Odrsavanje čolna

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Odrsavanje čolna

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jul 14, 2010 18:43

Včasih ko sem sam na plovilu si rad dam duška in se malo "poigram" s čolnom. Ko pri polnem gasu naredim oster zavoj čoln sicer zavije potem pa začne zadnji del oddrsavati kot pri gokardu, občutek je dober vendar sem se začel spraševati, če je možno da pri tem drsenju čoln naenkrat zagrabi in ga enostavno obrne - povalja. :shock: Če ima kdo tako izkušnjo. Čoln je obnovljen, predelan in ojačan Elan gt 402 pa vseeno.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Jul 15, 2010 12:25

Po moje odvisno od tipa dna + morja... Nevarno postane takrat, ko bi pri veliki brzini zadel bočno v val... Vsak proizvajalec zato navede optimalno in maximalno motorizacijo ;) Če greš preko tega lahko nastane strukturni problem, pa tudi varnostni ;)

Pri mirnem morju pa ni bojazni... moje mnenje vsaj ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a JanezJ » Če Jul 15, 2010 12:50

Pozdrav,
kako močan motor pa imaš gor? Jaz sem imel na enakem čolnu Yamaho 50 2T. (Čeprav je bilo na papirjih max 40 HP :( ) Včasih sem tudi sam za dušo malo norel po valovih, nikoli pa nisem ekstra pretiraval. V ostrih zavojih je tudi mene odnašalo vendar sem to delal pri povsem mirnem morju. Prej kot, da bi te obrnilo je po mojem možno, da bi se drsenje hitro zaustavilo ob kakem valu in bi te znalo vreč ven. Obvezno je treba dati varnostno zaponko na nogo ali roko. Pred dvema letoma sem slišal, da je nekomu pri glisiranju naravnost utrgalo krmilo in v hipu so bili vsi v vodi. Ker ni imel pripete zaponke je čoln okoli njih nevarno krožil.
LP,Janez
Nazadnje spremenil JanezJ, dne To Jul 27, 2010 13:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Jul 15, 2010 14:08

Seveda to sem počel na "olju" pa sem počasi začel razmišljat kaj če...? Motor imam pa 4T 30KM. MIslim pa da se to pri polnem čolnu ne da storit, ker je pregloboko v vodi.

Da pa obstajajo "umetniki" ki norijo na polno pa tudi, sem jih srečal ko sem prodajal prejšno 402. Marca meseca 3 pokemoni po 110Kg in jaz, valovi skoraj 1m pa na polno od Ankarana do Kopra, potem sem jih prosil če lahko grem jaz ven in naj sami naprej testirajo. V nadaljevanju so bile moje molitve na pomolu, da vse zdrži in ne bodo priplaval nazaj ter rekli :"Ej jebi ga, ne bomo vzeli čolna."
lukzy
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a lukzy » Ne Jul 25, 2010 21:07

Moj elan gt402, tudi s 30KM 2takt ne zdrsne tako kot si omenil. Lepo zavije, da je kar luštno....ravno končal 16dnevno vožnjo in sem vse možno sprobal....hehehe :twisted:
jramsa
Štabni praporščak
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a jramsa » Ne Jul 25, 2010 22:21

Zdravo.
Na mojem je 40 2t in se mi dogaja isto, zadnji konec odnaša. Po moje se čoln zvrnit ne more, ker je v zavoju nagnjen navznoter. Zna pa pri slabši krmni steni pridet do kakšnih razpok,ali mogoče še kaj hujšega, saj so sile pri polnem zavijanju kar velike.
LP in mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov