Samo dodal bi, da mora paziti tudi na to, da ne presega skupna teža priklopnika s zavoro teže, ki je določena na avtomobilu(v homologacijskem kartonu avta piše, do kaksne teze prikolico lahko pripne). Ta ne sme preseči v nobenem primeru.
EkB izpit pa potrebuje še, če je skupna teža priklopnika večja od skupne teže avtomobila(tudi, če je pod 3500kg).
Pa še malo bom popravil @bostjan9
Pri določitvi teže se upošteva skupna največja dovoljena masa prikolice(v homologaciji) in skupna največja dovoljena teža avtomobila(v homologaciji) in je popolnoma vseeno, ce je v avtu sam ali pa ima kombi z 9 osebami in prtljago. Pomembno je, kaj piše v homologaciji.
En banalen primer. Recimo tovoren kombi podaljsan povisan, ki je skoraj praviloma 3,5T skupne ne sme vleči za sabo prikolice niti do 750kg brez izpita, saj je njegova skupna teža v tem primeru 4250kg. In sta lahko kombi in prikolica prazna.
Je pa treba v prvi vrsti gledati na varnost. Ni brez pomena določena NDM 750kg brez zavore. V kolikor bi prišlo do prometne nesreče z malo večjo materialno škodo ali celo do poškodb in če bi policaj posumil, da bi lahko bila krivda zaradi pretežke pri ali nasploh zaradi prikolice ali voznika z prikolico bo policaj vse skupaj poslal na vago...
O posledicah verjetno ne rabim pisat.
Pa še nekaj bi dodal. Registracija prikolice z zavarovanjem pride okoli 100€ na leto. Prikolica ima svoje zavarovanje in svoje "kupone".
Večina tega ne ve... Pri prikolicah do 750kg se skoda krije iz avtomobilskega zavarovanje VENDAR LE, če je bila povročena zaradi "napake" avtomobila ali voznika.
Če bi se prikolica odpela, se zlomilo kolo na prikolici, se zlomil priklop, odpadla stranica iz prikolice in bi pri tem nastala škoda pri tretji osebi zavarovalnica teh škod NE KRIJE!!!
Torej, pri prikolice s svojim zavarovanjem pa je tudi ta škoda krita, enako, kot recimo iz avtomobilske odgovornosti.
Jaz bi priporočil enako, kot @glens, 750kg prikolice so bolj, kot ne igrače. Malo glej tudi na udobnost vožnje. Z 750kg pretežko prikolico bos vedno pazil, da ne zapeljes v kako luknjo(da se kaj ne zlomi, kar sploh ni redkost), v ovinkih se bo prevec nagibalo, zaradi preslabega vzmetenja itd... Skratka voznja bo mučna in počasnejša. Dobra zavirana prikolica ne zahteva nikakrsnih omejitev. Prikolica sama sebe zavira in ne avto, torej rabis poskrbeti samo za to, da bo coln dobro privezan na prikolico... potem pa sam gas... Mislim, da že samo to odtehta teh 100€ na leto.
Zdaj me bo spet kdo mel za budalo, ampak sem nov na forumu in bi rad pomagal...
Kar lincajte me