Nagibanje gliserja pri glisiranju
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
r1150r napisal/-a:Atilone, a imaš ti mogoče kakšna navodila za uporabo za tale naš Suzuki ?
Oni linki so za dele, navodila za motor pa so še verjetno kje. Rabim lopato in na kopanje.
LP
Fantje čolveku se čoln nagiba v levo, kot bi imel vse potnike na eni strani in ne zavija v levo. Tudi odmik zaradi propelerja se najbolj čuti pri majhnih vrtljajih. Tako da bo problem nekje drugje. A si pregledal dno kako izgleda? nekaj mu dela upor na levem delu dna.
Drugače pa 2t Suzukiji imajo zvočno opozorilo za nivo dvotaktola in za pregrevanje motorja, takrat se zmanjšajo vrtljaji na max 3000 in dela samo pol cilindrov.
Drugače pa 2t Suzukiji imajo zvočno opozorilo za nivo dvotaktola in za pregrevanje motorja, takrat se zmanjšajo vrtljaji na max 3000 in dela samo pol cilindrov.
Tako je Kocka. Čoln se nagiba v levo. Dno je čisto, ravno brez kakršnih koli posebnosti. še podrgnjeno ni. Sem najprej mislil da je lestev kriva ker je bila spuščena ( smo pozabili nanjo) pa sem jo dvignil in ni bilo razlike. Tako da to ni problem. Piskanja pa je verjetno več vrst za različne razloge in ravno to me zanima , zato iščem ta navodila za uporabo ki jih nobeden nima. Kaj ni nobeden imel podobnega primera? Skoraj ne morem verjet.
Pale, da je motor na sredini sem siguren, nisem pa prepričan da je v vertikali. To moram pa res preverit. Če ne bi bil v sredini bi imel zanos sigurno opazen, tako ga pa skoraj ni, oziroma je res minimalen. Imam pa še problem s kotom zasuka, ker je prejšnji lastnik slabo nastavil krmilni mehanizem za motor, tako da mi v desno gre zelo daleč obrnit v levo pa samo 2/3 tega kar gre v desno. Ampak to moram čez zimo narediti na suhem. Tako je to če kupiš čoln pa kar v vodo z njim . Kupil ga je sicer sin, jaz pa sem dežurni serviser in vzdrževalec pa prevoznik itd. Tako je to, pol pač ata rihta zadeve, ampak saj ni problema mi je kar v veselje.
Kar se pa piskanja tiče pa je verjetno bilo pri meni isto. Kanta je bila nekje na polovici pa preko valov in to je to. Super da te stvari obstajajo. Se še spoznavamo s tem, tako da pač iščem informacije ki bodo koristile pri uporabi v bodoče. Če še kaj takega veste, povejte .
Kar se pa piskanja tiče pa je verjetno bilo pri meni isto. Kanta je bila nekje na polovici pa preko valov in to je to. Super da te stvari obstajajo. Se še spoznavamo s tem, tako da pač iščem informacije ki bodo koristile pri uporabi v bodoče. Če še kaj takega veste, povejte .
Nazadnje spremenil r1150r, dne Sr Sep 29, 2010 12:24, skupaj popravljeno 2 krat.
r1150r napisal/-a:Kaj kdo ve kako je z polnjenjem akumulatorja pri tem motorju Suzuki DT100. Se mi zdi da nič nr polni akumulator .
to bo treba pa kar z instumentom preverit.
Zdeti se pravi - nič vedeti.
Jaz sem tudi tako mislil, ko mi je motor težko startal, potem pa sem našel vzrok - kabel je bil načet.
Na izolaciji je bila čisto majhna luknjica, noter pa je bilo povezanih samo še nekaj tankih žičk, ostalo je zeleni volk "pojedel".
Sve će to narod da pozlati!
Ist problem mel jaz.
Motor ni vžigal kot je treba enkrat pa je kar obnemel samo tik-tik.
Nesel štarter k Kogovšku-dober.
Vstavil nov akumulator še zmeraj tik-tik.
Ostala je samo še inštalacija.
Ugotovitev kabel iz akumulatorja do štarterja je bil prekinjen in štukan pod konzolo kabel koridiran do enomoglosti samo še par nitk ga je držalo skupaj.Zamenjal kabel pali ko mina.Ja to pa dela sol.
Zato r1150r preglej temeljito kable pa tudi uporabi voltmeter, da vidiš,če polne ak.
Motor ni vžigal kot je treba enkrat pa je kar obnemel samo tik-tik.
Nesel štarter k Kogovšku-dober.
Vstavil nov akumulator še zmeraj tik-tik.
Ostala je samo še inštalacija.
Ugotovitev kabel iz akumulatorja do štarterja je bil prekinjen in štukan pod konzolo kabel koridiran do enomoglosti samo še par nitk ga je držalo skupaj.Zamenjal kabel pali ko mina.Ja to pa dela sol.
Zato r1150r preglej temeljito kable pa tudi uporabi voltmeter, da vidiš,če polne ak.
Instalacijo za porabnike, luči in osvetlitev števcev sva pregledala s sinom pred splavitvijo ker je bilo vse skupaj res katastrofa, pa tudi oba vodnika od akumulatorja do razdelilca sem zamenjal. Vse sem izoliral s specialnimi skrčnimi izolatorji z notranjo oblogo iz samorazlivnega lepila ki jih drugače uporabljamo za zaščito visokoobremenjenih vodov v vseh vremenskih pogojih ( IP67) ter peljal v vodotesno dozo, seveda z vodotesnimi uvodnicami. Se pa res niserm lotil originalnih kablov motorja ker so mi zgledali kar dobri in v posebni izolaciji pa še ploščati so, kar je redkost za take dimenzije.
Napetost akumulatorja spremljam konstantno na V metru ki je integriran v Garminovem fishfinderu in je bila zmeraj nekje v rangu med 12.4 do 12.2 V . Vgradil sem tudi glavno stikalo ki ga po vožnji izklopim tako da ni povezanega nobenega potrošnika, a je čez noč kljub temu spustil. Sem ga napolnil z Citekom in je zopet OK. Sem pa danes popoldne na nemškem forumu našel načrte in dejansko ima vgrajeni dve tuljavi za napajanje akumulatorja pod zagonsko jermenico skupaj s števcem vrtljajev in še diodni usmerniški modul, ki pa ni polnilni regulator ampak samo navadni usmernik, še glajenja nima, glede na shemo. Tako da bo treba direktno pri delujočem motorju preverit kaj se dogaja na teh sponkah. Tako da bo kaj delat pozimi.
Sem si pa ogledal instalacije na drugih rabljenih čolnih in me je kar mrazilo ko sem videl kako je vse "šalabajzersko" narejeno, tako da se ne čudim, da se dogojajo banalnosti okoli prerjavelih kontaktov v "luster klemah" itd. Kot da bi delali vse skupaj sami ekonomisti
Napetost akumulatorja spremljam konstantno na V metru ki je integriran v Garminovem fishfinderu in je bila zmeraj nekje v rangu med 12.4 do 12.2 V . Vgradil sem tudi glavno stikalo ki ga po vožnji izklopim tako da ni povezanega nobenega potrošnika, a je čez noč kljub temu spustil. Sem ga napolnil z Citekom in je zopet OK. Sem pa danes popoldne na nemškem forumu našel načrte in dejansko ima vgrajeni dve tuljavi za napajanje akumulatorja pod zagonsko jermenico skupaj s števcem vrtljajev in še diodni usmerniški modul, ki pa ni polnilni regulator ampak samo navadni usmernik, še glajenja nima, glede na shemo. Tako da bo treba direktno pri delujočem motorju preverit kaj se dogaja na teh sponkah. Tako da bo kaj delat pozimi.
Sem si pa ogledal instalacije na drugih rabljenih čolnih in me je kar mrazilo ko sem videl kako je vse "šalabajzersko" narejeno, tako da se ne čudim, da se dogojajo banalnosti okoli prerjavelih kontaktov v "luster klemah" itd. Kot da bi delali vse skupaj sami ekonomisti
Nazadnje spremenil r1150r, dne To Sep 28, 2010 20:08, skupaj popravljeno 1 krat.
r1150r, Pri obeh (rabljenih) čolnih, ki smo jih kupili, je bila instalacija pravo sračje gnezdo, tako da mislim da je tole bolj pravilo kot izjema.
Tudi Evinrude 115, letnik 98 ima tako izvedeno polnjenje, kot si opisal v postu. Iz navitij pod magnetom dobimo izmenično napetost, na bloku motorja pa je privit usmernik in nič drugega. Vgradil sem A-meter, motor polni akumulatorje z max 6A, tako da sem zaradi uporabe hladilnika na nekajdnevnih potepanjih moral kupiti še sončno celico 40W.
Problem pa nastane, ko so akumulatorji polni, iz motorja pa še vedno prihaja tistih 6A toka. Napetost se dvigne do 17V, zato takrat priklopim ročni reflektor 55W, da porabi višek toka. Zadeva še čaka na malo bolj pametno rešitev, a za to bo čas čez zimo.
Če se ti akumulator čez noč sprazni, pomeri gostoto elektrolita, morda je ena celica zanič.
Tudi Evinrude 115, letnik 98 ima tako izvedeno polnjenje, kot si opisal v postu. Iz navitij pod magnetom dobimo izmenično napetost, na bloku motorja pa je privit usmernik in nič drugega. Vgradil sem A-meter, motor polni akumulatorje z max 6A, tako da sem zaradi uporabe hladilnika na nekajdnevnih potepanjih moral kupiti še sončno celico 40W.
Problem pa nastane, ko so akumulatorji polni, iz motorja pa še vedno prihaja tistih 6A toka. Napetost se dvigne do 17V, zato takrat priklopim ročni reflektor 55W, da porabi višek toka. Zadeva še čaka na malo bolj pametno rešitev, a za to bo čas čez zimo.
Če se ti akumulator čez noč sprazni, pomeri gostoto elektrolita, morda je ena celica zanič.
motorni
Motorni, točno to kar si napisal je problem. Usmernik ni regulator polnjenja in ta spusti skozi vse kar se pač na tuljavah generira. Vgraditi bo potrebno polnilni regulator in stvar bo rešena . Pa še dodaten akumulator z avtomatskim preklopom pa bo zadeva idealna.
Me pa zanima nekaj v zvezi s flapsi in sicer kateri so najprimernejši za vgradnjo. Po pregledu ponudbe sem ugotovil da bi bilo za vgradnjo primerno vgraditi hidravlično/električno vodene ali pa avtomatske z samoregulacijo. Okoli teh me zanima če ima kdo kakšne izkušnje. Ker ne potrebujejo nobene instalacije hidravličnega sistema in stikal so zelo zanimivi. Baje se sami regulirajo glede na vožnjo. Ali to deluje zadovoljivo ?
Me pa zanima nekaj v zvezi s flapsi in sicer kateri so najprimernejši za vgradnjo. Po pregledu ponudbe sem ugotovil da bi bilo za vgradnjo primerno vgraditi hidravlično/električno vodene ali pa avtomatske z samoregulacijo. Okoli teh me zanima če ima kdo kakšne izkušnje. Ker ne potrebujejo nobene instalacije hidravličnega sistema in stikal so zelo zanimivi. Baje se sami regulirajo glede na vožnjo. Ali to deluje zadovoljivo ?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti