Nikdar končana tema.
Letos sem imel po uspešno realizirani prodaji mojega Stingraya 3.0 Volvo Penta letnik 2008 možnost preizkusiti 570 cm gumenjaka z Yamaho 115 letnik 2009.
Ker je Stingray izredno hiter čoln dokler ne sreča vala, RIB pa malo počasnejši zato pa boljši po nemirnem morju O plovnih lastnostih ne bom razpravljal.
Bom pa primerjal Yamaho in Volvota. Torej razlika je več kot očitna pri zagonu in se nadaljuje pri odzivnosti Yamahe na položaj ročice plina. Motor se v prostem teku obnaša kot čistokrvni "cestak" sploh ko ga primerjam v Volvotom.
Rib pač ni omogočal doseganje take histrosti kot Stingray je pa zanimiva primrjava porabe ki je praktično identična, morda Yamaha na polnem plinu pije celo več.
Do očitne razlike papride ko se je začelo smučanje. Sam imam blizu 100 kg vendar sem na Stingrayu brez večjih težav prišel iz vode na mono smučki.
Glede na manjšo težo RIB-a in posledično boljše razmerje KM/KG bi pričakoval da bom iz vode izstreljen vendar pa je vlečna moč defintivno manjša.
Ker me je stvar zanimala sem nadaljeval z iskanjem vzporednic.
Servis na Volvotu pri pooblaščenem serviserju me je ob koncu sezone veljal med 300 in 400 evri.
Servis Yamahe 115 na pooblaščenem servisu velja 200-250 evrov.
Pri Volvotu bi bilo pametno po 5 sezonah pogledati kako je s kolektorji.
Po besedah pooblaščenega serviserja Yamahase kolektorji ne menjajo.
Nisem noben Yamaha navdušenec ampak dejstva so pa dejstva.
Nadalje sem pogledal nekaj ameriških proizvajalcev čolnov, ki svoje čolne deklarirajo kot saltwater boats. Npr. fishermani WELTCRAFT, FOUNTAIN, Boston Whaler, ... in na vseh so predvideni Outboard Motorji razen v primeru ko gre za večji čoln z diesel inboardom.
Mogoče bi o izkušnjah z outboardi in inboardi povedal kaj pridruženi član izdelovalec presenetljvo dobrih grških gumenjakov.
Outboard Vs. Inboard
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
morski volk
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: ljubljana
-
morski volk
- Kapitan bojne ladje
O.b. vs I.b.
Zanimivo debata na ameriškem forumu na to temo. Ljudje iz različnih koncev ZDA si deljijo izkušnje:
http://www.thehulltruth.com/boating-for ... board.html
http://www.thehulltruth.com/boating-for ... board.html
-
morski volk
- Kapitan bojne ladje
Outb Vs Inb
Prav je da ne jeb.. ko govorimo o dirkalnikih ampak Fountain dela tudi fishermane na katerih pa so kljub dolžini 38 fetov outboardi.
Verjetno je za dirkalnik inboard edina logična izbira saj možnosti dodelave motorja verjetno nimajo limita.
Ni pa lepšega slišat Hustlerja ko iz Červarja mimo Novigrada na polno leti:
http://www.youtube.com/watch?v=h1k-1sgyrQw
Verjetno pa bo za povprečnega uporabnika na Jadranskem morju outboard bolje in žepu prijazneje opravil nalogo pogona čolna.
Verjetno je za dirkalnik inboard edina logična izbira saj možnosti dodelave motorja verjetno nimajo limita.
Ni pa lepšega slišat Hustlerja ko iz Červarja mimo Novigrada na polno leti:
http://www.youtube.com/watch?v=h1k-1sgyrQw
Verjetno pa bo za povprečnega uporabnika na Jadranskem morju outboard bolje in žepu prijazneje opravil nalogo pogona čolna.
Si si že sam odgovoril na vsa vprašanja...
Cena vzdrževanja je pri notranjem motorju manjše moči verjetno res nekaj višja, kot na podobno močnem zunajkrmniku, kar pa se performans tiče, pa je vse na strani vgradnega motorja. Prva stvar, ki že v štartu odvrne od izvenkrmnika je ta, da nimaš kopalne ploščadi. Iz vode lezeš po neki mikro lestvi na levi ali desni strani... Pospeški so neprimerljivi, smučanje na vodi enako, stabilnost čolna tudi...
Če pa greš na nekaj večje moči, pa je pomoje tudi vzdrževanje podobno, tako da so praktično vsi plusi na strani Z pogona.
Zakaj imajo pa ameriški fishermani praktično vsi zunajkrmnike, pa je razlog v njihovih glavah. Pač američani imajo to radi, čeprav ne vem kako izvlečeš tuno v kokpit preko dveh izvenkrmnikov po 250 KM???
Glede zanesljivosti, porabe in podobnega pa verjemi, da je vse skupaj en bull shit. Vsak motor je samo motor in na proizveden kW moči bo porabil skoraj enako, pa če je to najsodobnejši izvenkrmnik ali zastareli vgradni z vplinjačem! Tukaj svoje naredi fizika in termodinamika, tukaj ni tople vode! Razlika v porabi je res pri neoptimalnem delovanju, kot je recimo prosti tek in pospeševanja, vendar je tega na plovilih zanemarljivo malo. Tu motorji tečejo 95% časa na nekje 1/2 do 3/4 obremenitve...
Okvare so enaka zgodba, vsak se lahko pokvari kadarkoli, načelno pa vsi delujejo dobro in nas varno pripeljejo nazaj v pristan.
Cena vzdrževanja je pri notranjem motorju manjše moči verjetno res nekaj višja, kot na podobno močnem zunajkrmniku, kar pa se performans tiče, pa je vse na strani vgradnega motorja. Prva stvar, ki že v štartu odvrne od izvenkrmnika je ta, da nimaš kopalne ploščadi. Iz vode lezeš po neki mikro lestvi na levi ali desni strani... Pospeški so neprimerljivi, smučanje na vodi enako, stabilnost čolna tudi...
Če pa greš na nekaj večje moči, pa je pomoje tudi vzdrževanje podobno, tako da so praktično vsi plusi na strani Z pogona.
Zakaj imajo pa ameriški fishermani praktično vsi zunajkrmnike, pa je razlog v njihovih glavah. Pač američani imajo to radi, čeprav ne vem kako izvlečeš tuno v kokpit preko dveh izvenkrmnikov po 250 KM???
Glede zanesljivosti, porabe in podobnega pa verjemi, da je vse skupaj en bull shit. Vsak motor je samo motor in na proizveden kW moči bo porabil skoraj enako, pa če je to najsodobnejši izvenkrmnik ali zastareli vgradni z vplinjačem! Tukaj svoje naredi fizika in termodinamika, tukaj ni tople vode! Razlika v porabi je res pri neoptimalnem delovanju, kot je recimo prosti tek in pospeševanja, vendar je tega na plovilih zanemarljivo malo. Tu motorji tečejo 95% časa na nekje 1/2 do 3/4 obremenitve...
Okvare so enaka zgodba, vsak se lahko pokvari kadarkoli, načelno pa vsi delujejo dobro in nas varno pripeljejo nazaj v pristan.
Nazadnje spremenil admin, dne To Avg 17, 2010 22:16, skupaj popravljeno 1 krat.
-
morski volk
- Kapitan bojne ladje
In Vs Ob
Bil sem privezan v malem mandraču v Novigradu. Predlanskim je še kar šlo potem pa lansko leto prihod princeske pa smo vseeno vztrajali, letos maja pa je padla odločitev, da gre Stingray od hiše. Čeprav sam nisem verjel, da bo to uspelo in po vrhu še za neke normalne denarje se je zgodilo.
Sedaj s sosedom občasno rentava lokalno ponudbo.
Drugače pa sem Hustlerja prvič videl v Červarju, ko sem Fereliju prišel s pestjo vijakov ki so padli v prvi sezoni iz Volvota. Zadeva je parkirana na pontonu ki se s pomočjo kompresorja potopi. Bil naj bi v lasti nekega tipa iz Poreča. Notri so brez dvoma ameriške V8 sanje, pogon pa nekako spominja na Arneson.
Meni se bolj dozdeva da so Amerikance izkušnje nekako usmerile v outboarde ko gre za uporabo v morju-salt water.
Lahko pa da gre za čisto nekaj drugega, saj se pri outboardu razkoš sveti na krmi vsem na očeh. Verjetno bi se ti pa v Sloveniji hitro kdo z žebljem podpisal na pokrov razkošnega outboarda "Janez was here".
Sedaj s sosedom občasno rentava lokalno ponudbo.
Drugače pa sem Hustlerja prvič videl v Červarju, ko sem Fereliju prišel s pestjo vijakov ki so padli v prvi sezoni iz Volvota. Zadeva je parkirana na pontonu ki se s pomočjo kompresorja potopi. Bil naj bi v lasti nekega tipa iz Poreča. Notri so brez dvoma ameriške V8 sanje, pogon pa nekako spominja na Arneson.
Meni se bolj dozdeva da so Amerikance izkušnje nekako usmerile v outboarde ko gre za uporabo v morju-salt water.
Lahko pa da gre za čisto nekaj drugega, saj se pri outboardu razkoš sveti na krmi vsem na očeh. Verjetno bi se ti pa v Sloveniji hitro kdo z žebljem podpisal na pokrov razkošnega outboarda "Janez was here".
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov