Lastna masa prikolice 750

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
brk
Višji vodnik
Kraj: Rogaška Slatina

Lastna masa prikolice 750

OdgovorNapisal/-a brk » Ne Feb 06, 2011 13:59

Ali kdo ve, koliko je približno lastna masa prikolice tipa 750?

oz. drugače, kakšna prikolica je potrebna za prevoz čolna mase 500 kg + motor 145 kg?

če bi to šlo na 750-ko... 8)

Lp

brk
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Feb 06, 2011 14:16

To ne bo šlo!

Lastna masa je od 150kg navzgor.

Porebna po prikolica vsaj z NDM 1000kg. Tudi sam kupujem podobno prikolico in sem se odločil, da vzamem največjo kolikor dopšušča homologacija avta, s katero jo bom vlekel. Odločil sem se za TPV prikolico z NDM 1300kg, pa še naletno zavoro ima, v ceni med 1000 in 1300 pa ni bistvenih razlik. Če te pa zanima še cena, pa je okrog 1700 EUR.

LP
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Feb 07, 2011 07:21

Problem je v tem, da imaš maso čolna in motorja 645kg, potem pa še gor daš za najmanj 100kg opreme in si na 750kg neto. Obstajajo tudi variante prikolica do 750kg in je narejena do nosilnosti 1000kg, vendar vedi da si s tako kombinacijo v prekršku in nedaj bože da se kaj zgodi.
Guma je guma, zaenkrat.
bostjan9
Admiral

MASA PRIKOLICE 750 KG

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Po Feb 07, 2011 21:58

Da se lahko lahki priklopnik vozi v cestnem prometu je potreben en pogoj....
da komplet vse skupaj......... masa lahkega priklopnika in njegova nosilnost ne presegata 750 kg.
Lahki priklopnik lahko vozimo s ponovljeno tretjo tablico...

Tu je najpomembneje, da ko gres na AMZS po potrdilo, nalozi na prikolico samo coln in vse skupaj stehtaj in prilozi tehtni list ...brez motorja.... ko bos dobil papirje pa namesti se motor.... za kaksnih 100 do 200 kg prevelike mase te sigurno nihce ne bo nic vprasal, potem na cesti, pomembno je samo, da imas dovolj mocan in tezak avto, da bos vse skupaj lahko varno vlekel.

Ce pa nameravas priklopnik registrirati, ker najvecja dovoljena masa presega 750 kg, pa pazi, da skupna masa vlecnega in priklopnega vozila s tovorom, osebami, prtljago in gorivom ne presega 3500 kg, ker v tem primeru potrebujes kategorijo B+E.

l.p. Bostjan9
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Po Feb 07, 2011 22:29

Gorivo, tovor in pritljaga nima nobene veze pri skupni teži. Tudi nihče te ne bO vagal!
EDINO KAR JE POMEMBNO JE NDM (NAJVEČJA DOVOLJENA MASA). TO SE SEŠTEVA IN NE TEŽE VOZIL. SEŠTEJE SE NDM OD PRIKOLICE IN NDM OD AVTOMOBILA, TER TO NE SME PRESEGATI 3,5T ZA NAVADNI IZPIT!

ŠE ENKRAT POZOR! NE SEŠTEVA SE TEŽA VOZIL IN PLOVILA S PRIKOLICO AMPAK NDM.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 07, 2011 22:32

Samo dodal bi, da mora paziti tudi na to, da ne presega skupna teža priklopnika s zavoro teže, ki je določena na avtomobilu(v homologacijskem kartonu avta piše, do kaksne teze prikolico lahko pripne). Ta ne sme preseči v nobenem primeru.
EkB izpit pa potrebuje še, če je skupna teža priklopnika večja od skupne teže avtomobila(tudi, če je pod 3500kg).
Pa še malo bom popravil @bostjan9
Pri določitvi teže se upošteva skupna največja dovoljena masa prikolice(v homologaciji) in skupna največja dovoljena teža avtomobila(v homologaciji) in je popolnoma vseeno, ce je v avtu sam ali pa ima kombi z 9 osebami in prtljago. Pomembno je, kaj piše v homologaciji.
En banalen primer. Recimo tovoren kombi podaljsan povisan, ki je skoraj praviloma 3,5T skupne ne sme vleči za sabo prikolice niti do 750kg brez izpita, saj je njegova skupna teža v tem primeru 4250kg. In sta lahko kombi in prikolica prazna.

Je pa treba v prvi vrsti gledati na varnost. Ni brez pomena določena NDM 750kg brez zavore. V kolikor bi prišlo do prometne nesreče z malo večjo materialno škodo ali celo do poškodb in če bi policaj posumil, da bi lahko bila krivda zaradi pretežke pri ali nasploh zaradi prikolice ali voznika z prikolico bo policaj vse skupaj poslal na vago...
O posledicah verjetno ne rabim pisat.
Pa še nekaj bi dodal. Registracija prikolice z zavarovanjem pride okoli 100€ na leto. Prikolica ima svoje zavarovanje in svoje "kupone".
Večina tega ne ve... Pri prikolicah do 750kg se skoda krije iz avtomobilskega zavarovanje VENDAR LE, če je bila povročena zaradi "napake" avtomobila ali voznika.
Če bi se prikolica odpela, se zlomilo kolo na prikolici, se zlomil priklop, odpadla stranica iz prikolice in bi pri tem nastala škoda pri tretji osebi zavarovalnica teh škod NE KRIJE!!!
Torej, pri prikolice s svojim zavarovanjem pa je tudi ta škoda krita, enako, kot recimo iz avtomobilske odgovornosti.

Jaz bi priporočil enako, kot @glens, 750kg prikolice so bolj, kot ne igrače. Malo glej tudi na udobnost vožnje. Z 750kg pretežko prikolico bos vedno pazil, da ne zapeljes v kako luknjo(da se kaj ne zlomi, kar sploh ni redkost), v ovinkih se bo prevec nagibalo, zaradi preslabega vzmetenja itd... Skratka voznja bo mučna in počasnejša. Dobra zavirana prikolica ne zahteva nikakrsnih omejitev. Prikolica sama sebe zavira in ne avto, torej rabis poskrbeti samo za to, da bo coln dobro privezan na prikolico... potem pa sam gas... Mislim, da že samo to odtehta teh 100€ na leto.

Zdaj me bo spet kdo mel za budalo, ampak sem nov na forumu in bi rad pomagal...
Kar lincajte me :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 07, 2011 22:42

glens napisal/-a:Gorivo, tovor in pritljaga nima nobene veze pri skupni teži. Tudi nihče te ne bO vagal!
EDINO KAR JE POMEMBNO JE NDM (NAJVEČJA DOVOLJENA MASA). TO SE SEŠTEVA IN NE TEŽE VOZIL. SEŠTEJE SE NDM OD PRIKOLICE IN NDM OD AVTOMOBILA, TER TO NE SME PRESEGATI 3,5T ZA NAVADNI IZPIT!

ŠE ENKRAT POZOR! NE SEŠTEVA SE TEŽA VOZIL IN PLOVILA S PRIKOLICO AMPAK NDM.

Jaz sem bil pri romanu, pa si me prehitel...
Bi pa samo dodal, da vaganje prikolic ni tako zelo redek pojav...
Mene so desadaj vagali v 2 letih 3x, 2x v avtriji, enkrat pa na pocivaliscu Voklo v Sloveniji. Na prikolici sem peljal se dve prikolici. Za info je bila prikolica tezka 1650kg, NDM prikolice pa je bilo 2700kg, torej sem imel se celo tono rezerve, vendar je policaj ocenil, da bi bil lahko pretezek. Vagali so me kljub temu, da sem mu pokazal prospekt od prikolic, kjer je pisalo koliko so tezke(ni verjel). Tezava je, ce naletis na republisko policijo z vagami. Tam ti ne gine vaganje pa tudi, ce mas gor samo en zakelj krompirja. Veliko pa vem tudi od izkusenj strank z vagami...
Pri tem je tako, pokrij se kolikor imas veliko deko. Če coln zahteva vecjo, vzami vecjo... pa saj se pa 3-4 ure manj peljes pa si na istem :)
Uporabniški avatar
brk
Višji vodnik
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a brk » Po Feb 07, 2011 22:55

Ok, pol sm primoran nabaviti nad 750.

Katere priporočate, saj so bistveno dražje, 1700€+. Mi je pa to samo strošek, saj jo bom potreboval 2x letno, 1x dol in 1x nazaj.

A morda kdo pozna koga, ki bi prodajal rabljeno, recimo NDM900 ali NDM1300?

Lp,

brk
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Feb 07, 2011 23:25

Brk, imaš ZS.

Letos bom kupil večjo prikolico prav zato, da mi ne bo treba gledati na vsako malenkost, ki bi jo rad med prevozom vrgel v čoln. Do sedaj nisem smel preseči NDM prikolice preko 1300Kg, ker je bil to največji NDM, ki mi ga je dovoljevala homologacija sedanjega avta. Tehtali me niso nikoli, občutek pa tudi ni dober, če veš, da si zelo blizu meje dovoljenega.
bostjan9
Admiral

750 kg

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Feb 08, 2011 19:16

Glens, ne rabis kricati.....

Samo zakon v roke vzemi in preberi....
Nic na pamet....
Lahko pa se zglasis pri meni na policijski postaji in ti vse natanko razlozim....
Res pa je, da je e + b potrebna ce teza priklopnika presega tezo vlecnega vozila....
Pri skupni tezi je pac tako kot sem napisal.

l.p. b9
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » To Feb 08, 2011 19:22

Po čem sklepaš, da kričim??? Ali pomenijo velike črke na forumu kričanje? Če je tako, se opravičujem, ker nisem vedel.

Hotel sem le povdarit kar sem povedal, ker ne privoščim komu, da bi dobil kazenske pike in kazen, kot sem sam, zaradi nevednosti oz. napačnih informacij.

Še enkrat se opravičujem, če velike črke pomenijo kričanje.

LP
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » To Feb 08, 2011 19:22

Po čem sklepaš, da kričim??? Ali pomenijo velike črke na forumu kričanje? Če je tako, se opravičujem, ker nisem vedel.

Hotel sem le povdarit kar sem povedal, ker ne privoščim komu, da bi dobil kazenske pike in kazen, kot sem sam, zaradi nevednosti oz. napačnih informacij.

Še enkrat se opravičujem, če velike črke pomenijo kričanje.

LP
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Feb 08, 2011 19:46

@bostjan9 policaj gor ali dol, vendar nimas prav...

Šteje se vedno NDM, pa naj bo avtomobil ali pa prikolica.
Čisto praktično vprašanje. Na podlagi česa pa bi lahko policist ocenil težo voznika, potnikov, prtljage in težo preostanka goriva v vozilu?
Od oka že dolgo ne gre več...

Obstaja pa tudi varianta opravljanja praktičnega dela izpita. Po opravljenem izpitu se vpise najvecja dovoljena masa skupine vozil 4250kg...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Feb 08, 2011 19:46

@bostjan9 policaj gor ali dol, vendar nimas prav...

Šteje se vedno NDM, pa naj bo avtomobil ali pa prikolica.
Čisto praktično vprašanje. Na podlagi česa pa bi lahko policist ocenil težo voznika, potnikov, prtljage in težo preostanka goriva v vozilu?
Od oka že dolgo ne gre več...

Obstaja pa tudi varianta opravljanja praktičnega dela izpita. Po opravljenem izpitu se vpise najvecja dovoljena masa skupine vozil 4250kg...
bostjan9
Admiral

LAHKI PRIKLOPNIK - POLICIJA SVETUJE

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Feb 08, 2011 20:13

Ja po parirjih je nekaj, v naravi pa spet drugace.

Ce je NDM priklopnika 750 kg ....500 kg-nosilnost (recimo teza colna)
250 kg-masa prikolice
To je NDM.

Skupna masa pa je v naravi.....ce naprimer nalozis na to prikolico plovilo, ki je tezko npr. 700 kg....

Tu nastopi, da je skupna masa priklopnika 950 kg in si v prekrsku.
Ceprav je res, da je NDM za lahki priklopnik po papirjih 750 kg.

Prav tako v zakonu pise, da je skupna masa skupine vozil....sem se pristeje se masa vozila....in vse kar je v vozilu

Ce te npr. na cesti tehtajo (to je samo teoreticno, ker te verjetno z lahkim priklopnikom ne bodo tehtali, razen, ce je ze na oko vidno, da je nekaj narobe)
Ko se tehta se pri vlecnem vozilu prav tako steje gorivo in ostala krama, ki jo imas v vozilu, saj ce te policija tehta na cesti, ne bos istocil goriva in iz vozila razlozil vso kramo, ki jo vozis trenutno v vozilu.

Razumes ?

Ponavljam, da se za kakih 100 kg nikoli ne komplicira.....
Potrebno pa je vedeti, kako je po zakonu.

Mogoce isem dovolj razumljiv.....

NDM je tisto kar ti pise v papirjih.

Skupna masa se spreminja odvisno od nosilnosti....kaj vozis na prikolici.

b9

Kdo je na strani

Po forumu brska: lslabe in 1 gost