Potrebujem pomoč pri izbiri

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 10, 2008 20:08

Uff si se razpisal :)

1. Glede porabe je tako, da sme govoril o potovalki motorja in ne čolna! Recimo 4.3 MPI bo pri normalni obremenitvi (cca. 3500 vrt/min) pupal vsaj 30 litrov! Če primerjaš to z 3.0L tega ta seveda ni zmožen in se zadovolji že z dobrimi 20-imi... Če pa gledaš isti čoln z različnima motorjema in vedno pluješ recimo s 23 vozli, potem bo poraba enaka. 3.0L bo nekje na 3.500 vrt/min, močnejši šestak pa na ustrezno manjših... Poraba enaka ali vsaj podobna. Je pa druga resnica, da se potem z močnejšim strojem voziš malo hitreje, kar pa seveda dvigne porabo...

2. Razmerje noge je fiksno, določi ga proizvajalec čolna in potem vgrajuje tak pogon. Propeler se lahko menja, vendar mora pravilnega izbrati proizvajalec oz. če ne on vsaj prodajalec. Motor mora priti v primerne vrtljaje... Upoštevati je treba slano vodo, če barko kupuješ v USA, kar zmanjša korak za 2" ali mogoče še bolje bi bilo za 1", vendar tega ni v ponudbi...

3. Antifouling moraš imeti na čolnu, če bo dlje v vodi! Nanese naj ti ga prodajalec ali pač neka marina, servis... Nič se ne polira, vse prepusi strokovnjakom, če ne veš o tem nič!

4. Kakor jaz vem so M80 in M120 čisto navadna krilca... Kaj je tukaj novega? Dobra izbira!

5. Oprema je tako, da imej kar je predpisano. Rezervno gorivo je čisti nesmisel, saj si s 5 litri ne boš nič pomagal, 20 litrov rezerve pa zagotovo ne boš imel... Pred izplutjem vedno preveri nivo goriva in ne bo problemov! Sekire zagotovo ne rabiš na taki barki!

6. Ja hvala za predlog, tema o poteh in zanimivih krajih je odprta, lahko dodaš podtemo in bomo videli, kaj bodo morjeplovci opisali...

7. Pazi pri teh uvozih iz USA, da si natančno seznanjen z vsemi stroški prevoza, carine, davkov, CE papirjev... To skupaj nanese še polovico vrednosti čolna. Če ti uvoz dela nekdo, ki se spozna, potem je OK, če misliš sam, potem pozabi, ker bo dražje!

No to tako na kratko, če pa hočeš kaj več, pa pridi na srečanje Morjeplovcev, pa ti skupaj zaupamo še kakšno skrivnost.

LP
debitel
Kapitan
Kraj: Usa
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » Po Mar 10, 2008 21:52

Ola,
Seveda pridem na srečanje, če mi poveš kam in kdaj. Če bo čas seveda. Glede uvoza ne bo problemov, prepričan sem, pa da si bom pomoč izprosil od gospoda, ki o tem ve ogromno in aktivno sodeluje na tem forumu. Sem seznanjen s cenami, a je še vedno veliko bolj ugodno.

Glede antifoulinga bi si skoraj upal delat sam, res pa je da nimam izkušenj a imam orodje in pamet. Ok, za prvič bi morda res to prepustil nekomu, potem pa spet rabim nasvet kdo je za to strokovnjak in da me ne bo olupil s ceno.

Glede motorja, ehh, večna dilema. 4.3 je res ugoden, 3,0 pa še bolj. So pa razmerja propelerjev malo večja, kot si mi napisal, kot piše v rezpredelnici. Predvidevam, da bova večino časa na barki midva z mojo, seveda pa se znajo zgoditi tudi obiski. Predvidevam, da smučarije ne bo, bo pa tuba, skoraj 100 %.
Kakšna pa je optimalna hitrost za 3,0 in 4.3, ali pa recimo obrati za potovalno hitrost?
Koliko naj bi bla pa recimo povprečna letna poraba, čeprav niti ne vem koliko ur bom naredil, sem pa freak in se znam skos vozit?
Kaj pa ulaufavanje motorja, ali moram bit na kaj posebej pozoren?

Ma izbira motorja mi je največji sufer pri vsem skupaj. Po eni strani mislim, da mi bo 3.0 dovolj, je cenješi, manj žre, boljše izkoristek, po drugi strani, pa znam met kdaj obiske, pa težji čoln, pa mogoče bi kdaj tud mal hitreje potoval al pa bežal pred neurjem, ah, če bi mel izkušnje pa če bi lahko oba poizkusil.... Pa se bom poztrudil, da ne bom več zoprn, s temi vprašanji. Tkole vmes študiram in študiram, potem mi grejo pa neumnosti po glavi.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 10, 2008 22:51

Prvo spoznavno srečanje je to sredo ob 19:00 na Brezovici pri Ljubljani, lokal Paviljon takoj ob avtocesti. Preberi si zadnjih nekaj postov na tem linku in ti bo vse jasno:
http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=499

In ker se mi ne da sedaj pretirano tipkat (se opravičujem ampak je pozna ura), pridi lepo na pivce v sredo, pa bova na polno predelala kaj je najboljše!

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov