4T in komaj čakam da ga stestiram.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Adrian sploh slika na 6 strani verjetno predstavlja tiste umirjene popotnike.
http://www.marine-system.si/marineWeb/h ... ar_slo.pdf
http://www.marine-system.si/marineWeb/h ... ar_slo.pdf
Živjo! Sami smo imeli 10 let nazaj elan 495 sport in evinrude 115 letnik 90, teža čolna z motorjem 500 kg. Za smučat ni bil najboljši, slab štart iz vode, sploh z eno smučo,prijatelj z gumakom in Yamaho 60 2-T je bolj štartal s smučarjem, le končna hitrost z elanom je bila prevelika za smučat.Glede explozivnosti 2-T motorjev, sedaj imamo olympic 460 Yamaha 60 4-T, teža 500 kg, boljši pospeški iz vode ob enaki obtežitvi, končna hitrost pa 10 kn manjša.Svetujem ti, da gliserja poskusiš na vodi, ker se mi zdi, da 2-T motorji so bolj explozivni pri višjih vrtlajih.
morje, morje...
Pred mnogo leti je imel svak gumon beograd sport za 18km motor, na njem pa johnson 25. Če si bil gor sam in dal do konca gas, čisti adrenalin
...
Osebno bi izbral tega drugega. Dober bo tudi če boš vlekel kakšnega norca, ki uživa v hitrosti. Le pasti ne sme pri tam okrog 30 vozlov ali čez.
Sedaj imamo Evinrude 115 2T in 6m fisherman je čisto v redu kombinacija za smučat. Ko sem ga dobil, sem snel blok motorja (powerhead) in očistil cca pol kile saj iz izpušnih kanalov, sedaj dela b.p.
Osebno bi izbral tega drugega. Dober bo tudi če boš vlekel kakšnega norca, ki uživa v hitrosti. Le pasti ne sme pri tam okrog 30 vozlov ali čez.
Sedaj imamo Evinrude 115 2T in 6m fisherman je čisto v redu kombinacija za smučat. Ko sem ga dobil, sem snel blok motorja (powerhead) in očistil cca pol kile saj iz izpušnih kanalov, sedaj dela b.p.
motorni
-
branko-mirko
- Kapitan korvete
Pozdravljen se moje mnenje,razlika med smucanjem in bordanjem je zelo velika.Pri smucanju potrebujes plovilo
in motor ki za sabo puscata malo valov in mirno morje kar pa je pri bordanju obratno ,potrebujes valove in priti iz vode je manjsi problem saj ima bord vecjo povrsino in te ze pri manjsi hitrosti dvigne iz vode.Jaz bi na tvojem mestu gledau da bos na plovilo lahko zmontirau drog za vlecenje ,ker drugace bordanje hitro postane nezanemljivo(visji in dalsi skoki ter vec casa v zraku za razne vragulacije)drugace te vlece dol proti vodi oz. k plovilu
in motor ki za sabo puscata malo valov in mirno morje kar pa je pri bordanju obratno ,potrebujes valove in priti iz vode je manjsi problem saj ima bord vecjo povrsino in te ze pri manjsi hitrosti dvigne iz vode.Jaz bi na tvojem mestu gledau da bos na plovilo lahko zmontirau drog za vlecenje ,ker drugace bordanje hitro postane nezanemljivo(visji in dalsi skoki ter vec casa v zraku za razne vragulacije)drugace te vlece dol proti vodi oz. k plovilu
Uf, ste se pa razpisali (pohvala). Po pravici povedano nisem pričakoval tak odziv in toliko koristnih informacij. Res super forum
@janadino: Močnejši motor bi imel zaradi "rezerve" moči. Bolje v štartu malo močneje, kljub temu da moč nebi bila polno izkoriščena, kot pa nezadovoljstvo zaradi prešibkega in iskanje drugega. O vzdržljivosti teh motorjev sem prebral že nekaj na forumu, tako da hvala za potrditev
@BOJA: Prodajalce bom povprašal o tem kako se je obnesla vleka smučarja. Kontaktiral jih bom ta teden, saj sem hotel najprej izvedeti še kakšno stvar od vas na forumu, da bom bolje pripravljen na kupovanje. In ni se mi zdelo nič neumnega v tvojem prispevku
@cibro: Hvala za info o krmni steni
@jramsa: Sem že janadino-tu zgoraj razložil zakaj bi imel rad močnejšega
@mile, igor11, motorni, albint: Hvala za vaše izkušnje.
@branko-mirko: Točno to sem tudi jaz že imel v mislih. Pri teh manjših se mi zdi ravno to problem ker puščajo malo valov za sabo (ali slučajno tudi v tej velikosti kakšen model zaradi ugreza ali oblike trupa pušča večje valove?). Čeprav za začetnika bi moralo biti pomoje tudi to dovolj. Ker tudi pozimi na bordu še ne počne nevemkakšnih vragolij. Tiste ki vlečejo s kablom (žičnico) nimajo nobenih valov, res pa da je kabel nekoliko višje. Hvala za namig o drogu
Bom obveščal kako gre z nakupom.
@janadino: Močnejši motor bi imel zaradi "rezerve" moči. Bolje v štartu malo močneje, kljub temu da moč nebi bila polno izkoriščena, kot pa nezadovoljstvo zaradi prešibkega in iskanje drugega. O vzdržljivosti teh motorjev sem prebral že nekaj na forumu, tako da hvala za potrditev
@BOJA: Prodajalce bom povprašal o tem kako se je obnesla vleka smučarja. Kontaktiral jih bom ta teden, saj sem hotel najprej izvedeti še kakšno stvar od vas na forumu, da bom bolje pripravljen na kupovanje. In ni se mi zdelo nič neumnega v tvojem prispevku
@cibro: Hvala za info o krmni steni
@jramsa: Sem že janadino-tu zgoraj razložil zakaj bi imel rad močnejšega
@mile, igor11, motorni, albint: Hvala za vaše izkušnje.
@branko-mirko: Točno to sem tudi jaz že imel v mislih. Pri teh manjših se mi zdi ravno to problem ker puščajo malo valov za sabo (ali slučajno tudi v tej velikosti kakšen model zaradi ugreza ali oblike trupa pušča večje valove?). Čeprav za začetnika bi moralo biti pomoje tudi to dovolj. Ker tudi pozimi na bordu še ne počne nevemkakšnih vragolij. Tiste ki vlečejo s kablom (žičnico) nimajo nobenih valov, res pa da je kabel nekoliko višje. Hvala za namig o drogu
Bom obveščal kako gre z nakupom.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost